eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție chinga


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Chingă [ chin-gă ]
VEZI SINONIME PENTRU chingă PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului chinga în mai multe dicționare

Definițiile pentru chinga din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru chingă:
chíngă substantiv feminin [Atestat: CANTEMIR, ap. TDRG / V: chírgă, (cu asimilare) chingancă, (hiperurbanism) pinchinga / Plural: chingangi / Etimologie: moștenit din latinescul *clinga cf cingă, închinga, deschinga] 1 Cingătoare purtată de bărbați peste brâu. 2 Brâuleț simplu, scurt și lat, cu care se încing țărăncile și copiii. 3 (Pgn) Brâu. 4 (Îs) chingangile mantalei Două bucăți de stofa care se încheie spre a strânge mantaua peste mijloc sau a o face mai strânsă la spate Si: gaică. 5 Bandă lungă de cânepă sau de curea, cu cataramă, cu care se fixează șaua pe cal Si: taftur. 6 Bandă care se pune pe umeri, pe la spatele gâtului, spre a ridica o greutate. 7 (Pop; îe) Cal bătrân cu chinga roșie Lucru nepotrivit, strident. 8 (Îae) Lucru ridicol. 9 (Pop; îe) A strânge sau a ține în (rar, din) chingangi A închinga strâns calul. 10 (Fig; îae) A constrânge pe cineva. 11 (Fig; îae) A obliga pe cineva să facă o mărturisire, să plătească Si: a strânge pe cineva cu ușa. 12 (Fig; îae) A lua pe cineva din scurt. 13 (Îs) Pat de chingangi Pat în care salteaua se așază chingi (22) și care se poate desface și strânge după necesitate. 14 (Pop; îe) A slăbi din chingangi A slăbi chinga calului. 15 (Fig; îae) A lăsa pe cineva mai liber. 16 (Pfm; îe) A-l ține (pe cineva) chingangile A se simți în putere. 17 (Îae) A fi în stare. 18 (La unelte, constmcții, etc) Bucată de lemn (rar, de fier), prinsă de obicei de-a curmezișul peste altele și servind la întărirea lor Si: stinghie. 19 Cele două scânduri care leagă tălpile războiului de țesut. 20 (Țes) Razele, carafetele sau stinghiile urzitoarei. 21 Stinghia care unește picioarele mesei. 22 Bară (de lemn) care susține patul. 23 Coama cheotoare unde se îmbină căpriorii la casă. 24 Lațul bătut peste căpriori. 25 Funie sau prăjină pe care sunt atârnate cărnurile afumate. 26 (La moara de vânt) Drevele aripilor și brațele brâului. 27 Bară de lemn unind scândurile care formează fundul și scoarțele cămței. 28 Brăcinar la plug. 29 Parte a grapei în care sunt înfipți colții. 30 Puntea ferăstrăului. 31 Bară de lemn care fixează doagele fundului unui butoi. 32 (La piua tăbăcarului) Stinghie care leagă cei doi drugi bătuți în pământ. 33 Elementele care fixează doagele teascului. 34 Parte a luntrei sau a dubasului. 35 Par gros de 15-22 cm, lung de 4-5 m, care servește la fixarea lemnelor în plută Si: căpătâi, conciu, cunună, fălcea, fleașcă, tar. 36 (Îs) chinga cioplită Scândură la plută, cioplită pe jumătate, care se aplică peste mărgelătură. 37 Element de susținere a parilor așezați în stive. 38 Suport pe care se sprijină barele scrânciobului. 39 Fâșie de pământ lungă și îngustă.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

CHINGĂ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ, chingi, substantiv feminin

1. Fîșie de piele sau de țesătură groasă de cînepă care se petrece sub pîntecele calului spre a strînge bine șaua. Își cîntară numaidecît caii și le strînseră chingile, scoțîndu-i la lumină din dosul unde stătuseră. SADOVEANU, forme J. 313. Făt-Frumos înșelă și tnfrînă calul și chinga o strînse mai mult decît altă dată. ISPIRESCU, L.

4. Zeaua nu mă-ndeasă, Șaua nu m-apasă, Frîul nu mă strînge, Chinga nu mă frînge. ALECSANDRI, P. P. 63.
       • Expresia: A strînge în chingi (sau în chingă) = a) a închinga strîns (un cal). N-am arme să-ncing, Nici murg bun în chingi să strîng. BIBICESCU, P. P. 161; b) figurat a constrînge, a lua (sau a ține) din scurt; a oprima. [Țarul Nicolaie I] avea să țină în chingi timp de treizeci de ani întreaga viață culturală a Rusiei. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 8/1. Nu cumva copilul... să scape verb reflexiv:eo vorbă din cele ce-a văzut, mai cu seamă dacă l-or strînge în chingi. PAS, Z. I 162. Strînși în chingă, bieții fugari [poloni] se adresară cu rugăminți către capul contingentului turc, cerind permisiunea de a se retrage în Polonia. HASDEU,

I. vezi 22. A slăbi din chingi = a lăsa chinga mai slobodă; figurat a lăsa mai liber, a îngădui să răsufle. Și mai slăbind [șarpele] pe om din chingi... ISPIRESCU, la TDRG. A-l ține (pe cineva) chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare. Toate danțurile sînt bune, cînd bate în piept inima aprinsă a tinereții și cînd te țin chingile. La TDRG.

