eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție criza


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Criză [ cri-ză ]
VEZI SINONIME PENTRU criză PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului criza în mai multe dicționare

Definițiile pentru criza din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a criza
Verbul: a criza (forma la infinitiv)
A criza conjugat la timpul prezent:
  • eu crizez
  • tu crizezi
  • el ea crizează
  • noi crizăm
  • voi crizați
  • ei ele crizează
VEZI VERBUL a criza CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ, crize, substantiv feminin

1. (Adesea determinat prin «economică» sau «de supraproducție») Prăbușire a vieții economice, la care se ajunge în mod inevitabil și periodic în țările capitaliste, din cauza contradicției fundamentale între caracterul tot mai social al producției și forma capitalistă, individuală a însușirii produselor; se caracterizează prin falimente, absorbirea întreprinderilor mai slabe de către cele mai puternice, creșterea șomajului și mizeriei oamenilor muncii, a căror putere de cumpărare scade, ajungîndu-se din această cauză la o falsă impresie de. abundență a mărfurilor pe piață. În crize, contradicția dintre producția socială și însușirea capitalistă izbucnește cu violență. Circulația mărfurilor este verb reflexiv:emelnic desființată; mijloacele de circulație, banii, devin o piedică pentru circulație, toate legile producției și ale circulației de mărfuri acționează în sens invers. MARX-ENGELS, O. A. II 131. Cauza ultimă a tuturor crizelor reale rămîne întotdeauna sărăcia și caracterul limitat al consumului maselor, care se opune tendinței producției capitaliste de a dezvolta forțele de producție în așa fel, ca și cum limita dezvoltării lor ar fi numai capacitatea absolută de consumație a societății. MARX, la LENIN, O. III 39. Pentru a lichida crizele trebuie lichidat capitalismul. STALIN, O. XII 262. Sindicatele unitare, devenite un instrument de luptă organizată a muncitorimii și o puternică stavilă în calea planurilor de a arunca pe spinarea maselor populare greutățile crizei economice, au fost. și ele dizolvate în același an. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt

13.
       • Criză de produse = lipsă de mărfuri pe piață. Criză monetară = fenomen economic caracteristic regimului capitalist, constînd în lipsa de bani și de credite pe piață datorită paralizării vieții economice în epocile de stagnare a afacerilor. Criza generală a capitalismului sau a sistemului capitalist (mondial) = epoca istorică a prăbușirii capitalismului, cuprinsă între prima revoluție socialistă și victoria revoluției socialiste în întreaga lume și caracterizată printr-o supraproducție de mari proporții, printr-o paralizare a tuturor sferelor de activitate (socială, politică, literară, artistică), printr-o desfășurare inegală, care lovește țările capitaliste în momente diferite și cu intensități diferite, prin împletirea crizei industriale cu criza agrară și prin izbucnirea de conflicte și războaie, al căror rezultat final este pieirea inevitabilă a capitalismului. Drept cel mai important rezultat economic al celui de-al doilea război mondial și al urmărilor lui economice trebuie socotită destrămarea pieței mondiale unice atotcuprinzătoare. Această împrejurare a determinat o nouă adîncire a crizei generale a sistemului capitalist mondial. STALIN, PROBL. economie 33. Criza generală a capitalismului se caracterizează printr-o și mai mare intensificare a procesului de putrezire a sistemului capitalist. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 348. Criză de regim = epocă în care un regim devenit nestabil este pe punctul de a fi răsturnat (pe cale revoluționară) și înlocuit cu altul. Trecem prin a treia criză de regim. Prima a fost criza regimului țarist, care nu mai există. A doua a fost criza primului Guvern Provizoriu, al cărei rezultat a fost demisia lui Miliukov și Gucikov. A treia a fost criza guvernului de coaliție, cînd instabilitatea regimului a atins punctul culminant. STALIN, O. III 121. (În țările cu regim parlamentar burghez) Criză de guvern (sau ministerială) = interval de timp (caracterizat prin agitație și frămîntare politică) între demisia unui guvern și formarea guvernului următor.

