eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție gind


PROPOZIȚIIEXPRESII GRAMATICĂSILABE
Gînd [ gînd ]
VEZI SINONIME PENTRU gînd PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului gind în mai multe dicționare

Definițiile pentru gind din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru GÎND:
GÎND, gînduri, substantiv neutru

1. Rezultatul procesului de gîndire; (sens curent, adesea cu înțeles colectiv) idee, cuget. Orice gînduri ar lua naștere în capul omului și oricînd ar lua naștere, ele pot să se nască și să existe numai pe baza materialului limbii, pe baza termenilor și frazelor limbii. Gînduri nude, libere de materialul limbii, libere de «materia naturală» a limbii nu există. STALIN, PROBL. lingvistică 35. Gîndul acesta îi frămîntase mintea. MIHALE, O. 459. Ni s-aud deodată gîndurile toate, Clar, ca niște oameni ce vorbesc în noi. despre BOTEZ, P. O. 68. Gîndul meu era tot la tine de cînd te-am văzut la alergarea de cai. NEGRU7ZI, S. I 65.
       • Expresia: A-l frămînta, a-l munci sau a-l apăsa (pe cineva) gîndul (sau gînduri) = a fi obsedat de o idee, a fi urmărit în mod insistent de o preocupare. Și firul tău se rupe des, Căci gînduri te frâmîntă. COȘBUC, P. I 192. A-și lua (sau a-și muta) gîndul (de la ceva sau de la cineva) = a-și lua speranța (de la ceva), a renunța (la ceva sau la cineva). Să-ți muți gîndul de la ajutorul meu! Gînd la gînd cu bucurie, se spune cînd două persoane pomenesc deodată același lucru sau doresc o întîlnire și se văd pe neașteptate. (În basme) A zbura, a fugi (sau a duce pe cineva) ca gîndul (rar ca un gînd) = a zbura (sau a duce) cu mare repeziciune. Să-mi spui dinainte cum să te duc, ca vîntul ori ca gîndul? CREANGĂ, P. 197. [Calul] zbura ca un gînd, ca o vijelie printre volburile de nisip ce se ridicau în urmă-i. EMINESCU, N. 22.

2. Reflexie, meditare. Adîncit în gînduri multe Baciul stă și nu-și dă seamă C-a rămas în loc s-asculte. TOPÎRCEANU, B. 21. Doar luna singură-și revarsă Văpaia-i rece și senină Pe-această frunte grea și arsă De gîndu-i dornic de lumină. VLAHUȚĂ, O. A. 116.
       • Expresia: (În legătură cu diverse verbe, în special cu «a cădea», «a rămîne») Pe gînduri sau dus pe gînduri = cu mintea în altă parte, preocupat de alte lucruri decît de cele prezente, cufundat în visare, visător. Rămase afară, în cerdac, privind pe gînduri depărtările albastre. C. PETRESCU, R. DR. 22. Străinul parcă n-auzea cuvintele; pe gînduri dus, Sta piatră și tăcea. COȘBUC, P. I 230. Visam odinioară pe acea ce m-ar iubi, Cînd aș sta pierdut pe gînduri, peste umăr mi-ar privi. EMINESCU, O. I 157. A sta la (sau pe) gînduri = a chibzui mult înainte de a lua o hotărîre, a șovăi, a ezita. [Calul zise:] Hai, nu mai sta la gînduri; încalecă pe mine. CREANGĂ, P. 220. Stă nițel pe gînduri... ș-apoi îi zice... GHICA, la TDRG. A pune (pe cineva) pe gînduri = a-i produce (cuiva) îngrijorare, a îngrijora (pe cineva). A-și face (fel de fel de) gînduri, a intra la (sau a se lua de) gînduri = a se îngrijora. Începuseră să se ia de gînduri, să se cam îndoiască. CAMIL PETRESCU, O. II 598. Cum să nu mă îngrijesc și să nu-mi fac fel de fel de gînduri, cînd te văd așa? VLAHUȚĂ, la TDRG. Văzînd fetele pe tată-său tot supărat, se luase și ele de gînduri. ISPIRESCU, L.

