eSursa - Dictionar de sinonime



Diminutiv peste

Care sunt diminutivele pentru peste?

Vezi mai jos peste”?
Cuvinte cu inţeles micşorat peste”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Diminutive pentru pește (1)
Diminutive pește (1):
pescuț, peştişor,















Sursa diminutivelor: diverse dicţionare







In limba română diminutivele se formează de la substantive, adjective și, foarte rar de la adverbe și pronume.
Diminutivele se formează în general prin derivare în general cu sufixe
(– el, –uță, –uț, -uș, -uc, -ior, -aș, –ică, -iță, -ușă, –ioară)
Scopul unui diminutiv este in general sa exprime micirea sau micșorarea sau atenuarea.
Definiție din
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a
PÉȘTE, pești, substantiv masculin

1. (La plural ) Clasă de animale vertebrate acvatice, cu corpul de obicei alungit, cu pielea acoperită cu solzi și bogată în secreții mucoase, cu membrele transformate în înotătoare și cu respirație branhială; (și la sg.; adesea colectiv) animal care face parte din această clasă.
       • Pești zburători = specii de pești care pot să sară din apă și să execute un zbor planat cu ajutorul înotătoarelor pectorale. La pește = la pescuit.
       • Expresia: Cât ai zice pește = foarte repede. A tăcea ca peștele (sau ca un pește) = a nu spune nici o vorbă, a nu scoate un cuvânt, a păstra tăcere completă. A trăi (sau a se simți etc.) ca peștele în apă = a trăi bine, a se simți la largul său; a-i merge bine. A trăi (sau a o duce, a se zbate etc.) ca peștele pe uscat = a duce o viață foarte grea; a face eforturi desperate (și zadarnice). A fi cu borșul la foc și cu peștele în iaz = a se lăuda înainte de izbândă. Când o prinde mâța pește = niciodată.
       • Compuse: pește-auriu (sau -curcubeu, -soare) = pește de culoare verde-gălbuie, cu pete roșii pe spate și cu dungi albastre pe părțile laterale ale capului (Eupomotis gibbosus); pește-ciocan = specie de rechin din mările calde, cu capul în formă de ciocan (Zygaena malleus); pește-ferăstrău = pește din mările calde, cu botul lung, turtit în formă de lamă dințată (Pristis pristis); pește-lup = avat; pește-păun = pește mic, frumos colorat, cu jumătatea superioară a corpului albastră-verzuie cu reflexe aurii, iar cu cea inferioară argintie (Coris julio); pește-porcesc = porcușor; pește-de-piatră = a) fusar; b) pietrar; pește-cu-spadă = pește mare cu corpul în formă de fus, cu pielea fără solzi, cu capul mare și cu falca de sus prelungită ca o sabie ascuțită pe ambele muchii (Xiphias gladius); peștele-lui-Solomon = specie de pește din familia salmonidelor (Salmo labrax); pește-țigănesc = a) nume generic pentru diferite specii de pești mici; b) caracudă; c) pălămidă-de-baltă; pește-de-mare = calcan.

2. Carne de pește (1), folosită ca aliment; mâncare preparată din astfel de carne.
       • Expresia: (familial) Asta-i altă mâncare de pește = asta este cu totul altceva. A fi tot o mâncare de pește = a fi același lucru, a fi totuna.

3. (La plural articulat) Numele unei constelații din emisfera boreală.
       • Zodia peștelui sau (eliptic) peștii = una din cele douăsprezece zodii ale anului.

4. figurat (Calc după limba franceza poisson) Bărbat întreținut de o femeie.
♦ Proxenet, codoș.

– latina piscis.

Alte cuvinte la care se pot forma diminutive





Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Bob numărat?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectgreşit
luând o măsură intermediară între cantitățile sau calitățile diferitelor elemente componente; una cu alta, una peste alta
la intervale regulate de un ceas
exact, până la capăt, totul
dispozitiv sau aparat constituit dintr-un recipient etanș de sticlă sau de metal, vidat sau cu gaz rarefiat, și echipat cu doi sau mai mulți electrozi, între care se stabilesc curenți electrici
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app