eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție sau


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Său [ să-u ]
VEZI SINONIME PENTRU său PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului sau în mai multe dicționare

Definițiile pentru sau din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SĂU:
SĂU, SA, săi, sale, adjectiv și pronume pos. (Precedat de articulat «al», «a», «ai», «ale» cînd e pronume, cînd stă ca adjectiv pe lîngă un substantiv nearticulat sau este separat de substantiv prin alt cuvînt; în concurență cu lui, ei, lor)

1. (Indică posesiunea) Care aparține persoanei despre care se vorbește; de care persoana respectivă este legată printr-o relație de proprietate: a) (adjectiv) Într-o zi a publicat în «Ziarul său» o informație cam pripită. VLAHUȚĂ, O. A. 262. Și cîte și mai cîte nu cîntă Mihai lăutarul din gură și din scripca sa răsunătoare. CREANGĂ, A. 118; b) (pronume) Gospodărie ca a sa nu are nimeni.

2. (Indică dependența, legătura de filiație, de înrudire, de prietenie, de vecinătate etc.) a) (Adjectiv) Nepătrunsă îi rămînea taina care va fi silit-o odinioară pe această soră a sa să îmbătrînească fecioară cu cosița albă. C. PETRESCU, S. 127. Avea o presimțire vagă că sora sa are să-i spuie ceva. VLAHUȚĂ, O. A. 253. Se mînie foc Scaraoțchi și se duse să-i caute. Și-i striga pe supușii săi în tot feliul. ȘEZ. XVIII 153.
       • (Enclitic, numai la sg., pe lîngă un nume de înrudire sau un nume indicînd un raport social, uneori atît numele cît și adjectiv său fiind invariabile) Nevastă-sa e una blondă cu părul creț. BRĂTESCU-VOINEȘTI, Î. 132. În privința banilor, era de-o delicatețe extremă cu fiu-său. VLAHUȚĂ, O. A. 283. Nora cea mai mare tălmăci apoi celeilalte despre ochiul soacră-sa cel a toate văzători. CREANGĂ, P.

7.
       • (Cu flexiunea trecută asupra adjectivului) Casa soacră-sei. (Atestat în forma -si) S-a ivit în ușă, petrecut în spate de gunguritul nevesti-si. GALAN, B. I 56. b) (Pronume) Feciorul de împărat care nu mai era al său. ISPIRESCU, la TDRG.
♦ (La m. plural ) Familia persoanei despre care se vorbește; rudele, prietenii, partizanii persoanei respective. El găsi de cuviință să spuie și alor săi ceea ce era să se întîmple fiului lor. ISPIRESCU, L. 98. Spăriet, galbăn ca ceara și cu un pic de suflet, sosește la ai săi. ȘEZ. XII 65.

3. Care este propriu, caracteristic persoanei despre care se vorbește. a) (Adjectiv) Veverița pusese frîu neobositei sale zburdălnicii. HOGAȘ, M. N. 172. Dacă vă închipuiți că tînărul... și-a mai pierdut din aerele sale de erou, vă înșelați amar. VLAHUȚĂ, O. A. 262. Mai pune la socoteală că și Trăsnea era înaintat în vîrstă, bucher de frunte și tîmp de feliul său. CREANGĂ, A. 89. În prezent cugetătorul nu-și oprește a sa minte. EMINESCU, O. I 133. b) (Pronume) Viața mea nu seamănă cu a sa.
♦ (La forme plural ) Treburile (preocupările, obiceiurile, părerile, cusururile) persoanei despre care se vorbește. Așa crede poporul, și dintre ale sale e greu a-l scoate. MARIAN, la TDRG.
       • Expresia: A rămîne (sau a fi) pe-a sa = a rămîne (sau a fi) așa cum verb reflexiv:ea el.

4. (Indică subiectul, autorul unei acțiuni) Șeful luase dispoziția ca, în ajunul plecării sale, automobilul... să fie băgat într-un atelier. BRĂTESCU-VOINEȘTI, forme 21. Răspunsul său prea sigur face o impresie ciudată avocatului. CARAGIALE, O. I 358.

