eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție relatie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Relaţie [ re-la-ţi-e ]
VEZI SINONIME PENTRU relaţie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului relatie în mai multe dicționare

Definițiile pentru relatie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE (< latina, limba franceza , italiana , germană) substantiv feminin

1. (FILOZ.) Caracteristică a obiectelor gândirii care pot fi sesizate într-un același act intelectual, ca urmare a legăturilor care există între ele (cauzalitate, asemănare, opoziție etc.). În mediul uman, legătura sau comunicarea cu alte persoane: relatie de prietenie, relatie de afaceri, relatie politice; prin extensie, chiar acele persoane.
       • (lingvistică) Complement circumstanțial de relatie = complement circumstanțial care arată obiectul la care se referă o acțiune sau o calitate.

2. (logică) (r. diadice, triadice, poliadice) Structura și proprietățile acestor r., operațiile lor, precum și operațiile efectuate cu ele formează obiectul așa-numitei logici a relațiilor documentate de logicianul și matematicianul britanic Augustus de Morgan (1806-1871), întemeietorul logicii simboliste (1847).

3. (matematică) Familie de perechi în mulțimea perechilor ordonate de elemente ale unei mulțimi date (considerată în vederea remarcării anumitor legături între elementele mulțimii).
       • Relatie de congruență vezi congruență. Relatie de ordine vezi ordine.

4. (La plural ) Legătură între persoane, popoare, state.
       • Relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice permanente ale acestora. Relații externe = relații pe care un stat le întreține cu alte state, cu organisme și cu organizații internaționale, în funcție de interesele lor naționale și internaționale, ca state suverane și independente. Relații internaționale = totalitatea relațiilor politice, economice, culturale, sociale, juridice, diplomatice etc. dintre state, reglementate prin acte juridice, principii și norme de drept internațional. Relații juridice = relații sociale statornicite între membrii societății, având caracter normativ prin reglementarea lor de către lege. Relații politice = raporturi între state, națiuni, clase, pături și categorii sociale, partide politice, organizații obștești, între individ și stat. În funcție de natura economică și social-politică a diverselor epoci ele pot fi de dominație sau de alianță. Relații publice = activitatea unei întreprinderi, organizații sau altei entități în direcția creării unei imagini publice favorabile în rândul potențialilor clienți, angajaților, acționarilor, creditorilor, furnizorilor, autorităților publice locale. Măsurile adoptate în acest sens sunt sunt informarea asupra obiectului de activitate, organizarea de vizite, editarea de reviste, pliante și alte materiale de prezentare, conferințe de presă etc.

5. Expunere, informație, relatare.
       • locuțiune A da relații = a informa, a relata.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

RELAȚIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE, relații, substantiv feminin

1. Legătură, raport între lucruri, fapte, idei etc. Relație între cauză și efect.
♦ (În logica matematică) Caracteristică a obiectelor unei clase pe care acestea o au (numai) în virtutea faptului că ele aparțin clasei. Relația se exprimă printr-o funcțiune proporțională cu două sau mai multe variabile.

2. (La plural ; de obicei urmat de determinări care indică felul, natura, caracterul) Legături între două sau mai multe persoane, popoare, state etc. Nadina n-avusese relații cu țăranii. REBREANU, R. I 169. Prin relațiile lor cu barbarii, ei [colonii romani] introduseseră între dînșii cele dintîi cunoștințe de agricultură. BĂLCESCU, O. II

12.
       • Relații de producție = legăturile determinate care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale.
       • Expresia: Relații de mîna stîngă = legături nepermise, puțin onorabile. Fiindcă o să mă-nsor, nu se cade să mai am relații de mîna stîngă. ALECSANDRI, T. 758.
♦ Legături de prietenie (cu oameni de seamă, sus-puși). Ca să răzbești în București, dragul meu, prima condiție e să-ți cultivi relațiile. C. PETRESCU, C. vezi 66.

3. Expunere, informație; povestire, relatare. Relația manuscriptă a domnului Paul de Marenne, abate de Juvigny, rămasă la biblioteca națională pariziană, cuprinde lungi considerații morale și filozofice asupra acestei călătorii. SADOVEANU, Z. C. 28. Socot de prisos a-ți da aici o relație amănuntă despre deliberarea fraților noștri. La GHICA, A. 151.
       • Expresia: A da relații = a informa, a referi, a relata.

– Variante: (învechit) relațiúne (BASSARABESCU, substantiv neutru 153, CARAGIALE, O. II 89, ODOBESCU, S. II 184), relăciúne (ALECSANDRI, T. I 254) substantiv feminin

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

RELAȚIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE substantiv feminin

1. legătură, conexiune, raport.
       • complement circumstanțial de relație = complement care arată obiectul la care se referă o acțiune, o calitate; propoziție de relație = propoziție circumstanțială care corespunde complementului circumstanțial de relație; funcții de relație = totalitatea funcțiilor organice care asigură legătura cu mediul exterior.

