eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție ochi mort


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Ochi [ o-chi ]
VEZI SINONIME PENTRU ochi PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului ochi mort în mai multe dicționare

Definițiile pentru ochi mort din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a ochi
Verbul: a ochi (forma la infinitiv)
A ochi conjugat la timpul prezent:
  • eu ochesc
  • tu ochești
  • el ea ochește
  • noi ochim
  • voi ochiți
  • ei ele ochesc
VEZI VERBUL a ochi CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI1, (I, II 4, 7, 12) ochi, substantiv masculin, (II 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11) ochiuri, substantiv neutru

I.

1. Fiecare dintre cele două organe de formă globulară, sticloase, așezate în chip simetric în partea din față a capului; globul împreună cu orbita, pleoapele, genele etc., irisul colorat al acestui organ; organul vederii unui animal ori al unei insecte, indiferent de structura lui. Avea, precum, desigur, trebuie să fi avînd și astăzi, niște ochi mici și cenușii, de o strălucire stranie. HOGAȘ, DR. II 120. Mergi sănătoasă, mămucă, zise cel mic, cu lacrimi în ochi. CREANGĂ, P. 20. Ci tu rămîi în floare ca luna lui april, Cu ochii mari și umezi, cu zîmbet de copil. EMINESCU, O. I 128. Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, se spune cînd la o faptă rea se răspunde cu altă faptă de aceeași măsură; cum e fapta, așa și răsplata. Prinde orbul, scoate-i ochii, se zice cînd cineva te păgubește fără să-l poți trage la răspundere. Banul e ochiul dracului (= banul e o ispită care te poate duce la multe rele).
       • figurat Rămîne Toamna singură pe zare, Privind cu ochiu-i tulbure și mare. despre BOTEZ, P. O. 35. Ei fac din noapte ziuă, ș-a zilei ochi închid. EMINESCU, O. I 56.
       • Albul ochiului vezi albaneză Coada ochiului vezi coadă. Ochi de broască vezi broască. Ochi de bou vezi bou.
       • Locuţiune adverbiala Văzînd cu ochii = foarte repede, pe zi ce trece. Cu tărîțe, cu cojițe, purcelul începe a se înfiripa și a crește văzînd cu ochii. CREANGĂ, P. 76. De (sau pentru) ochii lumii = de formă, în aparență, ca să vadă sau să creadă oamenii că s-a făcut.
       • Expresia: Ochii lumii = opinia publică. Ea riscă a-și compromite reputația în ochii lumii. BOLINTINEANU, O. 382. Cu ochii închiși vezi închis. Cît te-ai freca (sau șterge) la ochi = foarte repede, cît ai bate din palme. Numai ochi și urechi = foarte atent. Se ridică

– numai ochi și urechi. GALAN, B. I 54. A scoate cuiva ochii (cu ceva) = a-i aduce aminte cuiva cu răutate de anumite fapte ale sale, de anumite atitudini proprii sau de faptele altora dar care îl privesc; a-i scoate pe nas. Hojma mă morocănește și-mi scoate ochii cu cele tinere. CREANGĂ, P. 122. A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit (gata să se trezească la cel mai mic zgomot); a dormi iepurește. Cît Vezi cu ochii (sau cu ochiul) = cît cuprinzi cu privirea, pînă la depărtări foarte mari. Nimeni, nimic, cît vedeai cu ochiul. DUMITRIU, N.

14. (A vedea) cu ochii liberi vezi liber. A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi fost de față la o întîmplare. A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a privi prin prisma altuia. A păzi (sau a îngriji) pe cineva ca ochii (sau ca de doi ochi) din cap = a păzi pe cineva cu cea mai mare grijă. Avea vodă Calimah o iapă arăbească și o păzeau slujitorii ca ochii din cap. SADOVEANU, O. I 462. Să îngrijești de calul meu ca de doi ochi din cap. CREANGĂ, P. 208. A arăta (pe cineva sau ceva) din ochi = a semnala cuiva în mod discret (pe cineva sau ceva), făcînd o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită. îmi arătă, din ochi, pe frate-meu. SADOVEANU, O. I 434. A iubi pe cineva sau a-i îi drag cineva ca (sau mai mult decît) ochii din cap = a iubi pe cineva din tot sufletul, peste măsură. Acum văzuse Ipate ce poate Chirică, și-i era drag ca ochii din cap. CREANGĂ, P. 153. Îl iubeau mai mult decît ochii din cap. DRĂGHICI, R.

3. A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii după cineva (sau după ceva) = a se uita cu mult drag la cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau ceva. E mîndru și fetelor le curg ochii după el. SADOVEANU, la TDRG. Li se scurgeau ochii după dînșii. ISPIRESCU, L. 24. A-i fi cuiva drag ca sarea-n ochi = a nu-i fi cuiva pe plac, a-i fi cuiva nesuferit. Fetele împăratului însă priveau la verișor cum privește cînele pe mîță și li era drag ca sarea-n ochi. CREANGĂ, P. 231. A nu avea ochi să vezi pe cineva = a nu putea suferi pe cineva, a fi mînios pe cineva. Cu toate că el se nevoiește... să îl iubesc, însă eu din zi în zi îl uresc mai mult și n-am ochi să-l văz. GORJAN, H. II 123. A privi pe cineva cu (sau a avea pe cineva la) ochi buni (sau răi) = a simpatiza (sau a fi ostil, a nu avea la inimă) pe cineva. Nu se căia de loc că l-a. primit la curtea sa, ba încă începuse a-l privi cu ochi buni. ISPIRESCU, L. 126. Am cam băgat eu de seamă că nu-l prea are la ochi pe Chiriac. CARAGIALE, O. I 48. Știu bine la ce ochi răi mă aveți cu toții. ODOBESCU-SLAVICI, la TDRG. A nu vedea (lumea) înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mînie. Se făcu foc și pară de mînie, se turbură de necaz și nu mai vedea înaintea ochilor. ISPIRESCU, L. 27. Nu-mi văd lumea înaintea ochilor de năcaz. CREANGĂ, P. 190. A da ochii (sau ochi) cu cineva = a întîlni pe cineva (pe neașteptate). Mîine sau poimîine, streinul care doarme sus are să dea ochii cu despre Demetru Demetrian. C. PETRESCU, A. 295. N-ar fi verb reflexiv:ut să dea ochii cu nimeni. BART, E. 213. A da cu ochii de cineva (sau de ceva) = a întîlni întîmplător pe cineva, a vedea ceva care din întîmplare îți iese în cale; a zări. Mergînd așa, pe verb reflexiv:emea cînd soarele se-ngînă Cu noaptea, a dat Sînger cu ochii de-o fîntînă. COȘBUC, P. II 183. Cînd a dat cu ochii de mire, pe loc a încremenit. CREANGĂ P. 86. Colonelul... dă cu ochii de sarbedul romîn Ce stase-n loc la umbră, sub un stejar bătrîn. ALECSANDRI, O. 244. A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință. E cu ochi și cu sprîncene = e evident, e clar, e cusut cu ață albă. Prea cu ochi și cu sprîncene erau însă glumele lui încît ea să nu-l priceapă. La TDRG. A i se întoarce (cuiva) ochii în cap (sau pe dos), se zice cînd cineva este în agonie, cînd moare. (În imprecații) În cap ochii să i se-ntoarcă Și să-i fie graiul prins. ALECSANDRI, P. I

