eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție societate


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Societate [ so-ci-e-ta-te ]
VEZI SINONIME PENTRU societate PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului societate în mai multe dicționare

Definițiile pentru societate din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE, societăți, substantiv feminin

1. Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, fiind legați prin anumite raporturi de producție. Societatea întreagă era împărțită în două: cei ce mureau de foame și cei ce mureau de prea multă mîncare. GALACTION, O. I 337. Organizația dinlăuntru a societății singură ne poate explica evoluțiile istorice prin care nația romînă trecu. BĂLCESCU, O. II

13.
♦ Orînduire social-economică. Societatea feudală. Societatea capitalistă.
♦ (În orînduirile sociale bazate pe clase antagoniste) Cerc limitat de oameni care aparțin claselor privilegiate. Era vioaie, îndrăzneață, intra fără sfială peste tot... trăise în societatea înaltă, în luxul și atmosfera palatelor de ambasadă. BART, E. 39. Vîrtejul societății, procesuri, intrigile politice mă cuprinseseră. NEGRUZZI, S. I 60. Culmele societății nu aveau conștiința de întunericul și prăpastia în care arunca neamul. RUSSO, S. 109.

2. Asociație de persoane constituită într-un anumit scop (științific, literar, sportiv etc.). La una din societățile studențești din care făcea parte, poetul-student [Eminescu] era bibliotecar. CĂLINESCU, E. 169. Reușise în cÎțiva ani să organizeze o filială a societății «Dante Alighieri». BART, E. 315.

3. (În regimul capitalist) Asociație de oameni de afaceri, alcătuită pe baza unor investiții de capital și în vederea unor beneficii comune. Mă trimisese direcțiunea societății să recunosc și să măsor cîteva locuri pe care era vorba să le cumpere. GALACTION, O. I 241. Se pare că inginerii de la societățile petrolifere cîștigă acum îndestul de bine, chiar cînd sînt atît de tineri și începători. C. PETRESCU, Î. II 237. El visa o societate de navigație cu remorchere, șlepuri și elevatoare din Brăila să împînzească toată Dunărea pînă la Viena. BART, E. 63.
       • Societate pe acțiuni = formă de organizare capitalistă a unei întreprinderi, prin asocierea mai multor acționari. Se făceau calcule financiare, se croiau planuri, vaste combinații de comerț fluvial și maritim, societăți pe acțiuni pentru vapoare, elevatoare, remorchere, șlepuri. BART, E. 26. Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o afacere comercială sau industrială, depunînd fiecare capital și contribuție în muncă.

4. Grup de oameni care petrec un anumit timp împreună; companie, tovărășie. Spune tu ce vei voi despre superioritatea vînătorii cu prepelicarul și despre plăcerile inteligente și alese ce resimte omul în unica societate a unui cîne dresat după regulele artei. ODOBESCU, S. III 19. Unde... sînt rediurile umbroase... Unde mai ales amabila d-voastră societate? NEGRUZZI, S. I 95.
       • Expresia: În societate = între oameni, în lume. O să te stabilești și dumneata în societate, numai să-ți vie verb reflexiv:emea și gîndul bun. SADOVEANU, P. M. 118. De altfel, doamna comandor... era apreciată în societate ca o soție model. BART, E. 392. Ca să scape de gura lumei... și cunoscînd că trebuie în sfîrșit să-și ia un loc oarecare în societate, ascultă mincinoasele propuneri ce îi făcu Iancu că o va lua de soție. NEGRUZZI, S. I 25.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SOCIETATE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE, societăți, substantiv feminin

1. Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, fiind legați între ei prin anumite raporturi economice.
♦ Ansamblu unitar, sistem organizat de relații între oameni istoricește determinate, bazate pe relații economice și de schimb; prin extensie sistem social.
♦ Cerc limitat de oameni de prim rang (prin poziție socială, situație materială etc.).

2. Asociație de persoane constituită într-un anumit scop (științific, literar, sportiv etc.).

3. (Comerț) Asociație de oameni de afaceri alcătuită pe baza unor investiții de capital, în vederea obținerii unor beneficii comune.
       • Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o întreprindere comercială sau industrială, depunând fiecare capital și contribuție în muncă și răspunzând solidar și nelimitat la obligațiile pe care și le-au asumat. Societate anonimă pe acțiuni = întreprindere industrială, comercială sau financiară, formată prin asociere de capital.

