eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție fel


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Fel [ fel ]
VEZI SINONIME PENTRU fel PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului fel în mai multe dicționare

Definițiile pentru fel din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru FEL:
FEL, (1,

2) feluri, substantiv neutru

1. (Adesea urmat de determinări introduse prin prepoziție «de») Mod de a fi (sau de a acționa); varietate, soi, gen, chip, sort. După cum este felul de viață al oamenilor, tot astfel este și felul lor de a gîndi. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2766. Mai face el, țăranul, și alte feluri de mîncări gustoase. CREANGĂ, A. 103.
       • (Însoțit de adverbe de cantitate sau de numerale) De multe feluri. Flori de un singur fel. ▭ Cîte feluri de chinuri asupră-i se adună! ALEXANDRESCU, P. 42.
       • (Intră în compunerea pronumelui interogativ ce fel (de), cerînd în răspuns indicarea calității obiectului despre care se întreabă) Spune-mi cu cine te aduni, să-ți spun ce fel de om ești. NEGRUZZI, S. I 248.
       • locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit. Miile de paseri cîntau fel de fel de cîntece. ISPIRESCU, L. 17. Pe ziduri stau rînduite... arme de tot felul. ODOBESCU, S. A. 85. (Eliptic) [Păsările] primăverii se cheamă, se-ntreabă și-și răspund, se-ngînă și se-ntrec în fel de glasuri, întorcîndu-se fiecare pe la cuibul său. CARAGIALE, P. 50. Nici un fel de... = de locuțiune N-am nevastă... nici copii, Nici un fel de căpătîi. TEODORESCU, P. P. 277.
       • Locuţiune adverbiala La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma. De fel = de locuțiune Altele sînt mai frumoase, mult mai mîndre, mai bogate, Dar ca marmura cea rece nu au inimă de fel. EMINESCU, O. I 464.
       • Expresia: De felul meu (sau tău, său, lui, lor etc.) = din fire, de meserie, de profesie etc. De felul lui era om vioi și bun de petrecere. CARAGIALE, P. 123. De fel din... = de neam, de origine, de loc, originar etc. Părintele lui, de fel din Botoșani, l-a regăsit pe excentricul fugar și... l-a luat acasă. CARAGIALE, N. S.

11. În felul lui = într-un mod original, propriu lui. Nu semănau amîndouă surorile. Fiecare era frumoasă în felul ei. VLAHUȚĂ, O. A. 111. Un fel de... = un lucru asemănător cu..., ceva care verb reflexiv:ea să fie... Ionuț umblă plecat pe lîngă gard, legănînd în mînă un fel de tinichea goală. DAVIDOGLU, M. 59. Trăiește la marginea satului, spre baltă, într-un fel de coșar pentru vite. STANCU, despre 314. Și-a făcut un fel de casă, grămădind bușteni unul peste altul și împletindu-i cu nuiele. ISPIRESCU, L. 58. Fel și chip vezi chip. A-și face felul = a-și face cheful, pofta, mendrele. (Cu pronunțare regională) Nu-i vorbă, că noi tot ne făceam feliul așa cîteodată... în lipsa părintelui și a dascălului. CREANGĂ, A.

4. A face felul (cuiva) = a da gata, a nimici, a lichida, a distruge, a omorî (pe cineva); a face rău (cuiva). Lui Znagoveanu i-a făcut felul judele de la Gherghița, Vlad, care îi purta sîmbetele. L-a băgat la gros pe verb reflexiv:eo cinci ani. PAS, L. I 293. (Cu pronunțare regională) Nu te-am știut eu că-mi ești de aceștia, că de mult îți făceam feliul! CREANGĂ, P. 236.

2. Rînd de bucate. Gustau numai din felurile rînduite festinurilor regești. C. PETRESCU, R. DR. 16. Cel mai mare ospăț se cuprindea în cîteva feluri de bucate. NEGRUZZI, S. I 151.

3. Obicei, datină. [Mugur-Împărat] precum e felul din bătrîni La orice chef între romîni, El a-nchinat. COȘBUC, P. I 59.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

FEL
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru FEL:
FEL s.

1. cale, chip, formă, manieră, metodă, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, sistem, (regional) cap, modru, (învechit) manoperă, marșă, mediu, mijlocire. (Alt fel de a rezolva o problemă.)

2. manieră, metodă, mod, stil. (fel de lucru al cuiva.)

3. gen, manieră, mod, modalitate, regim, sistem, stil. (fel de viață.)

4. chip, gen, manieră, mod, sens, (rar) spirit. (Se pot face și alte observații In același fel.)

5. fire. (Așa e fel meu.)

6. gen, mod, soi. (Are un fel de timiditate nejustificată.)

7. chip, fason, model, (învechit și regional) modă. (Făcut după fel...)