2. Moment critic, culminant, în desfășurarea unei boli; declanșare bruscă a unei boli sau revenire, sub formă de acces brusc, a unei boli cronice. Criză de ficat. ▭ Are să-i tremure iarăși buzele și o să devină galben ca în timpul crizelor. SAHIA, N. 25.
       • figurat Mă cuprind uneori gînduri triste și nu mă mai stăpînesc. E o criză. Trece. PAS, Z. I 97.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CRIZĂ
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ (< limba franceza ) substantiv feminin

1. Fază în evoluția unei societăți marcate de mari dificultăți (economice, politice, sociale, militare etc.).
       • Criza economică = fază a ciclului economic caracterizată în economia contemporană prin scăderea rentabilității întreprinderilor, creșterea inflației, accelerarea concentrării financiare și a multinaționalismului economic, începutul unor revoluții tehnologice, modificarea structurii cererii mondiale de produse industriale, creșterea șomajului; evoluția c.e. este influențată de factori conjuncturali (revendicări salariale, creșterea prețului materiilor prime și al energiei) și factori structurali (scăderea productivității muncii și a rentabilității întreprinderilor).
       • Criza ciclică = criza care cuprinde toate sferele procesului reproducției; constituie faza principală și punctul de demarcație ale ciclului economic.
       • Criza intermediară = criza care apare între criza ciclice, nefiind componentă obligatorie a ciclului; se manifestă prin creșterea stocurilor și reducerea producției fără a lua proporții prea mari.
       • Criza parțială = criza care cuprinde numai o ramură a producției; este determinată de dezvoltarea inegală a diferitelor ramuri ale economiei.
       • Criza agrară = criza caracterizată prin formarea unor mari surplusuri sau penuriei de produse agricole în raport cu cererea solvabilă.
       • Criza energetică = fenomen economico-social complex reflectat prin insuficiența resurselor energetice clasice, în raport cu nivelul tehnicii și tehnologiei, cu repartizarea inegală a acestora pe glob și cu caracterul exploatării lor.
       • Criza industrială = criza ce se manifestă prin reducerea bruscă a producției industriale, creșterea capacităților de producție neutilizate și creșterea șomajului; este însoțită în mod inevitabil de criza comerțului, bănească, de credit și financiară etc.
       • Criza ministerială = perioadă intermediară între demisia și formarea unui guvern.
♦ Lipsă acută (ex. criză de forță de muncă; criză de timp).

2. Moment culminant în evoluția unei boli care precede vindecarea sau agravarea bolii; declanșarea bruscă a unei boli sau apariția unui acces brusc în cursul unei maladii cronice (ex. criza de apendicită).
♦ (psihologie) Apariției bruscă a unei rupturi de echilibru, manifestată prin tensiune, zbucium depresiune sufletească. Existența umană este jalonată de crize: nașterea, înțărcarea, întrarea în școală, adolescența, menopauza.
       • Criza de originalitate juvenilă = comportament nonconformist la adolescenților care caută, fără îndemînare, afirmarea personalității.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

criză
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru criză:
criză substantiv feminin [Atestat: MAIORESCU, Hristos I, 103 / V: (grî) crizaisis sn / Plural: crizaze / Etimologie: lat crisis, franceza crise, ngr χρισις cf critic] 1 Moment critic reprezentând schimbarea bruscă a stării fizice ori psihice a cuiva (manifestată prin reacții, gesturi etc. neobișnuite). 2 (Med) Fază gravă sau moment critic ce precede o schimbare bruscă, în bine sau în rău, în evoluția unei boli (acute). 3 (Ecn) Moment sau fază primejdioasă (hotărâtoare) prin care trec comerțul, industria sau finanțele unui stat. 4 (Ecn) Perioadă de tensiune, de tulburări (adesea decisive) din viața unei societăți. 5 Perioadă când afacerile merg prost Si: (iuz) chesat. 6 Lipsă a ceva necesar vieții (materiale). 7-8 (Îs) criza industrială sau agrară Fază în care producția industrială sau agricolă stagnează sau regresează. 9 Lipsă acută de bani, (de mărfuri, de timp etc.). 10 (Îs) criza economică Dezechilibru între producție și consum. 11 (Pol; îs) crizapolitică Situație gravă din viața socială, caracterizată prin diminuarea autorității puterii de stat, declin rapid al economiei, scăderea nivelului de trai al populației, instabilitate politică și socială. 12 (Pol; îs) criza guvernamentală (sau de guvern) Intervalul de timp între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CRIZĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ substantiv feminin

1. manifestare violentă a contradicțiilor (economice, politice, ideologice, militare etc.).
criza economică = fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populației, ceea ce duce la scăderea producției, la falimente, șomaj etc.; criza energetică = fenomen complex care se manifestă prin insuficiența resurselor energetice clasice.

