eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție ciocan


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Ciocan [ ci-o-can ]
VEZI SINONIME PENTRU ciocan PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului ciocan în mai multe dicționare

Definițiile pentru ciocan din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán sn [Atestat: CORESI, PS. 196 / V: cioceán substantiv masculin / Plural: ciocane / Etimologie: vsl чeкaн] 1 Unealtă formată dintr-un corp de metal, de lemn, de cauciuc dur etc., de forme și dimensiuni variate, prevăzută cu un mâner, folosită, manual sau mecanic, la bătut sau la prelucrat materiale rezistente. 2 (Pop; îe) A fi între ciocan și nicovală A fi într-o situație critică. 3 (Pop; îe) A sta ciocan pe (sau în) capul cuiva sau cuiva la cap A plictisi pe cineva cu insistențele. 4 (Pop, îe) A sta ciocan (sau cioc) A sta dus pe gânduri. 5 (Pop; îae; despre vite) A fi pătrunse de frig. 6 (Pop; îe) A fi înghețat ciocan A fi înghețat tun. 7 Unealtă de săpat pământul pietros. 8 (Îs) ciocan marcator Ciocan (1) de marcat arborii din pădure sau buștenii. 9 (Îs) ciocan silvic Unealtă în forma unei securi mici, cu muchea lungă și marcată Cf fier, băltac. 10 (Îs) ciocan numărător sau revolver Roată metalică pentRU numerotarea trunchiurilor. 11 (îs) ciocan de caldarâm Ciocan (1) scurt pentru pavaj. 12 (îs) ciocan mecanic Ciocan (1) pus în mișcare de forța mecanică. 13 (îs) ciocan pneumatic Ciocan (1) acționat prin aer comprimat. 14 (îs) ciocan pneumatic de abataj Ciocan (1) pneumatic folosit pentru abatajul rocilor și substanțelor minerale. 15 (Spt) Instmment de aruncat, format dintr-o bilă de metal prinsă de o coardă de sârmă terminată cu un mâner. 16 (Pex) Probă sportivă de atletism practică cu acest instrument. 17 (Buc) Bucată de lemn fixată într-o coadă lungă, cu care se sfărâmă bulgării, după grăpat. 18 (Spc) Fiecare dintre cele două bețișoare ale țambalului, ale xilofonului etc. Cf ciocănaș, ciocănel. 19 (Înv) Armă din Egiptul antic. 20 Bucată de fier (sub formă de șarpe) atârnată de poartă, în partea dinspre stradă, cu care se lovea în poarta încuiată pentru a anunța prezența cuiva. 21 (Lpl) Pene înfipte în fusul sau grindeul roții de apă. 22 (Înv) Fusele vârtelniței. 23 (Pop; lpl) Brațele războiului. 24 (Reg) Copilul ușii. 25 (Reg) Cocoșul puștii. 26 (Înv) Pahar sau sticlă cu gâtul îngust și lunguieț din care se bea rachiul Cf țoi, țuică, țuiculiță. 27 (Reg) Știulete de porumb curățat de boabe vezi cocean, ciocălău, drug, cotolan. 28 Tulpina porumbului rămasă în pământ după cules vezi ciocălău, hluj, hlujan, cocean, ciuclej, tulean. 29 (Trs; Mun) Cotor de varză. 30 (Înv) Con de brad. 31 (Înv) Tulpina bureților. 32 (Înv) Pește cu capul mare de forma ciocanului (Zygaena malleus). 33 (Pop) Penis. 34 Unul dintre cele trei oscioare care alcătuiesc urechea medie. 35 (Îs) ciocan de foc Bombardament de artilerie intens și de scurtă durată.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

CIOCAN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN2, ciocane, substantiv neutru

