eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție stilp


PROPOZIȚIIEXPRESII DIMINUTIVE GRAMATICĂSILABE
Stîlp [ stîlp ]
VEZI SINONIME PENTRU stîlp PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului stilp în mai multe dicționare

Definițiile pentru stilp din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru STÎLP:
STÎLP, stîlpi, substantiv masculin

1. Lemn lung și gros, de obicei cioplit și fixat în pămînt, care servește (mai ales în construcții) pentru a susține ceva; prin extensie orice element de construcție (de fier, de ciment, de piatră etc.) așezat vertical și servind la susținerea construcției ( vezi coloană). Coborîi în fața unei case curate, albe, cu cerdac larg, cu stîlpi de lemn. SADOVEANU, O. VIII 18. Cucoșii cîntau acum pe stîlpii porților, în prag și în toate părțile. CREANGĂ, P. 294. Se văzură niște palaturi strălucite de podoabe, încît la soare te puteai uita, dară la dînsele ba. Aurul cu care erau poleiți stîlpii și ciubucele de pe lîngă strașină licărea de-ți lua ochii. ISPIRESCU, L. 37. Basilica Ulpiană cu cinci rînduri de stîlpi de granit. ODOBESCU, S. III 72. Aci a întins podul Constantin pre stîlpi de piatră care stau încă în apă și dintre care se vede mai cu seamă unul. BOLLIAC, O. 273.
       • Stîlp de telegraf (sau de telefon etc.) = fiecare dintre stîlpii de lemn așezați la o anumită distanță unul de altul, de care sînt prinse, pe niște izolatoare, firele telegrafice, telefonice, de radioficare etc. Se cațără pe un stîlp de telegraf. DUMITRIU, N. 59. Sus, pe-un stilp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. TOPÎRCEANU, P. 200.
       • Expresia: A sta stîlp (de cremene) = a sta neclintit. Nu mai sta aicea stîlp, lîngă mine. SADOVEANU, O. VIII 213. Flăcăul a ridicat ciomagul în sus, dar n-a putut izbi, căci Baltag sta stîlp de cremene înaintea lui. SANDU-ALDEA, U. P.

10. A țintui (pe cineva) la stîlpul infamiei vezi infamie. Stîlp de cafenea = persoană care-și petrece timpul prin cafenele. Se știa despre el că e un stîlp de cafenea și că-i place să se țină mai mult de biliard, decît de meserie. PAS, Z. I 205. Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul, De ai crede că viața-i e curată ca cristalul? Nici visezi că înainte-ți stă un stîlp de cafenele, Ce își rîde de-aste vorbe îngînîndu-le pe ele. EMINESCU, O. I 150.
♦ Indicator de frontieră, de hotar. Spre a se încredința dacă nu cumva stîlpii, pietrele sau hotarele au fost mutate. PAMFILE, A. R. 152.
♦ Suport la o mobilă, picior de pat. Paturile erau de o parte și de alta ale cămării... așezate pe patru stîlpi lucrați ca melcul și cu niște dungi de aur. ISPIRESCU, L. 251.
♦ figurat Coloană (de fum, de praf, de foc etc.). Abia după ce stîlpul subțire de fum se ridică în înălțime, auziră cornul de pe munte. SADOVEANU, forme J. 376. Din cînd în cînd, vîntoasele se dau vîrtej, adună paie și frunze și praf, le ridică volbură naltă in aer, și se duce, se duce stîlpul, frămîntîndu-se peste cîmp. SLAVICI, O. I 268. Mihai mîndrul vine iară, Falnic ca un stîlp de pară. ALECSANDRI, P. A. 47.

2. figurat Persoană care constituie un sprijin de căpetenie pentru o colectivitate; fruntaș, om de vază, personalitate proeminentă. Barbu Craioveanul, ban al Craiovei, unul din stîlpii vechii și puternicii familii a Pîrvuleștilor. VLAHUȚĂ, R. P. 84. Acel care-ți grăiește Boier e, stîlp al țării. ALECSANDRI, T. II 169. Toată țara îl plîngea... că au pierdut un stîlp carele sprijinea toate nevoile țării. BĂLCESCU, O. I 102.
       • (În legătură cu colectivități) Poporul e stîlpul țării... fiecare părticică de pămînt e văpsită cu sîngele lui. RUSSO, O. 38.
       • Stîlpul casei = capul familiei. Nici o brazdă de moșie nu s-a mai înstrăinat de cînd s-a făcut dînsul stîlpul casei. REBREANU,

I. 49.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

stîlp
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru stîlp:
stîlp m. (limba bulgară stŭlp, stŭlb, despre vechea slavă stlŭpŭ, stlŭbŭ, slŭpŭ, stîlp; ung. oszlop). Coloană (de zid, marmură, metal ș. a.): stîlpiĭ uneĭ bisericĭ. Par (stobor) gros care susține ceva: stîlpiĭ garduluĭ. figurat Om pe care se sprijină alțiĭ, sprijin: stîlpu familiiĭ, partiduluĭ, țăriĭ. Loc de prohodire ( vezi pod). plural Cele patru evangheliĭ. Iron. Stîlp de cafenea, de berărie, om care-și petrece timpu tot în cafenea, în berărie. vezi stanog.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

STÎLP
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru STÎLP:
STÎLP s.

1. (construcții) bîrnă, grindă, (învechit și popular) pociumb, (popular) șarampoi, (prin Olt. și Banat) bălvan, (Transilvania) șaf, (Maramures) șaranț, (Transilvania, Maramures și Bucovina) șoș, (Maramures, Transilvania, Banat și Olt.) șteamp, (Olt., Banat și Transilvania) ștenap. (stilp din scheletul unei case.)

2. (construcții) par, parmac. (stilp la un pridvor.)

3. (tehnic) braț, furcă, mînă, (regional) ciocan, cujbă. (stilp la războiul de țesut.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

stîlp
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru stîlp:
stîlp substantiv verbal CHINGĂ. COLUMNĂ. CRACĂ. CREANGĂ. MOȘ. RAMURĂ. STINGHIE. UȘOR.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'STILP'
stilometríeSTILOPÓDIUSTILOTÍTSTILÓUstîlpSTÎLPÁNstîlpárstîlpárestîlpésc

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL stîlp
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului stîlp dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Stîlp din scheletul unei case.
Stîlp la un pridvor.
Stîlp la războiul de țesut.

GRAMATICA cuvântului stîlp?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului stîlp.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul stîlp poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul stîlp sa indeplinească rolul de: substantiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / doi

CUM DESPART ÎN SILABE stîlp?
Vezi cuvântul stîlp desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul stîlp?
[ stîlp ]
Se pare că cuvântul stîlp are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL stîlp
Inţelegi mai uşor cuvântul stîlp dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
= fiecare dintre stîlpii de lemn așezați la o anumită distanță unul de altul, de care sînt prinse, pe niște izolatoare, firele telegrafice, telefonice, de radioficare etc
A sta stîlp de cremene = a sta neclintit
Stîlp de cafenea = persoană care-și petrece timpul prin cafenele
Stîlpul casei = capul familiei

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Locuțiune adverbiala în amintirea cuiva sau a ceva?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
canal care conduce secreția biliară din vezica biliară în canalul coledoc
organ care controlează modul în care se respectă prevederile statutului cu privire la disciplina și morala de partid etc
ca semn că cineva sau ceva n-a fost dat uitării
cât îmi pare de rău! 4
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app