7. A face (sau a deschide) ochii mari vezi mare. A i se face (cuiva) negru înaintea ochilor = a se tulbura (cuiva) vederea, a nu mai vedea bine de supărare, de mînie etc. A face (cuiva) ochi dulci = a arunca (cuiva) priviri de dragoste, a privi galeș. (A fi) cu ochii în patru vezi patru. A avea (sau a fi cu) ochii pe cineva = a nu pierde pe cineva din vedere, a urmări cu atenție mișcările cuiva (în care nu te încrezi). Să știi că am să am ochii pe dumneata. C. PETRESCU, R. DR. 249. A pune (o armă) la ochi (sau a lua la ochi) = a ținti, a ochi. Petru își încordă arcul, îl luă la ochi, săgeata zbură și în aceeași clipă se văzu trupul lui Malaspina căzînd. GANE, N. II 86. Cînd fură aproape de lup de o bătaie de săgeată, puse Făt-Frumos arcul la ochi. ISPIRESCU, L. 75. A lua (pe cineva) la ochi = a avea anumite bănuieli (cu privire la cineva), a supraveghea atent mișcările cuiva, a suspecta. Ți s-a părut că drumurile tale sînt închise pentru totdeauna... din pricina portarului care te luase la ochi. PAS, Z. I 261. A pune ochii (pe cineva sau ceva) = a-i plăcea cineva sau ceva. A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru fără o cercetare prealabilă, în mod superficial; a face foarte ușor un lucru, fără dificultate. între patru ochi = numai între două persoane, fără martori, în intimitate. A face cu ochiul vezi face. A face ochi vezi face. A deschide ochii vezi deschide. A deschide (sau a i se deschide) cuiva ochii vezi deschide. A închide ochii vezi închide. A închide (cuiva) ochii vezi închide. A da ochii peste cap vezi da. A lega la ochi (pe cineva) vezi lega. A se băga în ochii cuiva vezi băga. A arunca praf în ochii cuiva vezi praf. Plin ochi = plin de tot. într-o clipă fu adusă dinaintea ei o cofă plină ochi. GANE, N. 44.
       • (Familiar) Cu un ochi la făină și cu altul la slănină, se spune despre cel care se uită cruciș sau, figurat, despre cel care rîvnește la două lucruri odată. (Arătînd intensitatea cu care se săvîrșește o acțiune) (Muncește, lucrează, aleargă, se ferește, fuge etc. de ceva) de-și scoate ochii = (muncește, lucrează etc.) cît poate, din răsputeri. Moș Nichifor fugea de cărăușie de-și scotea ochii. CREANGĂ, P. 107.

2. (La plural , urmat de determinarea «buni» sau «slabi») Facultatea de a vedea, simțul văzului, vedere. Ai ochi mai buni și te rog să-mi vii tu în ajutor. C. PETRESCU, C. vezi 247.
       • Expresia: A lua (cuiva) ochii vezi lua. A bate la ochi vezi bate. A nu-și crede ochilor vezi crede.
♦ (Mai ales la plural ) Privire, uitătură. Pe stradă, trecătorii, puțini la număr, alergau cu ochii în pămînt. C. PETRESCU, 468. Draga mea fără cuvinte, Doar din ochi pricepe toate. TOPÎRCEANU, B. 58. Ea-l oprește-n loc cu ochii și c-o mult smerită rugă. EMINESCU, O. I 80.
       • (În apostrofări) Să nu te văd în ochi! ▭ Depărtează-te din ochii-mi. CONACHI, P. 84.
       • Locuţiune adverbiala Cu ochii pierduți = cu privire neconcentrată, privind în vag, în extaz. Se uita cu ochii pierduți de bucurie cînd la moșneag, cînd la Maranda. MIRONESCU, S. A. 83. Sub ochii noștri = a) sub privirea noastră, în raza noastră vizuală; b) acum, în prezent, în timpul vieții noastre. Societatea noastră se construiește sub ochii noștri. vezi limba română decembrie 1953, 261. În ochii cuiva = în conștiința cuiva, după părerea cuiva. Dinastia este condamnată în ochii poporului romîn. literar ANTIMONARHICĂ 133. Ochi în ochi = privind unul în ochii celuilalt. Au ascultat o clipă, pe urmă, ochi în ochi, și-au zîmbit. GALAN, Z. R. 201. S-o vadă cum șade ochi în ochi cu Ion. REBREANU,

I. 24.
       • Expresia: A privi cu ochi de piatră = a privi cu indiferență, nepăsător, rece, înmărmurit. Constandin îl privea cu ochi de piatră. DUMITRIU, N. 248. A privi cu ochi mari = a) a fi uimit de ceea ce vede; b) a i se dilata ochii de mînie, furie etc. Mă privește cu ochii mari de copil furios. CAMIL PETRESCU, U. N. 82. A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire. A măsura (a judeca, a prețui etc.) din ochi = a aprecia fără măsurători precise, examinînd numai cu privirea. Tot chibzuia, parcă măsura așa din ochi depărtarea. MIRONESCU, S. A. 119. A vinde (a da sau a cumpăra) pe ochi = a vinde (sau a cumpăra) apreciind cantitatea cu privirea. A sorbi (pe cineva) din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag. El necontenit o sorbea din ochi și se minuna cum îi ședea de bine culcată pe canapea. GANE, N. II 123. A fura (pe cineva) cu ochiul = a privi pe cineva (pe furiș), cu dragoste, cu plăcere. Smărăndița începe, din cînd în cînd, a mă fura cu ochiul. CREANGĂ, A.

7. A (-și) arunca ochii = a) a privi repede, în treacăt. Cînd își aruncă ochii spre poartă, ce să vadă. CREANGĂ, P. 68; b) a examina, a cerceta sumar. A pierde pe cineva (sau ceva) din ochi = a nu mai vedea pe cineva sau ceva care se depărtează sau de care te depărtezi. A pierde (sau a prăpădi) pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a iubi nespus. O iubeau... pe fată de-o pierdeau din ochi. CARAGIALE, O. III 103. Încotro vede cu ochii (sau unde îl duc ochii) = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea. Inima-mi e moartă și braul fără putere, mergeți unde vă vor duce ochii, căci oriunde, tot mai bine veți fi decît cu mine. GANE, N. I 212.

3. (La plural ) Obraz, față. N-apucaseră a vedea la ochi pe înfricoșatul Șoiman. SADOVEANU, O. VII 139. Să nu te speli pe ochi din cană. ȘEZ. VI 24.
       • Locuţiune adverbiala De la ochi sau (verde) în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare. Spune-mi verde-n ochi, ca să știu ce leac trebuie să-ți fac. CREANGĂ, Ia TDRG. Un copil de ieri să mă batjocorească de la ochi! ALECSANDRI, T. 233.

II. (Prin analogie)

1. Fiecare dintre spațiile libere ale unei ferestre, în care se montează geamurile; panou de sticlă care închide fiecare dintre aceste spații. Sunară la ușa... cu nenumărate ochiuri de geamlîc. DUMITRIU, forme 91. Și-au mers pînă la fereastră și să uitară pe ochiul ferestrei, cum mănîncă tată-so. RETEGANUL, P. I 44.
♦ Mică deschizătură (de obicei închisă cu sticlă) făcută într-un perete exterior, folosind la aerisirea sau iluminarea unei încăperi. Prin ochiul colbăit și galbăn care ținea loc de fereastră, intra lumina și punea o pată lungă în mijlocul casei. SADOVEANU, O. III 563.

2. Porțiune de loc, de obicei în formă circulară, acoperită cu altceva (zăpadă, verdeață, nisip etc.) decît mediul înconjurător. Un ropot de ploaie spală cele din urmă ochiuri zgurite de omăt. C. PETRESCU, R. DR. 312. Aice era un ochi de pămînt verde, ca un ostrov în mare. SBIERA, P. 227. Acolo-n ochi de pădure, Lîngă trestia cea lină Și sub bolta cea senină Vom ședea în foi de mure. EMINESCU, O. I 64.

3. Întindere de apă (în formă rotundă), în regiuni mlăștinoase, mărginită cu papură ( vezi baltă); loc unde se adună și stagnează apa ( vezi băltoacă). O suliță îngustă plină de noroi și de ochiuri întunecoase de apă. SADOVEANU, P. 162. Ochiurile de baltă pitite după zidul întunecat al papurei. C. PETRESCU, S. 24. Ochiurile de apă stătută înghețaseră și gîștele nu mai aveau unde să se scalde. DUNĂREANU, CH. 75.
♦ Vîrtej de apă, bulboană. Peste adîncimi se fac ochiuri care rotesc în locuțiune VLAHUȚĂ, O. A. 407.