1. Unealtă alcătuită dintr-o bară sau un bloc de metal de dimensiuni variate și prevăzută cu un mîner, care servește la aplicarea de lovituri într-un material rezistent (cuie, piatră etc.). Muzica aspră a ciocanelor se aude departe prin sat, tăind văzduhul parcă fără nici o piedică. AGÎRBICEANU, S. P. 53. Un glas ascuțit de oțel atîrnat în sec țipă scurt, de afară, sub lovitura repede și fără de veste a unui ciocan metalic. HOGAȘ, M. N. 147. S-aude pe coasă cum sună ciocanul. COȘBUC, P. II 21. Numai iaca intră și Chirică pe ușă, cu un ciocan, c-o daltă și c-o pereche de clești în mînă. CREANGĂ, P. 177.
       • (Poetic) Vom spune... Cum cîntă din ciocane dimineața Și cîte planuri mari au muncitorii. BANUȘ, B. 89.
       • Ciocan mecanic = ciocan pus în mișcare de o forță mecanică. Șeful echipei... Zîmbește ortacilor cu brațe-ncleștate Pe ciocanul mecanic care muge, se zbate. DEȘLIU, G. 46. Ciocan cu aburi = ciocan mecanic acționat prin forța aburilor. Ciocanul cel mare, cu aburi, dădea lovituri grele care zguduiau clădirea. SADOVEANU, O. III 157. Ciocan pneumatic = ciocan mecanic portativ acționat cu aer comprimat. Ciocan de abataj = ciocan pneumatic folosit pentru spargerea rocilor. Ciocanele de abataj păcăne fără întrerupere, bucăți mari de cărbune se desprind din strat și se rostogolesc pînă deasupra crațărului. BOGZA, vezi J. 131.
       • Expresia: A fi între ciocan și nicovală = a fi într-o situație critică din care nu există posibilitate de ieșire, a se afla între două forțe în conflict. A sta ciocan pe (sau de) capul cuiva = a stărui mult pe lîngă cineva pentru dobîndirea unui lucru sau spre a-l îndupleca la ceva; a bate la cap (pe cineva). Văzînd că tatăl său sta mereu ciocan de capul lui ca să se strîngă de pe drumuri și să se apuce de ceva, o tuli d-acasă fără să spuie nimănui. POPESCU, B. 111.

2. Nume dat unor obiecte sau instrumente care seamănă ca formă (uneori și ca întrebuințare) cu ciocanul (1): a) (Sport) instrument de aruncat, format dintr-o ghiulea de-fier prinsă de o coardă de sîrmă terminată cu un mîner; b) fiecare dintre cele două bețișoare ale țambalului; c) fiecare dintre fusele vîrtelniței; d) unealtă folosită la lipirea cu cositor a unor metale.

3. Unul dintre cele trei oscioare din urechea medie, avînd forma unui ciocănel.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CIOCAN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN1, ciocane, substantiv neutru

1. Unealtă formată dintr-un corp de metal, de lemn, de cauciuc dur etc., de forme și dimensiuni variate, prevăzută cu un mâner, folosită, manual sau mecanic, la bătut sau la prelucrat materiale rezistente.
       • Expresia: A fi între ciocan și nicovala = a fi într-o situatie critică (din care nu există posibilitate de ieșire). A sta ciocan pe (sau de) capul cuiva = a stărui întruna pe lângă cineva; a-l plictisi cu insistențele.

2. Nume dat unor obiecte sau instrumente asemănătoare ca formă cu ciocanul (1).
♦ Unealtă folosită la lipirea cu cositor a unor metale.
♦ specializare (Sport) Instrument de aruncat, format dintr-o bilă de metal prinsă de o coardă de sârmă terminată cu un mâner; prin extensie probă sportivă de atletism practicată cu acest instrument.
♦ specializare Fiecare dintre cele două bețișoare ale țambalului, ale xilofonului etc.
♦ specializare Fiecare dintre fusele vârtelniței.

3. Unul dintre cele trei oscioare care alcătuiesc urechea medie.

4. (În sintagma) Ciocan de foc = bombardament de artilerie intens și de scurtă durată.

– Din limba slavă (veche) čekanŭ.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CIOCAN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN1, ciocane, substantiv neutru

1. Unealtă manuală de lovire, de forme și dimensiuni variate, formată dintr-un corp de metal, de lemn, de cauciuc dur etc.
       • Expresia: A fi între ciocan și nicovală = a fi într-o situație critică (din care nu există posibilitate de ieșire). A sta ciocan pe (sau de) capul cuiva = a insista pe lângă cineva; a-l plictisi cu insistențele.

2. Nume dat unor obiecte sau instrumente asemănătoare ca formă cu ciocanul (1).
♦ Unealtă folosită la lipirea cu cositor a unor metale.
♦ specializare (Sport) Bilă de metal prinsă de o coardă de sârmă terminată cu un mâner folosită în probele de aruncat; prin extensie probă sportivă de atletism practicată cu această bilă.
♦ specializare Fiecare dintre cele două bețișoare ale țambalului, ale xilofonului etc.
♦ specializare Fiecare dintre fusele vârtelniței.

3. Unul dintre cele trei oscioare care alcătuiesc urechea medie.

4. (În sintagma) Ciocan de foc = bombardament de artilerie intens și de scurtă durată.

– Din limba slavă (veche) čekanŭ.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CIOCAN
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN1 ciocane n.

1) Unealtă formată dintr-un corp greu (de metal, de lemn etc.) de diferite forme, fixat pe un mâner, cu care se lucrează prin lovire. ciocan de cizmărie. ciocan de mână.
       • A fi (sau a se afla) între ciocan și nicovală a fi la mare strâmtoare; a fi între două focuri.

2) Mașină-unealtă folosită la prelucrarea unor materiale prin lovire. ciocan mecanic.

