eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție sting


EXPRESII GRAMATICĂSILABE
Stîng [ stîng ]
VEZI SINONIME PENTRU stîng PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului sting în mai multe dicționare

Definițiile pentru sting din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru STÎNG:
STÎNG, -Ă adjectiv (În opoziție cu drept; arată poziția sau direcția)

1. (Despre părți ale corpului) Care se află în partea dinspre inimă a corpului. Linia cicatricei se deslușea sub ochiul stîng. SADOVEANU, O. VI 210. Galben-de-Soare îi răspunse: bagă mîna în urechea mea cea stîngă, de scoate gresia ce este acolo și o aruncă înapoi. ISPIRESCU, L. 25. Cum vînătoru-ntinde-n crîng La păsărele lațul, Cînd ți-oi întinde brațul stîng, Să mă cuprinzi cu brațul. EMINESCU, O. I 174.
♦ (Despre părți ale îmbrăcămintei) Corespunzător părții stîngi a corpului. Buzunarul stîng. Mîneca stîngă.
♦ (Substantivat) a) (La m. singular articulat) Piciorul (sau brațul) stîng. Și tu-l cerți, dar el, nătîngul, Ca răspuns te mai cuprinde Și cu stîngul. COȘBUC, P. I 104. Să calci piatra cu stîngul Ș-apoi țărna cu dreptul Și să dai țărna-ntr-o parte Să iasă oasele toate, Să vezi dragostea ce poate. ȘEZ. I

14. (expresie) A călca cu stîngul vezi călca. b) (La forme singular articulat) Mîna stîngă. Săracu bădițu meu! Unde-a fi, unde-a-nsera, Pe ce mînă s-a culcat?... Da s-a culca pe stînga Și va gîndi la mîndra. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 131. Să nu știe stînga ce face dreapta (= binele trebuie făcut în chip discret). (locuțiune adjectiv) Din (sau de-a) stînga = în partea mîinii stîngi, din direcția mîinii stîngi. Chirică începe a-i număra coastele din stînga. CREANGĂ, P. 177. În belciugul de la carîmbul de dedesubt - din stînga

– era aninată o bărdiță. id. ib. 106. Maică, pînă ce-oi veni, Tu cămașă mi-i croi, Dar să n-o coși omenește... Pe mîneca de-a dreapta, Pune-te pe dumneata; Pe mîneca de-a stînga, Pune pe iubita mea. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 307. ( Locuţiune adverbiala) De-a (sau de la, din, în, la etc.) stînga = în (sau din) partea mîinii stîngi, în (sau din) direcția mîinii stîngi. Ianco, care intrase din stînga, își trece privirea de la Ionuț la Irina. DAVIDOGLU, M.

9. La dreapta și la stînga, cîmpul acoperit mai tot de lumînărică se întindea departe, pînă în poalele munților întunecați. GÎRLEANU, L. 30. Numai iată ce aude o bîzîitură... Se uită el în dreapta, nu vede nemica; se uită în stînga, nici atîta. CREANGĂ, P. 238. Se înturnă spre norod în față, în dreapta și în stînga, zicînd: Iertați-mă oameni buni și boieri dumneavoastră! NEGRUZZI, S. I 149. (locuțiune prepoziție) În stînga = în partea mîinii stîngi, în direcția mîinii stîngi. Înainte de a te coborî spre acea taină în care stă încuiat trecutul, îți rămîne în stînga drumului o îmbulzeală de molozuri, după aceea pietrării risipite. SADOVEANU, O. L.

13. (expresie) În dreapta și în stînga sau de-a dreapta și de-a stînga vezi drept4 (B 2). A ține stînga = a merge pe partea stîngă a unui drum. A trage (sau a da, a face) la stînga = a fura, a șterpeli, a ascunde. A chibzuit că tu ești mai cuminte decît băiatul lui și că, fiind lîngă el, ai putea să-l informezi dacă Bică a tras la stînga ceva bani. PAS, Z. I 165. (termen militar) (La) stînga-mprejur vezi împrejur.

2. Care se află de partea sau în direcția mîinii stîngi (cînd cineva stă cu fața în direcția în care este orientat un lucru). Aripa stîngă a clădirii. ▭ La al patrulea ceas al nopții, malul stîng se liniștise. SADOVEANU, N. P. 335. Cocioaba de pe malul stîng al Bistriței, bărbatul, fata și boii din pădure, un țap și două capre slabe și rîioase ce dormeau pururea în tindă, era toată averea Irinucăi. CREANGĂ, A. 27. Locuiam într-un sat de pe malul stîng al Buzăului, la Grădiștea. ODOBESCU, S. III 22.
       • Sudură stîngă = sudură la care topirea se face de la dreapta spre stînga.

3. Care reprezintă gruparea radicală a unei organizații politice sau se alătură unei astfel de grupări.
       • Extremă stîngă vezi extremă.
Forme diferite ale cuvantului sting: sting-Ă

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

stîng
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru stîng:


1) stîng, -ă adjectiv (latina *stancus, de unde și italiana stanco, ostenit). Care e așezat spre acea parte a trupuluĭ în care se simt bătăile inimiĭ: mîna stîngă, ochĭu stîng. Care corespunde cu această parte a trupuluĭ îndreptat cu fața în ainte: partea stîngă a caseĭ (considerînd fața caseĭ ca fața omuluĭ), a rîuluĭ (considerînd ca față direcțiunea în care curge). S. forme Mîna stingă, partea stîngă: a scrie cu stînga; a locui, a o porni la stînga; a locui în stînga.
Forme diferite ale cuvantului sting: sting-ă

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

stîng
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru stîng:


2) stîng vezi trecut vezi sting.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești


CUVINTE APROPIATE DE 'STING'
STINDÁRDSTÎNEStin/eaStineruSTÎNGSTÎ́NGASTÎNGÁCIstîngăcíestingăciós

GRAMATICA cuvântului stîng?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului stîng.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul stîng poate fi: adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul stîng sa indeplinească rolul de:

CUM DESPART ÎN SILABE stîng?
Vezi cuvântul stîng desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul stîng?
[ stîng ]
Se pare că cuvântul stîng are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL stîng
Inţelegi mai uşor cuvântul stîng dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuțiune adjectiv Din sau de-a stînga = în partea mîinii stîngi, din direcția mîinii stîngi
stînga = în sau din partea mîinii stîngi, în sau din direcția mîinii stîngi
Locuțiune prepoziție În stînga = în partea mîinii stîngi, în direcția mîinii stîngi
A ține stînga = a merge pe partea stîngă a unui drum
A trage sau a da, a face la stînga = a fura, a șterpeli, a ascunde
Sudură stîngă = sudură la care topirea se face de la dreapta spre stînga

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Popular a nu avea sau a nu afla milă undeva sau la cineva?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a fi curajos, rezistent
umblă întruna
a nu găsi bunăvoință undeva sau la cineva
a lăsa pe cineva la discreția dușmanilor
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app