eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție cerc


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Cerc [ cerc ]
VEZI SINONIME PENTRU cerc PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului cerc în mai multe dicționare

Definițiile pentru cerc din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC, cercuri, substantiv neutru

I.

1. (matematică) Suprafață plană limitată de o circumferință; (în vorbirea curentă, adesea) inia care mărginește o astfel de suprafață, circumferință. Suprafața cercului. Diametrul cercului.
       • (geografie) Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pămîntului, paralele cu ecuatorul și situate la 66 de grade și 30 de minute la nord sau la sud de el. (astronomie) Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul pămîntului.

2. Figură, desen, linie sau mișcare în formă de inel sau de roată. Asfințea soarele într-un cerc de văpaie. PAS, L. 285. Treceau pe lîngă o apă întinsă... Pe luciu tremurau cercuri repezi, care ne depărtau spre mal. SADOVEANU,O. I 520. Și apa unde-au fost căzut In cercuri se rotește. EMINESCU, O. I 170. Cocostîrcul... vine, se înalță, în cercuri line zboară. ALECSANDRI, P. A. 118. figurat Din senin un clopot a-nceput a bate, Pe tăcere-aruncă cercuri sunătoare. BOTEZ, P. O. 67. Cerc vicios = greșeală logică constînd în faptul că o teză este aparent demonstrată cu ajutorul alteia, care trebuie să fie ea însăși demonstrată cu ajutorul primei.
       • (Adverbial) Se prind de mini și se desprind, S-adună cerc și iar se-ntind. COȘBUC, P. I 57.
       • Locuţiune adverbiala În cerc = în formă de cerc, circular. Pionieri așezați în cerc în jurul focului.

3. Linie în formă de arc. Cînd Mihnea intră în odaie, ochii unchiașului, afundați sub cercul albit al sprîncenelor, clipiră ca o candelă ce moare. ODOBESCU, S. A. 85. Lacrimi de bucurie izvorau din ochii lor odată frumoși poate, dar acum stinși și împrejurați de un cerc purpuriu. NEGRUZZI S. I 6.

4. figurat Sferă, întindere, cuprins, limită (de cunoștințe, de atribuții, de ocupații etc.). Cercul cunoștințelor. Cercul ideilor. ▭ Întreprinsesem... a căuta în cercul literilor și al artelor imagine vînătorești. ODOBESCU, S. III 60.

II. (Nume dat unor obiecte (de lemn, de metal etc.) în formă de linie circulară)

1. Bandă subțire de fier sau de lemn care înconjură un butoi pentru consolidarea doagelor. Cercurile verb reflexiv:eunui butoi vor plesni. ȘEZ. III 47.

2. Bandă subțire (îndeosebi de metal) cu care se strînge un cufăr, un geamantan, o ladă etc.Șină de fier fixată în jurul roților de lemn ale vehiculelor, pentru a consolida obezile; (regional) raf. Merg și merg, pînă colo cătră prînzul cel bun, atunci sare un raf (cerc) de pe roată. RETEGANUL, P. I 33.

4. Obiect de lemn de formă circulară pe care îl rostogolesc copiii lovindu-l cu un bețișor. Se juca pe trotuar cu cercul. PAS, Z. I 144. După minge și după cerc, alergau prin casă și prin curte. GALACTION, O. I 306.

5. (Învechit) Diademă. Unul din ei, cu fruntea într-un cerc de aur, bătut cu diamante... era frumos ca luna unei nopți de vară. EMINESCU, N. 6.

III. (În domeniul social-politic)

1. (Urmat de diverse determinări) Grup de oameni legați între ei prin interese comune și gravitînd în jurul unui punct central. Cercurile reacționare, întreținînd focare fasciste ca acelea din Grecia, Spania, Argentina și împingînd spre neînțelegeri în sînul Națiunilor Unite, caută să împiedice construirea păcii. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt

7.
♦ Grupare, de obicei cu scop instructiv-educativ, formată din oameni legați între ei prin preocupări, convingeri, idei, concepții comune sau prin practicarea în comun a anumitor îndeletniciri. Cerc marxist. Cerc sportiv. Cerc de lectură. Cerc de studii. Cerc pedagogic. ▭ Cercurile de lectură vor rămîne una din formele mun ci politice și culturale a organizațiilor de masă. REZ. HOT. 265. În numeroase teatre s-a înmulțit numărul cercurilor de studiu. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 223, 1/1. Dan vorbea de cercurile literare din București, de mișcarea intelectuală care se începe acum. VLAHUȚĂ, O. A. III 39. Este ocupat cu o conferință pe care trebuie s-o țină în curînd într-un cerc de savanți. CARAGIALE, O. VII 7.