3) Unealtă care servește la lipirea pieselor metalice cu cositor sau cu alt aliaj. ciocan de lipit.

4) Instrument sportiv format dintr-o sferă de metal prinsă de un cablu de sârmă, folosit pentru probe de aruncare.

5) învechit Dispozitiv instalat la o poartă, cu ajutorul căruia își anunțau venirea vizitatorii. /<sl. țekanu
Forme diferite ale cuvantului ciocan: ciocane

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CIOCAN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN3, ciocane, substantiv neutru (Familiar) Păhărel în formă de sticluță cu gîtul strîmt și lung, din care se bea rachiul.
       • Conținutul unui asemenea păhărel. La masa din pridvor se cinsteau cu cîte un ciocan ele rachiu... Bleandă Mielu și Zaharia Turcu. PAS, L. I

7. Cum a descălecat, a dat calul în primirea argaților și a intrat în cîrciumă,, unde mai erau și alți isnafi, să-și prinză inima cu un ciocan de rachiu și cu ceva mezelic. CARAGIALE, O. III De cum... apuca de bea numai un ciocan de rachiu, își pierdea mințile. ISPIRESCU, la TDRG.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ciocan
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocan n.

1. unealtă de fier cu coada de lemn spre a bate fierul;

2. verigă sau oblon, în mijlocul unei porți, care se lovește spre a se deschide poarta;

3. fam. păhărel cilindric de rachiu (25 dramuri): și după ce ca tot omul un ciocan de rachiu trag PANN;

4. pește cu capul lărgit în forma ciocanului (Zygaena malleus). [slava ČEKANŬ; sensul 3 (și în sârbește ČOKANĬ RAKIĬE) face aluziune la forma obiectului].

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

CIOCAN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN2, ciocane, substantiv neutru (popular) Păhărel în formă de sticluță, cu gâtul strâmt și lung, din care se bea o băutură alcoolică. vezi cinzeacă.
♦ Conținutul unui asemenea păhărel.

– Din limba bulgară čokan, sârbo-croată čokanj.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CIOCAN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN2, ciocane, substantiv neutru Păhărel în formă de sticluță, cu gâtul strâmt și lung, din care se bea o băutură alcoolică.
♦ Conținutul unui asemenea păhărel.

– Din limba bulgară čokan, limba sârbă čokanj.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CIOCAN
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN1, ciocani, substantiv masculin (Regional) Știulete de porumb (mai ales curățit de boabe); cocean, ciocălău. Vitele mugeau de foame, căci paiele și ciocanii se isprăviseră. SANDU-ALDEA, despre N. 233.
Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CIOCAN
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCAN substantiv

1.

– (Sur VII) etc.

2. Ciocan/a, -ăi, -ești ss

3. Ciocanea, fam. (Sd X);

4. Ciocănea t. (Mus).

5. Ciocănel (Sd XXII) etc.

6. conform Cioconari fam. mold.

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

ciocan
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocan n. cocean de porumb, de varză. [Metaforă analogă în sârbește și bulgărește: ČOKAN, ciocan și cocean (după asemănarea exterioară)].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

ciocan
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocan, ciocane substantiv neutru

1. (in limbaj vulgar sau argou / jargou) penis.

2. (er.) act sexual.

3. pahar special pentru măsurarea băuturilor spirtoase, cu capacitatea de 100 ml.

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

CIOCAN
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCAN substantiv (tehnic)

1. (învechit și regional) mai. (Bate un cui cu ciocan.)

2. ciocan de lipit = letcon; ciocan pneumatic = revolver.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

CIOCAN
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCAN substantiv (tehnic)

1. (învechit și regional) mai. (Bate un cui cu ciocan.)

2. ciocan de lipit = letcon; ciocan pneumatic = revolver.

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

CIOCAN
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN3, ciocani, substantiv masculin (regional) Știulete de porumb (curățăt sau nu de boabe); ciocălău.

– Din sârbo-croată čokan.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CIOCAN
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN3, ciocani, substantiv masculin (regional) Știulete de porumb (curățat sau nu de boabe); ciocălău.

– Din limba sârbă čokan.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CIOCAN
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN2 ciocane n. popular (la fructe și legume) Mijlocul tare; cocean; cotor. ciocan de varză. /<sl. țokan
Forme diferite ale cuvantului ciocan: ciocane