4. Buclă formată prin îndoirea unei sfori și petrecerea unuia dintre capete prin îndoitură; laț. Făcuse un nod prost... care nu prindea decît cu două din ochiuri. DUMITRIU, P. forme

12. La celălalt capăt [funia] are băgat un șumuiog... de paie, care intră într-un ochi, ureche sau laț. PAMFILE, A. R. 204. Un ștreang... aluneca pe un ochi. ODOBESCU, S. I 442.
♦ Fiecare dintre golurile (simetrice) dintre firele unei împletituri, ale unor țesături, plase etc.; golul împreună cu firele care îl mărginesc. Zece ochi pe fiecare cîrlig. Doi ochi scăpați. ▭ Vietățile undelor... le arunci în ochiurile plășilor late. DELAVRANCEA, S. 64. Volocul... de prins pește se face în două feluri: țesut și împletit în ochiuri. ȘEZ. IV 113.
♦ Fiecare dintre verigile din care se compune un lanț; za.

5. Orificiu (pe partea superioară a unei mașini de gătit) pe care se așază vasele pentru a le pune în contact direct cu flacăra.

6. (Mai ales la plural ) Mîncare făcută din ouă prăjite în tigaie sau fierte fără coajă, astfel ca gălbenușul să rămînă întreg (cu albușul coagulat în jurul lui)

7. Mugur. Fiecare bucată [de cartof] să aibă un colț, ochi sau mugur în mijloc, din care va naște și va crește viitorul fir. PAMFILE, A. R. 189. Cîrligul este o bucată de viță. avînd un ochi sub nodul de unde se taie și altul deasupra lui.

I. IONESCU, P. 247.

8. Despărțitură, compartiment într-o magazie, un hambar, o pivniță etc.; boxă.

9. Pată colorată de pe penele de la coada păunului.

10. Picătură rotundă de grăsime care plutește pe suprafața unui lichid.

11. (În expresie) Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca indicator de funcționare a aparatului pe lungimea de undă a unui post de radioemisiune. Ochi de pisică = disc de sticlă (montat într-o garnitură metalică) care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele.Fiecare dintre punctele colorate de pe zaruri, cărți de joc etc. verb reflexiv:ei să iei zăce ochi de caro cu nouă ochi de treflă? ALECSANDRI, T. 1202. Dă-mi un zece ochi, un popă, o preoteasă sau orice alta. FILIMON, C. 154.

12. figurat Pată de lumină, licărire, punct strălucitor. Jarul focului creștea, clipind din ochi nenumărați de pietre scumpe. SADOVEANU, forme J. 369. Un ochi de lumină galbenă, sfioasă, pîlpîie o clipă și adoarme iute. REBREANU, N. 111. Din cer un singur ochi de soare Căzu pe brîu și l-a răpit. COȘBUC, P. I 124.

III. Compuse:

1. Ochiul-boului = nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, asemănătoare cu florile simple, albe sau viu colorate (specii de Leucanthenum, Aster, Chrysanthemum); steliță. Ochiul-lupului = a) plantă erbacee cu flori mici albastre (Lycopsis arvensis); b) plantă erbacee cu tulpina ramificată (Plantago arenaria). Ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului (Saturnia pyri).

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

OCHI
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI1, (I, II 4, 7, 11, 12, III) ochi, substantiv masculin, (II 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13) ochiuri, substantiv neutru

I. S. m.

1. Fiecare dintre cele două organe ale vederii, de formă globulară, sticloase, așezate simetric în partea din față a capului omului și a unor animale; globul împreună cu orbita, pleoapele, genele; irisul colorat al acestui organ; organul vederii unui animal sau al unei insecte, indiferent de structura lui.
       • Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede. Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul. Cu ochii închiși = a) fără discernământ; b) pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți.
       • Expresia: (A fi) numai ochi (și urechi) = (a privi) foarte atent (la ceva). A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește. Cât vezi cu ochii (sau cu ochiul) = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari. A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare. A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia. A păzi (sau a îngriji) pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc. pe cineva cu cea mai mare atenție. A arăta (pe cineva sau ceva) din ochi = a semnala cuiva în mod discret (pe cineva sau ceva), făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită. A iubi pe cineva (sau a-i fi drag cuiva) ca lumina ochilor (sau mai mult decât ochii din cap) = a iubi (sau a fi iubit) din tot sufletul. A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii după cineva (sau după ceva) = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva. A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi supărat pe cineva, a nu putea suferi pe cineva. A privi pe cineva cu (sau a avea pe cineva la) ochi buni (sau răi) = a (nu) simpatiza pe cineva. A nu vedea (lumea) înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie. A da ochii (sau ochi) cu cineva = a întâlni pe cineva (pe neașteptate). A da cu ochii de cineva (sau de ceva) = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări. A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință. E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar. A i se întoarce (cuiva) ochii în cap (sau pe dos), se zice când cineva este în agonie, când moare. A(-și) da ochii peste cap = a) a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b) (a fi pe punctul de) a muri. A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede. A pune (o armă) la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi. A lua (pe cineva) la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta. A pune ochii (pe cineva sau pe ceva) = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări. A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare. Între patru ochi = fără martori, în intimitate. Plin ochi = foarte plin. (familial) Cu un ochi la făină și cu altul la slănină, se spune despre cel care: a) se uită cruciș sau b) râvnește la două lucruri deodată. (Muncește, lucrează, aleargă, se ferește, fuge etc. de ceva) de-și scoate ochii = (muncește, lucrează etc.) cât poate, din răsputeri.

2. Facultatea de a vedea, simțul văzului, vedere; privire, uitătură.
       • Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz. Sub ochii noștri = a) sub privirea noastră; b) acum, în prezent. În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva. De (sau pentru) ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele.
       • Expresia: A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit. A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire. A măsura (sau a judeca, a prețui etc.) din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva. A vinde (sau a da, a cumpăra) pe ochi = a vinde (sau a cumpăra) apreciind cantitatea cu privirea. A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag. A mânca (sau a înghiți) cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti. Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea.
♦ figurat Putere de pătrundere, discernământ; judecată, rațiune.

3. (La plural ) Obraz, față.
       • Locuţiune adverbiala De la ochi sau (verde) în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare.

II. prin analogie

1. substantiv neutru Fiecare dintre spațiile libere ale unei ferestre, în care se montează geamurile; panou de sticlă care închide fiecare dintre aceste spații.
♦ Mică deschizătură închisă cu sticlă, făcută într-un perete exterior, folosind la aerisirea sau la iluminarea unei încăperi.
       • Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu.

2. substantiv neutru Porțiune de loc, în formă circulară, acoperită cu altceva (apă, nisip, zăpadă etc.) decât mediul înconjurător.

3. substantiv neutru Întindere de apă în formă circulară, în regiuni mlăștinoase, mărginită cu papură; loc unde se adună și stagnează apa.
♦ Vârtej de apă, bulboană; copcă.

4. substantiv neutru și m. Orificiu făcut într-o pânză de navă, plasă, foaie de cort, prin care se poate petrece o sfoară, o frânghie, un cablu; ocheț.
♦ Buclă formată prin îndoirea unei sfori, a unei frânghii etc., petrecută cu un capăt prin îndoitură; laț.
♦ Fiecare dintre golurile (simetrice) aflate între firele unei împletituri, ale unor țesături, ale unor plase etc.; golul împreună cu firele care îl mărginesc.
♦ Fiecare dintre verigile din care se compune un lanț; za.

5. substantiv neutru Orificiu circular situat pe partea superioară a unei mașini de gătit, pe care se așază vasele pentru a le pune în contact direct cu flacăra.

6. substantiv neutru (Mai ales la plural ) Mâncare făcută din ouă prăjite în tigaie sau fierte fără coajă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg (cu albușul coagulat în jurul lui).

7. S. m. Complex de muguri existent pe nod la vița-de-vie sau la subsuoara frunzelor unor plante.

8. substantiv neutru Despărțitură într-o magazie, într-un hambar etc.; boxă.

