eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție proces civil


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Proces [ pro-ces ]
VEZI SINONIME PENTRU proces PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului proces civil în mai multe dicționare

Definițiile pentru proces civil din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS, procese, substantiv neutru

1. Mersul, desfășurarea sau evoluția unui fenomen, a unui eveniment etc.; transformare succesivă în starea unui lucru; prefacere. Fără îndoială că și în procesul de creație... sensibilitatea artistului este de o importanță foarte mare. vezi limba română decembrie 1950, 185. Întrecerea

– vorbi mai departe Andrei

– înseamnă în primul rînd organizarea procesului de producție. MIHALE, O. 201. Se pot urmări diferite procese tehnologice, cum adică dintr-o bucată de oțel a ieșit o cheie franceză,

I. BOTEZ, ȘC. 223.
♦ Șir de operații sau de fenomene prin care se efectuează o lucrare sau o transformare fizico-chimică.

2. Pricină supusă dezbaterilor unei instanțe judiciare. De cinci sute de ani cele două sate se judecă și procesul trece din generație în generație. BOGZA, C. O. 298. Radu Comșa... pledă cîteva procese fără însemnătate. C. PETRESCU, Î. II 179. Cu o zi înainte fusese la judecătorie un proces care stîrnise tot tîrgul.

I. BOTEZ, ȘC. 96. Procesul n-a durat decît o jumătate de oră. BUJOR, S. 146.
       • Proces de conștiință vezi conștiință.
       • Expresia: A face (sau a intenta) (cuiva) proces = a da (pe cineva) în judecată. A face procesul (cuiva sau a ceva) = a critica sever (pe cineva sau ceva). Fratele îi făcea procesul unei pălării, care nici măcar nu era un model. C. PETRESCU, C. vezi 95. A-i face cuiva proces de intenții = a învinui pe cineva pentru intenții pe care nu poți dovedi că le-a avut. A-și face proces de conștiință = a-și analiza (regretînd) anumite atitudini sau acțiuni; a se căi (de ceva).

3. Compus: proces-verbal = a) act cu caracter oficial în care se consemnează un fapt. La întocmirea inventarului, notarul de stat încheie un proces-verbal, care va cuprinde toate operațiunile efectuate. B. O. 1953,

5. Am întocmit și un scurt proces-verbal al erorilor îndreptate. BARANGA,

I. 206. Furierii, căpitanii, încheiau procese-verbale, dădeau și luau în primire. SADOVEANU, O. VI 271; b) act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărîrile unei adunări constituite. În procesul-verbal al adunării generale se va arăta în mod obligatoriu numărul membrilor prezenți la ședință. STAT. GOSP. aAGR. 22.

– plural și: (învechit) procesuri (NEGRUZZI, S. I 44).

– Variante: (învechit) proțés (NEGRUZZI, S. I 303, COGĂLNICEANU, S. 218, RUSSO, S. 160), (regional) procést (DUMITRIU, B. forme 19, matematică FOLK. 250) substantiv neutru

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

PROCES
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS, procese, substantiv neutru

1. Acțiune în justiție făcută pentru soluționarea unui diferend între două părți care sunt în litigiu sau pentru constatarea și sancționarea călcării legilor statului; acțiune judecătorească; totalitatea actelor, documentelor adunate în vederea acestei acțiuni.
       • Expresia: A face (sau a intenta) cuiva proces = a chema pe cineva în fața instanțelor de judecată, a da pe cineva în judecată. A face procesul (cuiva sau a ceva) = a critica, a ataca (pe cineva sau ceva). A-i face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut. A-și face proces(e) de conștiință = a regreta, a-și reproșa anumite atitudini sau acțiuni.
♦ Proces-verbal = înscris (cu caracter oficial) în care se consemnează un fapt de natură juridică; act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărârile unei adunări constituite.

2. Succesiune de operații, de stări sau de fenomene prin care se efectuează o lucrare, se produce o transformare; evoluție, dezvoltare, desfășurare; acțiune.
       • Proces de producție = a) (în teoria marxistă) proces social în cadrul căruia oamenii intră în relații reciproce determinate și acționează asupra obiectivului muncii pentru a crea bunuri materiale; b) proces de fabricație; Proces de fabricație = totalitatea procedeelor folosite pentru transformarea materiilor prime și a semifabricatelor în produse finite.

