eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție dans


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Dans [ dans ]
VEZI SINONIME PENTRU dans PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului dans în mai multe dicționare

Definițiile pentru dans din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru dans:
dans (< limba franceza danse, prin germana Tanz), gen artistic constituit din mișcări variate, ritmice și expresive ale corpului omenesc, executate de regulă cu acompaniament* muzical. Originile despre coincid cu începuturile comunităților omenești, având funcții rituale (mistice, războinice), de invocare a forțelor divine, pentru reușita la vânătoare, confruntări tribale etc. La unele popoare, caracterul ritual s-a păstrat, decantat și abstractizat, până în zilele noastre. La vechii greci despre făcea parte dintre disciplinele fundamentale ale educației, considerat eficient pentru sădirea, menținerea și întărirea sentimentelor de solidaritate socială: despre războinice (pirice), pacifice (emelii), de cules al viilor (epilenice) etc. La romani, despre ritual saltatio (degenerat odată cu decăderea Imperiului) avea de asemenea funcții invocatoare. În ev. medicina, cu toată tendința clerului de a menține funcția religioasă a despre influențele laice sunt din ce în ce mai puternice, accentuându-se în secolul 13, când se impun în practica socială genuri diverse [denumite chorea (2), charola, carole*, danse, estampie, ductia, pastourelle* ș.a.], în afara unor alegorii și simboluri, ca o expresie simplă și puternică a dragostei de viață a poporului. Renașterea* adâncește acest proces; pașii simpli de până acum se dezvoltă, se combină, gesturile și mișcările se individualizează, apar forme noi, se creează succesiuni tipice (un despre lent, binar*, urmat de altul rapid, ternar*) care vor genera suita*, cristalizată în patru părți fixe: allemanda*, couranta*, sarabanda*, giga*. În verb reflexiv:emea lui Bach, suita se executa independent și a jucat un rol important în dezvoltarea muzicii instr. Pe lângă cele patru despre de bază, se includ și altele

– boureé*, gavota*, musette*, polacca*, menuetul* (foarte important, devenind parte constitutivă a simfoniei*), ciacona*, passacaglia* (variațiuni pe o temă* ostinato*, cu rol determinant în unele forme muzicale). Spre sfârșitul secolul 18, din Viena iradiază valsul*, despre derivat din Ländler*; tot atunci se impun despre ale altor popoare, ca mazurca*, polca*, boleroul*, jota*, fandango*, ceardașul* ș.a. care cuceresc toate mediile sociale, având rol de seamă în constituirea și afirmarea școlilor naționale. La hotarul dintre secolul 19 și 20, se răspândesc despre de origine amer. ca tango*, samba, habanera*, charlestonul*, foxtrotul* etc., care poartă amprenta muzicii de jazz*, influențând creația unor compozitori moderni. Poporul român are despre de o deosebită bogăție și varietate, care se execută individual, sau în grup (perechi, linie, cerc), diferind de la regiune la regiune. Caracteristică este practica folosirii ca suport muzical a unor melodii diverse pentru unul și același d., ca și executarea pe aceeași melodie a mai multor despre Cele mai răspândite sunt hora (1), sârba, învârtita*, călușul* și multe altele, cu tendința de generalizare datorită activităților artistice de amatori și, îndeosebi, TV ( vezi joc). În creația muzicală românească, despre popular au fost utilizate mai întâi în aranjamente*, rapsodii* instr., apoi au stat la baza unor prelucrări* mai complexe, mergând până la invenții melodico-ritmice sugerate de structurile tipice. despre românesc a pătruns nu numai în muzica de balet* a lui M. Jora, P. Constantinescu, Z. Vancea ș.a., ci și în creația corală*, camerală* și simfonică* a lui G. Enescu, M. Jora, M. Andricu, M. Negrea, P. Constantinescu, Th. Rogalski ș.a.

Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

dans
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru dans:
dans sn [Atestat: (cca 1600), cuvânt despre BĂTR. II, 227/1 1 / Plural: dansuri / Etimologie: franceza danse] 1 Ansamblu de mișcări ritmatice, variate, ale corpului omenesc, executate de obicei în ritmul unei melodii, cu caracter ritual, artistic sau de divertisment Si: joc, (îrg) salt2, (înv) săltare, săltătură, (îvp) danț. 2 (Înv; pex) Ansamblu de oameni care execută aceste mișcări vezi joc. 3 Executare a unui dans (1). 4 (Îe) Ai intrat în dans (sau horă), trebuie să joci Se spune când cineva se angajează la ceva fără posibilitatea de a mai renunța. 5 (Îs) dans macabru Temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții, reprezentată de un schelet care atrage oamenii într-o horă, pentru a-i ucide. 6 (Îs) dansul albinelor Mod diferențiat de zbor, prin care albinele semnalizează găsirea unei surse de hrană. 7 (Pex) Artă ale cărei mijloace de expresie sunt mișcările ritmatice ale corpului omenesc. 8 (Îs) dans clasic sau academic Ansamblu de mișcări artistice convenționale care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc. 9 (Îs) dans pe gheață Patinaj artistic. 10 Petrecere la care se dansează.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

DANS
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS, dansuri, substantiv neutru

1. Ansamblu de mișcări ritmice, variate ale corpului omenesc, executate în ritmul unei melodii și având caracter religios, de artă sau de divertisment. Dans ritual. Dans popular. Dans de caracter. Dans de salon. Dans modern. Dans clasic (sau academic) = ansamblu de mișcări artistice convenționale care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc.

2. Acțiunea de a dansa. Îi place muzica și dansul.

3. (În sintagma) Dans macabru = temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții prin reprezentarea unui schelet cu coasa în mână care atrage în horă oameni de diferite vârste și condiții sociale și-i omoară.

4. (În sintagma) Dansul albinelor = mijloc de semnalizare prin care albinele, făcând anumite mișcări, își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța acestei surse. [Variante: (popular) danț substantiv neutru]

– Din limba franceza danse. conform italiana danza, germana Tanz.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

DANS
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS, dansuri, substantiv neutru

1. Ansamblu de mișcări ritmate, variate ale corpului omenesc, executate în ritmul unei melodii, de diferite tipuri. Dans ritual. Dans popular. Dans de caracter. Dans de salon. Dans modern. Dans clasic (sau academic) = formă de dans occidental care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc.

2. Acțiunea de a dansa. Îi place muzica și dansul.

3. (În sintagma) Dans macabru = temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții prin reprezentarea unui schelet cu coasa în mână care dansează atrăgând oameni de diferite vârste și condiții sociale pe care îi omoară.

4. (În sintagma) Dansul albinelor = mijloc de semnalizare prin care albinele, făcând anumite mișcări, își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța acestei surse. [Variante: (popular) danț substantiv neutru]

– Din limba franceza danse. conform italiana danza, germana Tanz.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

DANS
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS, dansuri, substantiv neutru

1. Serie de mișcări ale corpului, plastice și ritmice, de formă definită, executate în tactul unei melodii și avînd caracter de artă sau de divertisment. Se reprezenta un fel de melodramă modernă cu muzică de harpă, cu flori multe, cu dansuri. CAMIL PETRESCU, T. I 76. Un dans cu figuri grațioase, pe care-l joacă perechi multe. G. M. ZAMFIRESCU, M. despre I 163.
       • Dans popular vezi popular. Dans de caracter vezi caracter.

2. Acțiunea de a dansa. Am venit să te invit... la dans. C. PETRESCU, C. vezi 196. Nadina ceru să danseze și dansul se generaliză fără să se ridice masa. REBREANU, R. I 220. Pe scaun doarme unchiul grav... Alături: dans și cărți de joc. ISAC, O. 74.

– Variantă: (învechit și popular) danț (ISPIRESCU, L. 376, EMINESCU, O. I 102, TEODORESCU, P. P. 687) substantiv neutru

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

dans
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru dans:
dans (dánsuri), substantiv neutru

– Joc, mișcări ritmice ale corpului omenesc.

– Variante danț (învechit). în franceză danse; variantă cu fonetismul italiana danza, conform germana Tanz.

– derivat dansa, verb din limba franceza danser; dansant, adjectiv (care poate fi dansat; urmat de dans); dansator, substantiv masculin (om care dansează; balerin); dansatoare, substantiv feminin (femeie care dansează; balerină); dănțui, verb (a dansa); dănțuitor, substantiv masculin (dansator; balerin); dănțuitoare, substantiv feminin (dansatoare); dancing, substantiv neutru (local unde se dansează), din limba engleză dancing, pronunțat dansing și in limbaj vulgar sau argou / jargou danțing.
Forme diferite ale cuvantului dans: dánsuri

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

DANS
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS dansuri n.

1) Mijloc artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, plastice și expresive ale corpului, executate în ritmul unei melodii.

2) Tehnică de executare a unor astfel de mișcări. Lecții de dans.