2. Grup de oameni uniți între ei prin legături de rudenie, de prietenie etc. și care se frecventează des... Asemenea oameni... nu pot aparține cercurilor în care te miști tu. Ei sînt jos. EMINESCU, N. 72. Fiindcă amicul se duce din cercul nostru, propun să începem masa și s-o sfîrșim cu un toast în sănătatea lui. ALECSANDRI, T. 1691.
♦ (Prin extensiune) Lume. Trăind în cercul vostru strimt, Norocul vă petrece. EMINESCU, O. I 181.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

cerc transformă cerc
   în alte unități de măsură
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cerc:
cerc1 sn [Atestat: URICARIUL IV, 44/7 / Plural: cercuri / Etimologie: moștenit din latinescul circus] 1 Figură geometrică plană formată din mulțimea tuturor punctelor egal depărtate de un punct fix Si: circumferință. 2 Suprafață limitată de un cerc (1). 3 Formă de cerc (1). 4 Linie curbă din care este format un cerc (1). 5 Mișcare având ca traiectorie un cerc (1). 6 Obiect format dintr-o bandă circulară îndoită în formă de inel. 7 Nuia crăpată în două sau bandă de fier care leagă doagele unui vas de lemn (butoi, hârdău etc.). 8 (Pex) Instrument cu care se strâng doagele înainte de a pune cercurile. 9 Șină de fier cu care se leagă roata Cf obadă. 10-11 (Pes) Nuia (a sacului sau) a crâsnicului de mână, îndoită în formă de arc Si: arc. 12 Sfârlează. 13-14 Fâșie de (metal sau de) stofa împodobită cu broderii sau cu pietre scumpe, pe care o poartă, mai ales, femeile pe cap Si: diademă. 15 Obiect ca un cerc (1) cu care se joacă copiii rulându-l cu un bețișor. 16 (Șîs) cerc de rochie Îndoitură în formă de cerc (1) a materialului, la rochie. 17 (Îas) Arc circular care susține crinolina. 18 Lemn arcuit, care înconjoară gâtul calului înhămat rusește. 19 Bandaj hernial Si: suspensor. 20 Nuia de alun fixată în pereții casei de lemn înainte de a-i lipi cu lut. 21 Legare a vițelor de araci. 22 Horă. 23 (Pan) Raportor. 24 (Îs) cerc polar Fiecare dintre liniile imaginare de pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66-33° la nord sau la sud de el. 25 (Îs) cerc diurn Cerc (1) descris de aștri zilnic, în mișcarea lor aparentă, în jurul pământului. 26 (Fig; îs) cerc vicios Greșeală de logică constând în definirea sau demonstrarea unui fapt printr-un altul care nu poate fi definit sau demonstrat decât cu ajutorul primului fapt. 27 (Fig) Sferă. 28 (Fig) Întindere. 29 (Fig) Cuprins. 30 (Fig) Limită de cunoștințe. 31 Limită de atribuții. 32 Limită de ocupații. 33-35 (Fig) Grup de persoane legate între ele prin convingeri, idei, preocupări etc. 36 (Îs) cercuri muncitorești Organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolului trecut. 37 Societate.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CERC
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC, cercuri, substantiv neutru

I.

1. Figură geometrică plană formată din mulțimea tuturor punctelor egal depărtate de un punct fix; circumferință; suprafață limitată de această figură.
       • Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66 grade și 33 de minute la nord sau la sud de el, care marchează limita dintre cele două zone temperate și cele două zone polare ale Pământului. Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul Pământului.

2. Figură, desen, linie sau mișcare în formă de cerc (I 1).
       • Locuţiune adverbiala În cerc = circular.
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în definirea sau demonstrarea unui lucru printr-un alt lucru care nu poate fi denumit sau demonstrat decât cu ajutorul primului.

3. Linie în formă de arc.

4. figurat Sferă, întindere, cuprins, limită (de cunoștințe, de atribuții, de ocupații etc.)

