eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție petrol


EXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Petrol [ pe-trol ]
VEZI SINONIME PENTRU petrol PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului petrol în mai multe dicționare

Definițiile pentru petrol din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale dă următoarea definitie pentru petrol:
petrol, (limba engleză= petroleum, oil), combustibil mineral de origine organică și de consistență lichidă până la păstoasă, de obicei de culoare închisă, având densitatea între 0,82

– 0,96. P. provine din materia organică furnizată în principal de microorg. planctonice care au populat mările din trecut și care, după moartea lor, au căzut pe fundul mărilor și au fost incluse în mâlurile in curs de acumulare. Din p.d.v. chimic, p. este un amestec de hidrocarburi, incluzând: hidrocarburi saturate sau parafinice cu formula CnH2n+2, în care n variază între 5 și 15; hidrocarburi ciclice cu formula CnH2n; mai rare sunt hidrocarburile aromatice cu formula CnH2n-6. În afară de acești componenți principali, p. mai poate conține, în procente variabile, compuși cu sulf, cum ar fi hidrogenul sulfurat, compuși cu oxigenul, ca acizii naftenici, fenolii etc., compuși cu azotul, compuși anorganici minerali ai metalelor și metaloidelor, care dau, în final, cenușa reziduurilor de distilare. Principalele regional petrolifere din țara noastră se înscriu în zona flișului carpatic, în zona de molasă, în depreciativ Getică și în Plat. Valahă. Sin. țiței. petrologie,(limba engleză = petrology) ramură a geologie care se ocupă cu studiul rocilor din punct de vedere al compozitiei, a structurii și texturii lor, cu scopul reconstituirii proceselor geologice care le-au generat; p. cuprinde petrografia și petrogeneza; p. structurală; p. magmatică și metamorfică (endogenă); p. sedimentară. P. mai include și studiul rocilor ce alcătuiesc zonele profunde ale scoartei terestre.

Definiție sursă: Dicționar de termeni – Sedimentologie - Petrologie sedimentară - Sisteme depoziționale

petrol
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru petrol:
*petról și -óliŭ și (fals) -oléŭ n., plural urĭ (mlat. petroleum, despre petra, peatră, și óleum, uleĭ; vgr. petrélaion, despre pétra, peatră și élaion, uleĭ; italiana petrólio, limba franceza pétrole). Uleĭ mineral care servește la luminat.

– Petrolu provine din amestecu maĭ multor idrocarburĭ și se află în pămînt în Caucazia, Pensilvania (Statele Unite), România și aĭurea. El se scoate făcînd puțurĭ, adîncĭ uneorĭ de sute de metri. De multe orĭ se întîmplă să țîșnească așa de abundant, în cît nicĭ nu poate fi adunat tot, și se scurge ca un pîrăŭ. Petrolu brut, ca să servească la luminat, trebuĭe rafinat, și din această rafinare ĭese și esența de petrol (întrebuințată și ĭa la luminat, dar foarte periculoasă din cauza inflamabilitățiĭ eĭ), parafina, vaselina ș. a. În caz de incendiu, nu trebuĭe să aruncĭ apă, ci nisip, cenușă, pămînt orĭ sacĭ uzĭ care să înădușe flacările.

– Lampa cu petrol a fost inventată de farmacistu Lucasievicĭ din Bronislav (Galiția).

– popular gaz.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

PETRÓL
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL substantiv neutru Rocă lichidă formată dintr-un amestec natural de hidrocarburi solide, lichide și gazoase, precum și din alți compuși organici; se extrage din pămînt, unde formează zăcăminte, și se folosește ca materie primă chimică sau combustibil; țiței. Petrolul, cărbunele, gazul metan, metalele și alte bogății ale subsolului constituie o bază sigură pentru dezvoltarea industriei socialiste. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2751. Petrolul se scurgea cu o creastă subțire de flacără. DUMITRIU, N. 66.
       • Petrol sintetic = combustibil obținut pe cale sintetică, de obicei din cărbune, prin hidrogenare catalitică și avînd proprietăți asemănătoare cu ale țițeiului.
♦ (Uneori determinat prin «lampant») Derivat al țițeiului, folosit la iluminat; (impropriu) gaz. El stătea acolo clipind din ochi și cu fața galbenă la lumina flăcării de petrol. DUMITRIU, N. 178. Trase un chibrit și aprinse o lampă mică cu petrol. CARAGIALE, O. I 290.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

PETRÓL
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL, (3) petroluri, substantiv neutru

1. Rocă sedimentară lichidă, uleioasă, de culoare brună-negricioasă, mai rar gălbuie, cu reflexe albastre-verzui, cu miros specific, formată dintr-un amestec natural de hidrocarburi și de alți compuși organici, care se extrage din pământ și care servește drept materie primă în industria chimică; țiței.
       • Petrol sintetic = combustibil cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țițeiului, obținut pe cale sintetică din cărbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitică.

