eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție spate


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Spate [ spa-te ]
VEZI SINONIME PENTRU spate PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului spate în mai multe dicționare

Definițiile pentru spate din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPÁTE, spate și spete, substantiv neutru (La plural cu valoare de sg.)

1. Partea de dindărăt a corpului omenesc, de la gît pînă la șale; partea superioară a corpului animalelor, cuprinzînd regiunea coloanei vertebrale dintre articulațiile membrelor; spinare. vezi spată3. Oamenii stăteau cu spatele la zid. DUMITRIU, N. 156. Un graur s-a desprins din stol și s-a lăsat pe spatele lui Joian, care-l poartă, îngăduitor, ca pe un prieten. GÎRLEANU, L. 39. Oleoleo, ciocoi bogate! Ici de-ai trece din păcate, Să-ți arunc doi glonți in spate. ALECSANDRI, P. A. 54.
       • figurat Stăteam... pironit cu privirea pe spatele goale și fugătoare ale unei șăgalnice unde. HOGAȘ, M. N. 56.
       • Locuţiune adverbiala În spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare. Ducea un sac in spate. DUMITRIU, N. 88. Și zicînd aceste... își ia ranița în spate și pușca de-a umăr. CREANGĂ, P. 307. Robinson, luînd broasca în spate, au dus-o acasă. DRĂGHICI, R. 85. (În contexte figurate) Eu... port două sute de ierne în spate. NEGRUZZI, S. I 245. Pe spate = a) culcat cu fața în sus. Stătea pe spate cu mîinile sub cap. DUMITRIU, N. 133. Cei mai mulți dintre bolnavi dormeau, unii pe-o coastă, alții pe spate. SADOVEANU, O. VI 118; b) înapoi, spre ceafă. Ea se prinde de grumazu-i cu mînuțele-amîndouă Și pe spate-și lasă capul. EMINESCU, O. I 154. Întinsese capul înainte, urechile le lăsase pe spate. NEGRUZZI, S. I 42. Din (sau la, pe la, de la, în) spate (sau din, la etc. spatele cuiva) = în (sau din) urmă (sau în, din urma cuiva), înapoia cuiva Cu această suflare rece în spate și pe subt fuga aceasta de nouri subțiri, cei doi călători au umblat în tăcere. SADOVEANU, B. 161. La spate au auzit vorbă romînească. C. PETRESCU, A. 323. Din spatele fabricii apărură soldații. SAHIA, N. 37. În spatele meu cineva își suflă zgomotos nasul. DELAVRANCEA, H. T. 263. I se părea că-l trage cineva de la spate. ISPIRESCU, L. 36. Vine, tiptil, în vîrful degetelor, pe la spatele mele. CREANGĂ, O. A. 66. Cad săgețile în valuri care șuieră, se toarnă, Și lovind în față-n spate, ca și crivățul și gerul, Pe pămînt lor li se pare că se năruie tot cerul. EMINESCU, O. I 148. (Pe) la spate sau (pe) la spatele cuiva = pe ascuns, din umbră. Îl știu eu cît e de priitor și de darnic la spatele altora. CREANGĂ, P. 250.
       • Expresia: A întoarce (cuiva) spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știi de cineva, a nu mai lua în seamă pe cineva. Comșa, ne putem întoarce spatele de pe acum. C. PETRESCU, Î. II 58. A-l strînge pe cineva în spate, se spune cînd cineva se înfioară (de frig sau de spaimă). Cînd știa că are să deie peste Ivan, i se tăiau picioarele ș-o strîngea în spate de frică. CREANGĂ, P. 314. A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic (despre ceva), a nu avea habar. Începu și mai tare să se jure și să se dezvinuiască că nu știe nici cu spatele cum de-au venit... în buzunar la dînsul. SBIERA, P. 157. Mama, sărmana, nu știa de asta nici cu spatele. CREANGĂ, A. 55. Adus de spate vezi adus. A fi (sau a sta) cu grija (sau cu frica) în spate vezi frică. A avea spete = a avea sprijin, protecție. N-avea spete nicăire Nici prieteni. CONTEMPORANUL, VIII 255. (Familiar) A face (cuiva) spatele darabană vezi darabană. A da (ceva) după spate vezi da3 (I 9). A da (un pahar cu băutură) pe spate = a bea repede, pe nerăsuflate. Ipate, care dă oca pe spate Și face cu mîna să-i mai aducă una. CREANGĂ, P. 150. Mă doare în spate = puțin îmi pasă, nu mă sinchisesc. Mă doare în spate... de nevricalele ei. DUMITRIU, B. forme 45. A arunca ceva pe spatele cuiva sau, rar, a lăsa ceva (cuiva) pe spate = a împovăra pe cineva cu ceva, a lăsa pe cineva să se descurce cum o ști. Au aruncat toată greutatea reconstrucției țării pe spatele clasei muncitoare. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 108, 2/6. Îmi strînse mîna cu căldură, mulțumindu-mi că l-am întovărășit, și-mi lăsă trăsura pe spate cu două ore de plată. GANE, N. III 161.

