eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție nicolae


GRAMATICĂSILABE
Nicolae [ ni-co-la-e ]
VEZI SINONIME PENTRU nicolae PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului nicolae în mai multe dicționare

Definițiile pentru nicolae din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru NICOLAE:
NICOLAE, numele a cinci papi și a unui antipapă. Mai importanți:

1. Nicolae I (supranumit cel Mare), papă (858-867). A consolidat autoritatea Bisericii catolice asupra autorităților laice și în special asupra regilor franci. A intervenit în schisma apărută între patriarhii Bisericii ortodoxe, l-a sprijinit pe Ignatius, excomunicându-l pe Fotie, care a replicat acuzând de erezie Biserica romană. Sanctificat.

2. Nicolae II (pe numele laic Gerhard de Burgundia), papă (1059-1061). A stabilit în Conciliul de la Lateran (1059) ca alegerea suveranului pontif să fie făcută de cardinali, fapt ce a dus la o ruptură cu împăratul și episcopii germani.

3. Nicolae V (pe numele laic Tommaso Parentucelli), papă (1447-1455). Patron al artelor. A reconstruit Vaticanul, Catedrala Sf. Petru, a ridicat Palatul de pe Colina Capitolină și a pus bazele Bibliotecii Vaticanului. A intervenit în luptele interne din Italia, impunând Pacea de la Lodi (1454).

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

NICOLAE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru NICOLAE:
NICOLAE, numele mai multor patriarhi de Constantinopol. Mai importanți:

1. Nicolae I (supranumit cel Mistic), patrairh (901-907; 912-925). A susținut ideea de reunire a celor două biserici. În conflict cu împăratul Leon VI, în privința legalității și a recunoașterii celei de-a patra căsătorii a acestuia, a fost înlăturat în 907. Rechemat, a fost numit regent al lui Constantin VII, în timpul minoratului său.

3. Nicolae III, patriarh (1081-1111). Mediator al disputei dintre cler și împăratul Alexios I Comnen. A condamnat secta bogomililor. A încercat să stabilească contacte cu Biserica catolică, dar a refuzat orice compromis în probleme de doctrină. Autor al unor texte liturgice.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

NICOLAE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru NICOLAE:
NICOLAE (c. 270-c. 352 despre Hr.), prelat creștin. Arhiepiscop de Myra (Asia Mică). Adversar al arianismului. Persecutat în verb reflexiv:emea lui Dioclețian. A participat la sinodul de la Niceea (325). Potrivit numeroaselor legende despre viața sa, a fost autorul unor binefaceri, vindecări, învieri, minuni etc. Moaștele sale au fost aduse la Bari (Italia) în 1087. Un deget de la mâna dreaptă a fost adus la București (biserica Sfântu Gheorghe-Nou), în secolul 19. S-a încetățenit obiceiul, ca de ziua lui, copiii să primească cadouri. Canonizat. Sfântul patron al Greciei și Rusiei, precum și al marinarilor, fetelor nemăritate și al copiilor. Prăznuit la 6 dec.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

Nicolae
Dicționarul religios dă următoarea definitie pentru Nicolae:
Nicolae (sfârșitul secolul 2

– c. 342 despre Hr.), sfânt ierarh n. în Patara din Asia Mică din părinți creștini și bogați. După moartea părinților și-a împărțit săracilor averea sa, a intrat în călugărie și a ajuns mitropolit în Mira Lichiei. Persecutat în timpul lui Dioclețian, a luat parte la Sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Este patronul copiilor, care așteaptă daruri de ziua lui. Moaștele sale au fost mutate de la Mira la Bari, în 1087, din care un deget de la mâna dreaptă a fost adus în secolul 19 la București și se află în termen bisericesc Sf. Gheorghe-Nou. termen bisericesc și toată creștinătatea îl sărbătoresc la 6 decembrie.

Definiție sursă: Dicționar religios

NICOLAE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru NICOLAE:
NICOLAE (1903-1977, nicolae Sinaia), principe al României, fiu al regelui Ferdinand și al reginei Maria și frate al lui Carol

II. M. de onoare al Acad. (1929). Membru al Regenței (ales la 4 ian. 1926) în timpul minoratului regelui Mihai (1927-1930). Unul dintre principalii susținători ai readucerii pe tron a fratelui său, principele Carol. În 1937, în urma unei căsătorii morganatice (nov. 1931), cu Ioana Săveanu, a fost silit să renunțe la drepturile și prerogativele regale (recâștigate la 10 iul. 1942); a locuit în străinătate (Franța) sub numele de Nicolae Brana.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

Nicolae
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru Nicolae:
Nicoláe substantiv masculin –

1. Nume propriu. –

2. (În expresia: sfîntul Nicolae) Vărguță, liniuță cu care se pedepsesc copiii.

– Variante Neculae, (Moldova) Neculai, (Transilvania) Micula(e), dim. Nae, Nicu(șor). limba slavă (veche) Nikolaje din mgr. Nιϰόλαος. Variante Nicoară, din latina Nicolaus; Miculae, prin încrucișare cu în limba maghiara Miklos. Sensul al doilea se datorează obiceiului de a păstra liniuța în spatele imaginii sfîntului.

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

NICOLAE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru NICOLAE:
NICOLAE (numele laic Ivan Dmitrievici Kasatkin) (1836-1912), arhiepiscop ortodox al Japoniei. A construit, la Tōkyō, Catedrala Reînvierii, cu fonduri colectate din Rusia. Traduceri ale unor lucrări religioase; a răspândit reproduceri după icoane. Sanctificat. Prăznuit la 3 febr.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic


CUVINTE APROPIATE DE 'NICOLAE'
NICODEMUSNicodimnicólNicolaNicoláeNicolăiasaNicolaieNICOLAIERNicolaievici

GRAMATICA cuvântului NICOLAE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului nicolae.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul NICOLAE poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul NICOLAE sa indeplinească rolul de: substantiv masculin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / doi

CUM DESPART ÎN SILABE nicolae?
Vezi cuvântul nicolae desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul nicolae?
[ ni-co-la-e ]
Se pare că cuvântul nicolae are patru silabe

© 2024 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Caiet catalog?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
în direcția lungimii; pe lângă, pe marginea
cântec cu care se adorm copiii
catalog de expoziție sub formă de caiet1
de actualitate, care face vâlvă; important
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app