9. substantiv neutru Fiecare dintre petele colorate de pe coada păunului.

10. substantiv neutru Particulă rotundă de grăsime care plutește pe suprafața unui lichid.

11. S. m. (În sintagmele) Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord.

12. S. m. Fiecare dintre punctele de pe zaruri, cărți de joc etc.

13. substantiv neutru figurat Pată de lumină, licărire, punct strălucitor.

III. S. m. Compuse: ochi-de-pisică = a) disc de sticlă sau de material plastic (montat într-o garnitură de metal) care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b) varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a) (botanică) nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b) (ornitologie) pitulice; ochiul-lupului = a) plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule (Lycopsis arvensis); b) plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice (Plantago indica); ochii-păsăruicii = a) plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii (Myosotis palustris); b) nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a) plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare (Eritrichium nanum); b) mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis (Myosotis arvensis); ochii-șoricelului = a) mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii (Saxifraga adscendens); b) nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului (Saturnia pyri); Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului; ochi-de-tigru = varietate de cuarț galben sau brun-roșcat cu irizații determinate de incluziuni foarte mici de fier, mică sau azbest. [plural și: (II,

4) ochiuri]

– latina oc(u)lus.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ÓCHI
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ÓCHI:
ÓCHI1, (I, II 4, 7, 11, 12, III) ochi, substantiv masculin, (II 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13) ochiuri, substantiv neutru

I. S. m.

1. Fiecare dintre cele două organe ale vederii, de formă globulară, sticloase, așezate simetric în partea din față a capului omului și a unor animale; globul împreună cu orbita, pleoapele, genele; irisul colorat al acestui organ; organul vederii unui animal sau al unei insecte, indiferent de structura lui.
       • Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede. Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul. Cu ochii închiși = a) fără discernământ; b) pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți.
       • Expresia: (A fi) numai ochi (și urechi) = (a privi) foarte atent (la ceva). A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește. Cât vezi cu ochii (sau cu ochiul) = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari. A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare. A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia. A păzi (sau a îngriji) pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc. pe cineva cu cea mai mare atenție. A arăta (pe cineva sau ceva) din ochi = a semnala cuiva în mod discret (pe cineva sau ceva), făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită. A iubi pe cineva (sau a-i fi drag cuiva) ca lumina ochilor (sau mai mult decât ochii din cap) = a iubi (sau a fi iubit) din tot sufletul. A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii după cineva (sau după ceva) = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva. A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi mânios pe cineva, a nu putea suferi pe cineva. A privi pe cineva cu (sau a avea pe cineva la) ochi buni (sau răi) = a (nu) simpatiza pe cineva. A nu vedea (lumea) înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie. A da ochii (sau ochi) cu cineva = a întâlni pe cineva (pe neașteptate). A da cu ochii de cineva (sau de ceva) = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări. A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință. E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar. A i se întoarce (cuiva) ochii în cap (sau pe dos), se zice când cineva este în agonie, când moare. A(-și) da ochii peste cap = a) a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b) (a fi pe punctul de) a muri. A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede. A pune (o armă) la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi. A lua (pe cineva) la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta. A pune ochii (pe cineva sau pe ceva) = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări. A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare. Între patru ochi = fără martori, în intimitate. Plin ochi = foarte plin. (familial) Cu un ochi la făină și cu altul la slănină, se spune despre cel care: a) se uită cruciș sau b) râvnește la două lucruri deodată. (Muncește, lucrează, aleargă, se ferește, fuge etc. de ceva) de-și scoate ochii = (muncește, lucrează etc.) cât poate, din răsputeri.

2. Facultatea de a vedea, simțul văzului, vedere; privire, uitătură.
       • Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz. Sub ochii noștri = a) sub privirea noastră; b) acum, în prezent. În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva. De (sau pentru) ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele.
       • Expresia: A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit. A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire. A măsura (sau a judeca, a prețui etc.) din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva. A vinde (sau a da, a cumpăra) pe ochi = a vinde (sau a cumpăra) apreciind cantitatea cu privirea. A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag. A mânca (sau a înghiți) cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti. Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea.
♦ figurat Putere de pătrundere, discernământ; judecată, rațiune.

3. (La plural ) Obraz, față.
       • Locuţiune adverbiala De la ochi sau (verde) în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare.

II. prin analogie

1. substantiv neutru Fiecare dintre spațiile libere ale unei ferestre, în care se montează geamurile; panou de sticlă care închide fiecare dintre aceste spații.
♦ Mică deschizătură închisă cu sticlă, făcută într-un perete exterior, folosind la aerisirea sau la iluminarea unei încăperi.
       • Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu.

2. substantiv neutru Porțiune de loc, în formă circulară, acoperită cu altceva (apă, nisip, zăpadă etc.) decât mediul înconjurător.

3. substantiv neutru Întindere de apă în formă circulară, în regiuni mlăștinoase, mărginită cu papură; loc unde se adună și stagnează apa.
♦ Vârtej de apă, bulboană; copcă.

4. substantiv neutru și m. Orificiu făcut într-o pânză de navă, plasă, foaie de cort, prin care se poate petrece o sfoară, o frânghie, un cablu; ocheț.
♦ Buclă formată prin îndoirea unei sfori, a unei frânghii etc., petrecută cu un capăt prin îndoitură; laț.
♦ Fiecare dintre golurile (simetrice) aflate între firele unei împletituri, ale unor țesături, ale unor plase etc.; golul împreună cu firele care îl mărginesc.
♦ Fiecare dintre verigile din care se compune un lanț; za.

5. substantiv neutru Orificiu circular situat pe partea superioară a unei mașini de gătit, pe care se așază vasele pentru a le pune în contact direct cu flacăra.

6. substantiv neutru (Mai ales la plural ) Mâncare făcută din ouă prăjite în tigaie sau fierte fără coajă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg (cu albușul coagulat în jurul lui).

7. S. m. Complex de muguri existent pe nod la vița de vie sau la subsuoara frunzelor unor plante.

8. substantiv neutru Despărțitură într-o magazie, într-un hambar etc.; boxă.

9. substantiv neutru Fiecare dintre petele colorate de pe coada păunului.

10. substantiv neutru Particulă rotundă de grăsime care plutește pe suprafața unui lichid.

11. S. m. (În sintagmele) Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord.

12. S. m. Fiecare dintre punctele de pe zaruri, cărți de joc etc.

13. substantiv neutru figurat Pată de lumină, licărire, punct strălucitor.

III. S. m. Compuse: ochi-de-pisică = a) disc de sticlă sau de material plastic (montat într-o garnitură de metal) care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b) varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a) (botanică) nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b) (ornitologie) pitulice; ochiul-lupului = a) plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule (Lycopsis arvensis); b) plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice (Plantago indica); ochii-păsăruicii = a) plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii (Myosotis palustris); b) nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a) plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare (Eritrichium nanum); b) mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis (Myosotis arvensis); ochii-șoricelului = a) mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii (Saxifraga adscendens); b) nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului (Saturnia pyri); Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului.

– latina oc(u)lus.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

OCHI
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI1 ochi m.

I.