II. Nume dat unor obiecte de lemn, de metal etc. în formă de linie circulară.

1. Bandă subțire de metal sau de lemn care înconjoară un butoi cu doage pentru strângerea și consolidarea acestora.

2. Bandă subțire (de metal) cu care se consolidează un cufăr, un geamantan etc.

3. Șină de fier fixată în jurul roților de lemn ale vehiculelor, care servește la consolidarea obezilor și ca piesă de uzură la rulare.

4. Obiect de lemn de formă circulară, pe care îl rulează copiii lovindu-l cu un bețișor.

5. (învechit) Diademă.

III. Disc gradat, folosit la unele instrumente de măsură pentru calcularea unghiurilor. Cerc de busolă. IV. Grup de oameni uniți prin interese comune ori prin legături de rudenie sau de prietenie.
♦ Grup de oameni uniți prin preocupări, convingeri, idei etc. comune, de obicei cu scop științific, artistic sau instructiv-educativ.
       • Cercuri muncitorești = organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolul XIX.
♦ Lume; societate.

– latina circus (cu unele sensuri după limba franceza cercle).

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CERC
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC, cercuri, substantiv neutru

I.

1. Figură geometrică plană formată din mulțimea tuturor punctelor egal depărtate de un punct fix; circumferință; suprafață limitată de această figură.
       • Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66 grade și 33 de minute la nord sau la sud de el. Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul Pământului.

2. Figură, desen, linie sau mișcare în formă de cerc (I 1).
       • Locuţiune adverbiala În cerc = circular.
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în faptul de a defini sau de a demonstra un lucru printr-un alt lucru care nu poate fi denumit sau demonstrat decât cu ajutorul primului lucru.

3. Linie în formă de arc.

4. figurat Sferă, întindere, cuprins, limită (de cunoștințe, de atribuții, de ocupații etc.)

II. Nume dat unor obiecte de lemn, de metal etc. în formă de linie circulară.

1. Bandă subțire de metal sau de lemn care înconjură un butoi cu doage pentru strângerea și consolidarea acestora.

2. Bandă subțire (de metal) cu care se consolidează un cufăr, un geamantan etc.

3. Șină de fir fixată în jurul roților de lemn ale vehiculelor, pentru a consolida obezile și pentru a servi ca piesă de uzură la rulare.

4. Obiect de lemn de formă circulară, pe care îl rulează copiii lovindu-l cu un bețișor.

5. (învechit) Diademă.

III. Disc gradat, întrebuințat la unele instrumente de măsură pentru calcularea unghiurilor. Cerc de busolă. IV. Grup de oameni legați între ei prin interese comune ori prin legături de rudenie sau de prietenie.
♦ Grup de oameni legați între ei prin preocupări, convingeri, idei etc. comune, de obicei cu scop științific, artistic sau instructiv-educativ.
       • Cercuri muncitorești = organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolului trecut.
♦ Lume; societate.

– latina circus (cu sensuri neologice după limba franceza cercle).

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CERC
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC, cercuri, substantiv neutru

I.

1. Suprafață limitată de o circumferință; linie curbă închisă care mărginește o astfel de suprafață; circumferință.
       • Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământului, paralele cu ecuatorul și situate la 66 grade și 30 de minute la nord sau la sud de acesta. Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul pământului.

2. Figură, desen, linie sau mișcare în formă de inel sau de roată.
       • Locuţiune adverbiala În cerc = circular.
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în faptul că o teză este aparent demonstrată cu ajutorul alteia, care trebuie să fie ea însăși demonstrată cu ajutorul primei.

3. Linie în formă de arc.

4. figurat Sferă, întindere, cuprins, limită (de cunoștințe, de atribuții, de ocupații etc.).

II. Nume dat unor obiecte de lemn, de metal etc. în formă de linie circulară.

1. Bandă subțire de fier sau de lemn care înconjură un butoi pentru consolidarea doagelor.

2. Bandă subțire (de metal) cu care se consolidează un cufăr, un geamantan etc.

3. Șină de fir fixată în jurul roților de lemn ale vehiculelor, pentru a consolida obezile și a servi ca piesă de uzură la rulare.

4. Obiect de lemn de formă circulară, pe care îl rostogolesc copiii lovindu-l cu un bețișor.

5. (învechit) Diademă.

III. Disc gradat, întrebuințat la unele instrumente de măsură pentru măsurarea unghiurilor. Cerc de busolă. IV.

1. Grup de oameni legați între ei prin interese comune și gravitând în jurul unui punct central.
♦ Grup de oameni legați între ei prin preocupări, convingeri, idei etc. comune, de obicei cu scop instructiv-educativ.