– Regional și în vorbirea familiară, ca enclitic: -so (ȘEZ. IV 171), -su (BRĂTESCU-VOINEȘTI, forme 8), -si.
Forme diferite ale cuvantului sau: sausa

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SAU
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție

1. (Cu funcțiune disjunctivă) Ori, fie. a) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca opuse sau contradictorii) Nu știa: să rîdă sau să plîngă? ▭ Tractatul ce el încheie cu Baiazet la 1393 asigurează romînilor... dreptul de a face război sau pace. BĂLCESCU, O. II

13.
       • (Al doilea membru al disjuncției este o negație) Chiar pentru o copilă de paisprezece ani, femeie încă nedesăvîrșită, o podoabă e frumoasă sau nu și de preț ori nu, numai după cum îi vine ei bine sau nu. C. PETRESCU, R. DR. 65. Spuie-ți morții din mormînt De sînt om sau de nu sînt. ALECSANDRI, P. II 25. Să vadă dacă acele poame era de mîncare sau ba. DRĂGHICI, R. 51. b) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca alternative) Doriți ceai sau cafea? ▭ Taci... că ți-oi da împărăția cutare sau cutare. ISPIRESCU, L.

2. Bărbatu-meu... nu s-a putut plînge că l-am înșelat sau i-am răsipit casa. CREANGĂ, P.

4. Ce-ți pasă ție, chip de lut, Dac-oi fi eu sau altul? EMINESCU, O. I 181. Este el cum îl arată sabia lui și armura, Cavaler de ai credinței sau al Tibrului stăpîn?... Uriaș e al Daciei sau e Mircea cel Bătrîn? ALEXANDRESCU, M.

14. De aș avea... un topor sau altă asămine unealtă. DRĂGHICI, R. 48.
       • Sau... sau, indică necesitatea de a alege între două alternative. Sau luni sau miercuri. Sau una sau alta.
       • (În enumerări, precedînd fiecare element al enumerării sau numai pe ultimul) Pentru a da la rîndea se întrebuințează sau rîndeaua propriu-zisă, sau cioplitorul, sau gealăul.
       • (Al doilea termen al disjuncției exprimă o revenire sau o îndoială asupra primului termen) După cum văd eu, omul acesta, sau ce-a fi el, are mare putere. CREANGĂ, P. 87. După un an, sau după mai mulți, moș Nichifor s-a răsuflat și el cătră mai mulți prieteni. id. ib. 136. Rabdă pe cît vei putea Că nu-i trăi cît lumea... Ci-i trăi o zi sau două Și te-i topi ca ș-o rouă. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 151.

2. (Cu funcțiune explicativă) Adică, cu alte cuvinte. Negustor de băcan... piatră-vînătă, piatra-sulimanului, sau piatră bună pentru făcut alifie de obraz. CREANGĂ, P. 112. Puterea d-a face legi, d-a scoate dăjdii sta în Adunarea sau soborul a toată țeara. BĂLCESCU, O. II

13. Halima, sau povestiri mitologhicești arabești [titlu]. GORJAN.

3. (Cu funcțiune copulativă) Precum și. Nisipul se găsește pe prundul rîurilor, lacurilor sau mărilor. ▭ Omule... Spune-mi... Duhul tău măcar verb reflexiv:eun lucru de-ți chizășluiește-n lume? Sau care ți-i începutul și sfîrșițul chiar anume? CONACHI, P. 276.

4. (Introducînd propoziții interogative; cu funcțiune conclusivă, atenuată de o nuanță de îndoială) Nu cumva? au doară? oare? poate? Vai mîndruță de departe, Ce tot faci de nu scrii carte? Doar hîrtia s-a scumpit, Ori pe mine m-ai urît; Sau negreala s-o gătat, Ori pe mine m-ai uitat? JARNÍK-BÎRSEANU, despre 142. Brazii că se legănau, Cuibulețul mi-l stricau.

– Dar voi ce vă legănați? Sau verb reflexiv:eți cuibul să-mi stricați, De-aici să mă depărtați. id. ib. 204.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SAU
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție

1. (Cu funcție disjunctivă) Ori, fie: a) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca opuse sau contradictorii) Plânge sau râde? (Al doilea membru al disjuncției este o negație) Sunt sau nu sunt? b) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca alternative) Doriți cafea sau ceai?
♦ (Corelativ, indică necesitatea de a alege între două alternative) Sau luni, sau miercuri.
       • (În enumerări, precedând fiecare element al enumerării sau numai pe ultimul) Pentru a da la rindea se întrebuințează sau rindeaua sau cioplitorul sau gealăul.

2. (Cu funcție explicativă) Adică, cu alte cuvinte. Adunarea, sau soborul întregii țări.

3. (Cu funcție copulativă) Precum, și. Nisipul se găsește pe fundul râurilor, lacurilor sau mărilor.

4. (În propoziții interogative, cu funcție conclusivă, atenuată de o nuanță de îndoială) Nu cumva? oare? poate? De ce nu scrii? Sau n-ai timp?

