eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție salcie


EXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Salcie [ sal-ci-e ]
VEZI SINONIME PENTRU salcie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului salcie în mai multe dicționare

Definițiile pentru salcie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE (latina salicem) substantiv feminin Nume dat mai multor specii de arbori și de arbuști din genul Salix, familia salicaceelor, cu frunze de obicei lanceolate și cu flori grupate în amenți cilindrici (Salix alba, Salix triandra, Salix pentandra etc.). Se cunosc c. 350 de specii, răspândite în regional temperate și subpolare (tundră) din Europa, Asia și America de Nord. Salcie comună (Salix alba) crește de obicei în lunci, în locuri umede, adesea periodic inundate. Lemnul, ușor și moale, este utilizat mai mult pentru foc și fabricarea chibriturilor. Crengile folosite pentru diverse împletituri. Scoarța conține salicilină.
       • Salcie plângătoare (sau pletoasă) = specie de substantiv cu ramuri foarte lungi, flexibile, care stau aplecate în jos (Salix babylonica). Originară din Asia, frecvent cultivată în parcuri, pe malul lacurilor de agrement etc.
       • Salcie căprească = specie de Salix atingând până la 5 m înălțime, cu frunze eliptice sau oval-eliptice, de 5-12 cm lungime, albicioase pe spate (Salix caprea). Crește în regiuni de munte, îndeosebi pe la marginea pădurii; specie pionieră care se dezvoltă abundent acolo unde pădurea a fost incendiată, tăiată sau rărită. Invadantă în plantațiile tinere.
       • Salcie pitică = nume dat mai multor specii de arbuști pitici din genul salix (S. herbacea, Salcie retusa, Salcie reticulata), cu tulpina foarte scurtă, de obicei îngropată în sol sau târâtoare, care cresc în munții înalți, îndeosebi în etajul alpin, pe soluri scheletice sau grohotișuri, în locuri vântuite sau în care zăpada stagnează un timp îndelungat.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

salcie
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru salcie:
sálcie (-ắlcii), substantiv feminin

– Nume de arbori din familia salicaceelor (Salix alba, S. triandra, S. pentadra, S. babylonica).

– Variante salce, Banat salcă. Mr. salțe, megl. sulcă. latina salĭcem (Pușcariu 1499; REW 7542) conform albaneză selk (Meyer 400; Phlippide, II, 653), italiana salcio, prov. sautze, vezi limba franceza sauce, spaniolă sauce. Ramurile de salcie se duc la biserică în Duminica Floriilor, ca în Spania ramurile de palmier; de aici Dumineca Sălcii, învechit

– derivat sălcet, substantiv neutru (loc cu sălcii), din latina salĭcētum (REW 7532; P. Aebischer, RPF, III, 700), conform italiana salceto, prov. sauzeda, limba franceza saussaie; sălcioară, substantiv feminin (răchițică, Elaeagnus angustifolia); sălciș, substantiv neutru (loc cu sălcii); sălciu, adjectiv (cu gust de leșie; insipid, fad), a cărui legătură cu salce pare evidentă, datorită gustului amar al frunzei de salcie (Pușcariu; Tiktin; Candrea preferă să trimită la un latina *salĭcineus), sau pentru că salcia este caracteristică pentru apele stătătoare (după Pascu, Beiträge, 53, ar fi în loc de *sărciu, de la sare; etimonul propus de P. Papahagi, Dunărea, II, 12, ne este necunoscut, conform Lozovan 250).
Forme diferite ale cuvantului salcie: -ắlcii

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

salcie
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru salcie:


