eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție toba


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Tobă [ to-bă ]
VEZI SINONIME PENTRU tobă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului toba în mai multe dicționare

Definițiile pentru toba din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru TÓBĂ:
TÓBĂ, tobe, substantiv feminin

1. Instrument de percuție format dintr-un cilindru scurt, larg și gol, de lemn sau de metal, pe fundurile căruia este întinsă cîte o bucată de piele de vițel și în care se bate cu două baghete, pentru a produce sunete. Talgerele zuruie, toba bubuie, trîmbițele tremură vesel. SADOVEANU, O. VI 231. Ieșise întru întîmpinarea lui cu buciume, cu tobe și cu surle. ISPIRESCU, L. 51. Tobe, fluiere, buhaie, Zgomot fac asurzitor. BELDICEANU, P. 66.
       • Expresia: A bate toba (cu degetele) = a bate ritmic cu degetele într-un obiect (din nervozitate sau din nerăbdare). Bătu toba în postavul biroului, cu vîrful degetelor. C. PETRESCU, C. vezi 144. Bate toba încetinel cu deștele pe marmura mesii. CARAGIALE, O. I 345. (Familiar) A bate toba (în Moldova, în sat, în țară sau în tîrg și la moară) = a lansa știri, a divulga cele auzite, a nu păstra un secret; a fi flecar. Probabil însă că se cam știe... căci nu se poate ca tata să nu fi bătut toba. REBREANU, I, 129. A bate toba (la urechea) surdului, se spune cînd cineva vorbește cuiva sau sfătuiește pe cineva zadarnic. Și îi povățuia să fie mai cu răbdare... Dară, bate toba la urechea surdului! ISPIRESCU, L. 175. A bate toba = a tuși. La noapte iar verb reflexiv:ei să bați toba? De-abia îți mai trecuse tușea. BASSARABESCU, vezi

9. A face (pe cineva) tobă de bătaie sau a face (cuiva) pîntecele (sau spinarea) tobă = a bate (pe cineva) zdravăn, a snopi în bătaie. Nu umbla prin mahalale, Înhăitat cu haimanale, C-o să-ți fac spinarea tobă. TEODORESCU, P. P. 338. A fi tobă de bătăi = a fi suferit multe bătăi, a fi fost snopit în bătaie. Tușa Lica a fost cal de saca și tobă de bătăi. PAS, Z. I 29. A face (cuiva) pielea tobă vezi piele (1). (A fi) tobă de carte (sau de învățătură) = a fi foarte învățat, a ști foarte multe lucruri. Venise din școala navală... tobă de carte, marinar desăvîrșit. BART, E. 362. Da, d-ta, că ești tobă de-nvățătură, înțelegi? DELAVRANCEA, O. II 53. Toată lumea știe că Baba-Rada cetește și-n stele... și-i... tobă de carte. ALECSANDRI, T. I 390. (A fi) tobă de... = (a fi) plin, îndesat, doldora de... Cu desagii tobă de bunătăți, cu coșuri, popa apucă drumul orașului. STANCU, despre 34. (Cu aluzie la utilizarea instrumentului de către crainicii publici) A umbla cu toba, a bate (cuiva) toba sau a vinde averea (cuiva) cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică forțată. Perceptorul... umblă din casă în casă cu toba. STANCU, despre 135. A bate (cuiva) toba = a lăuda (prea) zgomotos (pe cineva).

2. Nume dat mai multor obiecte de lemn sau de metal, fixe sau mobile, în formă de cilindru gol: a) sul de metal pe care se înfășoară cablul unui ascensor, al unei macarale etc.; b) piesă cilindrică rotitoare a unei batoze de treierat, care desface boabele de pe spice; c) (în expresie) tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere.

3. Mezel preparat din stomacul porcului umplut cu bucățele de carne, de măruntaie, de slănină etc. (Atestat în forma dobă) Ar fi trebuit să-i prezinți dobe de mistreți și chebapuri de căprioară. ODOBESCU, S. III 39. Știe ca să facă... dobă, jambonuri. ALECSANDRI, T. 965.

4. (La jocul de cărți) Caro. De roșu, de ghindă, de tobă ori de verde? CARAGIALE, O. I 193.

5. Capcană în formă de ladă, cu care se prind jderi, dihori, nevăstuici.

– Variantă: dóbă substantiv feminin

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

TÓBĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru TÓBĂ:
TÓBĂ, tobe, substantiv feminin

1. Instrument muzical de percuție, format dintr-un cilindru scurt, larg și gol, de lemn sau de metal, pe fundurile căruia este întinsă câte o membrană de piele, care, lovită (cu două baghete), produce sunete.
       • Expresia: A bate toba = a) a bate ritmic cu degetele într-un obiect (din nervozitate sau din nerăbdare); b) (familial) a avea accese de tuse, a tuși; c) (familial) a divulga un secret, a lansa tot felul de știri. A bate toba (la urechea) surdului = a vorbi cuiva degeaba, a sfătui pe cineva zadarnic, a nu fi ascultat. A face (pe cineva) tobă de bătaie sau a face (cuiva) pântecele (sau spinarea) tobă = a bate zdravăn (pe cineva). A fi (sau a ieși) tobă de carte (sau de învățătură) = a fi foarte învățat. A umbla cu toba sau a-i bate (cuiva) toba sau a vinde averea (cuiva) cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică.