2. Derivat lichid al petrolului (1), folosit la arderea în lămpi cu fitil pentru iluminat sau încălzit; gaz.

3. Sortiment de petrol (1).

– Din limba franceza pétrole.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

PETRÓL
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL substantiv neutru

1. Rocă sedimentară lichidă, uleioasă, de culoare brună-negricioasă, mai rar gălbuie, cu reflexe albastre-verzui, cu miros specific, formată dintr-un amestec natural de hidrocarburi și de alți compuși organici, care se extrage din pământ și care servește drept materie primă în industria chimică; țiței.
       • Petrol sintetic = combustibil cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țițeiului, obținut pe cale sintetică din cărbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitică.

2. Derivat lichid al petrolului (1), folosit la arderea în lămpi cu fitil pentru iluminat sau încălzit; gaz.

– Din limba franceza pétrole.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

PETRÓL
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL n. Hidrocarbură lichidă, uleioasă, de culoare închisă, formată dintr-un amestec natural de compuși organici, întrebuințată drept combustibil și ca materie primă în industria chimică; țiței. /<fr. pétrole
Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

PETRÓL
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL

I. substantiv neutru rocă organogenă lichidă cu aspect uleios, dintr-un amestec natural de hidrocarburi și alți compuși organici.

II. adjectiv inv. bleu petrol = nuanță de bleu către gri-verde. (< limba franceza pétrole)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

PETRÓL
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru PETRÓL:
PETRÓL substantiv neutru

1. Țiței.

2. Derivat al țițeiului, lichid, folosit mai ales pentru ars în lămpi (de iluminat); gaz. [plural -luri. / < limba franceza pétrole, conform latina petra

– piatră, oleum

– ulei].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

petrol
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru petrol:
petrol n. uleiu mineral procurat de izvoare naturale și care servă la luminat sau la încălzitul mașinelor; petrol rafinat, gaz preparat din păcură.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

PETROL
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru PETROL:
PETROL substantiv (chimie)

1. țiței, (învechit și regional) naft, (figurat) aur negru.

2. petrol lampant = gaz, (învechit și regional) naft, (Moldova și Bucovina) gaiță.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

petrol
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru petrol:
petról substantiv neutru (silabe -trol), (sorturi) plural petróluri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

petrol
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru petrol:
petról (pe-trol) substantiv neutru, (sorturi) plural petróluri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'PETROL'
petrográfăPETROGRÁFICPETROGRAFÍEPetr/oiPETRÓLPETROLÁTUMpetroleínăPetroliePETROLIÉR

GRAMATICA cuvântului petrol?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului petrol.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul petrol poate fi: substantiv, adjectiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul petrol sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul petrol are forma: petróluri
VEZI PLURALUL pentru petrol la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE petrol?
Vezi cuvântul petrol desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul petrol?
[ pe-trol ]
Se pare că cuvântul petrol are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL petrol
Inţelegi mai uşor cuvântul petrol dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Petrologie,limba engleză = petrology ramură a geologie care se ocupă cu studiul rocilor din punct de vedere al compozitiei, a structurii și texturii lor, cu scopul reconstituirii proceselor geologice care le-au generat; p
Petrol sintetic = combustibil obținut pe cale sintetică, de obicei din cărbune, prin hidrogenare catalitică și avînd proprietăți asemănătoare cu ale țițeiului
Petrol sintetic = combustibil cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țițeiului, obținut pe cale sintetică din cărbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitică
Petrol sintetic = combustibil cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țițeiului, obținut pe cale sintetică din cărbune sau din oxid de carbon, prin hidrogenare catalitică
Bleu petrol = nuanță de bleu către gri-verde
Petrol lampant = gaz, învechit și regional naft, Moldova și Bucovina gaiță
Petrol lampant = gaz, învechit și regional naft, Moldova și Bucovina gaiță

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL petrol

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: în sintagmele diagramă sau schemă logică?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
magistrat din roma antică ce îndeplinea prerogativele de consul sau care avea comanda unor mari unități militare
poartă a unui castru sau a unei tabere romane situată în partea opusă inamicului și în dreptul căreia se afla cohorta a zecea
reprezentare grafică a unui algoritm; organigramă
despre magazine cu vânzare intensă, cu afluență mare de cumpărători; cu vad
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app