2. (logică) conexiune între doi, trei sau mai mulți termeni.
       • judecată de relație = judecată care reflectă raporturi între obiecte diferite.

3. (matematică) condiție care leagă valorile a două sau mai multe mărimi.

4. (la plural) legătură între oameni, popoare, state etc.
       • relații de producție = raporturi care se stabilesc între oameni în procesul producției bunurilor materiale, a repartiției, schimbului și consumului; relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice; (familial) a avea relații = a cunoaște, a frecventa persoane influente; a da relații = a informa.

5. legătură feroviară, rutieră sau aeriană regulată între două puncte; traseu.

6. informație; expunere, relatare.
       • a da relații = a informa. (< limba franceza relation, latina relatio, germana Relation)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

RELAȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE substantiv feminin

1. Legătură, raport (între fenomene, mărimi etc.)
♦ Complement circumstanțial de relație = complement circumstanțial care arată obiectul la care se referă o acțiune sau o calitate; propoziție circumstanțială de relație = propoziție circumstanțială care corespunde complementului circumstanțial de relație; funcții de relație = totalitatea funcțiilor organice care asigură legătura cu mediul exterior; (logică) judecată de relație = judecată care reflectă raporturi între obiecte diferite.

2. (La plural ) Legături între oameni, între națiuni, între state etc.
♦ (economie) Relații de producție = raporturi economice determinate care se stabilesc între oameni în procesul producției sociale a bunurilor materiale.

3. Informație; expunere, relatare.
♦ A da relații = a informa, a referi.

4. (matematică) Condiție care leagă valorile a două sau mai multor mărimi. [Gen. -iei, variantă relațiune substantiv feminin / conform limba franceza relation, italiana relazione, latina relatio].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

RELAȚIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE, relații, substantiv feminin

1. Legătură, conexiune, raport între lucruri, fapte, idei, procese sau între însușirile acestora.
♦ (În logica matematică) Conexiune între doi sau mai mulți termeni (în mulțimea perechilor ordonate de elemente ale unei mulțimi date).

2. (La plural ) Legătură între două sau mai multe persoane, popoare, state etc.
       • Relații de producție = raporturi economice care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale. Relații diplomatice = relații politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin agențiile diplomatice ale acestora.
♦ Legături de prietenie (cu oameni de seamă, influenți).

3. Expunere, informație; povestire, relatare.
       • locuțiune verbala A da relații = a informa, a referi, a relata. [Variante: (învechit) relațiúne substantiv feminin]

– Din limba franceza relation, latina relatio, -onis, germana Relation.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

RELAȚIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE, relații, substantiv feminin

1. Legătură, conexiune, raport între lucruri, fapte, idei, procese sau între însușirile acestora.
♦ (logică) Conexiune între doi sau mai mulți termeni. Legătură între persoane, popoare, state.
       • Relații de producție = raporturi economice care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale. Relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice permanente ale acestora.
♦ Legături de prietenie (cu oameni de seamă, influenți).

3. Expunere, informație, relatare.
       • locuțiune verbala A da relații = a informa, a relata. [Variante: (învechit) relațiúne substantiv feminin]

– Din limba franceza relation, latina relatio, -onis, germana Relation.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

RELAȚIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELAȚIE s.

1. conexiune, corelație, înlănțuire, legătură, raport, (livresc) consecuție, (rar) conexitate. (Stabilește o relatie între fenomene.)

2. legătură, raport, (livresc) contingență, nex, (învechit) legămînt, referință, (grecism învechit) schesis. (Ce relatie este între...?)

3. contact, legătură, raport. (A stabili o relatie cu cineva.)

4. proporție, raport. (O relatie justă între elemente.)

5. informație, referință. (Ce relatie îmi poți da despre...?)

6. cunoștință. (Ai verb reflexiv:eo relatie la minister?)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

RELAȚIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE relatiei forme

1) Legătură existentă între diferite fenomene sau obiecte; raport.

2) Legătura de dependență sau de influență reciprocă între persoane, popoare sau state.