11. Dascălul... văzînd lipsa lui atîtea zile, a intrat la gînduri. ȘEZ. IV 186. A-i sta (cuiva) gîndul (la ceva) = a fi preocupat (de ceva).

3. Închipuire, imaginație, fantezie. Gîndurile fiecăruia zburau departe, la licăririle de viață nouă ce le-apăreau în inimi. MIHALE, O. 520. Pe cînd luna strălucește peste-a tomurilor bracuri, Într-o clipă-l poartă gîndul îndărăt cu mii de veacuri. EMINESCU, O. I 132.Gîndul meu la tine zboară Ca o pasăre ușoară Cătră cuibul înverzit. ALECSANDRI, P. I 143.
       • Locuţiune adverbiala Cu gîndul = în închipuire, în imaginație. Eram un copilandru. Din codri vechi de brad Flămînzii ochi rotindu-i, eu mistuiam pămîntul, Eu răzvrăteam imperii, popoarele cu gîndul. EMINESCU, O. I 88.
       • Expresia: A aluneca cu gîndul = a trece pe nesimțite de la un gînd la altul. Și plimbîndu- se... Negrea alunecă cu gîndul spre o mulțime de lucruri deosebite. SADOVEANU, O. IV 41. A fura (pe cineva) gîndurile vezi fura.

4. Minte. (Mai ales în expresie) În gînd sau în gîndul cuiva = a) în cuvinte nerostite cu glas tare, necomunicate altora. Începea să latre ascuțit, alene... turburînd somnul vecinilor, care-l ocărau în gînd. BASSARABESCU, vezi

10. În gîndul lui măsoară Drumul lung pe care-a mers; Suspinînd privește-n urmă Cîte fericiri s-au șters! VLAHUȚĂ, O. A. 175; b) în minte (4), în memorie. Stai tot la vatră-ncet plîngînd: E dus și nu mai vine! Ș-adormi tîrziu cu mine-n gînd Ca să visezi la mine! COȘBUC, P. I 193. A-i da (a-i trece sau a-i trăsni) cuiva (ceva) prin (sau în) gînd = a-i veni cuiva brusc o idee, a-și aduce aminte pe neașteptate de ceva. Cum sta baba împietrită, dracul îi și dă în gînd una. CREANGĂ, P. 174. A-și scoate (sau a scoate altuia) ceva din gînd = a(-și) izgoni din minte, a(-și) abate gîndul în altă parte, a uita (sau a face pe cineva să uite). De-aș face orice-aș face, nu pot să-l scot din gînd. COȘBUC, P. I 59. Nici cu gîndul n-am gîndit = nici prin minte nu mi-a trecut, nu m-am așteptat nicidecum la asta. Cînd cu gîndul n-ai gîndi = cînd nici nu te-ai aștepta. Nu mă omorî, Făt-Frumos, ci mai bine dă-mi drumul în apă, că mult bine ți-oi prinde, cînd cu gîndul n-ei gîndi. ISPIRESCU, L. 43.

5. Intenție, scop, plan. Se ridicase în picioare cu gînd să plece și el, dar pentru că nimeni nu se grăbea să-i facă loc, hotărîse să rămînă. GALAN, Z. R. 26. Dac-o fi pe drum, tu treci; Zi că ești grăbit, și-o lasă, Să n-asculți, orice să-ți spuie, Și-un gînd rău să nu te puie Pîn-acasă S-o petreci. COȘBUC, P. I 137. Fără de voia mea am călcat pe coprinsul tău, și n-am nici un gînd rău asupră-ți. ISPIRESCU, L. 42. Orice gînd ai, împărate, și oricum vei fi sosit, Cît sîntem încă pe pace, eu îți zic: Bine-ai venit! EMINESCU, O. I 146.
       • Expresia: A avea (de) gînd sau a-i fi (cuiva) gîndul Să... = a avea intenția, a voi să... Prin martie, Cănuță își vesti părinții că are de gînd să se-nsoare. BASSARABESCU, vezi 38. Făt-Frumos îi spuse ce avea de gînd să facă. ISPIRESCU, L.