1) (la om și la animale) Organ-pereche al văzului, situat (simetric) pe partea din față a capului.
       • Între patru ochi confidențial. Cât vezi cu ochii pe întinderi foarte mari; până la orizont. Cu ochii închiși a) fără posibilitate de a alege; la întâmplare; b) pe de rost; c) fără nici o dificultate; cu ușurință. (A fi) numai ochi (și urechi) (a fi) foarte atent. A păzi (sau a îngriji) ca ochii din cap a păzi (sau a îngriji) cu cea mai mare atenție, cu solicitudine. A nu avea ochi să vezi pe cineva a nu putea suporta pe cineva. A privi pe cineva cu ochi buni (sau răi) a avea sentimente de simpatie (sau antipatie) pentru cineva. A iubi pe cineva (sau a-i fi drag cuiva) ca (sau mai mult ca) ochii din cap a iubi sau a fi iubit cu ardoare. A-i fi cuiva drag ca sarea-n ochi a nu putea suporta pe cineva. A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii după cineva (sau după ceva) a privi pe cineva sau ceva cu jind. A da cu ochii de cineva (sau de ceva) a observa întâmplător pe cineva (sau ceva). A nu vedea (lumea) înaintea ochilor a fi foarte indispus. A(-și) da ochii peste cap a) a se comporta afectat; a cocheta; b) (a fi pe punctul de) a înceta din viață. A privi cu (sau a face, a deschide) ochi mari a privi cu mirare. A face (cuiva) ochi dulci a arunca cuiva priviri amoroase. (A fi) cu ochii în patru (a fi) foarte atent, precaut. A lua (pe cineva) la ochi a reține în memorie fapta sau vorba cuiva, pentru a i-o putea aminti (la prima ocazie). A deschide ochii cuiva a face pe cineva să înțeleagă lucrurile just. A scoate ochii cuiva a-i reproșa cuiva ceva; a-i aminti mereu de ceva din trecut. Corb la corb nu scoate ochii cei de-o teapă nu-și fac rău unul altuia. Banul e ochiul dracului banul reprezintă un îndemn spre rău.

2) Facultatea de a vedea; văz.
       • De (sau pentru) ochii lumii pentru a salva aparențele. Sub ochii noștri a) în fața noastră, în văzul nostru; b) actualmente, în prezent. A privi cu ochi de piatră a se uita rece, insensibil. A mânca pe cineva din ochi a privi cu multă dragoste pe cineva. A pierde pe cineva din ochi a înceta de a mai vedea din cauza depărtării. A nu scăpa din ochi a supraveghea îndeaproape; a ține sub supraveghere permanentă. A pune ochi (pe cineva sau pe ceva) a-i veni cuiva pe plac cineva sau ceva. (A spune) verde în ochi (a spune) drept în față, fără ocolișuri, deschis.

3) Embrion vegetativ; mugur.

4) Desen care marchează un punct (pe cărțile de joc, pe zaruri etc.).

II. (în îmbinări ce denumesc plante, păsări sau insecte): ochiul-boului a) plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze alungite, crestate și cu flori solitare, divers colorate, dispuse în vârful tulpinii; margaretă; b) soi de viță de vie; c) pasăre de talie mică, cu ciocul ascuțit și cu penaj cafeniu-roșcat pe spate și cenușiu-deschis pe pântece; pitulice. /<lat. oculus

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

OCHI
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHÍ2, ochesc, verb IV.

1. intranzitiv A potrivi o armă la ochi pentru ca proiectilul să nimerească ținta; a lua ținta. Un bun trăgător nu ochește atît de lung la șapte pași. CAMIL PETRESCU, U. N. 280. Iar cînd ochesc, cu hohot Tu rîzi căci plumbii moi S-au dus în piept de-a dreptul Spurcatului ciocoi! COȘBUC, P. I 217. Comandantul smuci arma din mîna unui soldat și ochi. VLAHUȚĂ, O. A. 156.
       • (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «în», arâtînd ținta urmărită) Am ochit adesea și «în ciocîrlia cea voioasă». ODOBESCU, S. III 23.
♦ tranzitiv A ținti pe cineva sau ceva cu o armă (sau cu un proiectil); a lua la ochi cu arma. Andrei, pe dinaintea căruia trecu animalul sălbatic, îl ochi. BOLINTINEANU, O. 331.
♦ A lovi cu un proiectil, a nimeri ținta urmărită. Pe Turcalete și porcii lui n-ar fi putut să-i ochească turcii. GALACTION, O. I 295.

2. tranzitiv A urmări, a fixa cu privirea, a descoperi (printre mai multe persoane) o ființă dorită sau plăcută; a-și pune ochii pe cineva, li era dragă Tudora... pe care-o ochise într-o zi la adunatul finului. MIRONESCU, S. A. 89. Pe coasta unei stînci, se mișcă un șarpe lung, pe care îl ochește de sus un vultur. ALECSANDRI, O. P. 350. Ce feată pe drum vedea, Cu privirea mi-o ochea. TEODORESCU, P. P. 578.
♦ A remarca, a observa (dintr-un grup mai mare) un obiect necesar (pentru a și-l însuși sau a se folosi de el); a-și fixa privirea asupra unui obiect. El, Ponici, ochise o cameră tare bună. GALAN, B. I 408. Ochi un scaun, îl trase cu hotărîre în fața biroului și se instală nepoftit. C. PETRESCU, C. vezi 146. Ochea un loc unde să se facă nevăzut o clipă, ca să poată ajunge pînă la Manolache. POPA, vezi 176. Ioane, eu ți-am și ochit un potcapic, zise moș Vasile. CREANGĂ, 109.
♦ A privi cu insistență, cu atenție, cu interes, a cerceta. Oi ochi-o bine și apoi ți-oi spune eu ce zace într-însa. CREANGĂ, P. 163.
♦ A zări, a distinge cu privirea. De cum îl ochi, începu să-i tîcîie inima. ISPIRESCU, L. 24.
♦ A descoperi pe cineva care deșteaptă bănuieli, a lua la ochi, a suspecta. Domnule șef, îi știu, i-am ochit eu pe toți. DUMITRIU, B. forme 79. Dar dacă mă ochește comandantul? CAMILAR, N. I 363.
♦ intranzitiv A cerceta cu privirea, a scruta. îi mai spuse să ochească prin polițele cu haine. ISPIRESCU, L. 163. Și cum sta și cum ochea, Iată, nene, că zărea Un corb mare și rotat. ALECSANDRI, P. P. 198.

3. reflexiv (Neobișnuit, despre întinderi acoperite cu zăpadă) A se acoperi cu petice de verdeață, a căpăta ochiuri (II 2). În poienile sorite pămîntul se ochise bine și înverzeau pajiști. SADOVEANU, B. 222.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

OCHI
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI s.

1. văz, vedere, (învechit și regional) văzut, (învechit) vază, vedeală, vedenie. (Are un ochi ager.)

2. privire. (Își plimba ochi peste...)

3. (la plural ) față, obraz. (Se spală pe ochi.)

4. (botanică) ochii-păsăruicii (Myosotis palustris) = (regional) grîul-cucului, nu-mă-uita, ochiul-șarpelui, urechea-șoarecelui; ochii-șoricelului (Saxifraga adscendens) = (regional) strugurel; ochiul-boului (Callistephus chinensis) = (regional) rotil, rotocoale (la plural).

5. (ornitologie) ochiul-boului (Troglodytes troglodytes) = pitulice, (regional) împărătuș, împărățel, nuculiță, panciaruș, părăsită, pătruț, pietroșel, pipiruș, pitulușă, piț, pițiîmpărat, pițiîmpărătuș, pițur, sfredelaș, sfredeleac, sfredeluș, tartalac, regina-păsărilor, (Banat) curtubeș, (Bucovina, Transilvania și Banat) șofrac, (prin Bucovina) șofrăcuț.

6. laț, (regional) ocheț. (ochi la o sfoară.)

7. inel, verigă, za, (învechit și regional) rătez. (ochi de lanț.)

8. (botanică) mugur, (prin Banat și Transilvania) pup. (ochi la vița de vie.)

9. (regional) pancovă, (Banat) căigană. (ochi din ouă.)

10. copcă, (regional) beucă, burduf, produf, toană, vad, (Moldova) produșcă, (prin Muntenia) scorbură, (prin Moldova) știoalnă. (ochi făcut în gheață.)

11. bulboacă, bulboană, valvîrtej, vîltoare, vîrtej, volbură, (rar) scoc, (regional) bulbuc, ciulniță, dîlboană, siredel, șipot, toancă, vîrtecuș, (Transilvania și Banat) dălbină, (Olt. și Transilvania) dornă, (prin Muntenia) șioi, (prin Transilvania și Maramures) știbloancă, (Moldova, Bucovina și Transilvania) știoalnă, (Bucovina, Transilvania și Moldova) știulboană, (Transilvania, Banat și Olt.) toaie, (Banat) vir, (învechit) smîrc. (ochi al unei ape curgătoare.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

OCHI
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHÍ2, ochesc, verb IV.