– Să + au1.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SAU
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție

1. (Cu funcție disjunctivă) Ori, fie: a) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca opuse sau contradictorii) Plânge sau râde? (Al doilea membru al disjuncției este o negație) Sunt sau nu sunt? b) (Leagă noțiuni sau propoziții care se exclud ca alternative) Doriți cafea sau ceai?
♦ (Corelativ, indică necesitatea de a alege între două alternative) Sau luni, sau miercuri.
       • (În enumerări, precedând fiecare element al enumerării sau numai pe ultimul) Pentru a da la rindea se întrebuințează sau rindeaua sau cioplitorul sau gealăul.

2. (Cu funcție explicativă) Adică, cu alte cuvinte. Adunarea, sau soborul întregii țări.

3. (Cu funcție copulativă) Precum, și. Nisipul se găsește pe fundul râurilor, lacurilor sau mărilor.

4. (În propoziții interogative, cu funcție concluzivă, atenuată de o nuanță de îndoială) Nu cumva? oare? poate? De ce nu scrii? Sau n-ai timp?

– Să + au1.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SAU
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție

1) (exprimă un raport disjunctiv și leagă două părți de propoziție sau două propoziții coordonate) Ori; fie (că). Azi sau mâine. El sau ea. Cântă sau dansează.

2) (exprimă un raport apozitiv și leagă două părți de propoziție ori, mai rar, două propoziții) Altfel zis; adică. Autorul Luceafărului sau M. Eminescu.

3) (exprimă un raport copulativ, integrativ și introduce ultima dintre părțile omogene) Precum și; de asemenea și. Se poate pescui în lacuri, în râuri, în mări sau în oceane. [Monosilabic] /să + au

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

sau
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru sau:
sáu conjuncție

– Ori. latina sĕu. Fonetismul nu este clar. Poate s-ar putea explica pornind de la sῑve, care nu este o variantă a lui sĕu, și al cărui rezultat, *seaue, l-ar fi redus pe ea › a, conform lĕvo › iau. conform Meyer-Lübke, limba română greacă, III; Cihac, I, 233; Scriban. De la sĕu cu aut, după Pușcariu 1533, Tiktin și Candrea.

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

său
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru său:
său n.

1. grăsimea rumegătoarelor, în special a vacii: lumânare de său;

2. figurat avere: sameni a avea său la rărunchi Hristos [latina SEBUM].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

sau
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru sau:
sau conjuncție indică:

1. o alternativă; viu sau mort;

2. altminterea, în alți termeni: doi napoleoni sau 40 de franci. [conform latina SEU].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

SAU
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție fie, ori, (învechit și regional) au, oare, (prin Transilvania) măcar, (învechit) săvai. (sau bărbați, sau femei.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

său
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru său:
său (precedat de al) pr. m., plural ai săi, genitiv dativ álor săi; forme singular a sa, plural ale sále, genitiv dativ álor sále
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

său
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru său:
său2 (al sau) pr. m., plural ai săi, genitiv dativ álor săi; forme singular a sa, plural ále sále, genitiv dativ álor sále
Forme diferite ale cuvantului sau: saual sausau

Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

șau
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru șau:
șau substantiv invariabil (țig.) persoană foarte importantă.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

său
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru său:
său pr. posesiv: fratele său. [latina SUUS].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

SĂU
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SĂU:
SĂU pronume, adjectiv lui. (Vorba sau.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

SAU
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru SAU:
SAU conjuncție vezi ori.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

sau
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru sau:
sau conjcț.
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

sau
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru sau:
sau conjcț.
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'SAU'
SaturnusSĂTÚȚSatyriSATYRIUMSAUsău/-susăuárȘĂUÁȘȘÁUCĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL sau
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului sau dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Sau bărbați, sau femei.
Său2 al sau pr.
Calul sau.
Vorba sau.

GRAMATICA cuvântului sau?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului sau.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul sau poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul sau sa indeplinească rolul de: substantiv, verb
VEZI PLURALUL pentru sau la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE său?
Vezi cuvântul său desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul său?
[ să-u ]
Se pare că cuvântul său are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL sau
Inţelegi mai uşor cuvântul sau dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A rămîne sau a fi pe-a sa = a rămîne sau a fi așa cum verb reflexiv:ea el

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL sau

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Mulțimi echivalente?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
unghi format de o latură a unui triunghi cu prelungirea altei laturi; unghi format de două drepte tăiate de o secantă și aflat în afara dreptelor
sare de cupru a acidului sulfuric, de culoare albastră, cristalizată, solubilă în apă, întrebuințată în industrie și în agricultură pentru combaterea paraziților; piatră-vânătă
mulțimi între care se poate stabili o corespondență biunivocă
locul pe care îl ocupă reprezentanții guvernului în incinta unui parlament
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app