3. Maladie (a unui organ sau a întregului organism) în evoluție (sau în regres). [plural și: (învechit) procesuri

– Variante: (învechit) proțés substantiv neutru]

– Din italiana processo, limba franceza procès, latina processus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

PROCES
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS, procese, substantiv neutru

1. Acțiune în justiție făcută pentru soluționarea unui diferend între două părți care sunt în litigiu sau pentru constatarea și sancționarea încălcării legilor statului; acțiune judecătorească; totalitatea actelor, documentelor adunate în vederea acestei acțiuni.
       • Expresia: A face (sau a intenta) cuiva proces = a chema pe cineva în fața instanțelor de judecată, a da pe cineva în judecată. A face procesul (cuiva sau a ceva) = a critica, a ataca (pe cineva sau ceva). A-i face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut. A-și face proces(e) de conștiință = a regreta, a-și reproșa anumite atitudini sau acțiuni.
       • Proces-verbal = înscris (cu caracter oficial) în care se consemnează un fapt de natură juridică; act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărârile unei adunări constituite.

2. Succesiune de stări, etape, stadii prin care trec, în desfășurarea lor temporală, în schimbarea lor, diverse obiecte, fenomene etc.; evoluție, dezvoltare, desfășurare; acțiune.
♦ Proces tehnologic = totalitatea operațiilor care comportă prelucrări mecanice și chimice, tratamente termice, impregnări, montaje etc. și prin care materiile prime, semifabricatele etc. sunt transformate în produse finite.

3. Maladie (a unui organ sau a întregului organism) în evoluție (sau în regres). [plural și: (învechit) procesuri.

– Variante: (învechit) proțés substantiv neutru]

– Din italiana processo, limba franceza procès, latina processus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

proces
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru proces:
*procés n., plural e (latina processus, mers înainte, despre procédere, a înainta; limba franceza procès. vezi proced, abs-, ac-, de-, ex-, pur- și suc-ces). anatomie Prelungire: procesu cerebeluluĭ. fiziologie medicină Mers, dezvoltare: procesu uneĭ boale. juridic Judecată, cauză, neînțelegere terminată înaintea judecătoruluĭ: a cîștiga (saŭ a perde) un proces, a face (saŭ a intenta) proces cuĭva. A face cuĭva proces de intențiune, a-ĭ bănui intențiunile. Proces-verbal, plural procese-verbale, act scris pin care un polițist, un jandarm ș. a. constată un fapt, un delict: a încheĭa un proces-verbal contra unuĭ vînător fără permis. Sumar saŭ dare de samă despre o ședință. vezi delă.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

PROCES
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS substantiv neutru

1. Mers, evoluție, dezvoltare, desfășurare (a unui fenomen, a unui eveniment etc.).
♦ Prefacere, transformare succesivă, progresivă.

2. (juridic) Activitatea pe care o desfășoară o instanță judecătorească în legătură cu soluționarea unei cauze de natură penală, civilă etc.
       • A intenta un proces = a da în judecată (pe cineva).

3. Proces-verbal = act oficial prin care se constată un fapt; redarea în scris a discuțiilor și a hotărârilor dintr-o ședință. [plural -se, -suri. / < limba franceza procès, processus, germana Processus < latina processus].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

PROCES
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS substantiv neutru

1. mers, evoluție, desfășurare (a unui fenomen, eveniment etc.).
       • prefacere, transformare progresivă.

2. activitate desfășurată de organele judiciare în legătură cu soluționarea unei cauze.

3. pricină supusă spre soluționare unei instanțe judecătorești.

4. proces -verbal = act oficial prin care se constată un fapt; redarea în scris a discuțiilor și a hotărârilor dintr-o ședință. (< limba franceza procès, latina processus, italiana processo)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

PROCES
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS procese n.

1) Desfășurare în timp a unui eveniment sau a unui fenomen.

2) Succesiune de acțiuni sau de operații prin care se realizează o lucrare.
       • proces-verbal document în care este notat pe scurt conținutul discuțiilor desfășurate și a hotărârilor adoptate la o adunare sau ședință ori prin care se consemnează o constatare, un acord etc.

3) juridic Acțiune pentru care cineva apare în fața judecății; cauză. /<fr. proces, latina processus
Forme diferite ale cuvantului proces: procese

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

PROCES
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCES s.

1. (juridic) acțiune, cauză, judecată, (livresc) speță, (învechit și popular) price, (popular) dreptate, lege, pricină, (regional) pîră, (prin Transilvania) tărghelaș, (învechit) divan, județ, prigonire, sud, (învechit, în Moldova) delă. (Mîine are loc proces.)

