eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție data


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Dată [ da-tă ]
VEZI SINONIME PENTRU dată PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului data în mai multe dicționare

Definițiile pentru data din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a data
Verbul: a data (forma la infinitiv)
A data conjugat la timpul prezent:
  • eu datez
  • tu datezi
  • el ea datează
  • noi datăm
  • voi datați
  • ei ele datează
VEZI VERBUL a data CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ1, dăți, substantiv feminin (Rar la plural ) Timpul sau momentul în care are loc un fapt sau o întîmplare. Se aud lătrăturile unui cîine de fiecare dată cînd vine sau pleacă lume străină. CAMIL PETRESCU, T. I 533. A fost singura dată în trei luni cînd au vorbit atît de lung. C. PETRESCU, C. vezi 356. O singură dată a întrebat cu gura plină de plăcintă: Elisabeta, de cîte ori se mănîncă la noi pe zi? SAHIA, N. 57.
       • (În concurență cu «oară») L-ai văzut prima dată acum două săptămîni. CAMIL PETRESCU, T. III 119. Dar eu văd de-atîtea dăți Ce cuminte-i firea! COȘBUC, P. I 264. Și-ntîia dată-n viață un plîns amar mă-neacă. EMINESCU, O. I 91.
       • Locuţiune adverbiala Data trecută = cu prilejul anterior, în împrejurarea trecută. Ca și data trecută, aruncară făina pe jos. ȘEZ. I 86. Data viitoare = cu prilejul ulterior, într-o împrejurare viitoare. Să știți că vă aduc data viitoare un ulcior de țuică. SADOVEANU, P. M. 28. De data aceasta (sau asta) sau de astă dată = în împrejurarea în care ne găsim acum, de rîndul acesta, acuma. De data aceasta n-ar mai fi o luptă, ci s-ar vedea simple trupuri... cum aleargă mecanic, în dorul de viață. SAHIA, N. 18. De astă dată însă vă rog să-mi răspundeți categoric. VLAHUȚĂ, O. A. 431. Tot eu te voi scăpa și de data asta. ȘEZ. IV

4. Pe dată (ce... sau cum...), pe loc, numaidecît; în momentul cînd... Orice fecior o vedea Pe dată o și-ndrăgea. TEODORESCU, P. P. 152. (În opoziție cu de două ori) O dată = într-un singur rînd, nu de mai multe ori. Cînd era să iasă, își mai aruncă ochii o dată prin grajd. ISPIRESCU, L.

3. N-am pățit eu asta numai o dată în viața mea. CREANGĂ, P. 124. Să mai sărut o dată pămîntul țerei mele! ALECSANDRI, P. III 296. Să nu ne mai întîlnim Numai sîmbăta o dată, Duminica ziua toată, Alte zile-arareori, Într-una de nouă ori. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 62. Nu o dată = în repetate rînduri, de multe ori, adesea. O dată (cu) = în același timp (cu)..., cu același prilej, concomitent, simultan. O dată cu venirea serii, femeile au aprins focul în vatră. BOGZA, C. O. 117. Baba, care se culcase o dată cu găinile, se sculă cu noaptea-n cap. CREANGĂ, P.

6. Nu te ocupa de multe trebi o dată. NEGRUZZI, S. I 248. (Cu o construcție mai puțin obișnuită) Ajunse cu seara o dată la un locuțiune RETEGANUL, la TDRG.
       • Expresia: O dată cu capul = cu nici un preț, niciodată. O dată cu capul nu putea el crede una ca asta. ISPIRESCU, L. 20 St! nu deschide o dată cu capul! CARAGIALE, O. I 99. O dată pentru totdeauna = definitiv, irevocabil. Ei trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că forța brațelor noastre întrece forța tuturor motoarelor. SAHIA, N. 36. Încă o dată = din nou, a doua oară. Încă o dată de vei veni... să te faci că nici mă cunoști. id. ib. 62.
       • locuțiune conjuncție O dată = (înaintea unui participiu sau a unui adjectiv) din moment ce, îndată ce, imediat ce. O dată intrată pe calea putreziciunii morale și intelectuale, clasa burgheză se cadaverizează. IONESCU-RION, C. 109. O dată pornit din casa d-tale, înapoi nu m-oi mai întoarce. CREANGĂ, P. 192. O dată liberi, unii din noi luară calea Parisului, alții se duseră în Transilvania. BOLINTINEANU, O. 269. O dată ce = de verb reflexiv:eme ce. O dată ce s-a luat hotărîrea, rămîne valabilă.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

