eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție comparatie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Comparaţie [ com-pa-ra-ţi-e ]
VEZI SINONIME PENTRU comparaţie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului comparatie în mai multe dicționare

Definițiile pentru comparatie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE, comparații, substantiv feminin

1. Alăturare a două sau a mai multor lucruri, ființe sau fenomene, cu scopul de a stabili asemănările sau deosebirile dintre ele; asemănare, comparare. vezi confruntare, paralelă. Convingătoare [pentru superioritatea sistemului economic socialist] este următoarea comparație. În timp ce Uniunea Sovietică, în cei 35 de ani de existență a Puterii Sovietice, și-a sporit producția de 39 de ori, Anglia, pentru o creștere analogă a producției, a avut nevoie de 162 de ani. GHEORGHIU-DEJ, C. XIX

14.
       • Termen de comparație = cuvînt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva. Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta, măsura mai mare sau mai mică în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb. Adjectivul are trei grade de comparație.
       • Expresia: În comparație cu... = comparativ, față de... A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect cu care ar putea fi comparat.

2. Figură de stil care constă în alăturarea a două obiecte, persoane, acțiuni etc. pe baza unor însușiri comune.

– Pronunțat: -ți-e.

– Variantă: (învechit) comparațiúne (ODOBESCU, S. III 30) substantiv feminin

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

COMPARAȚIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE, comparații, substantiv feminin

1. Examinare a două sau a mai multor lucruri, ființe sau fenomene, făcută cu scopul de a se stabili asemănările și deosebirile dintre ele.
       • Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb. Termen de comparație = cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva.
       • Expresia: În comparație cu... = comparativ, față de... A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat.

2. Procedeu stilistic de asociere a doi termeni (obiecte, personaje, acțiuni), pe baza însușirilor comune, în vederea reliefării însușirilor primului termen. [Variante: (învechit) comparațiúne substantiv feminin]

– Din latina comparatio, -onis.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

COMPARAȚIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE, comparații, substantiv feminin

1. Examinare a două sau a mai multor lucruri, ființe sau fenomene, făcută cu scopul de a se stabili asemănările și deosebirile dintre ele.
       • Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb. Termen de comparație = cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva.
       • Expresia: În comparație cu... = comparativ, față de... A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat.

2. Figură de stil care constă în alăturarea a două obiecte, persoane, acțiuni etc. pe baza unor însușiri comune. [Variante: (învechit) comparațiúne substantiv feminin]

– Din latina comparatio, -onis.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

comparație
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru comparație:
comparație substantiv feminin [Atestat: KRETZULESCU, A. 2/3 / V: (înv) -iúne1 / Plural: comparatieii / Etimologie: lat comparatio, -onis] 1 Examinare a două sau a mai multor lucruri, ființe sau fenomene, făcută cu scopul de a se stabili asemănările și deosebirile dintre ele Si: asemănare, comparare (1), confruntare, paralelă. 2 (Grm; îs) Grad de comparatie Formă pe care o iau majoritatea adjectivelor și adverbelor pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă (sau arată) caracteristica exprimată de ele. 3 (Îs) Termen de comparatie Cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva. 4 (Îlav) în comparatie cu... Față de... 5 (Îe) A nu suferi comparatie A fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat (1). 6 Figură de stil care constă în alăturarea a două obiecte, persoane, acțiuni etc. pe baza unor însușiri comune.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

COMPARAȚIE
Dicționarul de termeni lingvistici dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE substantiv feminin (conform latina comparatio, italiana comparazione):

1. stabilire a asemănărilor și deosebirilor dintre două obiecte sau procese, din punctul de vedere al însușirilor și, respectiv, al caracteristicilor acestora. Termen folosit în sintagma adverb de mod de c. ( vezi advérb).

2. categorie gramaticală de relație caracteristică adjectivului și adverbului, prin care este evidențiată superioritatea, inferioritatea sau egalitatea unei însușiri exprimate de un adjectiv, în raport cu obiectele, sau a unei caracteristici exprimate de un adverb, în raport cu acțiunile.

Definiție sursă: Dicționar de termeni lingvistici

COMPARAȚIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE substantiv feminin

1. Alăturare a mai multor lucruri, ființe, evenimente, fenomene pentru a stabili asemănări sau deosebiri între ele; asemănare, comparare.
♦ Forme ale adjectivului și ale adverbului care indică un anumit grad al însușirii, al caracteristicii denumite de adjectivul sau de adverbul respectiv.
       • Termen de comparație = expresie, idee care servește pentru a compara ceva.

2. Alăturare a două lucruri, persoane etc. pe baza unor trăsături sau a unor însușiri comune. [Gen. -iei, variantă comparațiune substantiv feminin / conform latina comparatio, italiana comparazione].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

COMPARAȚIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE comparatiei forme

1) Alăturare a unor lucruri sau ființe pentru a stabili asemănările și deosebirile dintre ele.