3) Muzică după care se execută astfel de mișcări. 4): dansul albinelor mijloc de semnalizare al albinelor, constând din anumite mișcări, prin care își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța la care se află aceasta. /<fr. danse, germana Tanz
Forme diferite ale cuvantului dans: dansuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

dans
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru dans:
*dans n., plural urĭ (în franceză danse, forme). Joc, mișcare cadențată și legănată a corpuluĭ după sunetu muziciĭ.

– Vechi danț (despre italiana danza, supt. infl. polonuluĭ taniec, tanca, rut. tancĭ).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

DANS
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS substantiv neutru Serie de mișcări ritmice, expresive ale corpului, executate în tactul unei melodii. [< limba franceza danse, conform italiana danza, germana Tanz].
Definiție sursă: Dicționar de neologisme

DANS
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS substantiv neutru gen artistic constând din mișcări ritmice, expresive, ale corpului, execuate în tactul unei melodii. (< limba franceza danse)
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

dâns
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru dâns:
dâns pr. el (cu o nuanță emfatică): se mira toată lumea de învățătura dânsului ISP. [Contras din de îns].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

DANS
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru DANS:
DANS substantiv joc. (învechit) salt, săltare, săltătură. (Un dans popular.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

dans
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru dans:
dans n. vezi danț (= limba franceza danse).
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

dans
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru dans:
dans substantiv neutru, plural dánsuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

dans
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru dans:
dans substantiv neutru, plural dánsuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

dâns
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru dâns:
dâns ppr vezi dânsul
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'DANS'
dánjăDANJONdănósDanoviciDANSDANSÁdansántdansátdansatoáre

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL dâns
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului dâns dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
II, 227/1 1 / Plural: dânsuri / Etimologie: franceza danse] 1 Ansamblu de mișcări ritmatice, variate, ale corpului omenesc, executate de obicei în ritmul unei melodii, cu caracter ritual, artistic sau de divertisment Si: joc, îrg salt2, înv săltare, săltătură, îvp danț.
4 Îe Ai intrat în dâns sau horă, trebuie să joci Se spune când cineva se angajează la ceva fără posibilitatea de a mai renunța.
5 Îs dâns macabru Temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții, reprezentată de un schelet care atrage oamenii într-o horă, pentru a-i ucide.
6 Îs dânsul albinelor Mod diferențiat de zbor, prin care albinele semnalizează găsirea unei surse de hrană.
8 Îs dâns clasic sau academic Ansamblu de mișcări artistice convenționale care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc.
9 Îs dâns pe gheață Patinaj artistic.
DANS dânsuri n.
Lecții de dâns.
4: dânsul albinelor mijloc de semnalizare al albinelor, constând din anumite mișcări, prin care își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța la care se află aceasta.
Un dâns popular.
Un dâns popular.

GRAMATICA cuvântului dâns?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului dâns.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul dâns poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul dâns sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul dans are forma: dánsuri
VEZI PLURALUL pentru dâns la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE dans?
Vezi cuvântul dans desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul dans?
[ dans ]
Se pare că cuvântul dans are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL dâns
Inţelegi mai uşor cuvântul dâns dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Dans clasic sau academic = ansamblu de mișcări artistice convenționale care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc
În sintagma Dans macabru = temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții prin reprezentarea unui schelet cu coasa în mână care atrage în horă oameni de diferite vârste și condiții sociale și-i omoară
În sintagma Dansul albinelor = mijloc de semnalizare prin care albinele, făcând anumite mișcări, își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța acestei surse
Dans clasic sau academic = formă de dans occidental care constituie baza tehnică a coregrafiei, a spectacolelor de balet etc
În sintagma Dans macabru = temă alegorică simbolizând egalitatea în fața morții prin reprezentarea unui schelet cu coasa în mână care dansează atrăgând oameni de diferite vârste și condiții sociale pe care îi omoară
În sintagma Dansul albinelor = mijloc de semnalizare prin care albinele, făcând anumite mișcări, își comunică găsirea unei surse de hrană, direcția și distanța acestei surse

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL dâns

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Botanică; în compusul vălul-miresei?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
fixare a palelor unei elice cu pas variabil într-o poziție care oferă o mai mică rezistență în înaintare în caz de oprire a motorului
acid organic nesaturat, lichid incolor cu miros neplăcut
plantă erbacee anuală, mică, cu flori lineare gypsophila muralis
a rămâne pe drumuri, a nu mai avea posibilități de trai
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app