1. intranzitiv A potrivi o armă la ochi pentru ca proiectilul să nimerească ținta; a fixa linia de ochire a unei arme; a lua ținta, a ținti.
♦ tranzitiv A ținti pe cineva sau ceva cu o armă; prin extensie a lovi ținta cu un proiectil.

2. tranzitiv A urmări, a fixa cu privirea, a descoperi pe cineva (printre mai multe persoane) cu o anumită intenție; a(-și) pune ochii pe cineva.
♦ A remarca, a observa (dintr-un grup mai mare) un obiect necesar (pentru a și-l însuși sau a se folosi de el); a-și fixa privirea asupra unui obiect.
♦ A privi cu insistență, cu atenție, cu interes; a cerceta.
♦ A distinge cu privirea, a zări, a observa.
♦ A cerceta cu privirea, a scruta.

3. reflexiv unipersonal (regional; despre întinderi acoperite de zăpadă) A face din loc în loc pete, ochiuri (negre sau de verdeață) prin topirea zăpezii.

– Din ochi1.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

OCHI
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHÍ2, ochesc, verb IV.

1. intranzitiv A potrivi o armă la ochi pentru ca proiectilul să nimerească ținta; a fixa linia de ochire a unei arme; a lua ținta, a ținti.
♦ tranzitiv A ținti pe cineva sau ceva cu o armă; prin extensie a lovi ținta cu un proiectil.

2. tranzitiv A urmări, a fixa cu privirea, a descoperi pe cineva (printre mai multe persoane) cu o anumită intenție; a(-și) pune ochii pe cineva.
♦ A remarca, a observa (dintr-un grup mai mare) un obiect necesar (pentru a și-l însuși sau a se folosi de el); a-și fixa privirea asupra unui obiect.
♦ A privi cu insistență, cu atenție, cu interes; a cerceta.
♦ A distinge cu privirea, a zări, a observa.
♦ A cerceta cu privirea, a scruta.

3. reflexiv unipersonal (regional; despre întinderi acoperite de zăpadă) A face din loc în loc pete, ochiuri (negre sau de verdeață) prin topirea zăpezii.

– Din ochi1.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

OCHI
Dicționarul gastronomic explicativ dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI substantiv neutru În gastronomie, preparat culinar dintr-un ou întreg, desfăcut din coajă, prăjit în tigaie sau la capac, fără a fi amestecat, astfel încât gălbenușul să rămână întreg în mijlocul albușului coagulat de jur împrejur; (la plural ) ochiuri românești = ouă întregi, desfăcute din coajă și fierte în apă cu oțet, astfel încât gălbenușul să fie învelit de albușul coagulat, numite și ouă poșate (din limba franceza poche = buzunar).
Definiție sursă: Dicționar gastronomic explicativ

OCHI
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI verb

1. a ținti, a viza, (rar) a aținti, (popular) a chiti, (regional) a țeli, a țelui, (învechit) a chiorî, a însemna. (A ochi un obiectiv, înainte de a trage.)

2. a îndrepta, a întinde, a întoarce, a ținti. (A ochi arma spre...)

3. a ajunge, a atinge, a izbi, a lovi, a nimeri, a pocni, (popular) a păli, a picni, (regional) a tîlni, (Transilvania) a tălăli. (Glonțul ochi iepurele.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

OCHI
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI alunecări, aruncători, binoclu, faruri, felinare, lanterne, lămpi, lentile, obloane, ocheane, oglinzi, semafoare.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

ochi
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ochi:
ochí verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele ochésc, imperfect persoana a treia singular: el / ea ocheá; conjunctiv prezent persoana a treia singular: el / ea și plural ocheáscă
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ochi
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ochi:
ochí3 (a ochi) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele ochésc, imperfect persoana a treia singular: el / ea ocheá; conjunctiv prezent 3 să ocheáscă
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ochi
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi (de fereastră, de pădure, la o împletitură, la plită, mâncare) substantiv neutru, plural óchiuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ochi
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi2 (de fereastră, de pădure, la o împletitură, la plită, mâncare) substantiv neutru, plural óchiuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ochi
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi1 (organul vederii, mugur) substantiv masculin, plural ochi, articulat óchii
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

OCHI
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHÍ verb vezi ațipi, dormita, moțăi, picoti, piroti.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

ochi
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi verb vezi AȚIPI. DORMITA. MOȚĂI. PICOTI. PIROTI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

OCHI
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHÍ verb

1. vezi ținti.

2. vezi îndrepta.

3. vezi lovi.

Definiție sursă: Dicționar de sinonime

ochi
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi substantiv masculin invariabil (adol., glum.) sân de femeie.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

ochi
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ochi:
ochi (organul vederii, mugur) substantiv masculin, plural ochi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

OCHI
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru OCHI:
OCHI substantiv verbal luminiș, poiană.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime


CUVINTE APROPIATE DE 'OCHI MORT'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL OCHI
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului ochi dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
OCHI1 ochi m.
       • Între patru ochi confidențial.
Cât vezi cu ochii pe întinderi foarte mari; până la orizont.
Cu ochii închiși a fără posibilitate de a alege; la întâmplare; b pe de rost; c fără nici o dificultate; cu ușurință.
A fi numai ochi și urechi a fi foarte atent.
A păzi sau a îngriji ca ochii din cap a păzi sau a îngriji cu cea mai mare atenție, cu solicitudine.
A nu avea ochi să vezi pe cineva a nu putea suporta pe cineva.
A privi pe cineva cu ochi buni sau răi a avea sentimente de simpatie sau antipatie pentru cineva.
A iubi pe cineva sau a-i fi drag cuiva ca sau mai mult ca ochii din cap a iubi sau a fi iubit cu ardoare.
A-i fi cuiva drag ca sarea-n ochi a nu putea suporta pe cineva.
A i se scurge sau a-i curge cuiva ochii după cineva sau după ceva a privi pe cineva sau ceva cu jind.
A da cu ochii de cineva sau de ceva a observa întâmplător pe cineva sau ceva.
A nu vedea lumea înaintea ochilor a fi foarte indispus.
A-și da ochii peste cap a a se comporta afectat; a cocheta; b a fi pe punctul de a înceta din viață.
A privi cu sau a face, a deschide ochi mari a privi cu mirare.
A face cuiva ochi dulci a arunca cuiva priviri amoroase.
A fi cu ochii în patru a fi foarte atent, precaut.
A lua pe cineva la ochi a reține în memorie fapta sau vorba cuiva, pentru a i-o putea aminti la prima ocazie.
A deschide ochii cuiva a face pe cineva să înțeleagă lucrurile just.
A scoate ochii cuiva a-i reproșa cuiva ceva; a-i aminti mereu de ceva din trecut.
Corb la corb nu scoate ochii cei de-o teapă nu-și fac rău unul altuia.
Banul e ochiul dracului banul reprezintă un îndemn spre rău.
       • De sau pentru ochii lumii pentru a salva aparențele.
Sub ochii noștri a în fața noastră, în văzul nostru; b actualmente, în prezent.
A privi cu ochi de piatră a se uita rece, insensibil.
A mânca pe cineva din ochi a privi cu multă dragoste pe cineva.
A pierde pe cineva din ochi a înceta de a mai vedea din cauza depărtării.
A nu scăpa din ochi a supraveghea îndeaproape; a ține sub supraveghere permanentă.
A pune ochi pe cineva sau pe ceva a-i veni cuiva pe plac cineva sau ceva.
A spune verde în ochi a spune drept în față, fără ocolișuri, deschis.
în îmbinări ce denumesc plante, păsări sau insecte: ochiul-boului a plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze alungite, crestate și cu flori solitare, divers colorate, dispuse în vârful tulpinii; margaretă; b soi de viță de vie; c pasăre de talie mică, cu ciocul ascuțit și cu penaj cafeniu-roșcat pe spate și cenușiu-deschis pe pântece; pitulice.
Are un ochi ager.
Își plimba ochi peste.
Se spală pe ochi.
Ochi la o sfoară.
Ochi de lanț.
Ochi la vița de vie.
Ochi din ouă.
Ochi făcut în gheață.
Ochi al unei ape curgătoare.
Ochi la vița de vie.
Ochi din ouă.
A ochi un obiectiv, înainte de a trage.
A ochi arma spre.
Glonțul ochi iepurele.
Ochí3 a ochi verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele ochésc, imperfect persoana a treia singular: el / ea ocheá; conjunctiv prezent 3 să ocheáscă.