2. Grup de oameni uniți între ei prin legături de rudenie sau de prietenie și care se frecventează des.
       • Lume. Trăind în cercul vostru strâmt, Norocul vă petrece (EMINESCU).

– latina circus.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

CERC
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC cercuri n.

1) Linie curbă închisă ale cărei puncte sunt egal depărtate de un punct fix, numit centru. Suprafața cercului.
       • cerc polar paralelă care marchează limita zonelor polare ale Pământului. cerc diurn cerc descris de aștri în timpul mișcării lor aparente în jurul Pământului.

2) Figură geometrică plană formată de o astfel de linie.

3) Obiecte de forma acestei figuri geometrice. cerc de butoi. cerc la roata unei căruțe.

4) Figură, desen, mișcare în formă de inel. 5): cerc vicios greșeală de logică care constă în demonstrația unei teze cu ajutorul alteia ce este la rândul ei demonstrată cu ajutorul celei dintâi.

6) figurat Grup de persoane unite prin interese și activități comune. În cercul familiei. cerc politic.

7) figurat Limită de cunoștințe sau de preocupări; sferă; domeniu. cerc de atribuții. /<lat. circus
Forme diferite ale cuvantului cerc: cercuri

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CERC
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC s.

1. (matematică) (învechit și regional) perghel, (învechit) țărcălan. (Desenează un cerc.)

2. circumferință, (învechit și regional) perghel, (învechit) periferie. (Află lungimea cerc.)

3. disc, roată. (Un cerc de lemn.)

4. șină, (regional) șing, (Transilvania, Banat și Moldova) raf. (cerc la roata unei căruțe.)

5. (popular) brățară. (cerc la un butoi.)

6. colac, rotocol. (Se înalță cercuri de fum.)

7. rotocol, (rar) armean. (cerc la suprafața unei ape.)

8. roată. (Faceți cerc în jurul meu.)

9. ambianță, anturaj, cadru, mediu, sferă, societate, (învechit) mijloc, (figurat) atmosferă, climat. (Trăia în cerc lor.)

10. cadru, cîmp, domeniu, sector, sferă, tărîm, zonă. (cerc de preocupări, de activitate.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

cerc
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru cerc:


1) cerc n., plural urĭ (latina cĭrcus, italiana spaniolă pg. cerco. vezi țarc). Suprafață plană limitată de o circumferență. Circumferența însășĭ: a descrie un cerc. Circumferență, cingătoare de lemn orĭ de fer cu care se leagă doagele butoĭuluĭ. figurat Reuniune, adunare: cerc numeros. Întindere, limite: cercu științeĭ omeneștĭ. Cerc vițios, raționament defectuos care ar trebuĭ maĭ întîĭ să probeze ceĭa ce servește a proba, cum ar fi: opiu adoarme fiind-că are proprietatea somniferă. În cerc, circular, în formă de cerc. Cerc de butuc, cerc care leagă doŭă catargurĭ, doŭă grinzĭ.

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

CERC
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CERC:
CÉRC1 substantiv neutru

1. curbă plană închisă la distanță egală față de centru.

2. figură, linie, mișcare în formă de cerc (1).

3. grup de persoane legate între ele prin idei, convingeri, preocupări sau interese comune.

4. limită, întindere. (< latina circus, după limba franceza cercle)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CERC
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC substantiv și CERCEL substantiv

1. Cercești s.

2. Cu sufix -a: Cerca forme, munt., 1819 (BCI XV 163).

3. Cerchescu mold.

4. Cercel, Petru Vvd;

5. Cerceá forme (16 A III 443).

Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

CERC
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru CERC:
CERC substantiv verbal coroană, diademă, orbită.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

cerc
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru cerc:
cerc substantiv verbal COROANĂ. DIADEMĂ. ORBITĂ.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

cerc
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru cerc:
cerc substantiv neutru, plural cércuri
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

cerc
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru cerc:
cerc substantiv neutru, plural cércuri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

CERC
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CERC:
-CÉRC2 elem. cerco-.
Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

cerc
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru cerc:
-cerc2 vezi cerco-
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CERC
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CERC:
-CERC vezi cerco-.
Definiție sursă: Dicționar de neologisme


CUVINTE APROPIATE DE 'CERC'
CerbucerbuléțcerbușórcerbúțCERCCERCÁcercagíuCERCÁLĂcercalám

