eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție curtea veche


GRAMATICĂSILABE
Curtea de argeş [ cur-tea de ar-geş ]
VEZI SINONIME PENTRU curtea de argeş PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului curtea veche în mai multe dicționare

Definițiile pentru curtea veche din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CURTEA DE ARGEȘ:
CURTEA DE ARGEȘ, oraș în jud. Argeș, pe Argeș, în zona Subcarpaților Getici; 32.438 locuțiune (1991). Expl. de argile și balast. Hidrocentrală (7,7 MW). Fabrici de mobilă, cherestea și plăci aglomerate din lemn, de aparate electrice de uz casnic (aspiratoare, mixere, föhn-uri etc.), de piese auto și piese radio, de ceramică fină și obiecte din porțelan pentru menaj, de conf. și de drojdie furajeră. Morărit. Centru pomicol. Muzeu. Atestat documentar în 1330, orașul a fost, din ultimii ani de domnie ai lui Basarab I pînă în timpul lui Dan II (1420-1431), reședință domnească. Vechi monumente arhitectonice: Biserica Sf. Nicolae Domnesc (1352), în stil bizantin, ctitorie a lui Basarab I și Nicolae Alexandru, cu un bogat ansamblu de picturi murale (secolul 14); ruinele Bisericii Sîn Nicoară (secolul 14); ruinele palatului domnesc (secolul 14-16); Biserica episcopală (1512-1517), ridicată de Neagoe Basarab, monument fastuos cu o bogată și variată decorație exterioară sculptată; ansamblul de picturi murale interioare originare, scos la restaurarea făcută de Lecomte du Nouÿ la sfîrșitul secolul 19, se găsește în parte la Muzeul Național de Artă al României. Aici se află mormintele regilor Carol I și Ferdinand al României.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

Curtea de Argeș
Dicționarul religios dă următoarea definitie pentru Curtea de Argeș:
Curtea de Argeș, oraș în jud. Argeș, reședință voievodală în secolul 13 și capitala Țării Românești în secolul 14, precum și prima reședință a mitropoliei muntene, întemeiată în 1359.

1. termen bisericesc domnească Sf. Nicolae, termen bisericesc, construită pe locul unei termen bisericesc vechi din secolul

13. A fost ctitorită de Basarab I și de urmașul acestuia, Nicolae Alexandru, fiind primul monument religios de mare amploare din Țara Românească și păstrat în bună stare. Picturile murale interioare sunt din timpul lui Vlaicu-vodă (1364-1366). A fost folosită multă verb reflexiv:eme ca necropolă domnească.

2. termen bisericesc episcopală (cunoscută mai ales sub denumirea de M-rea Curtea de Argeș), ctitorie a lui Neagoe Basarab pe locul unei termen bisericesc mai vechi, ridicată de Vlad uzurpatorul. Pictura originală este opera zugravului Dobromir, păstrată fragmentar la Muzeul de Artă din București. În pronaos se află mormântul lui Neagoe Basarab și al doamnei Despina, al regilor Carol I și al Elisabetei, al lui Ferdinand, precum și piatra de mormânt a lui Radu de la Afumați (1529), decorată cu un relief plat înfățișându-l pe voievod călare și cu sceptrul în mână. Monumentul a pierdut din valoare în urma restaurărilor făcute de către arhitectul francez A. Lecomte du Nouy în secolul 19.

Definiție sursă: Dicționar religios

CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE:
CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE vezi Organizația Națiunilor Unite.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic


CUVINTE APROPIATE DE 'CURTEA VECHE'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

GRAMATICA cuvântului CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului curtea internaţională de justiţie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE poate fi: verb,

    CUM DESPART ÎN SILABE curtea de argeş?
    Vezi cuvântul curtea de argeş desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul curtea de argeş?
    [ cur-tea de ar-geş ]
    Se pare că cuvântul curtea de argeş are trei silabe

    © 2024 qDictionar.com