4. Grup de oameni care petrec un anumit timp împreună; tovărășie, companie.
       • Expresia: În societate = între oameni, în lume. [ pronunție: -ci-e-]

– Din limba franceza société, latina societas, -atis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SOCIETATE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE, societăți, substantiv feminin

1. Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, fiind legați între ei prin anumite raporturi economice.
♦ Ansamblu unitar, sistem organizat de relații între oameni istoricește determinate, bazate pe relații economice și de schimb; prin extensie sistem social.
♦ Cerc limitat de oameni de prim rang (prin poziție socială, situație materială etc.).

2. Asociație de persoane constituită într-un anumit scop (științific, literar, sportiv etc.).

3. (Comerț) Asociație de oameni de afaceri alcătuită pe baza unor investiții de capital, în vederea obținerii unor beneficii comune.
       • Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o întreprindere comercială sau industrială, depunând fiecare capital și contribuție în muncă și răspunzând solidar și nelimitat la obligațiile pe care și le-au asumat.

4. Grup de oameni care petrec un anumit timp împreună; tovărășie, companie.
       • Expresia: În societate = între oameni, în lume. [ pronunție: -ci-e-]

– Din limba franceza société, latina societas, -atis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SOCIETATE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE substantiv feminin

1. ansamblu unitar, sistem organic închegat de relații între oameni, istoricește determinate, al căror fundament îl constituie relațiile de producție.
       • formațiune social-economică.
       • grup (organizat) în care trăiesc unele ființe.

2. asociație de persoane organizată potrivit unui anumit scop.

3. categorie socială; cerc limitat de oameni.
       • anturaj; companie.

4. asociație între oameni de afaceri alcătuită pe baza unor investiții de capital social și în vederea unor profituri comune.

5. organizație cu caracter (inter)național, obștesc etc. care are drept scop promovarea unor idei sau acțiuni de interes general. (< limba franceza société, latina societas)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

SOCIETATE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE societateăți forme

1) Totalitate a oamenilor care trăiesc împreună și între care există anumite relații bazate pe legi comune; colectivitate.

2) Organizație (cu caracter național sau internațional) având drept scop acțiuni de interes comun. societate științifică. societate sportivă.

3) Întreprindere întemeiată pe investirea de capital de către două sau mai multe persoane, care desfășoară o activitate socială sau lucrativă.

4) Grup de persoane care își petrec timpul liber împreună; companie. [G.-D. societății; silabe -ci-e-] /<lat. societas, societateatis, limba franceza société, italiana societá
Forme diferite ale cuvantului societate: societateăți

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

SOCIETATE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETATE s.

1. colectivitate, comunitate, obște, (învechit) obștime. (Opinia întregii societate.)

2. lume. (Iese prima oară în societate.)

3. anturaj, companie, tovărășie, (grecism învechit) sinanstrofie. (A petrecut ore agreabile în societate ei.)

4. ambianță, anturaj, cadru, cerc, mediu, sferă, (învechit) mijloc, (figurat) atmosferă, climat. (În ce societate se învîrte?)

5. orînduire, regim, sistem. (societate capitalistă.)

6. (istorie) societate feudală = feudalism, feudalitate, orînduire feudală.

7. asociație, (învechit) reuniune. (societate legal constituită.)

8. (învechit) reuniune. (societate pe acțiuni.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

societate
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru societate:
*societáte forme, plural ățĭ (latina societas, -átis. vezi soț). Tovărășie, traĭ la un loc; oameniĭ, albinele, furnicile trăĭesc în societate. Pătură socială a trăĭ în înalta societate. Lumea cĭoplită: a frecuenta societatea. Clasele sociale la un loc: societatea ĭa măsuri contra anarhiștilor. Tovărășie (companie, reuniune) p. afacerĭ: societate comercială. Tovărășie, asociațiune de savanțĭ orĭ de artiștĭ: societate științifică. Societate civilă, asociațiune fără scopurĭ comerciale.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

SOCIETATE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru SOCIETATE:
SOCIETÁTE substantiv feminin

1. Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, legați prin anumite raporturi de producție.
♦ Orânduire social-economică.