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL CERC
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului cerc dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Cerc1 sn [Atestat: URICARIUL IV, 44/7 / Plural: cercuri / Etimologie: moștenit din latinescul circus] 1 Figură geometrică plană formată din mulțimea tuturor punctelor egal depărtate de un punct fix Si: circumferință.
16 Șîs cerc de rochie Îndoitură în formă de cerc 1 a materialului, la rochie.
24 Îs cerc polar Fiecare dintre liniile imaginare de pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66-33° la nord sau la sud de el.
25 Îs cerc diurn Cerc 1 descris de aștri zilnic, în mișcarea lor aparentă, în jurul pământului.
26 Fig; îs cerc vicios Greșeală de logică constând în definirea sau demonstrarea unui fapt printr-un altul care nu poate fi definit sau demonstrat decât cu ajutorul primului fapt.
36 Îs cercuri muncitorești Organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolului trecut.
CERC cercuri n.
Suprafața cercului.
       • cerc polar paralelă care marchează limita zonelor polare ale Pământului.
Cerc diurn cerc descris de aștri în timpul mișcării lor aparente în jurul Pământului.
Cerc de butoi.
Cerc la roata unei căruțe.
5: cerc vicios greșeală de logică care constă în demonstrația unei teze cu ajutorul alteia ce este la rândul ei demonstrată cu ajutorul celei dintâi.
În cercul familiei.
Cerc politic.
Cerc de atribuții.
Desenează un cerc.
Află lungimea cerc.
Un cerc de lemn.
Cerc la roata unei căruțe.
Cerc la un butoi.
Se înalță cercuri de fum.
Cerc la suprafața unei ape.
Faceți cerc în jurul meu.
Trăia în cerc lor.
Cerc de preocupări, de activitate.
Desenează un cerc.
Află lungimea cercului.
Cerc la roata unei căruțe.
Cerc la un butoi.
Cerc format la suprafața unei ape.
Faceți cerc în jurul meu.

GRAMATICA cuvântului CERC?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului cerc.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul CERC poate fi: substantiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul CERC sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul cerc are forma: cércuri
VEZI PLURALUL pentru CERC la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE cerc?
Vezi cuvântul cerc desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul cerc?
[ cerc ]
Se pare că cuvântul cerc are o silabă

EXPRESII CU CUVÂNTUL CERC
Inţelegi mai uşor cuvântul cerc dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
geografie Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pămîntului, paralele cu ecuatorul și situate la 66 de grade și 30 de minute la nord sau la sud de el
Astronomie Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul pămîntului
Cerc vicios = greșeală logică constînd în faptul că o teză este aparent demonstrată cu ajutorul alteia, care trebuie să fie ea însăși demonstrată cu ajutorul primei
Locuţiune adverbiala În cerc = în formă de cerc, circular
Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66 grade și 33 de minute la nord sau la sud de el, care marchează limita dintre cele două zone temperate și cele două zone polare ale Pământului
Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul Pământului
Locuţiune adverbiala În cerc = circular
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în definirea sau demonstrarea unui lucru printr-un alt lucru care nu poate fi denumit sau demonstrat decât cu ajutorul primului
Cercuri muncitorești = organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolul XIX
Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământesc, paralele cu ecuatorul, situate la 66 grade și 33 de minute la nord sau la sud de el
Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul Pământului
Locuţiune adverbiala În cerc = circular
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în faptul de a defini sau de a demonstra un lucru printr-un alt lucru care nu poate fi denumit sau demonstrat decât cu ajutorul primului lucru
Cercuri muncitorești = organizații politice muncitorești apărute la noi la sfârșitul secolului trecut
Cerc polar = fiecare dintre cele două linii închipuite pe globul pământului, paralele cu ecuatorul și situate la 66 grade și 30 de minute la nord sau la sud de acesta
Cerc diurn = cerc descris de aștri în mișcarea lor aparentă, zilnică, în jurul pământului
Locuţiune adverbiala În cerc = circular
♦ Cerc vicios = greșeală de logică constând în faptul că o teză este aparent demonstrată cu ajutorul alteia, care trebuie să fie ea însăși demonstrată cu ajutorul primei

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL CERC

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: De când e lumea și pământul sau cât e lumea și pământul?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
număr rațional; număr rațional
totalitatea măsurilor luate în vederea combaterii atacurilor aeriene
a de totdeauna; b în construcții negative niciodată
mașină-unealtă de prelucrare a suprafețelor metalice prin rectificare
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app