eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție democratie


PROPOZIȚIIEXPRESII PLURALGRAMATICĂSILABE
Democraţie [ de-mo-cra-ţi-e ]
VEZI SINONIME PENTRU democraţie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului democratie în mai multe dicționare

Definițiile pentru democratie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE, democrații, substantiv feminin Formă de organizare a statului în care puterea este exercitată de popor; ea este indisolubil legată de dictatura clasei în mîna căreia se găsește puterea de stat, ceea ce determină natura orînduirii respective.
       • Democrație sovietică (sau socialistă) = formă superioară de organizare a statului (realizată în U.R.S.S.), în care puterea aparține poporului muncitor care și-o exercită prin Sovietele de deputați; ea îndeplinește funcțiile dictaturii proletariatului, conducînd masele muncitoare în lupta pentru construirea comunismului. Expresia consecventă pînă la capăt a democratismului socialist este democrația sovietică, cea mai înaltă formă a democrației, democrația întregului popor. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 526. Crearea unității politice și morale a societății sovietice constituie una din cele mai mărețe cuceriri ale democrației sovietice. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 388, 1/5. Democrație populară = formă de organizare a statului apărută într-o serie de țări din Europa și din Asia în urma victoriilor istorice ale Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial și a mișcării de eliberare a poporului; ea îndeplinește funcțiile dictaturii proletariatului în perioada de trecere de la capitalism la socialism. Regimul nostru de democrație populară dobîndește pe zi ce trece o bază tot mai trainică. El îndeplinește cu succes funcțiile dictaturii proletariatului. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 308. Partidul a condus victorios pe oamenii muncii în lupta pentru răsturnarea puterii exploatatorilor, pentru făurirea regimului de democrație populară. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2757. Democrație burgheză (sau capitalistă) = formă de organizare a statului în care parlamentarismul constituie o acoperire a dominației clasei capitaliste asupra oamenilor muncii. Democrație internă de partid = principiu organizatoric al partidelor comuniste și muncitorești care asigură dreptul masei membrilor de partid de a participa efectiv la rezolvarea tuturor problemelor în legătură cu politica partidului și cu viața de partid, de a alege organele de conducere și de a controla activitatea lor, de a desfășura larg critica și autocritica și contribuie la întărirea legăturii partidului cu masele; el este o parte componentă a centralismului democratic. Democrația internă de partid creează condițiile dezvoltării activității și inițiativei organizațiilor și ale membrilor de partid, ale răspunderii lor față de soarta politicii partidului. SCÎNTEIA, 1954, nr. 3101. Democrație internă (prin extensie în sistemul de organizare al organizațiilor de masă). Critica și autocritica au contribuit la întărirea conducerii gospodăriilor colective, la întărirea democrației interne. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 624. Desfășurarea alegerilor trebuie să contribuie în același timp la întărirea și dezvoltarea la un nivel mai mare a democrației muncitorești în sindicate. SCÎNTEIA, 1949, nr. 1321.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DEMOCRAȚIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE substantiv feminin formă de organizare politică a societății care proclamă principiul deținerii puterii de către popor.
       • democratie sclavagistă = tip de democrație în care puterea era exercitată de stăpânii de sclavi; democratie burgheză = formă specifică orânduirii capitaliste, prin care se încearcă să se asigure libertatea și egalitatea generală a cetățenilor în fața legilor; democratie populară = formă de democrație apărută într-o serie de țări din Europa și Asia, după cel de-al doilea război mondial, în care puterea aparține clasei muncitoare în alianță cu țărănimea și alte categorii de oameni ai muncii; democratie internă de partid = principiu organizatoric al partidului marxist-leninist potrivit căruia toți membrii săi ar avea dreptul de a participa efectiv la rezolvarea problemelor legate de politica partidului și de viața internă de partid; democratie economică = democrație care presupune participarea sistematică directă sau prin reprezentanți (inclusiv manageri), liber și expres aleși ai poporului, la conducerea și realizarea procesului de producție, repartiție și schimb la toate nivelurile economiei. (< limba franceza démocratie, greacă demokratia)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

democrație
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru democrație:
democrație substantiv feminin [Atestat: (a. 1645), HERODOT, 325 / V: (înv) democratieați[1], democratieatie, democratiețiune, didemocratie / Plural: democratieii / Etimologie: franceza démocratie, cf gr δημοκρατία] 1 Formă de organizare și de conducere politică a societății, bazată pe principiul exercitării puterii de către popor. 2 (Îs; iuz) democratie socialistă Formă de organizare politică a societății caraterizată prin participarea poporului la conducerea societății și bazată pe proprietatea socială asupra mijloacelor de producție. 3 (Îs) democratie internă de partid Parte integrantă a centralismului democratic, caracteristică partidului marxist-leninist, potrivit căreia membrii partidului aveau dreptul de a participa efectiv la rezolvarea problemelor legate de politica partidului și de viața internă de partid. 4 Concepție politică potrivit căreia puterea trebuie să fie exercitată de către popor.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DEMOCRAȚIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE democratiei forme

1) Formă de organizare și de conducere politică a societății, care proclamă suveranitatea poporului.

2) Formă de guvernare a statului, bazată pe separația puterilor și pe votul universal.

3) Stat căruia îi este proprie o astfel de organizare.