2. Partea de dinapoi a unor obiecte, opusă feței; parte a unei poziții sau a unei formații, contrară direcției, fațadei sau părții spre care este orientată. Nu pot cădea deci in spatele satului. CAMIL PETRESCU, U. N. 320. Ce ne facem, domnule prefect, dacă în spatele trupei se ridică din nou satele? REBREANU, R. II 228. Să încalece și să cadă în coasta și în spatele lor. DELAVRANCEA, O. II 217.
♦ Parte a unei haine care acoperă partea dorsală a corpului.

3. Spetează a unui scaun; rezemătoare. Asta n-o mai cred! spuse, lăsîndu-se pe spatele jîlțului. C. PETRESCU, Î. I

9.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SPATE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPÁTE, spate, substantiv neutru

1. Partea posterioară a corpului omenesc, de la umeri până la șale; partea superioară a corpului animalelor, cuprinzând regiunea coloanei vertebrale dintre articulațiile membrelor; spinare.
       • Locuţiune adverbiala În (sau pe) spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare. Pe spate = a) culcat cu fața în sus; b) spre ceafă. Din (sau la, pe la, de la, în) spate = în (sau din) urmă.
       • Expresia: A întoarce (cuiva) spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știe de cineva sau de ceva; a deveni indiferent. A-l strânge pe cineva în spate = a) se spune când o haină este prea mică pentru cineva; b) se spune când cineva se înfioară de frig sau de spaimă ori când este preocupat de un lucru dificil. A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic despre ceva, a nu avea habar. A avea spate (tare) = a avea sprijin, protecție. A da (un pahar cu băutură) pe spate = a bea repede și dintr-odată, pe nerăsuflate. A arunca ceva pe (sau în) spatele cuiva = a arunca vina, responsabilitatea pe cineva. (familial) Mă doare în spate = puțin îmi pasă, mă lasă indiferent.
♦ Procedeu de înot pe spate (1); probă sportivă de înot care folosește acest procedeu.

2. Parte a unor obiecte opusă feței; parte a unei așezări, formațiuni etc. opusă direcției spre care este orientată.
♦ Parte a unei haine care acoperă spatele (1).
♦ Ceea ce se află în spatele (2) unei așezări, unui obiect etc.

3. Spătarul, speteaza scaunului; rezemătoare. [plural și: spete]

– latina spathae (plural lui spatha).

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SPATE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPÁTE, spate, substantiv neutru

1. Partea posterioară a corpului omenesc, de la umeri până la șale; partea superioară a corpului animalelor, cuprinzând regiunea coloanei vertebrale dintre articulațiile membrelor; spinare.
       • Locuţiune adverbiala În (sau pe) spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare. Pe spate = a) culcat cu fața în sus; b) spre ceafă. Din (sau la, pe la, de la, în) spate = în (sau din) urmă.
       • Expresia: A întoarce (cuiva) spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știe de cineva sau de ceva; a deveni indiferent. A-l strânge pe cineva în spate = a) se spune când o haină este prea mică pentru cineva; b) se spune când cineva se înfioară de frig sau de spaimă ori când este preocupat de un lucru dificil. A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic despre ceva, a nu avea habar. A avea spate (tare) = a avea sprijin, protecție. A da (un pahar cu băutură) pe spate = a bea repede și dintr-o dată, pe nerăsuflate. A arunca ceva pe (sau în) spatele cuiva = a arunca vina, responsabilitatea pe cineva. (familial) Mă doare în spate = puțin îmi pasă, mă lasă indiferent.
♦ Procedeu de înot pe spate (1); probă sportivă de înot care folosește acest procedeu.