3. Am căptușit niște iepuroi și am de gînd să-i jumulesc. CREANGĂ, P. 304. Fă-mi cămașă de fuior, Că mi-i gîndul să mă-nsor. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 365. A-și pune în gînd (sau a pune gînd) să... = a lua hotărîrea să..., a-și propune. Mi-am pus în gînd să vă povestesc. ISPIRESCU, L. 40. Dacă vede lupul și vede că nu mai găsește nemic, își pune în gînd una: așază cele două capete cu dinții rânjiți în ferești. CREANGĂ, P. 25. Mă hotărîi să mă duc la doamna B. Nu știu pentru ce, cum pusei acest gînd, inima începu a mi se bate. NEGRUZZI, S. I 67. A pune (cuiva) gînd rău = a avea intenții rele față de cineva, a plănui nimicirea cuiva. Cum văzură frații pe Țugulea cu o logodnică mai frumoasă decît florile și mai albă decît spuma laptelui, îi puseră gînd rău. ISPIRESCU, L. 328. Cu gîndul să... = cu intenția, cu scopul să... Fără gînd de... = cu intenția de a nu... Pleacă fără gînd de întoarcere. A fi (într-)un gînd cu... = a avea aceleași idei, intenții, planuri cu... Unde-s oamenii un gînd, Munca-i bucurie. FRUNZĂ, S. 26. (Familiar) A-l paște sau a-l bate (pe cineva) gîndul = a-l obseda pe cineva un gînd, a-l îndemna gîndul să..., a fi preocupat de gîndul să...

6. Convingere. Se culcă pe pragul ușei cu gînd că n-o să poată nimeni intra fără să simță ea. ISPIRESCU, L. 30.

7. Voie, dorință, plac. Copiliță, mîndruliță... Nu mai plînge, că-n curînd Împlini-voi al tău gînd. ALECSANDRI, P. P. 207.
       • Expresia: Pe (sau după) gîndul (cuiva) = pe plac, pe voie, după dorință. De-aș avea, pe gîndul meu, Un cal aprig ca un leu, Negru ca păcatul greu. ALECSANDRI, P. A. 36. Eu nu te-oi mai blăstema, Ci cu lacrimi te-oi ruga, Ca să faci pe gîndul meu. id. P. P. 142.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

gînd
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru gînd:
gînd (gấnduri), substantiv neutru –

1. Idee. –

2. Meditație, reflecție. –

3. Preocupare, grijă. –

4. Opinie, părere. –

5. Intenție, hotărîre. –

6. Spirit, inteligență. în limba maghiara gond (Cihac, II, 500; Gáldi, Dict., 90; DAR). secolul XVII.

– derivat gîndi, verb (a se gîndi, a medita, a reflecta; a fi de părere, a considera, a avea intenția, a-și propune); gîndire, substantiv feminin (gînd, idee; reflecție); negîndire, substantiv feminin (învechit, lipsă de gîndire); gînditor, adjectiv (meditativ, preocupat); gîndului, verb (a gîndi), în Moldova, rar, direct din în limba maghiara gondolni; îngîndura, verb (a pune pe gînduri, a îngrijora).
Forme diferite ale cuvantului gind: gấnduri

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

GÎND
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru GÎND:
GÎND s.

1. minte, rațiune. (Cînd cu gind n-ai gîndit.)

2. concepție, convingere, idee, judecată, opinie, orientare, părere, principiu, vedere, viziune, (livresc) convicțiune. (Are ginduri temeinice, serioase.)

3. fantezie, imaginație, închipuire. (Îl poartă gind cu mii de ani în urmă.)

4. calcul, idee, intenție, plan, proiect, socoteală, (învechit și regional) propus, (învechit) cuget, duh, propozit, săvîrșit, socotință, (familial) combinație. (Nu și-a putut realiza gind.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

GÎND
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru GÎND:
GÎND substantiv

1. Gîndu mold. (Sd XXII; Ur XXII 374); -l, fam. (Sd III, VI 47; Băl VI); Găndul (17 B III 407); BCI XI

6) etc.