3) Prezentare scrisă sau orală a unui fapt. [G.-D. relației; silabe -ți-e] /<fr. relation, latina relatio, relatieonis, germana Relation
Forme diferite ale cuvantului relatie: relatiei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

relație
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru relație:
relați(un)e forme

1. raport între două lucruri: o relațiune necesară între virtute și recompensă;

2. legătură de interes sau de prietenie: relațiunile noastre cu străinătatea;

3. povestire amănunțită a unui fapt sau a unui eveniment: relațiune de călătorie.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

relație
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru relație:
reláție substantiv feminin (silabe -ți-e), articulat reláția (silabe -ți-a), genitiv dativ articulat reláției; plural reláții, articulat reláțiile (silabe -ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

relație
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru relație:
reláție (-ți-e) substantiv feminin, articulat reláția (-ți-a), genitiv dativ articulat reláției; plural reláții, articulat reláțiile (-ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

RELAȚIE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru RELAȚIE:
RELÁȚIE substantiv verbal arătare, expunere, istorisire, înfățișare, narare, povestire, prezentare, relatare.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

relație
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru relație:
relație substantiv verbal ARĂTARE. EXPUNERE. ISTORISIRE. ÎNFĂȚIȘARE. NARARE. POVESTIRE. PREZENTARE. RELATARE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'RELATIE'
relatábilRELATÁRErelatatívrelatézRELÁȚIErelatinizáreRELAȚIONÁRELAȚIONÁLRELAȚIONÁRE

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL relație
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului relație dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Stabilește o relație între fenomene.
Ce relație este între.
A stabili o relație cu cineva.
O relație justă între elemente.
Ce relație îmi poți da despre.
Ai verb reflexiv:eo relație la minister?.
Stabilește o relație între fenomene.
Ce relație este între.
RELÁȚIE relației forme 1 Legătură existentă între diferite fenomene sau obiecte; raport.
Relation, latina relatio, relațieonis, germana Relation.

GRAMATICA cuvântului relație?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului relație.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul relație poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul relație sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul relație are forma: reláții
VEZI PLURALUL pentru relație la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE relaţie?
Vezi cuvântul relaţie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul relaţie?
[ re-la-ţi-e ]
Se pare că cuvântul relaţie are patru silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL relație
Inţelegi mai uşor cuvântul relație dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
= complement circumstanțial care arată obiectul la care se referă o acțiune sau o calitate
Relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice permanente ale acestora
Relații externe = relații pe care un stat le întreține cu alte state, cu organisme și cu organizații internaționale, în funcție de interesele lor naționale și internaționale, ca state suverane și independente
Relații internaționale = totalitatea relațiilor politice, economice, culturale, sociale, juridice, diplomatice etc
Relații juridice = relații sociale statornicite între membrii societății, având caracter normativ prin reglementarea lor de către lege
Relații politice = raporturi între state, națiuni, clase, pături și categorii sociale, partide politice, organizații obștești, între individ și stat
Relații publice = activitatea unei întreprinderi, organizații sau altei entități în direcția creării unei imagini publice favorabile în rândul potențialilor clienți, angajaților, acționarilor, creditorilor, furnizorilor, autorităților publice locale
locuțiune A da relații = a informa, a relata
Relații de producție = legăturile determinate care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale
Relații de mîna stîngă = legături nepermise, puțin onorabile
A da relații = a informa, a referi, a relata
complement circumstanțial de relație = complement care arată obiectul la care se referă o acțiune, o calitate; propoziție de relație = propoziție circumstanțială care corespunde complementului circumstanțial de relație; funcții de relație = totalitatea funcțiilor organice care asigură legătura cu mediul exterior
judecată de relație = judecată care reflectă raporturi între obiecte diferite
relații de producție = raporturi care se stabilesc între oameni în procesul producției bunurilor materiale, a repartiției, schimbului și consumului; relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice; familial a avea relații = a cunoaște, a frecventa persoane influente; a da relații = a informa
a da relații = a informa
♦ Complement circumstanțial de relație = complement circumstanțial care arată obiectul la care se referă o acțiune sau o calitate; propoziție circumstanțială de relație = propoziție circumstanțială care corespunde complementului circumstanțial de relație; funcții de relație = totalitatea funcțiilor organice care asigură legătura cu mediul exterior; logică judecată de relație = judecată care reflectă raporturi între obiecte diferite
♦ economie Relații de producție = raporturi economice determinate care se stabilesc între oameni în procesul producției sociale a bunurilor materiale
♦ A da relații = a informa, a referi
Relații de producție = raporturi economice care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale
Relații diplomatice = relații politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin agențiile diplomatice ale acestora
locuțiune verbala A da relații = a informa, a referi, a relata
Relații de producție = raporturi economice care se stabilesc între oameni în procesul de producție a bunurilor materiale
Relații diplomatice = raporturi politice cu caracter de continuitate între state, stabilite prin misiuni diplomatice permanente ale acestora
locuțiune verbala A da relații = a informa, a relata
Fizică relații de imprecizie = relații de nedeterminare; relații de nedeterminare vezi relații de imprecizie

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL relație

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Soră de caritate?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a dreaptă perpendiculară pe planul tangent la o suprafață, în punctul de contact; b dreaptă perpendiculară pe tangenta la o curbă, în plan sau în spațiu, în punctul de contact
cele trei stele din constelația orionului
soră de ocrotire; infirmieră
în sau din partea inferioară, de la baza unui loc, a unui obiect
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app