2. moment critic, periculos și decisiv; tulburare.
criza de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern.
       • lipsă acută.

3. tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea încercare, de depresiune sufletească.

4. fază critică în evoluția unei boli. (< limba franceza crise)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CRIZĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ, crize, substantiv feminin

1. Fază în evoluția unei societăți marcată de mari dificultăți (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate.
♦ Lipsă acută (de mărfuri, de timp, de forță de muncă).

2. Moment critic, culminant, în evoluția care precedă vindecarea sau agravarea unei boli; declanșare bruscă a unei boli sau apariția unui acces brusc în cursul unei boli cronice. Criză de apendicită.
♦ Tensiune, moment de mare depresiune sufletească, zbucium.

– Din limba franceza crise.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CRIZĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ substantiv feminin

1. Manifestare violentă a contradicțiilor; moment periculos și decisiv; tulburare.
♦ Criză economică = stagnare și perturbare a vieții economice.

2. Lipsă acută de ceva.
♦ Criză de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern.

3. Tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea încercare, de depresiune sufletească.

4. Fază critică în dezvoltarea unei boli ca semn al unei schimbări în bine sau în rău. [< limba franceza crise, conform latina crisis, greacă krisis < krinein

– a judeca].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

CRIZĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ, crize, substantiv feminin

1. Manifestare a unor dificultăți (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate.
♦ Lipsă acută (de mărfuri, de timp, de forță de muncă).

2. Moment critic, culminant, în evoluția care precedă vindecarea sau agravarea unei boli; declanșare bruscă a unei boli sau apariția unui acces brusc în cursul unei boli cronice. Criză de apendicită.
♦ Tensiune, moment de mare depresiune sufletească, zbucium.

– Din limba franceza crise.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CRIZĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRÍZĂ crizae forme

1) Fază primejdioasă și hotărâtoare în viața socială, constând într-o manifestare violentă a contradicțiilor economice, politice și sociale.
       • criza de guvern perioadă când un guvern a demisionat iar altul încă nu este format.

2) Moment critic în evoluția unei boli, după care urmează schimbarea în bine sau în rău.

3) Agravarea bruscă a unei boli cronice.

4) Lipsă acută a ceva necesar vieții materiale sau spirituale.

5) figurat Tensiune, zbucium sufletesc. /<fr. crise, latina crisis
Forme diferite ale cuvantului criza: crizae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

criză
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru criză:
*críză forme, plural e (vgr. krísis, despre krino, judec. vezi critic). Moment greŭ în cursu uneĭ boale. Criză de nervĭ, atac de nervĭ. figurat Criză ministerială, criză financiară (chesat).
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

criza
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru criza:
criza, crizez vezi r.

1. (deț.) a face accese de furie, a avea crize de nebunie.

2. (glum.) a reacționa impulsiv, a avea o manifestare necontrolată; a critica fără motiv.

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

CRIZĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CRIZĂ:
CRIZĂ s.

1. (livresc) recesiune, (învechit) chesat. (criza economică, financiară.)

