eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție simbolism


EXPRESII PLURALGRAMATICĂSILABE
Simbolism [ sim-bo-lism ]
VEZI SINONIME PENTRU simbolism PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului simbolism în mai multe dicționare

Definițiile pentru simbolism din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM substantiv neutru

1. Curent în arta și literatura universală, de la sfârșitul secolul XIX și începutul secolul XX, care a încercat, cu ajutorul simbolurilor, să stabilească corespondențe între fenomenele universului fizic și cele ale lumii morale, eliberând totodată versul de rigorile tradiționalismului clasic și căutând prin melodie și armonie verbală să-l apropie de muzică.
♦ (În artele plastice) Practicarea unei arte ideiste și sintetiste în spiritul simbolismului literar.

2. Simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt de a sugera sau a întări noțiunea pe care o desemnează.

3. Curent filozofic idealist potrivit căruia legătura dintre idei nu presupune raporturi de la cauză la efect, ci de la simbol la obiectul reprezentat de acesta, gândirea reducându-se doar la cunoașterea simbolurilor realității. [< limba franceza symbolisme].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

SIMBOLISM
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM substantiv neutru

1. Sistem de simboluri (1), reprezentare prin simboluri.
♦ specializare Totalitate a simbolurilor proprii unei religii; reprezentare a dogmelor, a preceptelor religioase prin simboluri (1).

2. Curent literar și artistic, constituit în Franța în 1885 și răspândit apoi în toate literaturile europene, apărut ca o reacție la parnasianism și care, considerând lumea ca un ansamblu de simboluri, a căutat să le descifreze, intuind relațiile intime dintre lucruri, fenomene și sufletul omenesc; mod de exprimare, de manifestare propriu acestui curent.
       • Simbolism fonetic = capacitate a structurii fonetice a unui cuvânt sau a unui grup de sunete de a sugera sau de a întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumiță atitudine față de ea; legătură dintre un sunet sau un grup de sunete și o anumită idee.

– Din limba franceza symbolisme.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SIMBOLISM
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM substantiv neutru

1. Mișcare literară care a împins pînă la ultima limită principiul autonomiei artei (renunțînd în poezie la orice conținut logic și tematic, la narațiune și la descriere), a îndreptat inspirația spre adîncurile nediferențiate ale vieții sufletești și a încercat, cu ajutorul simbolurilor, să stabilească corespondențe între fenomenele universului fizic și cele ale lumii morale, eliberînd în aceleași timp versul de rigorile tradiționalismului clasic și căutînd, prin melodie și armonie verbală, să-l apropie de muzică.

2. Curent filozofic idealist, după care legătura dintre idei nu presupune raporturi de la cauză la efect, ci de la simbol la lucrul reprezentat de acesta, toată gîndirea reducîndu-se la cunoașterea simbolurilor realității.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SIMBOLISM
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM substantiv neutru

1. Sistem de simboluri (1), reprezentare prin simboluri.
♦ specializare Totalitate a simbolurilor proprii unei religii; reprezentare a dogmelor, a preceptelor religioase prin simboluri (1).

2. Curent programatic în literatura și arta universală, constituit la sfârșitul secolului XIX, potrivit căruia valoarea fiecărui obiect și fenomen din lumea înconjurătoare poate fi exprimată și descifrată cu ajutorul simbolurilor; mod de exprimare, de manifestare propriu acestui curent.
       • Simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt sau a unui grup de sunete de a sugera sau de a întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumită atitudine față de ea; legătură dintre un sunet sau un grup de sunete și o anumită idee.

– Din limba franceza symbolisme.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SIMBOLISM
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM substantiv neutru

1. sistem de simboluri destinate a interpreta fapte sau a exprima credințe.

2. curent în literatură și artă, de proveniență franceză, de la sfârșitul secolul XIX și începutul secolul XX, care a încercat, cu ajutorul simbolurilor, să stabilească corespondențe între fenomenele universului fizic și cele ale lumii spirituale, eliberând totodată versul de rigorile tradiționalismului clasic și căutând prin melodie și armonie verbală să-l apropie de muzică.

2. simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt de a sugera sau întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumită atitudine față de ea. (< limba franceza symbolisme)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

SIMBOLISM
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru SIMBOLISM:
SIMBOLÍSM n. (la sfârșitul secolul XIX și începutul secolul XX) Curent în literatură și artă, care căuta să sugereze, prin valoarea muzicală și simbolică a cuvintelor, nuanțele cele mai subtile ale vieții interioare. /<fr. symbolisme
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

simbolism
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru simbolism:
simbolísm substantiv neutru
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

simbolism
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru simbolism:
simbolísm substantiv neutru
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'SIMBOLISM'
SIMBLEFARÓNSIMBÓLSIMBÓLICSIMBÓLICĂSIMBOLÍSMSIMBOLÍSTsimbolísticSIMBOLÍSTICĂSIMBOLIZÁ

GRAMATICA cuvântului simbolism?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului simbolism.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul simbolism poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul simbolism sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
VEZI PLURALUL pentru simbolism la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE simbolism?
Vezi cuvântul simbolism desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul simbolism?
[ sim-bo-lism ]
Se pare că cuvântul simbolism are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL simbolism
Inţelegi mai uşor cuvântul simbolism dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt de a sugera sau a întări noțiunea pe care o desemnează
Simbolism fonetic = capacitate a structurii fonetice a unui cuvânt sau a unui grup de sunete de a sugera sau de a întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumiță atitudine față de ea; legătură dintre un sunet sau un grup de sunete și o anumită idee
Simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt sau a unui grup de sunete de a sugera sau de a întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumită atitudine față de ea; legătură dintre un sunet sau un grup de sunete și o anumită idee
Simbolism fonetic = capacitatea structurii fonetice a unui cuvânt de a sugera sau întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumită atitudine față de ea

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Hemoragie intestinală?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a urmări un câștig exagerat
conjugare 2
enterohemoragie
acumulare la electrozii unei băi de electroliză sau ai unei pile electrochimice a ionilor care realizează conducția prin soluția electrolitului
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app