eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție lugoj


GRAMATICĂSILABE
Lugoj 1. [ lu-goj 1. ]
VEZI SINONIME PENTRU lugoj 1. PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului lugoj în mai multe dicționare

Definițiile pentru lugoj din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru LUGOJ 1.:
LUGOJ

1. Dealurile Lugojului, subunitate a Dealurilor Vestice (Dealurile bănățene), situată la marginea de V și NV a M-ților Poiana Ruscăi, între văile superioare ale râurilor Bega (la N) și Timiș (la S), dominând Câmpia Lugojului (în S) și depreciativ Făget (în N) cu peste 100 m. Alcătuite predominant din pietrișuri, nisipuri, argile și depozite loessoide, cu petice de cristalin, D.L. prezintă culmi netede și prelungi, înălțimi care oscilează între 200 și c. 500 m alt. (culmile Șura 233 m, Cârla 233 m, Fântânii 263 m, Poiana 306 m, Iricești 366 m ș.a.). Alt. max.: 496 m (Măgura Surduc, dezvoltată pe cristalin). Pomicultură.

2. Câmpia Lugojului, subunitate a Câmpiei de Vest, situată între Pod. Lipovei (la N), Dealurile Lugojului (la E) și Dealurile Pogănișului (la S), drenată de râurile Timiș și Cerna cu afl. lor. Pătrunde în zonele limitrofe deluroase sub formă de golfuri, iar spre V se deschide larg către Câmpia Timișului. Acoperită cu soluri brune și brune podzolite, favorabile culturilor agricole. Alt. max.: 202 m.

3. Municipiu în jud. Timiș, situat în Câmpia Lugojului, la 125-176 m alt., pe râul Timiș, la 60 km E de Timișoara; 48.629 locuțiune (2000). Nod feroviar și rutier. Expl. de balast. Termocentrală. construcții de utilaje și piese de schimb pentru industrie textilă și pentru industrie pielăriei, de utilaje pentru ridicat și transportat, de caroserii, de remorci și semiremorci, de produse metalice de larg consum. Fabrici de mobilă, încălțăminte (inclusiv calapoade), de prelucr. a maselor plastice și a cauciucului, de ceramică fină (faianță) și brută (cărămizi), de jucării și de produse alimentație Filatură de mătase naturală și artificială. Țesătorie de bumbac. Tipografie. Muzeu de istorie, artă și etnografie. Teatru municipal. Vestigii neolitice și din epocile bronzului și fierului. Localitatea apare menționată documentar în 1334 cu numele Sacerdos de Lucas, în 1376 este consemnată cu toponimul Castrum Lugas, iar în 1542 capătă statut de oraș (civitas) pe lângă cetatea regală din secolul 14 (reconstruită în 1440). În 1551 i se acordă statut de oraș regal liber; la 17 febr. 1968 este declarat municipiu. Monumente: biserica Adormirii Maicii Domnului (1759-1766), în stilul barocului târziu, cu picturi murale originare și două turle de 57 m înălțime, refăcută după incendiul din 1842 și restaurată în 1937-1944; biserica fostei mănăstiri minorite (1733, cu unele transformări și adăugiri din 1796 și 1932); biserică greco-catolică (1853-1854); turnul clopotniță al bisericii Sf. Nicolae (1726-1728); birtul Poștei (1726); clădirea Teatrului municipal (1835).

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic


CUVINTE APROPIATE DE 'LUGOJ'
LUGERU-BROÁȘTIIlúgherLughinLUGOLUGOJ 1.LugojanLUGOJÁNALUGOJEÁNlugojeána

GRAMATICA cuvântului LUGOJ 1.?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului lugoj 1..
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul LUGOJ 1. poate fi:

    CUM DESPART ÎN SILABE lugoj 1.?
    Vezi cuvântul lugoj 1. desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul lugoj 1.?
    [ lu-goj 1. ]
    Se pare că cuvântul lugoj 1. are două silabe

    © 2025 qDictionar.com

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Lingvistică; în sintagma accident fonetic?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    a în trecut epoca de la sfârșitul evului mediu, cuprinsă între 1453 căderea constantinopolului și revoluția franceză din 1789; b curent epocă cuprinsă între revoluția franceză din 1789 și unirea din 1918
    a despre fața omului a deveni palid; b despre țesuturi a se decolora
    modificare întâmplătoare a unui sunet, fără caracter de lege
    forță prin care se explică, în științele oculte, fenomenele telepatice și hipnotice
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app