2. Parte a unor obiecte opusă feței; parte a unei așezări, formații etc. opusă direcției spre care este orientată.
♦ Parte a unei haine care acoperă spatele (1).
♦ Ceea ce se află în spatele (2) unei așezări, unui obiect etc.

3. Spătarul, speteaza scaunului; rezemătoare. [plural și: spete]

– latina spathae (plural lui spatha).

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SPATE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPÁTE spate n.

1) (la om și la animale) Parte a corpului situată de-a lungul coloanei vertebrale (de la baza gâtului până la șale); spinare. * În spate pe partea dindărăt a corpului. Pe spate culcat cu fața în sus. Din (sau la, pe la, de la, în) spate din (sau în) urmă; din dos. Adus de spate încovoiat, îndoit. A-i întoarce cuiva spatele a se supăra pe cineva. Pe la spate (sau pe la spatele cuiva) fără știrea cuiva. A nu ști nici cu spatele a nu avea nici o idee despre ceva; a nu bănui nimic. A fi (sau a sta) cu grija (sau cu frica) în spate a fi tot timpul neliniștit. A arunca ceva pe (sau în) spatele cuiva a) a da vina pe cineva; b) a lăsa în seama altuia anumite obligații. A avea spate (tare) a fi protejat, susținut (de cineva).

2) Probă sportivă de înot (cu fața în sus).

3) Partea dindărăt a unui obiect; dos. În spatele casei.

4) Teritoriu aflat în urma frontului. În spatele dușmanului. /<lat. spatha

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

spate
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru spate:
spate forme plural

1. partea dindărăt a corpului dela grumaz până la rinichi: a întoarce cuiva spatele (din lipsă de atențiune sau din dispreț);

2. parte dindărăt: a apuca pe dușman pe la spate;

3. dosul unui lucru: spatele unui scaun, spatele muntelui. [Plur. din spată, azi luat ca singular (de unde dubletul spete)]. vezi spete.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

SPATE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPATE s.

1. spinare, (popular) spată, (regional) șa, (învechit și fam.) cîrcă. (A lua ceva în spate.)

2. rezemătoare, spătar, spetează, (învechit și regional) spată. (spate la un scaun.)

3. dos. (În spate casei.)

4. dos, fund. (În spate curții.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

spate
Dicționarul de cuvinte recente, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru spate:
spáte în expresie a veni (puternic) din spate 1984 A fi în ascensiune valorică, a promite vezi șutér
Definiție sursă: Dicționar de cuvinte recente, ediția a II-a

spate
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru spate:
spate substantiv neutru singular protecție din partea unei persoane influente.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

SPATE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru SPATE:
SPÁTE substantiv verbal cont, seamă, socoteală, spătar.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

spate
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru spate:
spate substantiv verbal contabilitate SEAMĂ. SOCOTEALĂ. SPĂTAR.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

spate
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru spate:
spáte substantiv neutru, plural spáte
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

spate
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru spate:
!spáte substantiv neutru
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'SPATE'
SPĂTĂRÍEspătărítSPĂTĂRÍȚĂSPĂTĂROÁIESPÁTEspăteázăspătélSPATHIPHYLLUMSPATHOGLOTTIS