DATĂ
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ (< limba franceza ) substantiv feminin

I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează a se produce un eveniment; indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. (pusă la întocmirea lor).
       • (Dr.) despre certă = dată (I) calendaristică începând de la care existența unui înscris sub semnătură privată (indiferent dacă a fost sau nu datat de către părți) nu mai poate fi contestată de către terți, fiind considerată a constitui, pentru aceștia, adevărata dată a actului respectiv.

II.

1. (La plural ) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc.
       • (informatică) Structuri de date = capitol al informaticii, care studiază modul de organizare a datelor.

2. (matematică) Fiecare dintre numerele, mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează a fi supuse unei prelucrări logice sau matematice.
♦ Reprezentare a informației (2) care poate fi memorată, transmisă sau prelucrată în cadrul unui sistem informatic.

3. (economie) Date preliminare = indicatori asupra unui fenomen ce se desfășoară în timp, calculați înainte de încheierea lui, pe baza unor realizări efective și pe baza informații legate de posibilitățile și tendințele existente.

4. (finanțe) despre de emisiune = a) data punerii în circulație a unei bancnote, monede, hârtii de valoare, polițe, cec etc. b) data lansării efective a unui împrumut care corespunde cu cea a publicării lui în Monitorul Oficial și de la care se calculează rata actuarială de împrumut (taxa de emisiune). despre de reglementare = despre la care subscripțiile trebuie reglementate prin calcularea unei alte rate actuariale (rată de regularizare). despre de acceptare = despre la care o poliță, un cec etc. pot fi acceptate sau onorate. Data valorii = (despre un cont bancar) despre la care este înregistrată în creditul unui cont suma totală a unui vărsământ sau a unui cec remis spre încasare, iar în debit suma totală a unei ieșiri din contabilitate despre de achiziție = despre efectivă a cumpărării unei valori.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

dată
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru dată:
dátă substantiv feminin [Atestat: ASACHI, S. L. II, 45 / Plural: datate / Etimologie: franceza date] 1-2 Timp sau moment în care are (sau va avea) loc un fapt, o întâmplare Si: oară1 (1). 3 (Îlav) datata trecută Într-o împrejurare trecută. 4 (Îlav) datata viitoare Într-o împrejurare ulterioară. 5 (Îlav) De datata aceasta (sau asta), ori (înv) astă data Acum. 6 (Îal) În rândul acesta. 7 (Înv; îlav) Din datata de acum De acum înainte. 8 (Îlav) Întru (sau la) acea data În acel timp. 9 (Înv; îal) Imediat. 10 (Îlal) Pe data ce (sau cum) Imediat. 11 (Îal) În momentul când. 12 (Îlav; îoc) de două sau de mai multe ori) O data Într-un singur rând. 13 (Îlav) Nu o data Adesea. 14 (Îlav) O data (cu) În același timp (cu). 15 (Îlav) O data cu capul Niciodată. 16 (Îe) O data pentru totdeauna Definitiv. 17 (Îe) Încă o data Din nou. 18 (Îae) A doua oară. 19 (Îlc) O data (ce) Imediat (ce). 20 (Îal) De verb reflexiv:eme ce. 21 (Înv; îlav) întâia data cât Îndată ce. 22 Timp precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment. 23 Indicație exactă a timpului (exprimată calendaristic) care apare pe un document, pe o scrisoare, lucrare etc. 24 (Mpl) Numere, mărimi, relații, fapte, elemente etc. care servesc la rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unor cercetări, urmând să fie supuse unor prelucrări și care pot servi la tragerea unei concluzii, la luarea unei decizii etc.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DATĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ2, date, substantiv feminin