2. Nume dat mai multor obiecte de lemn sau de metal, fixe sau mobile, în formă de cilindru gol.
       • Tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere.
♦ Organ de mașină folosit pentru transmiterea unei forțe de tracțiune prin intermediul unui cablu sau al unui lanț.
♦ Cutie metalică de formă rotundă sau dreptunghiulară, în care se bobinează filmul pentru unele aparate de proiecție.

3. Mezel preparat din bucățele de carne, de slănină, de măruntaie etc. introduse în membrana care formează stomacul porcului.

4. (La jocul de cărți) Caro. [Variante: (învechit și popular) dóbă substantiv feminin]

– Din limba maghiară dob.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

TÓBĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru TÓBĂ:
TÓBĂ, tobe, substantiv feminin

1. Instrument muzical de percuție, format dintr-un cilindru scurt, larg și gol, de lemn sau de metal, pe fundurile căruia este întinsă câte o membrană de piele, care, lovită (cu două baghete), produce sunete.
       • Expresia: A bate toba: a) a bate ritmic cu degetele într-un obiect (de nervozitate sau de nerăbdare); b) (familial) a avea accese de tuse, a tuși; c) (familial) a divulga un secret, a lansa tot felul de știri. A bate toba (la urechea) surdului = a vorbi cuiva degeaba, a sfătui pe cineva zadarnic, a nu fi ascultat. A face (pe cineva) tobă de bătaie sau a face (cuiva) pântecele (sau spinarea) tobă = a bate zdravăn (pe cineva). A fi (sau a ieși) tobă de carte (sau de învățătură) = a fi foarte învățat. A umbla cu toba sau a-i bate (cuiva) toba sau a vinde averea (cuiva) cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică.

2. Nume dat mai multor obiecte de lemn sau de metal, fixe sau mobile, în formă de cilindru gol.
       • Tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere.
♦ Organ de mașină folosit pentru transmiterea unei forțe de tracțiune prin intermediul unui cablu sau al unui lanț.
♦ Cutie metalică de formă rotundă sau dreptunghiulară, în care se bobinează filmul pentru unele aparate de proiecție.

3. Mezel preparat din bucățele de carne, de slănină, de măruntaie etc. introduse în membrana care formează stomacul porcului.

4. (La jocul de cărți) Caro. [Variante: (învechit și popular) dóbă substantiv feminin]

– Din limba maghiară dob.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

TÓBĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru TÓBĂ:
TÓBĂ tobae forme

1) Instrument muzical de percuție, constând dintr-un cilindru gol pe dinăuntru, acoperit la ambele capete cu câte o membrană de piele întinsă, care, prin lovire, produce sunete înfundate.
       • A bate tobaa a) a lovi ritmic cu degetele în ceva, fiind iritat sau lipsit de răbdare; b) a răspândi o știre; a divulga un secret. A fi toba de carte (sau de învățătură) a poseda multe cunoștințe. A se face toba a mânca pe săturate. A vinde (averea cuiva) cu tobaa a vinde la mezat.

2) Piesă cilindrică, goală în interior, folosită în tehnică; tambur. toba pentru cablu.
       • toba de eșapament piesă la motoarele cu ardere internă care amortizează zgomotul produs în timpul evacuării gazelor de ardere.

3) Mezel preparat din carne de porc, măruntaie și slănină, puse în pielea stomacului, care se fierbe și se presează.

4) popular (la jocul de cărți) Semn distinctiv având forma unui romb de culoare roșie; caro.

5) Carte de joc marcată cu acest semn. /<ung. dob
Forme diferite ale cuvantului toba: tobae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

tobă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru tobă:
tóbă (sud și vest) și dóbă (nord) forme, plural e (ung. dob, tobă, indirect despre ar. tabl, tobă. vezi tambur, dobzălez, bodogănesc). Darabană maĭ mare și maĭ turtită (cam 70 c.m. în diametru și 30 în grosime). A fi tobă de carte, a fi burduf de carte, a fi foarte învățat. A avea avere cît prafu de pe tobă (sud), a nu avea nimica. A bate în dobă (Transilvania), a vinde cu toba (est, sud), a vinde la mezat (cînd se cheamă lumea cu darabana). A bate toba, a bate darabana, a divulga un secret la toată lumea. Caró (pătratu) la cărțile de joc: craĭ de tobă.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

TOBĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru TOBĂ:
TOBĂ s.

1. (muzică) darabană, (rar) tambur, (învechit și regional) baraban, barabancă, (învechit) tîmpină. (Bate toba.)

2. (tehnic) tambur.

3. (prin Banat și sud-vestul Transilvania) șfarcă. (Mezelul numit toba.)

