eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție invirti


PROPOZIȚIIEXPRESII GRAMATICĂSILABE
învîrti [ în-vîr-ti ]
VEZI SINONIME PENTRU învîrti PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului invirti în mai multe dicționare

Definițiile pentru invirti din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ÎNVÎRTI:
ÎNVÎRTÍ, învîrtesc și învî́rt, verb IV.

1. tranzitiv A mișca (ceva sau pe cineva) în cerc, a da o mișcare de rotație, a întoarce printr-o mișcare circulară; a roti; a suci; a răsuci. Ar număra cu voce tare de cîte ori se învîrte roata și ar stabili apoi, printr-o simplă înmulțire, distanța străbătută de căruță de la un punct la altul. GALAN, B. I 411. Un mecanism pe care să-l învîrți cu o cheie. C. PETRESCU, Î. II 68. Călăul n-avea decît să învîrtească grindeiul. NEGRUZZI, S. I 311.
       • reflexiv pasiv Mielul gras încet, cu lene, se învîrte pe frigare. BELDICEANU, P. 53.
       • reflexiv Eu mi-am făcut un cîntec, Și n-aș fi verb reflexiv:ut să-l fac, Dar fusul e de vină Că se-nvîrtea mereu, Și ce-mi cînta-nainte Cîntam pe urmă eu. COȘBUC, P. I 59. Pe deasupra bălții nagîții se-nvârtesc. ALECSANDRI, P. A. 118. (expresie) A se învîrti casa (sau locul, pămîntul etc.) cu cineva, se zice cînd cineva are amețeli sau se simte foarte încurcat, foarte rușinat. Cerca parcă să-și dea samă, să afle ce-i cu el și nu putea... se-nvîrtea odaia cu dînsul. MIRONESCU, S. A. 35. Nu mi-e bine... pămîntul se învîrtește cu mine. BOLINTINEANU, O. 386. Vai de mine, se învîrtește casa cu mine. Toate le văd pe dos. ALECSANDRI, T. I 223.
♦ (Complementul indică obiectul rezultat prin răsucirea părților componente) A răsuci cu mîna, între degete. Oamenii șopteau liniștiți, așezați pe răzor. Unii își învîrteau cîte-o țigară. DUMITRIU, N. 88. Mama [pîinea] plămădea Ș-o lăsa pînă dospea; Apoi colaci învîrtea, Pe lopată mi-i culca. ALECSANDRI, P. P. 390.
♦ (Însoțit de verbul «a suci», exprimă o repetare a mișcării de învîrtire) A întoarce în toate felurile, a potrivi pe toate părțile. Ia el punga, o sucește, o învîrtește. CREANGĂ, P. 44. Vine-mpărăteasa mînioasă și intră în boltă, ca să-și aleagă multe de toate. Tot învîrte și sucește. RETEGANUL, P. III 21.
       • figurat L-a băgat în judecăți, l-a sucit, l-a învîrtit și l-a lăsat sărac luciu. DELAVRANCEA, S. 19.
       • absolut Și nici una nici două... învîrte, sucește, trage, întinde. ȘEZ. I 258.
♦ (Cu complementul «ochii») A mișca în toate direcțiile, pentru a privi (în jur). Mănîncă flăcăul cu toți ai casei și-și tot învîrte ochi în juridic GALAN, Z. R. 65.
♦ intranzitiv A mesteca. Învîrtea cu o lingură de lemn Prin cratița în care sfîrîia rîntașul. BENIUC, vezi 37. P-a lui mumă o găseau Din gură frumos cîntînd Și din drugă învîrtind. TEODORESCU, P. P. 559.

2. tranzitiv (Cu complementul «horă») A juca, a dansa. Busuioc avuse grijă să tocmească lăutari ca să poată tineretul să învîrtească hora toată după-amiaza. REBREANU, R. I 125. Fete mîndre cari știau a învîrti și hora, dar și suveica. CREANGĂ, A.

1. Să-nvîrtim hora frăției Pe pămîntul României. ALECSANDRI, O. 94. Și ia pe nuna de mînă, Cu mireasa dimpreună, Și-nvîrtiți o horă bună. TEODORESCU, P. P. 182.
       • reflexiv Hora se învîrtea sub streșina unui nuc bătrîn. SADOVEANU, O. I 73. Lăutarii cîntă, hora se-nvîrtește. BOLINTINEANU, O. 10.