1. Indicație precisă a timpului calendaristic (zi, an etc.) în care s-a întîmplat un eveniment sau un fapt. Nici un vapor romînesc nu pleca la acea dată spre Rotterdam. BART, E. 247.
♦ Mențiune indicînd timpul (anul, luna, ziua) întocmirii unei scrisori, a unui act, a unei inscripții etc. Cînd am venit la prînz, am găsit ușa închisă și biletul ăsta pe ușă... Uite, scrie data, 15 octombrie 1937. CAMIL PETRESCU, T. III 53.

2. (Mai ales la plural ) Fapte stabilite (de știință), elemente necesare care servesc ca punct de plecare în cercetarea unei chestiuni, la tragerea unei concluzii sau la luarea unei hotărîri. Mi-ar fi trebuit date precise. DAVIDOGLU, M. 90. Aș putea, cu datele pe care le am despre viața și firea ta, să-ți dovedesc că «pesimismul» tău nu e de loc sincer. VLAHUȚĂ, O. A. 326. Miron și alți hronicari au scris mai toți după tradiții, fără a îngriji datele. NEGRUZZI, S. I 202.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DATĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ3 substantiv feminin

1. (Regional, numai în expresie) Cum (sau precum) e data = după cum e obiceiul, datina; după cum trebuie, după cum se cuvine, se cade, se obișnuiește. Cu lăutari s-aducem fata, Cu vin și chef, precum e data. COȘBUC, P. I 241. Stați... pînă merg eu... să mă gat, cum e data să meargă omul RETEGANUL, P. III 9.

2. (Popular) Soartă, destin. Eu n-am mumă, tu n-ai tată, Amîndoi sîntem d-o dată. BIBICESCU, P. P. 25.
       • Expresia: Așa-i (sau așa i-a fost) data (cuiva) = așa-i soarta (cuiva), așa i-a fost (cuiva) sortit, scris. Așa-i data fetelor Să scrie cătanelor. HODOȘ, P. P. 208.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DATĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ, date, substantiv feminin

I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment.
♦ Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc.

II.

1. (La plural ) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc.

2. (matematică) Fiecare dintre mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări.

– Din limba franceza date.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DATĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ, date, substantiv feminin

I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment.
♦ Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. (pusă la întocmirea lor).

II. Fiecare dintre numerele, mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări.

– Din limba franceza date.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DATA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DATA:
DATÁ, datez, verb

I.

1. tranzitiv A stabili timpul exact cînd s-a întîmplat ceva.
♦ A pune data (pe o scrisoare sau pe un act).

2. intranzitiv (Cu determinări introduse prin prepoziție «de la», «de» sau «din») A-și avea începutul, a începe să existe (într-un anumit moment). Ceramică care datează din epoca elenistică.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

DATĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ1 datae forme

1) Timpul precis când s-a produs sau urmează să se producă un fapt, un eveniment. data istorică.

2) Indicație a acestui timp pe un act.

3) la plural Fapte concrete cunoscute care servesc drept punct de plecare pentru cercetarea unei probleme sau pentru a trage o concluzie. datae științifice. /<fr. date
Forme diferite ale cuvantului data: datae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

DATA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DATA:
DATÁ, datez, verb

I.

1. tranzitiv A stabili data exactă a unui eveniment sau a unui fapt din trecut.
♦ A pune data pe o scrisoare, pe un act etc.

2. intranzitiv (Cu determinări introduse prin prepoziție „de la”, „de” sau „din”) A se fi produs, a se fi făcut, a fi început să existe.

– Din limba franceza dater.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DATĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ substantiv feminin

1. timp în care s-a petrecut sau urmează să se facă ceva; indicația acestui timp.

2. (matematică) număr, mărime, relație etc. care servește la rezolvarea unei probleme.