4. caro. (toba la cărțile de joc.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

TOBĂ
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru TOBĂ:
TOBĂ substantiv

1. Tob/a, -escu act.; -eștii fam., olt. (AO XV 65).

2. + -lea: Toblea (17 A IV 306).

3. + -oc: Toboc, Marcu (Sur XVII).

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

TÓBĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru TÓBĂ:
TÓBĂ substantiv verbal batoză, cuptor, timpan, treierătoare.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

tobă
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru tobă:
tobă substantiv verbal BATOZĂ. CUPTOR. TIMPAN. TREIERĂTOARE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

tobă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru tobă:
tóbă substantiv feminin, genitiv dativ articulat tóbei; plural tóbe
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

tobă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru tobă:
tóbă substantiv feminin, genitiv dativ articulat tóbei; plural tóbe
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'TOBA'
toastértoastézȚOÁȚĂToaxenTÓBĂȚOBÂCtobagoánTOBÁRTOBÁȘ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL tobă
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului tobă dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TÓBĂ tobăe forme 1 Instrument muzical de percuție, constând dintr-un cilindru gol pe dinăuntru, acoperit la ambele capete cu câte o membrană de piele întinsă, care, prin lovire, produce sunete înfundate.
       • A bate tobăa a a lovi ritmic cu degetele în ceva, fiind iritat sau lipsit de răbdare; b a răspândi o știre; a divulga un secret.
A fi tobă de carte sau de învățătură a poseda multe cunoștințe.
A se face tobă a mânca pe săturate.
A vinde averea cuiva cu tobăa a vinde la mezat.
Tobă pentru cablu.
       • tobă de eșapament piesă la motoarele cu ardere internă care amortizează zgomotul produs în timpul evacuării gazelor de ardere.
Bate tobă.
Mezelul numit tobă.
Tobă la cărțile de joc.
Bate tobă.
Mezelul numit tobă.
Tobă la cărțile de joc.

GRAMATICA cuvântului tobă?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului tobă.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul tobă poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul tobă sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul tobă are forma: tóbe
VEZI PLURALUL pentru tobă la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE tobă?
Vezi cuvântul tobă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul tobă?
[ to-bă ]
Se pare că cuvântul tobă are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL tobă
Inţelegi mai uşor cuvântul tobă dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A bate toba cu degetele = a bate ritmic cu degetele într-un obiect din nervozitate sau din nerăbdare
Familiar A bate toba în Moldova, în sat, în țară sau în tîrg și la moară = a lansa știri, a divulga cele auzite, a nu păstra un secret; a fi flecar
A bate toba = a tuși
A face pe cineva tobă de bătaie sau a face cuiva pîntecele sau spinarea tobă = a bate pe cineva zdravăn, a snopi în bătaie
A fi tobă de bătăi = a fi suferit multe bătăi, a fi fost snopit în bătaie
A fi tobă de carte sau de învățătură = a fi foarte învățat, a ști foarte multe lucruri
= a fi plin, îndesat, doldora de
Cu aluzie la utilizarea instrumentului de către crainicii publici A umbla cu toba, a bate cuiva toba sau a vinde averea cuiva cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică forțată
A bate cuiva toba = a lăuda prea zgomotos pe cineva
; b piesă cilindrică rotitoare a unei batoze de treierat, care desface boabele de pe spice; c în expresie tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere
A bate toba = a a bate ritmic cu degetele într-un obiect din nervozitate sau din nerăbdare; b familial a avea accese de tuse, a tuși; c familial a divulga un secret, a lansa tot felul de știri
A bate toba la urechea surdului = a vorbi cuiva degeaba, a sfătui pe cineva zadarnic, a nu fi ascultat
A face pe cineva tobă de bătaie sau a face cuiva pântecele sau spinarea tobă = a bate zdravăn pe cineva
A fi sau a ieși tobă de carte sau de învățătură = a fi foarte învățat
A umbla cu toba sau a-i bate cuiva toba sau a vinde averea cuiva cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică
Tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere
A bate toba la urechea surdului = a vorbi cuiva degeaba, a sfătui pe cineva zadarnic, a nu fi ascultat
A face pe cineva tobă de bătaie sau a face cuiva pântecele sau spinarea tobă = a bate zdravăn pe cineva
A fi sau a ieși tobă de carte sau de învățătură = a fi foarte învățat
A umbla cu toba sau a-i bate cuiva toba sau a vinde averea cuiva cu toba = a vinde lucrurile sau averea cuiva la licitație publică
Tobă de eșapament = cutie cilindrică la motoarele cu ardere internă, care amortizează zgomotul produs la evacuarea gazelor de ardere

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL tobă

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Nici o gură de apă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
lovitură acordată în jocul de hochei pe gheață împotriva echipei care a săvârșit o anumită infracțiune
fond destinat pentru plata personalului angajat în schemă; personal scriptic
nimic
numele unei sărbători creștine, care se ține la 40 de zile după paști; ispas
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app