eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție piramida


PROPOZIȚIIEXPRESII PLURALGRAMATICĂSILABE
Piramidă [ pi-ra-mi-dă ]
VEZI SINONIME PENTRU piramidă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului piramida în mai multe dicționare

Definițiile pentru piramida din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ, piramide, substantiv feminin

1. Poliedru cu bază poligonală și cu fețe triunghiulare care se unesc într-un punct comun. Piramidă pentagonală. Trunchi de piramidă vezi trunchi.

2. Monument gigantic de piatră în formă de piramidă (1). La vîntul din pustie, la răcoarea nopții brună, Piramidele din creștet aiurind și jalnic sună Și sălbatec se pling regii în giganticul mormînt. EMINESCU, O. I 44. Cînd tot doarme-n natură, cînd tot e liniștire, Cînd nu mai e mișcare în lumea, celor vii, Deșteaptă priveghează a mea tristă gîndire, Precum o piramidă se-nalță în pustii. ALEXANDRESCU, M. 101.

3. Grămadă de diferite obiecte sau materiale aranjate aproximativ în formă de piramidă (1). Mîncă pe îndelete, copios, printre călătorii purceși in vilegiatură, cu piramidele lor de bagaje. C. PETRESCU, O. P. I 28. Lungiți la rînd, sub petecul de umbră, la baza piramidei de bulgări de cărbuni, dormeau doborîți hamalii negri, pe jumătate goi. BART, E. 19. Făcu o piramidă de patruzeci și șepte căpăține. NEGRUZZI, S. I 156.
       • (termen militar; ieșit din uz) Piramidă de arme (sau de puști) = grup de puști, de obicei în număr de trei, așezate cu talpa patului pe pămînt și sprijinite una de alta la vîrful țevii. verb reflexiv:eo douăzeci de soldați... băteau din călcîie și se loveau cu palmele peste umeri, să se încălzească, apoi suflau aburi albi, împrejurul cîtorva piramide de puști cu baionetele puse. DUMITRIU, N. 105.

4. Figură de gimnastică, executată de mai multe persoane care se așază unele pe umerii celorlalte, în rînduri suprapuse tot mai înguste, amintind forma unei piramide (1).- plural și: (regional) piramizi (BASSARABESCU, substantiv neutru 77).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

PIRAMIDĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ, piramide, substantiv feminin

1. Poliedru cu baza poligonală și fețele triunghiulare, care se unesc într-un vârf comun.

2. Monument funerar gigantic de piatră în formă de piramidă (1), ridicat pentru faraonii Egiptului antic; prin generalizare edificiu arhitectonic monumental în formă de piramidă (1).

3. Grămadă (mare) de obiecte aranjate în formă de piramidă (1).
♦ (termen militar; ieșit din uz) Piramidă de arme (sau de puști, de carabine) = grup de puști sau de alte arme de foc așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii.
♦ Figură de gimnastică executată de mai multe persoane, care se așază în rânduri suprapuse tot mai înguste pe măsură ce se apropie de vârf, în formă de piramidă (1); ansamblu de persoane astfel așezate.

4. Sistem de susținere a viței de vie portaltoi, alcătuit dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc 6-8 sârme fixate cu câte un țăruș lângă fiecare butuc de viță.

5. (anatomie; în sintagma) Piramidă bulbară = fiecare dintre proeminențele cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahidian.

– Din limba neogreacă piramís, -ídos, latina pyramis, -idis, limba franceza pyramide.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

PIRAMIDĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ, piramide, substantiv feminin

1. Poliedru cu baza poligonală și fețele triunghiulare, care se unesc într-un vârf comun.

2. Monument funerar gigantic de piatră în formă de piramidă (1), ridicat pentru faraonii Egiptului antic; p. genei; edificiu arhitectonic monumental în formă de piramidă (1).

3. Grămadă (mare) de obiecte aranjate în formă de piramidă (1).
♦ (termen militar) Piramidă de arme (sau de puști, de carabine) = grup de puști sau de alte arme de foc așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii.
♦ Figură de gimnastică executată de mai multe persoane, care se așază în rânduri suprapuse tot mai înguste pe măsură ce se apropie de vârf, în formă de piramidă (1); ansamblu de persoane astfel așezate.