3. (la plural) informații referitoare la ceva. (< limba franceza date)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

DATĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DATĂ s.

1. (învechit) veleat. (La ce data s-a întîmplat evenimentul?)

2. termen, timp, verb reflexiv:eme, zi, (popular) soroc, (învechit) sorocire, veleat. (La data hotărîtă...)

3. oară. (Întîia data.)

4. rînd, (regional) vers. (În trei data am fost pe deal.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

DATA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DATA:
DATÁ verb

I.

1. trecut A stabili (cu exactitate) data, timpul când s-a petrecut ceva.
♦ A pune data (pe un document, pe un act etc.).

2. intr. A-și avea începutul, a începe din... [< limba franceza dater, italiana datare].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DATA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DATA:
DATÁ2 verb

I. trecut a stabili data unui fapt din trecut.
       • a pune data pe un act, pe o scrisoare etc.

II. intr. a-și avea începutul, a începe din... (< limba franceza dater)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

DATA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DATA:
DÁTA substantiv neutru (Latinism) Lucrurile cunoscute, date, care stau la baza unui raționament, a unei cercetări etc. [< latina data

– lucruri date < dare

– a da].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DATĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ substantiv verbal datină, destin, fatalitate, fel, menire, noroc, obicei, predestinare, rânduială, soartă, tradiție, ursită, uz, uzanță, zodie.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

dată
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru dată:
dată substantiv verbal DATINĂ. DESTIN. FATALITATE. FEL. MENIRE. NOROC. OBICEI. PREDESTINARE. RÎNDUIALĂ. SOARTĂ. TRADIȚIE. URSITĂ. UZ. UZANȚĂ. ZODIE.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

DATĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DATĂ:
DÁTĂ substantiv feminin Timp în care s-a petrecut, s-a făcut sau trebuie să se facă ceva; indicația acestui timp. [< limba franceza date, italiana data].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DATA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DATA:
DÁTA1 substantiv neutru lucrările cunoscute, date care stau la baza unui raționament, a unei cercetări etc. (< latina data)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

dată
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru dată:
dátă (momentul unei întâmplări, oară) substantiv feminin, genitiv dativ articulat dății; plural dăți
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

dată
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru dată:
dátă3 (zi, cifră, element matematic) substantiv feminin, genitiv dativ articulat dátei; plural dáte
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

data
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru data:
datá verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu datéz, persoana a treia singular: el / ea și plural dateáză
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

dată
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru dată:
dátă (calendaristică, a unei probleme) substantiv feminin, plural dáte
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

dată
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru dată:
dátă1 (oară) substantiv feminin, genitiv dativ articulat dắții; plural dăți
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

DATA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru DATA:
DATÁ verb a exista. (Acest obicei data de un secol.)
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

DATA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DATA:
DATA verb a exista. (Acest obicei data de un secol.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

Dat/a
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru Dat/a:
Dat/a, -co, -cu, -aș vezi Deat III 1-4.
Forme diferite ale cuvantului dat/a: dat/a-co dat/a-cu dat/a-aș

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

data
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru data:
datá (a data) verb, indicativ prezent 3 dateáză
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

dată
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru dată:
dátă2 (obicei, soartă) (regional) substantiv feminin
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

dată
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru dată:
dátă (soartă, obicei) substantiv feminin
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'DATA'
DASÚPRADASYLIRIONDASYÚRdatDATÁdatábilDATAGRÁMĂdatáreDATÁT

