eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție cornet


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Cornet [ cor-net ]
VEZI SINONIME PENTRU cornet PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului cornet în mai multe dicționare

Definițiile pentru cornet din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét1 [Atestat: latina medievală / Plural: cornete, (8) corneturi, sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: franceza cornet] 1 sn Bucată de hârtie răsucită în formă de com1 (1), în care se împachetează bomboane, semințe etc. 2 sn Conținut al unui cornet1 (1). 3 sn (Înv; îs) cornet acustic Instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab Si: pavilion. 4 sn Instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, de dimensiuni mai reduse și mai sensibil, folosit în jazzul modem. 5 sn (îs) cornet cu pistoane Instrument muzical de suflat ca o trompetă, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile. 6 substantiv masculin Persoană care cântă la cornet1 (4-5). 7 sn (Frî) Pahar de carton, în forma unui trunchi de con, cu care se aruncă zarurile la diferite jocuri de noroc. 8 sn (Atm; îs) cornete nazale Fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate câte trei în fiecare nară. 9 sn (Glg) Martor de eroziune conic, ridicat deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. 10 sn Produs de patiserie asemănător cu o vafa, în care se pune înghețată, cremă etc.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CORNET
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT2, cornete, substantiv neutru

1. Bucată de hîrtie răsucită în formă de pîlnie, încare se împachetează articole mărunte de băcănie, de cofetărie etc. Băiatul lui Rișcă i-a adus mamei un cornet cu stafide. STANCU, despre 267. [Bunica] scotea fermecatele daruri dintr-un buzunar pe care-l bănuiați fără fund, căci băga mîna pînă la cot în el și scotea cornete și covrigi. PAS, Z. I 29. Alți trecători... porneau, ținînd cornetul între degete. C. PETRESCU, C. vezi 118.
       • Conținutul unui astfel de pachet. Un cornet de alune.

2. (De obicei determinat prin «acustic») Instrument în formă de pîlnie, care intensifică vibrațiile sonore și de care se servesc persoanele cu auzul slab. 3.(Determinat prin «nazal») Fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet (1), situate cîte trei într-o nară.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CORNET
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT1, cornete, substantiv neutru

1. Bucată de hârtie răsucită în formă de con, în care se împachetează diferite mărfuri.
♦ Conținutul unui astfel de ambalaj.

2. (În sintagma) Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore și de care se servesc persoanele cu auzul slab; pavilion (4).

3. Instrument muzical de suflat, din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici decât aceasta și cu un registru mai înalt.

4. (În sintagma) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate pe pereții laterali ai celor două nări.

5. Produs de patiserie asemănător cu vafela de napolitană sau de tort, în formă de con (retezat), în care se pune înghețată, frișcă, cremă etc.

– Din limba franceza cornet.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CORNET
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT substantiv neutru

1. Bucată de hârtie răsucită în formă de pâlnie, în care se împachetează bomboane, semințe etc.; conținutul unui astfel de pachet.

2. Cornet acustic = dispozitiv în formă de pâlnie, care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; cornet cu pistoane = instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile; trompetă de dimensiuni reduse și mai sensibilă folosită în jazul modern.

3. (anatomie) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet (1), situate câte trei în fiecare nară.

4. (geologie) Martor de eroziune aproape conic, care se ridică deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. [plural -te, -turi. / < limba franceza cornet, conform italiana cornetto].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

CORNET
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT1, cornete, substantiv neutru

1. Hârtie răsucită în formă de con, în care se împachetează diferite lucruri.
♦ Conținutul unui astfel de ambalaj.

2. (În sintagma) Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; pavilion (4).

3. Instrument muzical de suflat, din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici decât aceasta și cu un registru mai înalt.

4. (În sintagma) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate pe pereții laterali ai celor două nări.

5. Produs de patiserie asemănător cu vafela de napolitană sau de tort, în formă de con (retezat), în care se pune înghețată, frișcă, cremă etc.

– Din limba franceza cornet.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CORNET
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT substantiv neutru

1. bucată de hârtie răsucită în formă de pâlnie, în care se împachetează bomboane, semințe etc.

2. cornet acustic = dispozitiv în formă de pâlnie care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoane ce au auzul slab; cornet cu piston = instrument de suflat din alamă, asemănător trompetei, dar cu diapazon mai acut, cu pistoane în loc de ventile, folosit în orchestre de muzică ușoară și de jaz.

3. cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet (1), situate câte trei în fiecare nară.

