eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție categorie


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME PLURALGRAMATICĂSILABE
Categorie [ ca-te-go-ri-e ]
VEZI SINONIME PENTRU categorie PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului categorie în mai multe dicționare

Definițiile pentru categorie din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORIE (< limba franceza , latina) substantiv feminin

1. Clasă determinată de obiecte sau de expresii logico-lingvistice avînd funcții de tip designativ și clasificator în planul realității sau al gîndirii.
♦ Noțiune fundamentală a unui domeniu de cunoaștere.
       • (FILOZ.) Categoriile lui Aristotel = cele 10 categorii: substanța, cantitatea, calitatea, relația, locul, timpul, situația, posesia, acțiunea, pasiunea. Categoriile lui Kant = conceptele fundamentale ale intelectului pur care asigură cadrul cunoașterii.

2. (lingvistică) Categorie gramaticală = noțiune gramaticală fundamentală care exprimă relații stabilite de vorbitorii unei limbi între elemente ale limbii obiective (ex. gen, număr, persoană, comparație) sau între ei și lumea obiectivă (ex. timp, mod). C.g. reprezintă modul de organizare internă a materialului de forme ale unei limbi.

3. (biologie) Categorie sistematică (sau taxonomică) = fiecare dintre grupele de plante sau de animale asemănătoare și înrudite (clase, ordine, familii etc.).

4. (SPORT) Grupă specială în care sînt departajați sportivii sau echipele după criterii de greutate, vîrstă, sex, clasificare sportivă sau grad de pregătire.

5. (SOCIOL.) Categorie socială = ansamblu de indivizi care pot fi dispersați, dar care au caracteristici comune recunoscute de societatea în care trăiesc (ex. c.s. a studenților). Categorie socio-profesională = ansamblu de lucrători delimitat prin tipul de activitate profesională (agricultură, industrie etc.) și prin poziția pe care aceștia o ocupă în activitatea profesională respectivă (patroni, muncitori, funcționari).

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

categorie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru categorie:
categoríe1 substantiv feminin [Atestat: CANTEMIR, istorie 13 / Plural: categorieii / Etimologie: franceza categorie, lat categoria] 1 Noțiune fundamentală care exprimă proprietățile și relațiile esențiale și generale ale obiectelor și fenomenelor realității. 2 (Flz) Fiecare dintre formele fundamentale ale gândirii umane sub care sunt subsumate toate percepțiile și ideile despre lume (substanță, relație, cauză etc.) 3 Fiecare dintre clasele în care se încadrează ființe, lucruri, fenomene etc. după deosebirile de grad dintre ele. 4 (Pex) Grup de ființe, de lucruri sau de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele. 5 (Blg; îs) categorie sistematică sau taxonomică Fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite (clase, ordine, familii etc.) 6 (Spt) Fiecare dintre grupele în care sunt împărțiți sportivii sau echipele după criterii de greutate, vârstă, sex, clasificare sportivă sau grad de pregătire. 7 (Spt; îs) categorie de greutate Categorie1 (6) de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CATEGORIE
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE, categorii, substantiv feminin

1. Grup de ființe, de obiecte sau de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele. Limba nu poate fi trecută nici în categorice, bazelor, nici în categoria suprastructurilor. STALIN, PROBL. lingvistică 33. Cercetez toate categoriile de pămînt sovietic la îndemnul tînărului agronom. SAHIA, U.R.S.S. 96. Breslele se alcătuiau de oarecari slujbași mai mici ai țării și de deosebitele categorii ale burgheziei, locuitorilor din orașe și a moșnenilor și oamenilor liberi. BĂLCESCU, O. II

14.
       • Categorie istorică = fenomen care se schimbă, care evoluează în legătură cu anumite condiții social-istorice. Valoarea, ca și legea valorii este o categorie istorică legată de existența producției de mărfuri. STALIN, PROBL. economie 23.

2. Noțiune logică fundamentală care reflectă realitatea obiectivă în modul cel mai general. Materia, timpul, calilatea sînt categorii. Categoriile s-au format în procesul dezvoltării cunoașterii pe baza practicii sociale.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

CATEGORIE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE, categorii, substantiv feminin

1. Noțiune fundamentală și de maximă generalitate care exprimă proprietățile și relațiile esențiale și generale ale obiectelor și fenomenelor realității.

2. Grup de ființe, de obiecte sau de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele.

3. (biologie; în sintagma) Categorie sistematică (sau taxonomică) = fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite (clase, ordine, familii etc.).