8. categorie, chip, gen, neam, soi, sort, specie, tip, varietate, (regional) madea, sad, (învechit, mai ales în Transilvania) plasă. (Toate fel de fructe.)

9. categorie, clasă, gen, soi, specie, speță, tip, varietate, (învechit și regional) rudă. (Un anumit fel de indivizi.)

10. categorie, gen, soi, specie, speță, tip, (învechit și popular) seamă, (figurat peiorativ) poamă, sămînță, sculă, stambă, tacîm. (Ce fel de om o mai fi și ăsta?)

11. categorie, gen, soi, teapă, (figurat) calibru, (regional figurat) pănură. (Avea doar prieteni de fel iui.)

12. gen, mod, soi, specie, specimen, tip, varietate, (regional) modru. (Există următoarele fel de silogisme...)

13. caracter, factură, gen, natură. (Compoziție de un fel aparte.)

14. datină, obicei, rînduială, tradiție, uz, uzanță, (învechit și popular) rînd, (popular) dată, lege, (învechit și regional) pomană, (regional) orîndă, (Transilvania) sucă, (prin Banat) zacon, (învechit) pravilă, predanie, șart, tocmeală, (turcism învechit) adet. (Așa-i fel din bătrîni.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

fel
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru fel:
fel sn [Atestat: PALIA, ap. IORGA, L. R. 98 / V: (Mol) feliu / S și: (înv) feali(u) / Etimologie: mg féle] 1 Fire (8). 2 Particularitate. 3 Specie. 4 (Îe) De felul meu (al tău, al său etc.) Ca temperament. 5 (Îae) Din punctul de vedere al originii. 6 (Îae) De profesie. 7 (Îvp; îlav) de felul felului Deloc. 8 (Îla) fel de fel sau de tot felul Variat. 9 (Grm; înv) Gen. 10 Neam. 11 (Trs; înv) Datină. 12 Sortiment de mâncare sau băutură. 13 (Înv; după pronume demonstrativ) Lucru. 14 (Mol; îe) A-și face felul A-și face cheful. 15 (Îe) A face felul (cuiva) A omorî (pe cineva). 16 (Îae) A face un rău (cuiva). 17 (Pfm; îae) A dezvirgina. 18 (Rar; despre un obiect; îae) A distruge (complet). 19 Mod de a acționa. 20 (Îlav) Nici un fel de... (sau, înv, nici într-un fel) Deloc. 21 (Îlav) La fel Întocmai. 22 (Pop; îe) (În) ce fel? Cum să procedez? 23 (Îe) În -ul cuiva Într-un mod propriu cuiva. 24 (Pop; îlav) În felul (în fel de...) Ca1 (1). 25 (Îlav) În fel și chip(uri) sau (înv) În feluri de chipuri În toate modurile posibile. 26 (Înv; îe) A se alege (sau a se vedea) la un ori într-un fel (sau altul) A se clarifica.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

FEL
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru FEL:
FEL, feluri, substantiv neutru

1. Posibilitate de a fi, de a acționa etc.

2. Soi, varietate, gen, mod, sort (dintr-un produs).
       • locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit.
       • Locuţiune adverbiala Nici un fel de... = deloc. La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma.
       • Expresia: De felul meu (sau tău, său etc.) = a) din fire, ca temperament; b) din punctul de vedere al originii, al provenienței; c) de profesiune, de meserie. De fel din... = de neam, de origine, de loc, originar din... În felul cuiva = într-un mod propriu cuiva. Un fel de... = un lucru asemănător cu..., ceva care verb reflexiv:ea să fie sau să pară... A face felul (cuiva) = a) a omorî, a distruge (pe cineva); b) a cauza (cuiva) un rău; c) (popular și fam.) a dezvirgina.
♦ (regional) Chef, poftă.

3. Obicei, datină, tradiție.

4. Sortiment de mâncare sau de băutură.

– Din limba maghiară féle.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

FEL
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru FEL:
FEL, feluri, substantiv neutru

1. Posibilitate de a fi, de a acționa etc.

2. Soi, varietate, gen, mod, sort (dintr-un produs).
       • locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit.
       • Locuţiune adverbiala Nici un fel de... = deloc. La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma.
       • Expresia: De felul meu (sau tău, său etc.) = a) din fire, ca temperament; b) din punctul de vedere al originii, al provenienței; c) de profesiune, de meserie. De fel din... = de neam, de origine, de loc, originar din... În felul cuiva = într-un mod propriu cuiva. Un fel de... = un lucru asemănător cu..., ceva care verb reflexiv:ea să fie sau să pară... A face felul (cuiva) = a) a omorî, a distruge (pe cineva); b) a cauza (cuiva) un rău; c) (popular și fam.) a dezvirgina.
♦ (regional) Chef, poftă.