2. Cingătoare de piele sau țesută din lină ori cînepă, uneori cu buzunar, cu care se încinge mijlocul (la oameni). vezi chimir, șerpar. Strînge chinga pe zdrave- nele-i șale... pleacă și se coboară-n vale. ALECSANDRI, P. A. 163. Surugiul intră pe scenă îmbrăcat cu poturi de aba, ilic de postav... chingă de curea bătută cu ținte. ALECSANDRI, T. 45. Scoate, scoate la ocale. Cînd... la plată, nu-s parale, Băgai mîna-n punga chingii, Găsii ața mămăligii. TEODORESCU, P. P. 333.

3. Scîndură, stinghie, bară de lemn sau de metal care leagă părțile componente ale unui obiect, întărindu-le. Chinga războiului. Chinga ferăstrăului. Chinga patului.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CHINGA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CHINGA:
CHINGA substantiv l. (construcții) cătușă, (regional) cocoșlău, coțofană, găinar, martac, primblă, prinsoare, scleamă, limba-caprei. (chinga la căpriorii casei.)

2. (construcții) (regional) cătușă, cheotoare, încheietură. (chinga la acoperișul casei.)

3. (tehnic) braț, coardă, spetează, stinghie, (popular) curmeziș. (chinga la podul coșului morii.)

4. (tehnic) scîndură, spetează, stinghie, (popular) blană. (chinga la războiul de țesut.)

5. stinghie, (regional) calafat, curmeziș, pop, punte, stîlp, ușă, zăplat. (chinga la fundul unui vas.)

6. (tehnic) cocîrlă, crivac, (regional) carboș, cîrjă, coastă, cujbă, gînj. (chinga la luntre.)

7. (tehnic) punte, (regional) curmeziș, mijlocaș, pod, război. (chinga la ferăstrău.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

CHINGĂ
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ, chingi, substantiv feminin

1. Fâșie de piele (sau de țesătură de cânepă) cu care se strânge șaua calului.
       • Expresia: A strânge în chingi = a închinga strâns un cal; figurat a constrânge pe cineva, a lua din scurt. A slăbi din chingi = a lăsa chinga mai puțin strânsă; figurat a lăsa pe cineva mai liber. A-l ține (pe cineva) chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare.

2. Cingătoare de piele sau de pânză cu care se încinge mijlocul oamenilor.

3. Bară de lemn sau de metal care leagă părțile componente ale unui obiect, întărindu-le.

– latina *clinga (= cingula).

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

CHINGĂ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ, chingi, substantiv feminin

1. Bandă lată de piele, de lână sau de cânepă, cu care se fixează șaua pe cal.
       • Expresia: A strânge (pe cineva) în chingi = a constrânge, a lua din scurt (pe cineva). A slăbi (pe cineva) din chingi = a lăsa (pe cineva) mai liber. A-l ține (pe cineva) chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare.

2. Cingătoare de piele sau de pânză.

3. Bară de lemn sau de metal care leagă părțile componente ale unui obiect, solidarizându-le și mărind rezistența obiectului.

– latina *clinga (= cingula).

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CHINGĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ, chingi, substantiv feminin

1. Fâșie de piele sau de țesătură de cânepă, cu care se fixează șaua pe cal.
       • Expresia: A strânge (pe cineva) în chingi = a constrânge, a lua din scurt (pe cineva). A slăbi (pe cineva) din chingi = a lăsa (pe cineva) mai liber. A-l ține (pe cineva) chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare.

2. Cingătoare din piele sau de pânză.

3. Bară de lemn sau de metal care leagă părțile componente ale unui obiect, solidarizându-le și mărind rezistența obiectului.

– latina *clinga (= cingula).

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

chingă
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru chingă:
chíngă forme, plural ĭ (latina clinga îld. cingla, cingula, cingulum, cingătoare; italiana cinghia, cinga, pv. cenha, limba franceza sangle, spaniolă ceña. vezi încing). Cingătoare care leagă șaŭa de cal. Traversă care unește alte doŭă pĭese în tîmplărie. Olt. Zăvor la ușă. Moșie lungă, curea, sfoară: o chingă de moșie. figurat A strînge în chingĭ, a strînge chingile, a nu lăsa pe cineva să facă ceĭa ce tu nu verb reflexiv:eĭ, a-l forța să fie supus. vezi troc.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CHINGĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ chingagi forme

1) Curea cu care se fixează șaua pe cal.
       • A strânge pe cineva în chingagi a constrânge pe cineva.