4. (geologie) martor de eroziune aproape conic, deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. (< limba franceza cornet)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

cornet
Dicționarul de termeni muzicali dă următoarea definitie pentru cornet:
cornet (it. cornetto; limba franceza cornet à bouquin; germana Zink), instrument aerofon cu ambușură*, cunoscut din secolul

13. Confecționat din lemn îmbrăcat cu piele, în mai multe forme și mărimi, c. avea diferite denumiri: c. mic (it. cornettino; germana kleiner Zink) cu extinderea între re1

– re3; c. drept (it. cornetto diritto; germana grader Zink); c. mut (it. cornetto muto; germana stiller Zink); c. strâmb (it. cornetto curvo; germana krummer Zink) cu extinderea între la

– la2 și c. bas (it. cornetto torto, cornone; germana Basszink) cu extinderea între re

– re2. Strămoși ai trp., aceste instr. au jucat un rol important în muzica instr. a secolul 15-17.

Definiție sursă: Dicționar de termeni muzicali

CORNET
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT1 cornete n.

1) Pachet de hârtie în formă de corn; fișic. 2): cornet acustic aparat în formă de pavilion, destinat să amplifice sunetele, folosit de persoanele cu auzul slab. 3): cornet nazal ansamblu de șase lame osoase care sunt situate pe pereții laterali ai foselor nazale.

4) Instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici, cu registru intermediar între cel al cornului și cel al trompetei.

5) Produs de patiserie cu cremă, în formă de corn. /<fr. cornet
Forme diferite ale cuvantului cornet: cornete

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

cornet
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru cornet:
*3) cornét n., plural e (în franceză cornet, dim. despre vfr. corn, corn). Un fel de corn, trompetă: cornet cu pistoane (fligorn). Instrument de auzit în formă de corn: cornet acustic. Toc, hîrtie răsucită de pus ceva în ĭa: un cornet de bomboane. plural anatomie Cornete nazale, cele doŭă conducte osoase din nărĭ.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CORNET
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNET, schit în comerț Racovița, jud. Vîlcea, ctitorit în 1666 de marele ban Mareș Băjescu. Biserica este un exemplu de arhitectură caracteristică epocii lui Matei Basarab. Casa stăreției are un pridvor cu coloane din cărămidă. Incinta și turnurile sînt refăcute în secolul 19.
Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

cornet
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru cornet:
cornet n.

1. corn mic; cornet acustic, instrument de care se servă surzii spre a auzi mai lesne; cornet cu piston, instrument de muzică de metal, la care notele se execută cu ajutorul pistoanelor;

2. bucată de hârtie adusă în formă de pâlnie: cornet de bomboane.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

cornet
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét2 [Atestat: LB / Plural: corneturi sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: corn2 + -et] 1 sn Pădure de corni2 (1). 2 sn Loc acoperit cu cornet2 (1). 3 sn (Reg) Pământ format din sfărâmături de stânci. 4 sn (Reg) Vârf de munte Si: pisc. 5 substantiv masculin (Bot; reg) Scaiete (Carduus nutans).
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

cornet
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét3 [Atestat: N. COSTIN, ap. LET. II, 71 / V: cornettă substantiv feminin / Plural: corneturi sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: rs кopнeт] (Înv) 1 sn Drapelul unui escadron de cavalerie. 2 substantiv masculin Ofițer de cavalerie. 3 substantiv masculin Stegar de cavalerie Si: port-drapel.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

cornet
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru cornet:


2) cornét n., plural urĭ (poloneză kornet, limba rusă kornét, despre limba franceza cornette, steag de cavalerie). Vechĭ. Steag de cavalerie: se duceaŭ Moscaliĭ gloate cu corneturĭ (N. Cost. 2, 103). S. m. Stegar de cavalerie (Al.).

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CORNET
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT, corneți, substantiv masculin (Învechit) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel. Ce de treabă tînăr... Nu-i degeaba cornet la cavalerie. ALECSANDRI, T. I 67.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

cornet
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru cornet:


1) cornét n., plural urĭ (latina cornetum). Pădure de cornĭ. Olt. Banat Deal petros acoperit de mărăcinĭ. vezi smidă

2.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CORNET
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT2, corneți, substantiv masculin (învechit) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel.

– Din limba rusă kornet.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CORNET
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT2, corneți, substantiv masculin (învechit) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel.