3. tranzitiv (Cu privire la arme sau instrumente) A mînui. Brațul meu... Nu mai poate să învîrtească paloșul. ISPIRESCU, L.

12. Noi știm a învîrti sapa, coasa și secerea. CREANGĂ, A. 163. Și spre Dunăre-alerga, Hăulind și chiuind, Buzduganul învîrtind. ALECSANDRI, P. P. 59.

4. reflexiv A umbla de colo pînă colo fără scop; a se foi. Mai mă învîrtesc pe lîngă căruță, desham, dau la cai niște ovăz, pe urmă iar mă duc la el. PREDA, Î. 92. Se învîrteau prin ogrăzi, se uitau la cerul senin și mai ales la vîrtejurile de fum. REBREANU, R. II 108. Începe a se învîrti prin casă cu neastâmpăr. CREANGĂ, P. 24.
       • figurat Tina Diaconu se învîrtea în jurul aceluiași subiect de conversație. C. PETRESCU, A. 473.
♦ A se mișca de jur împrejur, a se întoarce (într-un spațiu îngust). Cinci cămăruțe în care abia te poți învîrti. NEGRUZZI, S. I 70.

5. tranzitiv figurat A exercita o meserie, a se îndeletnici cu o treabă neprecisă (de obicei necinstită). Fusese zece ani factor poștal, pe urmă... învîrtise niște afaceri nelămurite. C. PETRESCU, Î. II 141. Măi Leonte, băieții ăștia ai noștri de la curte ce treabă învîrtesc acuma? REBREANU, R. II 66. Peruianu era un avocat mediocru, dar învîrtea afaceri care nu mai erau mediocre. VLAHUȚĂ, O. A. 275.
       • Expresia: A învîrti capul (cuiva) = a face pe cineva să-și piardă dreapta judecată, a-l zăpăci. De ce caută să-i învîrtească el capul fetei? REBREANU,

I. 25. A învîrti (pe cineva) pe degete vezi deget.
♦ A procura cuiva o situație nemeritată, a face ca cineva să beneficieze de favoruri ilegale. Cei avuți i-am învîrtit eu pe la partea sedentară. CAMILAR, N. I 136.
♦ reflexiv A obține o favoare sau un avantaj (datorită abilității, împrejurărilor favorabile etc.), a-i reuși o afacere necinstită; a scăpa dintr-un bucluc. Ne-om învîrti astăzi și de țigări. PAS, Z. IV 16. Ei bravo! Te învîrți, ai? C. PETRESCU, C. vezi 125.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ÎNVÎRTI
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ÎNVÎRTI:
ÎNVÎRTI verb

1. a (se) întoarce, a (se) răsuci, a (se) roti, a (se) suci, (regional) a (se) rotila. (A invirti cheia în broască.)

2. a răsuci, a roti, a suci, (popular) a sucăli, (regional) a rotila, a rotocoli, (Transllv.) a tecărui. (A invirti un obiect pentru a-l face sul.)

3. a frămînta, a răsuci, a suci. (A invirti batista în mînă.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'INVIRTI'
ÎNVÎRTECÚȘÎNVÎRTEJÍÎNVÎRTEJÍREÎNVÎRTEJITÎNVÎRTÍÎNVÎRTICÚȘÎNVÎRTÍREÎNVÎRTÍTÎNVÎRTÍTĂ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL ÎNVÎRTI
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului învîrti dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
A ÎnvÎrti cheia în broască.
A ÎnvÎrti un obiect pentru a-l face sul.
A ÎnvÎrti batista în mînă.

GRAMATICA cuvântului ÎNVÎRTI?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului învîrti.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul ÎNVÎRTI poate fi: verb,

    CUM DESPART ÎN SILABE învîrti?
    Vezi cuvântul învîrti desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul învîrti?
    [ în-vîr-ti ]
    Se pare că cuvântul învîrti are trei silabe

    EXPRESII CU CUVÂNTUL ÎNVÎRTI
    Inţelegi mai uşor cuvântul învîrti dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
    A învîrti capul cuiva = a face pe cineva să-și piardă dreapta judecată, a-l zăpăci

    © 2024 qDictionar.com

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Hiolă substantiv feminin regional; în locuțiune adverbiala în hiolă?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    despre oameni; fam
    cavitate situată în manta, care conține organele respiratorii ale moluștelor
    târând după sine, împingând cu sine
    sistem de unități de măsură în care multiplii și submultiplii unităților principale au valori egale cu puteri întregi, pozitive sau negative, ale numărului zece
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app