2. (medicina) acces, atac, puseu, (astăzi rar) paroxism, (popular) toană. (criza de nebunie, de cord.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

criză
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru criză:
críză substantiv feminin, genitiv dativ articulat crízei; plural críze
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

criză
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru criză:
críză substantiv feminin, genitiv dativ articulat crízei; plural críze
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CRIZA'
crivinașcrivinoscrivoțanCRIZ-CRÍZĂcrizalídăcrizantemCRIZANTÉMĂcrizantină

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL criză
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului criză dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Criză substantiv feminin [Atestat: MAIORESCU, Hristos I, 103 / V: grî crizăisis sn / Plural: crizăze / Etimologie: lat crisis, franceza crise, ngr χρισις cf critic] 1 Moment critic reprezentând schimbarea bruscă a stării fizice ori psihice a cuiva manifestată prin reacții, gesturi etc.
7-8 Îs criză industrială sau agrară Fază în care producția industrială sau agricolă stagnează sau regresează.
10 Îs criză economică Dezechilibru între producție și consum.
11 Pol; îs crizăpolitică Situație gravă din viața socială, caracterizată prin diminuarea autorității puterii de stat, declin rapid al economiei, scăderea nivelului de trai al populației, instabilitate politică și socială.
12 Pol; îs criză guvernamentală sau de guvern Intervalul de timp între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern.
CRÍZĂ crizăe forme 1 Fază primejdioasă și hotărâtoare în viața socială, constând într-o manifestare violentă a contradicțiilor economice, politice și sociale.
       • criză de guvern perioadă când un guvern a demisionat iar altul încă nu este format.
Criză economică, financiară.
Criză de nebunie, de cord.
Criză economică, financiară.
Criză de nebunie, de cord.

GRAMATICA cuvântului criză?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului criză.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul criză poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul criză sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul criză are forma: críze
VEZI PLURALUL pentru criză la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE criză?
Vezi cuvântul criză desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul criză?
[ cri-ză ]
Se pare că cuvântul criză are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL criză
Inţelegi mai uşor cuvântul criză dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Criză de produse = lipsă de mărfuri pe piață
Criză monetară = fenomen economic caracteristic regimului capitalist, constînd în lipsa de bani și de credite pe piață datorită paralizării vieții economice în epocile de stagnare a afacerilor
Criza generală a capitalismului sau a sistemului capitalist mondial = epoca istorică a prăbușirii capitalismului, cuprinsă între prima revoluție socialistă și victoria revoluției socialiste în întreaga lume și caracterizată printr-o supraproducție de mari proporții, printr-o paralizare a tuturor sferelor de activitate socială, politică, literară, artistică, printr-o desfășurare inegală, care lovește țările capitaliste în momente diferite și cu intensități diferite, prin împletirea crizei industriale cu criza agrară și prin izbucnirea de conflicte și războaie, al căror rezultat final este pieirea inevitabilă a capitalismului
Criză de regim = epocă în care un regim devenit nestabil este pe punctul de a fi răsturnat pe cale revoluționară și înlocuit cu altul
În țările cu regim parlamentar burghez Criză de guvern sau ministerială = interval de timp caracterizat prin agitație și frămîntare politică între demisia unui guvern și formarea guvernului următor
Economică = fază a ciclului economic caracterizată în economia contemporană prin scăderea rentabilității întreprinderilor, creșterea inflației, accelerarea concentrării financiare și a multinaționalismului economic, începutul unor revoluții tehnologice, modificarea structurii cererii mondiale de produse industriale, creșterea șomajului; evoluția c
Ciclică = c
Intermediară = c
Parțială = c
Agrară = c
Energetică = fenomen economico-social complex reflectat prin insuficiența resurselor energetice clasice, în raport cu nivelul tehnicii și tehnologiei, cu repartizarea inegală a acestora pe glob și cu caracterul exploatării lor
Industrială = c
Ministerială = perioadă intermediară între demisia și formarea unui guvern
De originalitate juvenilă = comportament nonconformist la adolescenților care caută, fără îndemînare, afirmarea personalității
♦ criza economică = fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populației, ceea ce duce la scăderea producției, la falimente, șomaj etc
; criza energetică = fenomen complex care se manifestă prin insuficiența resurselor energetice clasice
♦ criza de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern
♦ Criză economică = stagnare și perturbare a vieții economice
♦ Criză de guvern = interval de timp care se scurge între demisia unui guvern și formarea unui nou guvern

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL criză

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Alimentație publică?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a ieși din sărăcie, din lipsuri, din dificultăți economice
cu sărituri, săltăreț
rețea de întreprinderi comerciale pentru servirea populației cu mâncăruri și băuturi
a mânca puțin
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app