4. (Sport) Fiecare dintre grupele în care sunt împărțiți sportivii sau echipele după criterii de greutate, vârstă, sex, clasificare sportivă sau grad de pregătire.
       • Categorie de greutate = categorie de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului.

– Din limba franceza catégorie, latina categoria.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

CATEGORIE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE, categorii, substantiv feminin

1. Noțiune fundamentală și de maximă generalitate care exprimă proprietățile și relațiile esențiale și generale ale obiectelor și fenomenelor realității.

2. Grup de ființe, de obiecte sau de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele.

3. (biologie; în sintagma) Categorie sistematică (sau taxonomică) = fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite (clase, ordine, familii etc.).

4. (Sport) Fiecare dintre grupele în care sunt împărțiți sportivii sau echipele după criterii de greutate, vârstă, sex, clasificare sportivă sau grad de pregătire.
       • Categorie de greutate = categorie de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului.

– Din limba franceza catégorie, latina categoria.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CATEGORIE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORIE s.

1. (logică) (învechit) predicament.

2. chip, fel, gen, neam, soi, sort, specie, tip, varietate, (regional) madea, sad, (învechit, mai ales în Transilvania) plasă. (Diverse categorie de-grîu.)

3. clasă, fel, gen, soi, specie, speță, tip, varietate, (învechit și regional) rudă. (O categorie de indivizi.)

4. fel, gen, soi, specie, speță, tip, (învechit și popular) seamă, (figurat peiorativ) poamă, sămînță, sculă, stambă, tacîm. (Ce categorie de om o mai fi și ăsta?)

5. fel, gen, soi, teapă, (figurat) calibru, (regional figurat) pănură. (Un mincinos de categorie lui.)

6. pătură, strat, treaptă. (categorie socială.)

7. clasă, grup, grupare, (astăzi rar) tagmă, (învechit) rînduială. (Face parte din categorie celor...)

8. clasă, treaptă. (categorie de retribuție.)

9. clasă, rang. (Restaurant de categorie I.)

10. (SPORT) divizie. (Echipă de categorie A.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

CATEGORIE
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE categoriei forme

1) Noțiune fundamentală (cu sferă deosebit de largă) care reflectă trăsăturile și relațiile generale și esențiale ale obiectelor și fenomenelor realității. categorie filozofică.

2) Ansamblu de persoane, de obiecte sau de fenomene care prezintă proprietăți distinctive comune.

3) sport Grup special în care sunt clasați sportivii sau echipele după anumite proprietăți (greutate, vârstă, sex etc.).

4) Grup de ființe sau de obiecte caracterizate printr-o anumită însușire; specie; gen; soi; fel. [articulat categoria; genitiv dativ categoriei; silabe -ri-e] /<fr. catégorie, latina categoria
Forme diferite ale cuvantului categorie: categoriei

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

CATEGORIE
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE substantiv feminin

1. noțiune fundamentală care exprimă proprietățile și relațiile esențiale și generale ale obiectelor și fenomenelor realității.

2. grup de ființe, obiecte, fenomene de același fel, sau asemănătoare între ele.
categorie socială = grup social care reunește parțial trăsăturile unei clase sociale.
       • grupă în cadrul unei ramuri sportive, stabilită, în raport cu greutatea corporală a concurenților, după performanțele realizate sau după vârstă. (< limba franceza catégorie, latina categoria, greacă kategoria)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

CATEGORIE
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE substantiv feminin

1. Noțiune fundamentală care reflectă cele mai generale și esențiale laturi, însușiri, trăsături ale obiectelor și fenomenelor și relațiile dintre ele.

2. Grup de ființe, de obiecte, de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele.
♦ Grupă în cadrul unei ramuri sportive, stabilită după greutatea corporală a sportivilor, după performanțele realizate sau după vârstă. [Gen. -iei. / < limba franceza catégorie, conform greacă kategoria].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

CATEGORIE
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru CATEGORIE:
CATEGORÍE, categorii, substantiv feminin

1. Grup de ființe, de obiecte sau de fenomene de același fel sau asemănătoare între ele.
       • Categorie istorică = fenomen care se schimbă în legătură cu anumite condiții social-istorice.

2. Noțiune logică fundamentală care reflectă realitatea obiectivă în modul cel mai general.

– în franceză catégorie (neologism din limba latină categoria).