2. Gănd/e (17 B IV 53); -ea (Cat; 16 B II; (AO XVII 314); -escul 1650 (AO II 219).

3. Găndan, Stan (17 B IV 368).

4. Gîndilă, vezi act.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

gînd
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru gînd:
gînd substantiv verbal ÎNDEMN. ÎNDRUMARE. ÎNVĂȚĂTURĂ. POVAȚĂ. POVĂȚUIRE. SFAT. VORBĂ.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'GIND'
GINANDROMORFÍSMGINÁNDRU, -Ăgînceávăgînceluítgîndgîndácgîndac-de-gunoigîndac-de-maigîndac-de-mătase

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL gînd
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului gînd dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Cînd cu gînd n-ai gîndit.
Are gînduri temeinice, serioase.
Îl poartă gînd cu mii de ani în urmă.
Nu și-a putut realiza gînd.

GRAMATICA cuvântului gînd?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului gînd.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul gînd poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul gînd sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două

CUM DESPART ÎN SILABE gînd?
Vezi cuvântul gînd desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul gînd?
[ gînd ]
Se pare că cuvântul gînd are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL gînd
Inţelegi mai uşor cuvântul gînd dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A-l frămînta, a-l munci sau a-l apăsa pe cineva gîndul sau gînduri = a fi obsedat de o idee, a fi urmărit în mod insistent de o preocupare
A-și lua sau a-și muta gîndul de la ceva sau de la cineva = a-și lua speranța de la ceva, a renunța la ceva sau la cineva
În basme A zbura, a fugi sau a duce pe cineva ca gîndul rar ca un gînd = a zbura sau a duce cu mare repeziciune
În legătură cu diverse verbe, în special cu «a cădea», «a rămîne» Pe gînduri sau dus pe gînduri = cu mintea în altă parte, preocupat de alte lucruri decît de cele prezente, cufundat în visare, visător
A sta la sau pe gînduri = a chibzui mult înainte de a lua o hotărîre, a șovăi, a ezita
A pune pe cineva pe gînduri = a-i produce cuiva îngrijorare, a îngrijora pe cineva
A-și face fel de fel de gînduri, a intra la sau a se lua de gînduri = a se îngrijora
A-i sta cuiva gîndul la ceva = a fi preocupat de ceva
Locuţiune adverbiala Cu gîndul = în închipuire, în imaginație
A aluneca cu gîndul = a trece pe nesimțite de la un gînd la altul
Mai ales în expresie În gînd sau în gîndul cuiva = a în cuvinte nerostite cu glas tare, necomunicate altora
A-i da a-i trece sau a-i trăsni cuiva ceva prin sau în gînd = a-i veni cuiva brusc o idee, a-și aduce aminte pe neașteptate de ceva
A-și scoate sau a scoate altuia ceva din gînd = a-și izgoni din minte, a-și abate gîndul în altă parte, a uita sau a face pe cineva să uite
Nici cu gîndul n-am gîndit = nici prin minte nu mi-a trecut, nu m-am așteptat nicidecum la asta
Cînd cu gîndul n-ai gîndi = cînd nici nu te-ai aștepta
= a avea intenția, a voi să
= a lua hotărîrea să
A pune cuiva gînd rău = a avea intenții rele față de cineva, a plănui nimicirea cuiva
= cu intenția, cu scopul să
= cu intenția de a nu
= a avea aceleași idei, intenții, planuri cu
Familiar A-l paște sau a-l bate pe cineva gîndul = a-l obseda pe cineva un gînd, a-l îndemna gîndul să
Pe sau după gîndul cuiva = pe plac, pe voie, după dorință

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Cât e lumea și pământul?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
python
rezolvare a unor probleme cu ajutorul unor construcții geometrice
totdeauna; în construcții negative niciodată
instrument la care se cântă prin lovirea unei membrane, a unei lame, a unei coarde etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app