3. Obicei, datină, tradiție.

4. Sortiment de mâncare sau de băutură.

– Din limba maghiară féle.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

FEL
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru FEL:
FEL feluri n.

1) Formă particulară de a fi; chip; mod.

2) Grup de ființe sau de obiecte ce se caracterizează printr-o anumită însușire; specie; soi; categorie; gen.

3) Sortiment de mâncare. fel ul întâi. /<ung. féle
Forme diferite ale cuvantului fel: feluri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

fel
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru fel:
fel n.

1. mod, chip: ce fel? altfel; la fel, asemenea; de fel, nicidecum;

2. specie, varietate: fel de fel de oameni;

3. neam, origină: de fel e din Ardeal;

4. obiceiu: noi ne făceam felul așa câte odată Hristos [Ung. FÉL].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

fel
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru fel:
fel substantiv neutru, plural féluri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

fel
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru fel:
fel substantiv neutru, plural féluri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'FEL'
FEIDJfeigafeileandrășFEISALFELfelăFELÁHfelaletfelălui

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL fel
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului fel dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Alt fel de a rezolva o problemă.
Fel de lucru al cuiva.
Fel de viață.
Se pot face și alte observații In același fel.
Așa e fel meu.
Are un fel de timiditate nejustificată.
Făcut după fel.
Toate fel de fructe.
Un anumit fel de indivizi.
Ce fel de om o mai fi și ăsta? 11.
Avea doar prieteni de fel iui.
Există următoarele fel de silogisme.
Compoziție de un fel aparte.
Așa-i fel din bătrîni.
4 Îe De felul meu al tău, al său etc.
7 Îvp; îlav de felul felului Deloc.
8 Îla fel de fel sau de tot felul Variat.
14 Mol; îe A-și face felul A-și face cheful.
15 Îe A face felul cuiva A omorî pe cineva.
20 Îlav Nici un fel de.
Sau, înv, nici într-un fel Deloc.
21 Îlav La fel Întocmai.
22 Pop; îe În ce fel? Cum să procedez? 23 Îe În -ul cuiva Într-un mod propriu cuiva.
24 Pop; îlav În felul în fel de.
25 Îlav În fel și chipuri sau înv În feluri de chipuri În toate modurile posibile.
26 Înv; îe A se alege sau a se vedea la un ori într-un fel sau altul A se clarifica.
Are un fel de timiditate nejustificată.
Există următoarele feluri de silogisme.
FEL feluri n.
Fel ul întâi.

GRAMATICA cuvântului fel?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului fel.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul fel poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul fel sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul fel are forma: féluri
VEZI PLURALUL pentru fel la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE fel?
Vezi cuvântul fel desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul fel?
[ fel ]
Se pare că cuvântul fel are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL fel
Inţelegi mai uşor cuvântul fel dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit
= de locuțiune N-am nevastă
Locuţiune adverbiala La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma
De fel = de locuțiune Altele sînt mai frumoase, mult mai mîndre, mai bogate, Dar ca marmura cea rece nu au inimă de fel
= din fire, de meserie, de profesie etc
= de neam, de origine, de loc, originar etc
În felul lui = într-un mod original, propriu lui
= un lucru asemănător cu
A-și face felul = a-și face cheful, pofta, mendrele
A face felul cuiva = a da gata, a nimici, a lichida, a distruge, a omorî pe cineva; a face rău cuiva
locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit
= deloc
La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma
= a din fire, ca temperament; b din punctul de vedere al originii, al provenienței; c de profesiune, de meserie
= de neam, de origine, de loc, originar din
În felul cuiva = într-un mod propriu cuiva
= un lucru asemănător cu
A face felul cuiva = a a omorî, a distruge pe cineva; b a cauza cuiva un rău; c popular și fam
locuțiune adjectiv Fel de fel sau de tot felul = diferit, variat, felurit
= deloc
La fel = deopotrivă, asemenea, egal, întocmai, aidoma
= a din fire, ca temperament; b din punctul de vedere al originii, al provenienței; c de profesiune, de meserie
= de neam, de origine, de loc, originar din
În felul cuiva = într-un mod propriu cuiva
= un lucru asemănător cu
A face felul cuiva = a a omorî, a distruge pe cineva; b a cauza cuiva un rău; c popular și fam

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL fel

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: în sintagma tun electronic?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
compus al fierului divalent cu oxigenul
cotă procentuală din beneficiile nerealizate ale unei societăți pe acțiuni și prelevate asupra capitalului sau a rezervelor
parte a unor tuburi electronice care produce un fascicul filiform de electroni cu aceeași viteză
suprafață pe care rulează roțile sau rolele unui sistem tehnic transportor, placă turnantă etc
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app