1) sálcie forme, plural sălciĭ și salce (Transilvania), plural sălcĭ (latina salix, sálicis, despre vgr. selike, un fel de teĭ, despre selisso, răsucesc, pin aluzie la flexibilitate, ca și mlajă, mlădiță, mlădios; italiana salcio, pv. sautz, sauze, vfr. sauz, nfr. saux, spaniolă salce, sauce, sauz și sarga). Un copac cu ramurĭ lungĭ, supțirĭ și flexibile, cu frunzele lanceolate verzĭ pe față și albicĭoase pe dos și care crește pin locurĭ umede și pe malurile apelor (salix). Ajunge pînă la o înălțime de 20 de metrĭ și are o mulțime de varietățĭ. ( vezi ĭovă, iozie, mlajă; răchită). Din ramurile eĭ se fac coșurĭ (panere) și alte împletiturĭ. Salcie pletoasă (fals plîngătoare, după limba franceza pleureur), salcie cu ramurile foarte lungĭ și lăsate în jos, plantată de ordinar pe la morminte din cauza aspectuluĭ eĭ trist (salix babylonica). Prov. Nicĭ salcia pom, nicĭ mojicu om saŭ nicĭ din salce lemn de bute, nicĭ din mojic om de frunte, din mojic nu poțĭ face om de omenie.

– În Moldova Olt. și salcă (ca falcă, nucă).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

SALCIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE3, sălcii, substantiv feminin Arbore cu frunze lucioase, cu flori galbene-verzui dispuse în mîțișori; crește pe malurile rîurilor și prin locurile umede (Salix). vezi răchită. Din loc în loc, sălciile răsăreau puternic pe creștetul malului. GALAN, Z. R. 91. Să mă scald în Valea Morii, unde e salcia aia bătrînă. PREDA, Î. 45. Șuierul vîntului se auzea departe, în sălciile de pe mal. DUNĂREANU, CH. 97.
       • Compus: salcie-pletoasă (sau plîngătoare) = varietate de salcie cu ramurile foarte lungi, flexibile și aplecate în jos, cultivată prin parcuri și cimitire (Salix babylonica). Cîteva sălcii-pletoase... ies Oltului înainte. BOGZA, C. O. 101. Sub o salcie-pletoasă, valul doarme și suspină. BELDICEANU, P. 57.

– plural și: salcii (GÎRLEANU, L. 20, ALEXANDRESCU, M. 261).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SALCIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE1, sălcii, substantiv feminin Numele mai multor specii de arbori și de arbuști cu ramuri lungi, subțiri și mlădioase, cu frunze lanceolate și cu flori galbene-verzui dispuse în mâțișori, care cresc la marginea apelor (Salix); arbore aparținând uneia dintre aceste specii.
       • Compus: Salcie plângătoare (sau -pletoasă) = varietate de salcie1 cu ramuri foarte lungi, flexibile și plecate în jos (Salix babylonica). [plural și: salcii.

– Variante: sálce substantiv feminin]

– latina salix, -icis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SALCIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE1, sălcii, substantiv feminin Numele mai multor specii de arbori și de arbuști cu ramuri lungi, subțiri și mlădioase, cu frunze lanceolate și cu flori galbene-verzui dispuse în mâțișori, care cresc la marginea apelor (Salix); arbore aparținând uneia dintre aceste specii.
       • Salcie pletoasă (sau plângătoare) = varietate de salcie1 cu ramuri foarte lungi, flexibile și plecate în jos (Salix babylonica). [plural și: sálcii.

– Variante: sálce substantiv feminin]

– latina salix, -icis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

salcie
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru salcie:
salcie forme arbust cu flori galbene-verzui, crește în locuri umede (Salix); salcie pletoasă, ale cării ramuri, lungi și mlădioase, atârnă până la pământ, se cultivă prin parcuri și cimitire (Salyx babylonica). [Și salce = latina SALICEM; forma trecut salcă e abstrasă din plural sălci (conform falcă)].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

SALCIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SALCIE substantiv (botanică)

1. (Salix alba) (regional) lozie, răchită.

2. (Salix viminalis) lozie, mlajă, răchită, răchițică, (regional) străvăț.

3. (Salix cinerea) zălog, (regional) iovă, loză, răchită.

4. salcie pletoasă (Salix babylonica) = (regional) lozie, răchită, răchițică.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

SALCIE
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SALCIE substantiv și variantă salcă.

1. Salce (Giur 91);

– Ion spătar(16 A II 3).