2. Asociație de persoane organizată potrivit unui anumit scop.

3. Categorie socială; cerc limitat de oameni (mai ales din clasele privilegiate).
♦ Anturaj; tovărășie, companie.

4. Întreprindere capitalistă alcătuită pe baza unor investiții de capital și în vederea unor beneficii comune. [< limba franceza société, italiana società, latina societas].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

societate
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru societate:
societate forme

1. reunire de oameni având aceeași origine sau legi comune: omul e născut pentru societate;

2. reunire de animale cari trăiesc împreună: albinele trăiesc în societate;

3. legăturile oamenilor între dânșii: societate înaltă;

4. unire de persoane în vederea unei afaceri: societate financiară;

5. asociațiune de literați, de învățați, de artiști;

6. întruniri în saloane: a frecventa societatea.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

societate
Dicționarul de cuvinte recente, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru societate:
societáte substantiv feminin 1977 Grup, mai mult sau mai puțin numeros și organizat, în care trăiesc unele ființe vezi sociobiologie, etologie (din limba franceza société; DN, DEX, DN3

– doar cu referire la oameni)

Definiție sursă: Dicționar de cuvinte recente, ediția a II-a

societate
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru societate:
societáte substantiv feminin (silabe -ci-e-), genitiv dativ articulat societății; plural societăți
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

societate
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru societate:
societáte (-ci-e-) substantiv feminin, genitiv dativ articulat societắții; plural societắți
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'SOCIETATE'
sociatríesocietálSOCIETÁRsocietárăSOCIETÁTESOCIETĂȚIISocinsociniánSOCINIANÍSM

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL societate
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului societate dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
SOCIETÁTE societateăți forme 1 Totalitate a oamenilor care trăiesc împreună și între care există anumite relații bazate pe legi comune; colectivitate.
Societate științifică.
Societate sportivă.
Societas, societateatis, limba franceza société, italiana societá.
Opinia întregii societateăți.
Iese prima oară în societate.
A petrecut ore agreabile în societate ei.
În ce societate se învârte? 5.
Societate capitalistă.
Societate legal constituită.
Societate pe acțiuni.
Opinia întregii societate.
Iese prima oară în societate.
A petrecut ore agreabile în societate ei.
În ce societate se învîrte? 5.
Societate capitalistă.
Societate legal constituită.
Societate pe acțiuni.

GRAMATICA cuvântului societate?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului societate.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul societate poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul societate sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul societate are forma: societăți
VEZI PLURALUL pentru societate la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE societate?
Vezi cuvântul societate desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul societate?
[ so-ci-e-ta-te ]
Se pare că cuvântul societate are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL societate
Inţelegi mai uşor cuvântul societate dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Societate pe acțiuni = formă de organizare capitalistă a unei întreprinderi, prin asocierea mai multor acționari
Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o afacere comercială sau industrială, depunînd fiecare capital și contribuție în muncă
În societate = între oameni, în lume
Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o întreprindere comercială sau industrială, depunând fiecare capital și contribuție în muncă și răspunzând solidar și nelimitat la obligațiile pe care și le-au asumat
Societate anonimă pe acțiuni = întreprindere industrială, comercială sau financiară, formată prin asociere de capital
În societate = între oameni, în lume
Societate în nume colectiv = asociație între un număr limitat de persoane, care întemeiază o întreprindere comercială sau industrială, depunând fiecare capital și contribuție în muncă și răspunzând solidar și nelimitat la obligațiile pe care și le-au asumat
În societate = între oameni, în lume
Istorie societate feudală = feudalism, feudalitate, orânduire feudală
Istorie societate feudală = feudalism, feudalitate, orînduire feudală

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL societate

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Substantiv în expresie a fi sau a ajunge la aman?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
presă de imprimat la care suportul clișeului și organul de presiune sunt cilindrice
sistem de versificație având la bază troheul ca unitate ritmică a versului
a fi sau a ajunge la mare strâmtoare
verb tranzitiv care arată că subiectul face pe cineva să îndeplinească acțiunea verbului de bază
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app