2. fenomen. (proces fizic, chimic, biologic.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

PROCES
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS substantiv neutru (< limba franceza proces, italiana processo, germana Processus < latina processus): denumire care include acțiunea, starea, existența, evoluția, dezvoltarea, desfășurarea pe care o poate exprima conținutul unui verb. Se spune, în mod obișnuit, că verbele exprimă procese.
Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

proces
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru proces:
proces n.

1. instanță înaintea unui tribunal pentru regularea unui diferend: a pierdut procesul;

2. toate piesele părților în litigiu;

3. figurat chestiune de aplanat.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

PROCES
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru PROCES:
PROCÉS substantiv verbal decizie, hotărâre, opinie, părere, punct de vedere, sentință, verdict.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

proces
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru proces:
proces substantiv verbal DECIZIE. HOTĂRÎRE. OPINIE. PĂRERE. PUNCT DE VEDERE. SENTINȚĂ. VERDICT.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

proces
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru proces:
procés substantiv neutru, plural procése
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

proces
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru proces:
procés substantiv neutru, plural procése
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'PROCES CIVIL'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL proces
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului proces dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
PROCÉS procese n.
       • proces-verbal document în care este notat pe scurt conținutul discuțiilor desfășurate și a hotărârilor adoptate la o adunare sau ședință ori prin care se consemnează o constatare, un acord etc.
Mâine are loc procesul de partaj.
Proces fizic, chimic, biologic.
Mîine are loc proces.
Proces fizic, chimic, biologic.

GRAMATICA cuvântului proces?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului proces.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul proces poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul proces sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul proces are forma: procése

CUM DESPART ÎN SILABE proces?
Vezi cuvântul proces desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul proces?
[ pro-ces ]
Se pare că cuvântul proces are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL proces
Inţelegi mai uşor cuvântul proces dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A face sau a intenta cuiva proces = a da pe cineva în judecată
A face procesul cuiva sau a ceva = a critica sever pe cineva sau ceva
A-i face cuiva proces de intenții = a învinui pe cineva pentru intenții pe care nu poți dovedi că le-a avut
A-și face proces de conștiință = a-și analiza regretînd anumite atitudini sau acțiuni; a se căi de ceva
Compus: proces-verbal = a act cu caracter oficial în care se consemnează un fapt
A face sau a intenta cuiva proces = a chema pe cineva în fața instanțelor de judecată, a da pe cineva în judecată
A face procesul cuiva sau a ceva = a critica, a ataca pe cineva sau ceva
A-i face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut
A-și face procese de conștiință = a regreta, a-și reproșa anumite atitudini sau acțiuni
♦ Proces-verbal = înscris cu caracter oficial în care se consemnează un fapt de natură juridică; act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărârile unei adunări constituite
Proces de producție = a în teoria marxistă proces social în cadrul căruia oamenii intră în relații reciproce determinate și acționează asupra obiectivului muncii pentru a crea bunuri materiale; b proces de fabricație; Proces de fabricație = totalitatea procedeelor folosite pentru transformarea materiilor prime și a semifabricatelor în produse finite
A face sau a intenta cuiva proces = a chema pe cineva în fața instanțelor de judecată, a da pe cineva în judecată
A face procesul cuiva sau a ceva = a critica, a ataca pe cineva sau ceva
A-i face cuiva proces de intenție = a învinui pe cineva de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut
A-și face procese de conștiință = a regreta, a-și reproșa anumite atitudini sau acțiuni
Proces-verbal = înscris cu caracter oficial în care se consemnează un fapt de natură juridică; act cu caracter oficial în care se redau pe scurt discuțiile și hotărârile unei adunări constituite
♦ Proces tehnologic = totalitatea operațiilor care comportă prelucrări mecanice și chimice, tratamente termice, impregnări, montaje etc
A intenta un proces = a da în judecată pe cineva
Proces-verbal = act oficial prin care se constată un fapt; redarea în scris a discuțiilor și a hotărârilor dintr-o ședință
Proces civil -verbal = act oficial prin care se constată un fapt; redarea în scris a discuțiilor și a hotărârilor dintr-o ședință

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL proces

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A avea nouă băieri la pungă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
plantație deasă de arbuști, de forma unui gard 1, care servește la împrejmuirea unui loc sau ca element decorativ
care este din sau în regiunea despre care se vorbește; băștinaș, originar din
a fi zgârcit
masă gelatinoasă roșie care se formează prin închegarea sângelui; coagul
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app