4. Sistem de susținere a viței-de-vie portaltoi, alcătuit dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc 6-8 sârme fixate cu câte un țăruș lângă fiecare butuc de viță.

5. (anatomie; în sintagma) Piramidă bulbară = fiecare dintre proeminențele cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahidian.

– Din limba neogreacă piramís, -ídos, latina pyramis, -idis, limba franceza pyramide.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

PIRAMIDĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ substantiv feminin

1. poliedru având ca bază un poligon și fețele laterale în formă de triunghi cu același vârf.

2. monument funerar antic, de forma unei piramide (1), din blocuri de piatră, în care erau înmormântați faraonii Egiptului.
       • edificiu arhitectonic asemănător unui asemenea monument.

3. figură de gimnastică în care mai mulți sportivi se așază în rânduri suprapuse.

4. îngrămădire de materiale, de lucruri etc. în formă de piramidă (1).
       • formă de așezare a armelor pe sol, cu vârfurile țevilor sprijinite unele de altele.

5. formă de coroană de pom cu ax principal.
       • sistem de susținere a viței de vie portaltoi, dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc mai multe sârme legate de butuci.

6. formație anatomică asemănătoare unei piramide (1).
       • proeminență osoasă din interiorul cavității timpanice.
piramida bulbară = proeminență a cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahihdian; piramidae Malpighi = formațiuni conice din zona medulară a parenchimului renal, prin care se scurge urina. (< limba franceza pyramide, latina, greacă pyramis, -idis)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

PIRAMIDĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ substantiv feminin

1. Monument funerar antic construit din blocuri mari de piatră, care avea patru fețe triunghiulare și în care erau înmormântați faraonii Egiptului.

2. Poliedru care are ca bază un poligon și fețele laterale în formă de triunghi cu același vârf.

3. Figură de gimnastică în care mai multe persoane se așază în rânduri suprapuse în forma unei piramide (2).

4. Formă de coroană de pom cu ax principal.

5. Sistem de susținere a viței de vie portaltoi, alcătuit dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc mai multe sârme legate de butuci.

6. Formație anatomică asemănătoare unei piramide (2).
♦ Proeminență osoasă din interiorul cavității timpanice.
       • Piramide Malpighi = elemente conice care formează substanța medulară a rinichiului. [plural -ide, -izi. / < limba franceza pyramide, italiana piramide, conform latina, greacă pyramis].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

piramidă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru piramidă:
*piramídă forme, plural e și izĭ (vgr. pyramis, pyramidos). geometrie Solid care are ca bază un poligon oare-care și ca fețe laterale niște triunghĭurĭ care se unesc în acelașĭ punct, numit vîrfu piramideĭ: o piramidă cu colțurile rătunzite devine con. Colosal monument în formă de piramidă cu baza patrată la vechiĭ Egiptenĭ și care servea ca mormînt pentru faraonĭ: cea maĭ înaltă piramidă e a luĭ Cheops (138 m), care era considerată pintre cele șapte minunĭ ale lumiĭ. Grămadă de obĭecte așezate în formă de piramidă: soldațiĭ pe cîmp îșĭ așează puștile în piramide rezemîndu-le una de alta.

– Suprafața laterală a uneĭ piramide regulare e egală cu perimetru bazeĭ înmulțit cu jumătatea apotemeĭ, ĭar volumu e egal cu suprafața bazeĭ înmulțită cu înălțimea și împărțind produsu pin

3.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

PIRAMIDĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ piramidae forme

1) Poliedru cu fețe triunghiulare unite într-un vârf comun.

2) (în Egiptul antic) Construcție masivă din piatră, având forma unui asemenea poliedru cu baza pătrată, care servea drept monument funerar pentru faraoni.

3) Grămadă de obiecte așezate unele peste altele în forma unui astfel de poliedru.
       • piramida de arme a) suport cu baza poligonală, pe care se sprijină mai multe arme; b) grup de arme așezate cu patul pe pământ și sprijinite una de alta cu vârfurile țevilor.