2) Figură de stil care constă în confruntarea a două elemente dintr-un enunț cu scopul de a reliefa anumite însușiri specifice asemănătoare. 3): Grade de comparatie categorie gramaticală specifică pentru adjectiv (și adverb), având trei aspecte: pozitiv, comparativ și superlativ. [articulat comparația; genitiv dativ comparației; silabe -ți-e] /<lat. comparatio, comparatieonis
Forme diferite ale cuvantului comparatie: comparatiei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

COMPARAȚIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARÁȚIE substantiv feminin

1. stabilire a asemănărilor și deosebirilor dintre lucruri, ființe, idei; comparare.

2. categorie gramaticală a adjectivului și adverbului, prin care se evidențiază un anumit grad al însușirii.
♦ termen de comparatie = expresie, idee care servește pentru a compara ceva.

3. figură de stil constând în relevarea raportului de asemănare dintre două lucruri, persoane sau acțiuni. (< latina comparatio, după limba franceza comparaison)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

comparație
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru comparație:
comparați(un)e forme

1. acțiunea de a compara;

2. gramatică grade de comparațiune, diferite însemnări ale adjectivelor: pozitiv, comparativ și superlativ.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

comparație
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru comparație:
comparáție substantiv feminin (silabe -ți-e), articulat comparáția (silabe -ți-a), genitiv dativ articulat comparáției; plural comparáții, articulat comparáțiile (silabe -ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

comparație
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru comparație:
comparáție (-ți-e) substantiv feminin, articulat comparáția (-ți-a), genitiv dativ articulat comparáției; plural comparáții, articulat comparáțiile (-ți-i-)
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

COMPARAȚIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru COMPARAȚIE:
COMPARAȚIE substantiv comparare, confruntare, paralelă, paralelism. (O comparatie convingătoare.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'COMPARATIE'
comparabilitátecomparagíuCOMPARÁRECOMPARÁTCOMPARÁȚIECOMPARATÍSMCOMPARATÍSTcomparatístăcomparatístică

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL COMPARAȚIE
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului comparaţie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
2/3 / V: înv -iúne1 / Plural: comparaȚieii / Etimologie: lat comparatio, -onis] 1 Examinare a două sau a mai multor lucruri, ființe sau fenomene, făcută cu scopul de a se stabili asemănările și deosebirile dintre ele Si: asemănare, comparare 1, confruntare, paralelă.
2 Grm; îs Grad de comparaȚie Formă pe care o iau majoritatea adjectivelor și adverbelor pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă sau arată caracteristica exprimată de ele.
3 Îs Termen de comparaȚie Cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva.
4 Îlav în comparaȚie cu.
5 Îe A nu suferi comparaȚie A fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat 1.
COMPARÁȚIE comparaȚiei forme 1 Alăturare a unor lucruri sau ființe pentru a stabili asemănările și deosebirile dintre ele.
3: Grade de comparaȚie categorie gramaticală specifică pentru adjectiv și adverb, având trei aspecte: pozitiv, comparativ și superlativ.
Comparatio, comparaȚieonis.
O comparaȚie convingătoare între.
O comparaȚie convingătoare.

GRAMATICA cuvântului COMPARAȚIE?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului comparaţie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul COMPARAȚIE poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul COMPARAȚIE sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul comparație are forma: comparáții
VEZI PLURALUL pentru COMPARAȚIE la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE comparaţie?
Vezi cuvântul comparaţie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul comparaţie?
[ com-pa-ra-ţi-e ]
Se pare că cuvântul comparaţie are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL COMPARAȚIE
Inţelegi mai uşor cuvântul comparaţie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Termen de comparație = cuvînt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva
Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta, măsura mai mare sau mai mică în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb
= comparativ, față de
A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect cu care ar putea fi comparat
Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb
Termen de comparație = cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva
= comparativ, față de
A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat
Grad de comparație = formă pe care o ia adjectivul și unele categorii de adverbe pentru a arăta măsura mai mică sau mai mare în care un substantiv sau un verb posedă însușirea sau caracteristica exprimată de acel adjectiv sau adverb
Termen de comparație = cuvânt, expresie sau noțiune care servește pentru a compara ceva
= comparativ, față de
A nu suferi comparație = a fi mai presus de orice alt obiect sau ființă cu care ar putea fi comparat
Termen de comparație = expresie, idee care servește pentru a compara ceva
♦ termen de comparatie = expresie, idee care servește pentru a compara ceva

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL COMPARAȚIE

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Cu număr?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
act prin care semnatarul cere unei alte persoane să plătească o sumă de bani celui indicat în act
grad de pregătire a cuiva în probleme de politică generală; orientare justă în astfel de probleme
socotit2; prin extensie limitat
stat care posedă o flotă puternică
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app