– Din limba rusă kornet.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

cornet
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru cornet:
cornet m. od. ofițer de cavalerie: nu-i de geaba, cornet la cavalerie AL. [limba rusă KORNETŬ (din limba franceza cornet)].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

CORNET
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT2 cornetți m. învechit

1) Ofițer inferior de cavalerie.

2) Portdrapel de cavalerie. /<rus. kornet
Forme diferite ale cuvantului cornet: cornetți

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CORNET
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNET s.

1. fișic, (Transilvania) toc. (Un cornet de bomboane.)

2. cornet acustic = pavilion.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

cornet
Dicționarul de arhaisme și regionalisme dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét2, cornéturi, substantiv neutru (învechit) stindardul unui escadron de cavalerie.
Definiție sursă: Dicționar de arhaisme și regionalisme

CORNET
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT3, corneturi, substantiv neutru Loc unde cresc corni2.

– Corn2 + sufix -et.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CORNET
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CORNET:
CORNÉT3, corneturi, substantiv neutru Loc unde cresc corni2.

– Corn2 + sufix -et.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

cornet
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét (pădure, deal, steag de cavalerie) substantiv neutru, plural cornéturi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cornet
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét3 (deal, pădure, steag de cavalerie) substantiv neutru, plural cornéturi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

cornet
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét (recipient, instrument) substantiv neutru, plural cornéte
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cornet
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét2 (instrument, recipient) substantiv neutru, plural cornéte
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

cornet
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét (persoană, plantă) substantiv masculin, plural cornéți
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cornet
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cornet:
cornét1 (plantă, persoană) substantiv masculin, plural cornéți
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CORNET'
CORNESCUcorneșteáncorneșteáncăCORNEȘTICORNÉTCORNÉTĂCORNEȚÉLcornettinocornetto

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL cornet
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului cornet dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Cornét1 [Atestat: latina medievală / Plural: cornete, 8 corneturi, sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: franceza cornet] 1 sn Bucată de hârtie răsucită în formă de com1 1, în care se împachetează bomboane, semințe etc.
3 sn Înv; îs cornet acustic Instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab Si: pavilion.
5 sn îs cornet cu pistoane Instrument muzical de suflat ca o trompetă, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile.
8 sn Atm; îs cornete nazale Fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 1, situate câte trei în fiecare nară.
CORNÉT1 cornete n.
2: cornet acustic aparat în formă de pavilion, destinat să amplifice sunetele, folosit de persoanele cu auzul slab.
3: cornet nazal ansamblu de șase lame osoase care sunt situate pe pereții laterali ai foselor nazale.
Cornét2 [Atestat: LB / Plural: corneturi sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: corn2 + -et] 1 sn Pădure de corni2 1.
II, 71 / V: cornettă substantiv feminin / Plural: corneturi sn, cornetéți substantiv masculin / Etimologie: rs кopнeт] Înv 1 sn Drapelul unui escadron de cavalerie.
CORNÉT2 cornetți m.
Un cornet de bomboane.
Un cornet de bomboane.

GRAMATICA cuvântului cornet?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului cornet.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul cornet poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul cornet sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul cornet are forma: cornéturi
VEZI PLURALUL pentru cornet la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE cornet?
Vezi cuvântul cornet desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul cornet?
[ cor-net ]
Se pare că cuvântul cornet are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL cornet
Inţelegi mai uşor cuvântul cornet dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
În sintagma Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore și de care se servesc persoanele cu auzul slab; pavilion 4
În sintagma Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 1, situate pe pereții laterali ai celor două nări
Cornet acustic = dispozitiv în formă de pâlnie, care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; cornet cu pistoane = instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile; trompetă de dimensiuni reduse și mai sensibilă folosită în jazul modern
Anatomie Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet 1, situate câte trei în fiecare nară
În sintagma Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; pavilion 4
În sintagma Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 1, situate pe pereții laterali ai celor două nări
Cornet acustic = dispozitiv în formă de pâlnie care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoane ce au auzul slab; cornet cu piston = instrument de suflat din alamă, asemănător trompetei, dar cu diapazon mai acut, cu pistoane în loc de ventile, folosit în orchestre de muzică ușoară și de jaz
Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet 1, situate câte trei în fiecare nară
Cornet acustic = pavilion
Cornet acustic = pavilion

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL cornet

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Si adjectival prinț moștenitor sau moștenitorul tronului?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a dispărut, s-a făcut nevăzut
a se opune, a se împotrivi
prinț care urmează să se urce pe tron după moartea suveranului
telegramă transmisă în schimbul unei suprataxe mai repede decât telegramele obișnuite
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app