4) Figură de gimnastică executată de mai mulți acrobați, care, urcându-se unii pe umerii celorlalți, amintesc prin formă un asemenea poliedru. /<ngr. piramis, piramidaidas, latina pyramis, piramidaidis, limba franceza pyramide
Forme diferite ale cuvantului piramida: piramidae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

PIRAMIDĂ
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru PIRAMIDĂ:
PIRAMÍDĂ, piramide, substantiv feminin

1. Poliedru cu bază poligonală și cu fețe triunghiulare care se unesc într-un punct comun.

2. Monument gigantic de piatră în formă de piramidă (1).

3. Grămadă de diferite obiecte sau de materiale, aranjate în formă de piramidă (1).
       • (termen militar; ieșit din uz) Piramidă de arme (sau de puști) = grup de puști așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii.

4. Figură de gimnastică, executată de mai multe persoane care se așază în rânduri suprapuse, tot mai înguste, de forma unei piramide (1). [plural și: (regional) piramizi]

– în franceză pyramide (< greacă).

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

piramidă
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru piramidă:
piramídă (piramíde), substantiv feminin

– Monument funerar pentru faraoni. Mgr. πυραμίς (secolul XVIII, conform Gáldi 227) și apoi din limba franceza pyramide.

– derivat piramidal, adjectiv, din limba franceza
Forme diferite ale cuvantului piramida: piramíde

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

piramidă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru piramidă:
piramídă substantiv feminin, genitiv dativ articulat piramídei; plural piramíde
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

piramidă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru piramidă:
piramídă substantiv feminin, genitiv dativ articulat piramídei; plural piramíde
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'PIRAMIDA'
PIRÁIAPÎRĂIÁȘPÎRĂITOÁREPiramPIRAMÍDĂPIRAMIDÁLPIRAMIDOLOGÍEPIRAMIDÓNPIRAMIDOTOMÍE

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL piramidă
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului piramidă dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
PIRAMÍDĂ piramidăe forme 1 Poliedru cu fețe triunghiulare unite într-un vârf comun.
       • piramidă de arme a suport cu baza poligonală, pe care se sprijină mai multe arme; b grup de arme așezate cu patul pe pământ și sprijinite una de alta cu vârfurile țevilor.
Piramis, piramidăidas, latina pyramis, piramidăidis, limba franceza pyramide.

GRAMATICA cuvântului piramidă?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului piramidă.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul piramidă poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul piramidă sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul piramidă are forma: piramíde
VEZI PLURALUL pentru piramidă la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE piramidă?
Vezi cuvântul piramidă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul piramidă?
[ pi-ra-mi-dă ]
Se pare că cuvântul piramidă are patru silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL piramidă
Inţelegi mai uşor cuvântul piramidă dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
termen militar; ieșit din uz Piramidă de arme sau de puști = grup de puști, de obicei în număr de trei, așezate cu talpa patului pe pămînt și sprijinite una de alta la vîrful țevii
♦ termen militar; ieșit din uz Piramidă de arme sau de puști, de carabine = grup de puști sau de alte arme de foc așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii
Anatomie; în sintagma Piramidă bulbară = fiecare dintre proeminențele cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahidian
♦ termen militar Piramidă de arme sau de puști, de carabine = grup de puști sau de alte arme de foc așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii
Anatomie; în sintagma Piramidă bulbară = fiecare dintre proeminențele cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahidian
♦ piramida bulbară = proeminență a cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahihdian; piramidae Malpighi = formațiuni conice din zona medulară a parenchimului renal, prin care se scurge urina
Piramide Malpighi = elemente conice care formează substanța medulară a rinichiului
termen militar; ieșit din uz Piramidă de arme sau de puști = grup de puști așezate cu talpa patului pe pământ și sprijinite una de alta la vârful țevii

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Tensiune sau forță electromotoare?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
literatură care cultivă cu precădere intriga amoroasă
împrejurări care ușurează vinovăția unui acuzat
tensiune electrică la bornele unui generator când circuitul exterior este deschis
a alege ce e mai bun, mai prețios etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app