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CIOCAN
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru CIOCAN:
CIOCÁN substantiv verbal braț, cocean, furcă, fus, mână, stâlp, știulete, târnăcop, țoi.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

ciocan
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocan substantiv verbal BRAȚ. COCEAN. FURCĂ. FUS. MINĂ. STÎLP. ȘTIULETE. TÎRNĂCOP. ȚOI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ciocan
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocan substantiv verbal BRAȚ. COCEAN. FURCĂ. FUS. MINĂ. STÎLP. ȘTIULETE. TÎRNĂCOP. ȚOI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ciocan
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán1 (știulete, cotor de varză) (regional) substantiv masculin, plural ciocáni
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ciocan
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán (unealtă, păhărel) substantiv neutru, plural ciocáne
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ciocan
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán2 (unealtă, păhărel) substantiv neutru, plural ciocáne
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ciocan
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán (știulete) substantiv masculin, plural ciocáni
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

ciocan
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ciocan:
ciocán substantiv masculin vezi cloncan
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'CIOCAN'
ciocâltítciocâltíuciocâltắuCIOCĂLẮUCIOCÁNciocánaciocănáieCIOCĂNÁRciocănăríe

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL ciocan
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului ciocan dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
196 / V: cioceán substantiv masculin / Plural: ciocane / Etimologie: vsl чeкaн] 1 Unealtă formată dintr-un corp de metal, de lemn, de cauciuc dur etc.
2 Pop; îe A fi între ciocan și nicovală A fi într-o situație critică.
3 Pop; îe A sta ciocan pe sau în capul cuiva sau cuiva la cap A plictisi pe cineva cu insistențele.
4 Pop, îe A sta ciocan sau cioc A sta dus pe gânduri.
6 Pop; îe A fi înghețat ciocan A fi înghețat tun.
8 Îs ciocan marcator Ciocan 1 de marcat arborii din pădure sau buștenii.
9 Îs ciocan silvic Unealtă în forma unei securi mici, cu muchea lungă și marcată Cf fier, băltac.
10 Îs ciocan numărător sau revolver Roată metalică pentRU numerotarea trunchiurilor.
11 îs ciocan de caldarâm Ciocan 1 scurt pentru pavaj.
12 îs ciocan mecanic Ciocan 1 pus în mișcare de forța mecanică.
13 îs ciocan pneumatic Ciocan 1 acționat prin aer comprimat.
14 îs ciocan pneumatic de abataj Ciocan 1 pneumatic folosit pentru abatajul rocilor și substanțelor minerale.
35 Îs ciocan de foc Bombardament de artilerie intens și de scurtă durată.
CIOCÁN1 ciocane n.
Ciocan de cizmărie.
Ciocan de mână.
       • A fi sau a se afla între ciocan și nicovală a fi la mare strâmtoare; a fi între două focuri.
Ciocan mecanic.
Ciocan de lipit.
Bate un cui cu ciocanul.
Bate un cui cu ciocan.
Bate un cui cu ciocan.
CIOCÁN2 ciocane n.
Ciocan de varză.

GRAMATICA cuvântului ciocan?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului ciocan.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul ciocan poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul ciocan sa indeplinească rolul de: substantiv masculin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul ciocan are forma: ciocáni
VEZI PLURALUL pentru ciocan la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE ciocan?
Vezi cuvântul ciocan desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul ciocan?
[ ci-o-can ]
Se pare că cuvântul ciocan are trei silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL ciocan
Inţelegi mai uşor cuvântul ciocan dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Ciocan mecanic = ciocan pus în mișcare de o forță mecanică
Ciocan cu aburi = ciocan mecanic acționat prin forța aburilor
Ciocan pneumatic = ciocan mecanic portativ acționat cu aer comprimat
Ciocan de abataj = ciocan pneumatic folosit pentru spargerea rocilor
A fi între ciocan și nicovală = a fi într-o situație critică din care nu există posibilitate de ieșire, a se afla între două forțe în conflict
A sta ciocan pe sau de capul cuiva = a stărui mult pe lîngă cineva pentru dobîndirea unui lucru sau spre a-l îndupleca la ceva; a bate la cap pe cineva
A fi între ciocan și nicovala = a fi într-o situatie critică din care nu există posibilitate de ieșire
A sta ciocan pe sau de capul cuiva = a stărui întruna pe lângă cineva; a-l plictisi cu insistențele
În sintagma Ciocan de foc = bombardament de artilerie intens și de scurtă durată
A fi între ciocan și nicovală = a fi într-o situație critică din care nu există posibilitate de ieșire
A sta ciocan pe sau de capul cuiva = a insista pe lângă cineva; a-l plictisi cu insistențele
În sintagma Ciocan de foc = bombardament de artilerie intens și de scurtă durată
Ciocan de lipit vezi letcon; ciocan pneumatic = revolver
Ciocan de lipit = letcon; ciocan pneumatic = revolver
Ciocan de lipit = letcon; ciocan pneumatic = revolver

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL ciocan

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A bea la botul calului?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se aduna în număr foarte mare
cameră fără ferestre, destinată unor scopuri speciale în fizică, în medicină etc
a bea încă un pahar, în picioare, la plecare; a bea ceva la repezeală
a se călugări
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app