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL spate
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului spate dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
SPÁTE spate n.
* În spate pe partea dindărăt a corpului.
Pe spate culcat cu fața în sus.
Din sau la, pe la, de la, în spate din sau în urmă; din dos.
Adus de spate încovoiat, îndoit.
A-i întoarce cuiva spatele a se supăra pe cineva.
Pe la spate sau pe la spatele cuiva fără știrea cuiva.
A nu ști nici cu spatele a nu avea nici o idee despre ceva; a nu bănui nimic.
A fi sau a sta cu grija sau cu frica în spate a fi tot timpul neliniștit.
A arunca ceva pe sau în spatele cuiva a a da vina pe cineva; b a lăsa în seama altuia anumite obligații.
A avea spate tare a fi protejat, susținut de cineva.
În spatele casei.
În spatele dușmanului.
A lua ceva în spate.
Spate la un scaun.
În spatele casei.
În spatele curții.
A lua ceva în spate.
Spate la un scaun.
În spate casei.
În spate curții.

GRAMATICA cuvântului spate?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului spate.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul spate poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul spate sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul spate are forma: spáte
VEZI PLURALUL pentru spate la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE spate?
Vezi cuvântul spate desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul spate?
[ spa-te ]
Se pare că cuvântul spate are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL spate
Inţelegi mai uşor cuvântul spate dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala În spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare
Pe spate = a culcat cu fața în sus
Spatele cuiva = în sau din urmă sau în, din urma cuiva, înapoia cuiva Cu această suflare rece în spate și pe subt fuga aceasta de nouri subțiri, cei doi călători au umblat în tăcere
Pe la spate sau pe la spatele cuiva = pe ascuns, din umbră
A întoarce cuiva spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știi de cineva, a nu mai lua în seamă pe cineva
A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic despre ceva, a nu avea habar
A avea spete = a avea sprijin, protecție
A da un pahar cu băutură pe spate = a bea repede, pe nerăsuflate
Mă doare în spate = puțin îmi pasă, nu mă sinchisesc
A arunca ceva pe spatele cuiva sau, rar, a lăsa ceva cuiva pe spate = a împovăra pe cineva cu ceva, a lăsa pe cineva să se descurce cum o ști
Locuţiune adverbiala În sau pe spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare
Pe spate = a culcat cu fața în sus; b spre ceafă
Din sau la, pe la, de la, în spate = în sau din urmă
A întoarce cuiva spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știe de cineva sau de ceva; a deveni indiferent
A-l strânge pe cineva în spate = a se spune când o haină este prea mică pentru cineva; b se spune când cineva se înfioară de frig sau de spaimă ori când este preocupat de un lucru dificil
A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic despre ceva, a nu avea habar
A avea spate tare = a avea sprijin, protecție
A da un pahar cu băutură pe spate = a bea repede și dintr-odată, pe nerăsuflate
A arunca ceva pe sau în spatele cuiva = a arunca vina, responsabilitatea pe cineva
Familial Mă doare în spate = puțin îmi pasă, mă lasă indiferent
Locuţiune adverbiala În sau pe spate = pe umeri sau pe partea dorsală a corpului; în spinare
Pe spate = a culcat cu fața în sus; b spre ceafă
Din sau la, pe la, de la, în spate = în sau din urmă
A întoarce cuiva spatele = a nu mai verb reflexiv:ea să știe de cineva sau de ceva; a deveni indiferent
A-l strânge pe cineva în spate = a se spune când o haină este prea mică pentru cineva; b se spune când cineva se înfioară de frig sau de spaimă ori când este preocupat de un lucru dificil
A nu ști nici cu spatele = a nu ști nimic despre ceva, a nu avea habar
A avea spate tare = a avea sprijin, protecție
A da un pahar cu băutură pe spate = a bea repede și dintr-o dată, pe nerăsuflate
A arunca ceva pe sau în spatele cuiva = a arunca vina, responsabilitatea pe cineva
Familial Mă doare în spate = puțin îmi pasă, mă lasă indiferent

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL spate

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: în sintagma brichetă furajeră?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
insecte dăunătoare care se hrănesc cu frunzele vegetalelor
harta cerului, cuprinzând stelele, constelațiile etc
furaj combinat, în stare presată, folosit pentru hrana cabalinelor, bovinelor și ovinelor
a se scărpina, conform albaneză zgebe
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app