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL dată
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului dată dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
II, 45 / Plural: datăte / Etimologie: franceza date] 1-2 Timp sau moment în care are sau va avea loc un fapt, o întâmplare Si: oară1 1.
3 Îlav datăta trecută Într-o împrejurare trecută.
4 Îlav datăta viitoare Într-o împrejurare ulterioară.
5 Îlav De datăta aceasta sau asta, ori înv astă dată Acum.
7 Înv; îlav Din datăta de acum De acum înainte.
8 Îlav Întru sau la acea dată În acel timp.
10 Îlal Pe dată ce sau cum Imediat.
12 Îlav; îoc de două sau de mai multe ori O dată Într-un singur rând.
13 Îlav Nu o dată Adesea.
14 Îlav O dată cu În același timp cu.
15 Îlav O dată cu capul Niciodată.
16 Îe O dată pentru totdeauna Definitiv.
17 Îe Încă o dată Din nou.
19 Îlc O dată ce Imediat ce.
21 Înv; îlav întâia dată cât Îndată ce.
DÁTĂ1 datăe forme 1 Timpul precis când s-a produs sau urmează să se producă un fapt, un eveniment.
Dată istorică.
Datăe științifice.
La ce dată s-a întîmplat evenimentul? 2.
La dată hotărîtă.
Întîia dată.
În trei dată am fost pe deal.
La ce dată s-a întâmplat evenimentul? 2.
La dată hotărâtă.
Acest obicei dată de un secol.
Acest obicei dată de un secol.
Datá a dată verb, indicativ prezent 3 dateáză.

GRAMATICA cuvântului dată?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului dată.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul dată poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul dată sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul dată are forma: dăți
  • group icon La plural verbul data se conjugă: ei ele dateáză
VEZI PLURALUL pentru dată la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE dată?
Vezi cuvântul dată desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul dată?
[ da-tă ]
Se pare că cuvântul dată are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL dată
Inţelegi mai uşor cuvântul dată dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Locuţiune adverbiala Data trecută = cu prilejul anterior, în împrejurarea trecută
Data viitoare = cu prilejul ulterior, într-o împrejurare viitoare
De data aceasta sau asta sau de astă dată = în împrejurarea în care ne găsim acum, de rîndul acesta, acuma
În opoziție cu de două ori O dată = într-un singur rînd, nu de mai multe ori
Nu o dată = în repetate rînduri, de multe ori, adesea
O dată cu = în același timp cu
O dată cu capul = cu nici un preț, niciodată
O dată pentru totdeauna = definitiv, irevocabil
Încă o dată = din nou, a doua oară
locuțiune conjuncție O dată = înaintea unui participiu sau a unui adjectiv din moment ce, îndată ce, imediat ce
O dată ce = de verb reflexiv:eme ce
despre certă = dată I calendaristică începând de la care existența unui înscris sub semnătură privată indiferent dacă a fost sau nu datat de către părți nu mai poate fi contestată de către terți, fiind considerată a constitui, pentru aceștia, adevărata dată a actului respectiv
informatică Structuri de date = capitol al informaticii, care studiază modul de organizare a datelor
Economie Date preliminare = indicatori asupra unui fenomen ce se desfășoară în timp, calculați înainte de încheierea lui, pe baza unor realizări efective și pe baza informații legate de posibilitățile și tendințele existente
Finanțe despre de emisiune = a data punerii în circulație a unei bancnote, monede, hârtii de valoare, polițe, cec etc
Despre de reglementare = despre la care subscripțiile trebuie reglementate prin calcularea unei alte rate actuariale rată de regularizare
Despre de acceptare = despre la care o poliță, un cec etc
Data valorii = despre un cont bancar despre la care este înregistrată în creditul unui cont suma totală a unui vărsământ sau a unui cec remis spre încasare, iar în debit suma totală a unei ieșiri din contabilitate despre de achiziție = despre efectivă a cumpărării unei valori
Regional, numai în expresie Cum sau precum e data = după cum e obiceiul, datina; după cum trebuie, după cum se cuvine, se cade, se obișnuiește
Așa-i sau așa i-a fost data cuiva = așa-i soarta cuiva, așa i-a fost cuiva sortit, scris

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL dată

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Reflexiv a se întrece cu gluma sau cu șaga, rar, cu vorba?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
semn care reprezintă noțiuni, obiecte sau operații matematice
linie care unește două puncte din spațiu pe drumul cel mai scurt
a depăși limitele bunei-cuviințe; a împinge lucrurile prea departe, a exagera
atât cât va fi posibil
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app