2) Bară folosită pentru a uni părțile componente ale unei construcții, ale unui obiect etc. chinga la căpriori.

3) tehnic Bandă lată care servește la fixarea mai multor piese. [G.-D. chingii] /<lat. clinga
Forme diferite ale cuvantului chinga: chingagi

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CHINGĂ
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHINGĂ bandă textilă cu o rezistență foarte mare care intră în componența sistemelor de echipare ale parașutelor, parapantelor, deltaplanelor și a centurilor de siguranță.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

CHINGĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru CHINGĂ:
CHÍNGĂ substantiv verbal brâu, chimir, cingătoare, spetează, șerpar.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

chingă
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru chingă:
chingă substantiv verbal BRÎU. CHIMIR. CINGĂTOARE. SPETEAZĂ. ȘERPAR.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

chingă
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru chingă:
chíngă substantiv feminin, genitiv dativ articulat chíngii; plural chingi
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

chingă
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru chingă:
chíngă substantiv feminin, genitiv dativ articulat chíngii; plural chingi
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

chinga
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru chinga:
chingá v vezi închinga
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a


CUVINTE APROPIATE DE 'CHINGA'
chineziterapeútchineziterapíechinezoáicăChinezuCHÍNGĂchingárchinghíeCHINGICHINGOLA

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL chinga
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului chinga dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
TDRG / V: chírgă, cu asimilare chingancă, hiperurbanism pinchinga / Plural: chingangi / Etimologie: moștenit din latinescul *clinga cf cingă, închinga, deschinga] 1 Cingătoare purtată de bărbați peste brâu.
4 Îs chingangile mantalei Două bucăți de stofa care se încheie spre a strânge mantaua peste mijloc sau a o face mai strânsă la spate Si: gaică.
7 Pop; îe Cal bătrân cu chinga roșie Lucru nepotrivit, strident.
9 Pop; îe A strânge sau a ține în rar, din chingangi A închinga strâns calul.
13 Îs Pat de chingangi Pat în care salteaua se așază chingi 22 și care se poate desface și strânge după necesitate.
14 Pop; îe A slăbi din chingangi A slăbi chinga calului.
16 Pfm; îe A-l ține pe cineva chingangile A se simți în putere.
36 Îs chinga cioplită Scândură la plută, cioplită pe jumătate, care se aplică peste mărgelătură.
Chinga la căpriorii casei.
Chinga la acoperișul casei.
Chinga la podul coșului morii.
Chinga la războiul de țesut.
Chinga la fundul unui vas.
Chinga la luntre.
Chinga la ferăstrău.
Chinga la căpriorii casei.
Chinga la acoperișul casei.
Chinga la ferăstrău.
CHÍNGĂ chingagi forme 1 Curea cu care se fixează șaua pe cal.
       • A strânge pe cineva în chingagi a constrânge pe cineva.
Chinga la căpriori.

GRAMATICA cuvântului chinga?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului chinga.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul chinga poate fi: substantiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul chinga sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul chingă are forma: chingi
VEZI PLURALUL pentru chinga la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE chingă?
Vezi cuvântul chingă desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul chingă?
[ chin-gă ]
Se pare că cuvântul chingă are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL chinga
Inţelegi mai uşor cuvântul chinga dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A strînge în chingi sau în chingă = a a închinga strîns un cal
A slăbi din chingi = a lăsa chinga mai slobodă; figurat a lăsa mai liber, a îngădui să răsufle
A-l ține pe cineva chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare
A strânge în chingi = a închinga strâns un cal; figurat a constrânge pe cineva, a lua din scurt
A slăbi din chingi = a lăsa chinga mai puțin strânsă; figurat a lăsa pe cineva mai liber
A-l ține pe cineva chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare
A strânge pe cineva în chingi = a constrânge, a lua din scurt pe cineva
A slăbi pe cineva din chingi = a lăsa pe cineva mai liber
A-l ține pe cineva chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare
A strânge pe cineva în chingi = a constrânge, a lua din scurt pe cineva
A slăbi pe cineva din chingi = a lăsa pe cineva mai liber
A-l ține pe cineva chingile = a fi, a se simți în putere, a fi în stare

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL chinga

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Nivelă cu sau de apă?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
foarte nou, nou-nouț
limbă indo-europeană care a păstrat în evoluția ei sunetele g și k nealterate înaintea vocalelor e și i greaca, latina, celtica, germanica
instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care servește la determinarea planului orizontal după înălțimea la care se ridică apa în două tuburi gradate
strat de piatră uscată care are rolul de a colecta infiltrațiile de apă din galeriile de tunel
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app