2. Sălca (Hur 101).

3. Salcu (Ard II 174).

4. Sălcișor 1382 (O Dens I 394).

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

salcie
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru salcie:
sálcie (sálcii), substantiv feminin

– Sos.

– Variante salță. It., spaniolă salsa, prin mijlocirea limba neogreacă σάλτσα. secolul XIX, cuvînt rar, folosit de Alecsandri.
Forme diferite ale cuvantului salcie: sálcii

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

salcie
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru salcie:


2) sálcie forme, plural (despre salsaparilă, după salcie

1. despre limba română vine ung. szárcsa-fu). popular Rădăcină orĭ decoct de salsaparilă.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

salcie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru salcie:
sálcie substantiv feminin (silabe -ci-e), articulat sálcia (silabe -ci-a), genitiv dativ articulat sálciei; plural sălcii, articulat sălciile (silabe -ci-i-)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

salcie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru salcie:
sálcie (arbore) (-ci-e) substantiv feminin, articulat sálcia (-ci-a), genitiv dativ articulat sálciei; plural sắlcii, articulat sắlciile (-ci-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

SALCIE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE substantiv verbal iov, lozie, mlajă, răchită, răchită roșie, stâlpare.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

salcie
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru salcie:
salcie substantiv verbal IOV. LOZIE. MLAJĂ. RĂCHITĂ. RĂCHITĂ ROȘIE. STÎLPARE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

SALCIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE2 substantiv feminin vezi salce1.
Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

SALCIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE2 substantiv feminin vezi salce1.
Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

SALCIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE1 substantiv feminin vezi salce1.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

SALCIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru SALCIE:
SÁLCIE2 substantiv feminin vezi salce2.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane


CUVINTE APROPIATE DE 'SALCIE'
SALCEASĂLCÉTSĂLCÍCĂSALCICÓRNSÁLCIEsálcie-căpreáscăSALCIE-DOMNEÁSCĂSALCIE-MIROSITOÁREsálcie-plângătoáre

GRAMATICA cuvântului SALCIE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului salcie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul SALCIE poate fi: substantiv, adjectiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul SALCIE sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul salcie are forma: sălcii
VEZI PLURALUL pentru SALCIE la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE salcie?
Vezi cuvântul salcie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul salcie?
[ sal-ci-e ]
Se pare că cuvântul salcie are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL SALCIE
Inţelegi mai uşor cuvântul salcie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Plângătoare sau pletoasă = specie de substantiv cu ramuri foarte lungi, flexibile, care stau aplecate în jos Salix babylonica
Căprească = specie de Salix atingând până la 5 m înălțime, cu frunze eliptice sau oval-eliptice, de 5-12 cm lungime, albicioase pe spate Salix caprea
Pitică = nume dat mai multor specii de arbuști pitici din genul salix S
Compus: salcie-pletoasă sau plîngătoare = varietate de salcie cu ramurile foarte lungi, flexibile și aplecate în jos, cultivată prin parcuri și cimitire Salix babylonica
Compus: Salcie plângătoare sau -pletoasă = varietate de salcie1 cu ramuri foarte lungi, flexibile și plecate în jos Salix babylonica
Salcie pletoasă sau plângătoare = varietate de salcie1 cu ramuri foarte lungi, flexibile și plecate în jos Salix babylonica
Salcie pletoasă Salix babylonica = salcie plângătoare, regional lozie, răchită, răchițică; salcie plângătoare Salix babylonica = salcie pletoasă, regional lozie, răchită, răchițică
Și salce = latina SALICEM; forma trecut salcă e abstrasă din plural sălci conform falcă
Salcie pletoasă Salix babylonica = regional lozie, răchită, răchițică

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL SALCIE

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Tranzitiv în expresie a-și beli ochii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
aparat pentru determinarea concentrației gazelor toxice în aer
numere care, înmulțite unul cu celălalt, dau un produs egal cu unitatea
a deschide ochii mari; a privi cu mirare, prostește
boală alergică apărută la persoanele sensibilizate la diferite substanțe din aer
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app