GRAMATICA cuvântului OCHI?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului ochi.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul OCHI poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul OCHI sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul ochi are forma: óchiuri

CUM DESPART ÎN SILABE ochi?
Vezi cuvântul ochi desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul ochi?
[ o-chi ]
Se pare că cuvântul ochi are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL OCHI
Inţelegi mai uşor cuvântul ochi dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala Văzînd cu ochii = foarte repede, pe zi ce trece
De sau pentru ochii lumii = de formă, în aparență, ca să vadă sau să creadă oamenii că s-a făcut
Ochii lumii = opinia publică
Cît te-ai freca sau șterge la ochi = foarte repede, cît ai bate din palme
Numai ochi și urechi = foarte atent
A scoate cuiva ochii cu ceva = a-i aduce aminte cuiva cu răutate de anumite fapte ale sale, de anumite atitudini proprii sau de faptele altora dar care îl privesc; a-i scoate pe nas
A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit gata să se trezească la cel mai mic zgomot; a dormi iepurește
Cît Vezi cu ochii sau cu ochiul = cît cuprinzi cu privirea, pînă la depărtări foarte mari
A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi fost de față la o întîmplare
A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a privi prin prisma altuia
A păzi sau a îngriji pe cineva ca ochii sau ca de doi ochi din cap = a păzi pe cineva cu cea mai mare grijă
A arăta pe cineva sau ceva din ochi = a semnala cuiva în mod discret pe cineva sau ceva, făcînd o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită
A iubi pe cineva sau a-i îi drag cineva ca sau mai mult decît ochii din cap = a iubi pe cineva din tot sufletul, peste măsură
A i se scurge sau a-i curge cuiva ochii după cineva sau după ceva = a se uita cu mult drag la cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau ceva
A-i fi cuiva drag ca sarea-n ochi = a nu-i fi cuiva pe plac, a-i fi cuiva nesuferit
A nu avea ochi să vezi pe cineva = a nu putea suferi pe cineva, a fi mînios pe cineva
A privi pe cineva cu sau a avea pe cineva la ochi buni sau răi = a simpatiza sau a fi ostil, a nu avea la inimă pe cineva
A nu vedea lumea înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mînie
A da ochii sau ochi cu cineva = a întîlni pe cineva pe neașteptate
A da cu ochii de cineva sau de ceva = a întîlni întîmplător pe cineva, a vedea ceva care din întîmplare îți iese în cale; a zări
A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință
E cu ochi și cu sprîncene = e evident, e clar, e cusut cu ață albă
A i se face cuiva negru înaintea ochilor = a se tulbura cuiva vederea, a nu mai vedea bine de supărare, de mînie etc
A face cuiva ochi dulci = a arunca cuiva priviri de dragoste, a privi galeș
A avea sau a fi cu ochii pe cineva = a nu pierde pe cineva din vedere, a urmări cu atenție mișcările cuiva în care nu te încrezi
A pune o armă la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi
A lua pe cineva la ochi = a avea anumite bănuieli cu privire la cineva, a supraveghea atent mișcările cuiva, a suspecta
A pune ochii pe cineva sau ceva = a-i plăcea cineva sau ceva
A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru fără o cercetare prealabilă, în mod superficial; a face foarte ușor un lucru, fără dificultate
între patru ochi = numai între două persoane, fără martori, în intimitate
Plin ochi = plin de tot
De ceva de-și scoate ochii = muncește, lucrează etc
Locuţiune adverbiala Cu ochii pierduți = cu privire neconcentrată, privind în vag, în extaz
Sub ochii noștri = a sub privirea noastră, în raza noastră vizuală; b acum, în prezent, în timpul vieții noastre
În ochii cuiva = în conștiința cuiva, după părerea cuiva
Ochi în ochi = privind unul în ochii celuilalt
A privi cu ochi de piatră = a privi cu indiferență, nepăsător, rece, înmărmurit
A privi cu ochi mari = a a fi uimit de ceea ce vede; b a i se dilata ochii de mînie, furie etc
A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire
din ochi = a aprecia fără măsurători precise, examinînd numai cu privirea
A vinde a da sau a cumpăra pe ochi = a vinde sau a cumpăra apreciind cantitatea cu privirea
A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag
A fura pe cineva cu ochiul = a privi pe cineva pe furiș, cu dragoste, cu plăcere
A -și arunca ochii = a a privi repede, în treacăt
A pierde pe cineva sau ceva din ochi = a nu mai vedea pe cineva sau ceva care se depărtează sau de care te depărtezi
A pierde sau a prăpădi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a iubi nespus
Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea
Locuţiune adverbiala De la ochi sau verde în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare
În expresie Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca indicator de funcționare a aparatului pe lungimea de undă a unui post de radioemisiune
Ochi de pisică = disc de sticlă montat într-o garnitură metalică care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele
Ochiul-boului = nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, asemănătoare cu florile simple, albe sau viu colorate specii de Leucanthenum, Aster, Chrysanthemum; steliță
Ochiul-lupului = a plantă erbacee cu flori mici albastre Lycopsis arvensis; b plantă erbacee cu tulpina ramificată Plantago arenaria
Ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului Saturnia pyri
Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede
Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul
Cu ochii închiși = a fără discernământ; b pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți
A fi numai ochi și urechi = a privi foarte atent la ceva
A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește
Cât vezi cu ochii sau cu ochiul = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari
A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare
A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia
A păzi sau a îngriji pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc
A arăta pe cineva sau ceva din ochi = a semnala cuiva în mod discret pe cineva sau ceva, făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită
A iubi pe cineva sau a-i fi drag cuiva ca lumina ochilor sau mai mult decât ochii din cap = a iubi sau a fi iubit din tot sufletul
A i se scurge sau a-i curge cuiva ochii după cineva sau după ceva = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva
A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi supărat pe cineva, a nu putea suferi pe cineva
A privi pe cineva cu sau a avea pe cineva la ochi buni sau răi = a nu simpatiza pe cineva
A nu vedea lumea înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie
A da ochii sau ochi cu cineva = a întâlni pe cineva pe neașteptate
A da cu ochii de cineva sau de ceva = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări
A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință
E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar
A-și da ochii peste cap = a a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b a fi pe punctul de a muri
A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede
A pune o armă la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi
A lua pe cineva la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta
A pune ochii pe cineva sau pe ceva = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări
A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare
Între patru ochi = fără martori, în intimitate
Plin ochi = foarte plin
De ceva de-și scoate ochii = muncește, lucrează etc
Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz
Sub ochii noștri = a sub privirea noastră; b acum, în prezent
În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva
De sau pentru ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele
A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit
A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire
din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva
A vinde sau a da, a cumpăra pe ochi = a vinde sau a cumpăra apreciind cantitatea cu privirea
A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag
A mânca sau a înghiți cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti
Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea
Locuţiune adverbiala De la ochi sau verde în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare
Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu
În sintagmele Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord
Compuse: ochi-de-pisică = a disc de sticlă sau de material plastic montat într-o garnitură de metal care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a botanică nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b ornitologie pitulice; ochiul-lupului = a plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule Lycopsis arvensis; b plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice Plantago indica; ochii-păsăruicii = a plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii Myosotis palustris; b nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare Eritrichium nanum; b mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis Myosotis arvensis; ochii-șoricelului = a mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii Saxifraga adscendens; b nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului Saturnia pyri; Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului; ochi-de-tigru = varietate de cuarț galben sau brun-roșcat cu irizații determinate de incluziuni foarte mici de fier, mică sau azbest
Locuţiune adverbiala Văzând cu ochii = repede
Ochi în ochi = privindu-se unul pe altul
Cu ochii închiși = a fără discernământ; b pe dinafară, pe de rost; foarte ușor, fără dificultăți
A fi numai ochi și urechi = a privi foarte atent la ceva
A dormi numai cu un ochi = a dormi ușor, neliniștit; a dormi iepurește
Cât vezi cu ochii sau cu ochiul = cât cuprinzi cu privirea, până la depărtări foarte mari
A vedea cu ochii lui = a vedea el însuși, a fi de față la o întâmplare
A vedea cu ochii altuia = a nu avea păreri proprii, a judeca prin prisma altuia
A păzi sau a îngriji pe cineva ca ochii din cap = a păzi, a îngriji etc
A arăta pe cineva sau ceva din ochi = a semnala cuiva în mod discret pe cineva sau ceva, făcând o mișcare ușoară a ochilor în direcția voită
A iubi pe cineva sau a-i fi drag cuiva ca lumina ochilor sau mai mult decât ochii din cap = a iubi sau a fi iubit din tot sufletul
A i se scurge sau a-i curge cuiva ochii după cineva sau după ceva = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva, a ține mult la cineva sau la ceva
A nu avea ochi să vezi pe cineva = a fi mânios pe cineva, a nu putea suferi pe cineva
A privi pe cineva cu sau a avea pe cineva la ochi buni sau răi = a nu simpatiza pe cineva
A nu vedea lumea înaintea ochilor = a fi foarte supărat, a fierbe de mânie
A da ochii sau ochi cu cineva = a întâlni pe cineva pe neașteptate
A da cu ochii de cineva sau de ceva = a vedea ceva sau pe cineva care îți iese întâmplător în cale; a zări
A-și vedea visul cu ochii = a-și vedea realizată o dorință
E cu ochi și cu sprâncene = e evident, e clar
A-și da ochii peste cap = a a cocheta, a afecta2; a face fasoane; b a fi pe punctul de a muri
A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede
A pune o armă la ochi sau a lua la ochi = a ținti, a ochi
A lua pe cineva la ochi = a avea bănuieli asupra cuiva, a suspecta
A pune ochii pe cineva sau pe ceva = a-i plăcea cineva sau ceva; a pune sub observație, a urmări
A face un lucru cu ochii închiși = a face un lucru foarte ușor, fără dificultate, fără ezitare
Între patru ochi = fără martori, în intimitate
Plin ochi = foarte plin
De ceva de-și scoate ochii = muncește, lucrează etc
Locuţiune adverbiala Cu ochi pierduți = cu privirea neconcentrată, privind în gol; în extaz
Sub ochii noștri = a sub privirea noastră; b acum, în prezent
În ochii cuiva = după părerea cuiva, după aprecierea cuiva, în conștiința cuiva; în fața cuiva
De sau pentru ochii lumii = de formă, pentru a salva aparențele
A privi cu ochi de piatră = a privi nepăsător, rece, înmărmurit
A avea ochi = a se arăta priceput în a aprecia un lucru dintr-o privire
din ochi = a aprecia cu aproximație, cu privirea, însușirea unui obiect sau a unei ființe; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva
A vinde sau a da, a cumpăra pe ochi = a vinde sau a cumpăra apreciind cantitatea cu privirea
A sorbi pe cineva din ochi = a ține foarte mult la cineva, a-l privi cu drag
A mânca sau a înghiți cu ochii = a mânca cu mare poftă; a pofti
Încotro vede cu ochii sau unde îl duc ochii = indiferent unde, în orice direcție, fără țintă, aiurea
Locuţiune adverbiala De la ochi sau verde în ochi = cu îndrăzneală, fățiș, fără cruțare
Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea și aerisirea podurilor, a mansardelor sau a încăperilor de serviciu ale unui edificiu
În sintagmele Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se folosește în special la aparatele de recepție radiofonică sau radiotelegrafică, ca să arate în ce măsură este realizat acordul pe lungimea de undă dorită; indicator de acord
Compuse: ochi-de-pisică = a disc de sticlă sau de material plastic montat într-o garnitură de metal care reflectă razele de lumină proiectate asupra lui și care este folosit ca piesă de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe șosele; b varietate de minerale care, șlefuite într-un anumit mod, capătă o luminozitate neobișnuită; ochi-de-ciclop = fereastră specială care separă acustic încăperile unui studio, permițând însă o vizibilitate bună; ochiul-boului = a botanică nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescențe mari, albe sau viu colorate; b ornitologie pitulice; ochiul-lupului = a plantă erbacee cu flori mici albastre și cu fructe nucule Lycopsis arvensis; b plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu florile dispuse în formă de spice Plantago indica; ochii-păsăruicii = a plantă erbacee cu frunze lanceolate și cu flori albastre, albe sau roșii Myosotis palustris; b nu-mă-uita; ochiul-șarpelui = a plantă erbacee cu frunze mici în formă de rozetă, acoperite cu peri albi mătăsoși, cu flori albastre, rar albe, plăcut mirositoare Eritrichium nanum; b mică plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori mici, albastre închis Myosotis arvensis; ochii-șoricelului = a mică plantă erbacee cu tulpini roșietice, cu frunzele bazale dispuse în rozetă, cu flori alburii, rareori liliachii Saxifraga adscendens; b nu-mă-uita; ochiul-soarelui = vanilie sălbatică; ochiul-păunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemănătoare cu cele de pe coada păunului Saturnia pyri; Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelația Taurului
Botanică ochii-păsăruicii Myosotis palustris = regional grîul-cucului, nu-mă-uita, ochiul-șarpelui, urechea-șoarecelui; ochii-șoricelului Saxifraga adscendens = regional strugurel; ochiul-boului Callistephus chinensis = regional rotil, rotocoale la plural
Ornitologie ochiul-boului Troglodytes troglodytes = pitulice, regional împărătuș, împărățel, nuculiță, panciaruș, părăsită, pătruț, pietroșel, pipiruș, pitulușă, piț, pițiîmpărat, pițiîmpărătuș, pițur, sfredelaș, sfredeleac, sfredeluș, tartalac, regina-păsărilor, Banat curtubeș, Bucovina, Transilvania și Banat șofrac, prin Bucovina șofrăcuț
Botanică ochii-păsăruicii Myosotis palustris = regional grâul-cucului, nu-mă-uita, ochiul-șarpelui, urechea-șoarecelui; ochii-șoricelului Saxifraga adscendens = regional strugurel; ochiul-boului Callistephus chinensis = regional rotil, rotocoale la plural
Ornitologie ochiul-boului Troglodytes troglodytes = pitulice, regional împărătuș, împărățel, nuculiță, panciaruș, părăsită, pătruț, pietroșel, pipiruș, pitulușă, piț, pițiîmpărat, pițiîmpărătuș, pițur, sfredelaș, sfredeleac, sfredeluș, tartalac, regina-păsărilor, Banat curtubeș, Bucovina, Transilvania și Banat șofrac, prin Bucovina șofrăcuț
Fizică ochi magic = indicator de acord, indicator de sintonie
OCHI substantiv neutru În gastronomie, preparat culinar dintr-un ou întreg, desfăcut din coajă, prăjit în tigaie sau la capac, fără a fi amestecat, astfel încât gălbenușul să rămână întreg în mijlocul albușului coagulat de jur împrejur; la plural ochiuri românești = ouă întregi, desfăcute din coajă și fierte în apă cu oțet, astfel încât gălbenușul să fie învelit de albușul coagulat, numite și ouă poșate din limba franceza poche = buzunar

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL OCHI

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Buchea cărții?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
imposibil de realizat; mai presus de puterile cuiva
metodă de evaluare introdusă de către matematicianul american de origine maghiară elÅ‘ arpad 1903 – 1992
exact ca în carte; în chip mecanic
atribut al clasei dominante, care, folosind statul ca instrument al său, înfăptuiește conducerea societății
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app