4) Metodă de conducere a unui colectiv, care asigură participarea tuturor membrilor la luarea deciziilor importante. [articulat democrația; genitiv dativ democrației; silabe -ți-e] /<fr. démocratie
Forme diferite ale cuvantului democratie: democratiei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

democrație
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru democrație:
*democrațíe forme (vgr. demokratía, despre demos, popor și kratos, putere. vezi aristocrație). Societate în care guvernează poporu întreg: Pericle organiză democrația la Atena. Poporu, clasele populare.

– Democrația poate deveni ușor demagogie, ceĭa ce se întîmplă și des. Ia trebuie să fie posibilitatea de a da fie-căruĭa locu care i se cuvine după muncă (merit, valoare).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

DEMOCRAȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE substantiv feminin Formă de organizare și conducere politică a societății în care puterea supremă este exercitată de popor. [Gen. -iei, variantă democrațiune substantiv feminin / < limba franceza démocratie, italiana democrazia, conform greacă demokratia < demos

– popor, kratos

– putere].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DEMOCRAȚIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE, democrații, substantiv feminin Formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea.

– Din limba franceza démocratie.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DEMOCRAȚIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DEMOCRAȚIE:
DEMOCRAȚÍE, democrații, substantiv feminin Formă de guvernare în care supremația aparține poporului

– Din limba franceza démocratie.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

democrație
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru democrație:
democrațíe substantiv feminin (silabe -cra-), articulat democrațía, genitiv dativ articulat democrațíei; plural democrațíi, articulat democrațíile
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

democrație
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru democrație:
democrațíe (-mo-cra-) substantiv feminin, articulat democrațía, genitiv dativ articulat democrațíei; plural democrațíi, articulat democrațíile
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

democrație
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru democrație:
democrație forme guvern în care poporul e suveran: Franța modernă e o democrație.
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

democratie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru democratie:
democratíe substantiv feminin vezi democrație
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'DEMOCRATIE'
democratíDEMOCRÁTICdemocraticéscdemocraticéșteDEMOCRAȚÍEDEMOCRATÍSMDEMOCRAȚIÚNEDEMOCRATIZÁDEMOCRATIZÁBIL

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL democratie
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului democratie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
1645, HERODOT, 325 / V: înv democratieați[1], democratieatie, democratiețiune, didemocratie / Plural: democratieii / Etimologie: franceza démocratie, cf gr δημοκρατία] 1 Formă de organizare și de conducere politică a societății, bazată pe principiul exercitării puterii de către popor.
2 Îs; iuz democratie socialistă Formă de organizare politică a societății caraterizată prin participarea poporului la conducerea societății și bazată pe proprietatea socială asupra mijloacelor de producție.
3 Îs democratie internă de partid Parte integrantă a centralismului democratic, caracteristică partidului marxist-leninist, potrivit căreia membrii partidului aveau dreptul de a participa efectiv la rezolvarea problemelor legate de politica partidului și de viața internă de partid.
DEMOCRAȚÍE democratiei forme 1 Formă de organizare și de conducere politică a societății, care proclamă suveranitatea poporului.

GRAMATICA cuvântului democratie?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului democratie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul democratie poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul democratie sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul democrație are forma: democrațíi
VEZI PLURALUL pentru democratie la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE democraţie?
Vezi cuvântul democraţie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul democraţie?
[ de-mo-cra-ţi-e ]
Se pare că cuvântul democraţie are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL democratie
Inţelegi mai uşor cuvântul democratie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Democrație sovietică sau socialistă = formă superioară de organizare a statului realizată în U
Democrație populară = formă de organizare a statului apărută într-o serie de țări din Europa și din Asia în urma victoriilor istorice ale Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial și a mișcării de eliberare a poporului; ea îndeplinește funcțiile dictaturii proletariatului în perioada de trecere de la capitalism la socialism
Democrație burgheză sau capitalistă = formă de organizare a statului în care parlamentarismul constituie o acoperire a dominației clasei capitaliste asupra oamenilor muncii
Democrație internă de partid = principiu organizatoric al partidelor comuniste și muncitorești care asigură dreptul masei membrilor de partid de a participa efectiv la rezolvarea tuturor problemelor în legătură cu politica partidului și cu viața de partid, de a alege organele de conducere și de a controla activitatea lor, de a desfășura larg critica și autocritica și contribuie la întărirea legăturii partidului cu masele; el este o parte componentă a centralismului democratic
democratie sclavagistă = tip de democrație în care puterea era exercitată de stăpânii de sclavi; democratie burgheză = formă specifică orânduirii capitaliste, prin care se încearcă să se asigure libertatea și egalitatea generală a cetățenilor în fața legilor; democratie populară = formă de democrație apărută într-o serie de țări din Europa și Asia, după cel de-al doilea război mondial, în care puterea aparține clasei muncitoare în alianță cu țărănimea și alte categorii de oameni ai muncii; democratie internă de partid = principiu organizatoric al partidului marxist-leninist potrivit căruia toți membrii săi ar avea dreptul de a participa efectiv la rezolvarea problemelor legate de politica partidului și de viața internă de partid; democratie economică = democrație care presupune participarea sistematică directă sau prin reprezentanți inclusiv manageri, liber și expres aleși ai poporului, la conducerea și realizarea procesului de producție, repartiție și schimb la toate nivelurile economiei

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Teritoriu sub mandat?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
valoare indicată pe o acțiune, pe o hârtie-monedă care uneori nu corespunde cu valoarea reală; valoare oficială
a pedepsi pe cineva cu închisoarea
în trecut teritoriu administrat de o țară străină în baza hotărârii unui for internațional
în vechea organizare a învățământului a învățământul elementar; b cursul inferior al liceului
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app