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

categorie
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru categorie:
categorie forme

1. clasă în care se așează persoane sau obiecte de aceeaș natură;

2. clasă de idei sau de termeni filozofici: categoriile lui Aristotele (substanță, calitate, cantitate);

3. figurat caracter, natură: oameni de aceeaș categorie.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

categorie
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru categorie:
*categoríe forme (vgr. kategoria, acuzațiune, atribut. vezi catigorie). Clasificațiune după gen: categoriile luĭ Aristotele. figurat Caracter, clasă, fel, natură: aceste lucrurĭ nu-s din aceĭașĭ categorie. vezi ordin, orta, tagmă.
Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

categorie
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru categorie:
categoríe2 substantiv feminin [Atestat: (a. 1819) URICARIUL I, 129/11 / V: categorietigcategorie / Plural: categorieii / Etimologie: ngr ϰατηγορία] (Grî) Calomnie.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

categorie
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru categorie:
categoríe (noțiune, grup) substantiv feminin, articulat categoría, genitiv dativ articulat categoríei; plural categoríi, articulat categoríile
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

categorie
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru categorie:
categoríe (noțiune, grup) substantiv feminin, articulat categoría, genitiv dativ articulat categoríei; plural categoríi, articulat categoríile
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'CATEGORIE'
CATEGORIÁLCategoriccategoricésccategoricéșteCATEGORÍECATEGORISÍcategorisírecategorisítcategurisí

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL categorie
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului categorie dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Categoríe1 substantiv feminin [Atestat: CANTEMIR, istorie 13 / Plural: categorieii / Etimologie: franceza categorie, lat categoria] 1 Noțiune fundamentală care exprimă proprietățile și relațiile esențiale și generale ale obiectelor și fenomenelor realității.
5 Blg; îs categorie sistematică sau taxonomică Fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite clase, ordine, familii etc.
7 Spt; îs categorie de greutate Categorie1 6 de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului.
Diverse categorie de-grîu.
O categorie de indivizi.
Ce categorie de om o mai fi și ăsta? 5.
Un mincinos de categorie lui.
Categorie socială.
Face parte din categorie celor.
Categorie de retribuție.
Restaurant de categorie I.
Echipă de categorie A.
CATEGORÍE categoriei forme 1 Noțiune fundamentală cu sferă deosebit de largă care reflectă trăsăturile și relațiile generale și esențiale ale obiectelor și fenomenelor realității.
Categorie filozofică.
O categorie de indivizi.
Face parte din categorie celor.
Restaurant de categorie I.
De primă categorie.
1819 URICARIUL I, 129/11 / V: categorietigcategorie / Plural: categorieii / Etimologie: ngr ϰατηγορία] Grî Calomnie.

GRAMATICA cuvântului categorie?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului categorie.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul categorie poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul categorie sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural substantivul categorie are forma: categoríi
VEZI PLURALUL pentru categorie la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE categorie?
Vezi cuvântul categorie desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul categorie?
[ ca-te-go-ri-e ]
Se pare că cuvântul categorie are cinci silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL categorie
Inţelegi mai uşor cuvântul categorie dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Categoriile lui Aristotel = cele 10 categorii: substanța, cantitatea, calitatea, relația, locul, timpul, situația, posesia, acțiunea, pasiunea
Categoriile lui Kant = conceptele fundamentale ale intelectului pur care asigură cadrul cunoașterii
Gramaticală = noțiune gramaticală fundamentală care exprimă relații stabilite de vorbitorii unei limbi între elemente ale limbii obiective ex
Sistematică sau taxonomică = fiecare dintre grupele de plante sau de animale asemănătoare și înrudite clase, ordine, familii etc
Socială = ansamblu de indivizi care pot fi dispersați, dar care au caracteristici comune recunoscute de societatea în care trăiesc ex
Socio-profesională = ansamblu de lucrători delimitat prin tipul de activitate profesională agricultură, industrie etc
Categorie istorică = fenomen care se schimbă, care evoluează în legătură cu anumite condiții social-istorice
Biologie; în sintagma Categorie sistematică sau taxonomică = fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite clase, ordine, familii etc
Categorie de greutate = categorie de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului
Biologie; în sintagma Categorie sistematică sau taxonomică = fiecare dintre marile grupe de plante sau de animale asemănătoare și înrudite clase, ordine, familii etc
Categorie de greutate = categorie de concurs sportiv stabilită în raport cu greutatea corporală a concurentului
♦ categorie socială = grup social care reunește parțial trăsăturile unei clase sociale
Categorie istorică = fenomen care se schimbă în legătură cu anumite condiții social-istorice

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL categorie

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Fizică; în sintagma efect radiometric?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a bate pe cineva foarte tare
plan fundamental care trece prin centrul căii lactee; ecuator galactic, -ă
creștere a presiunii aerului pe suprafața unui corp iluminat datorită încălzirii locale a corpului și a aerului, produsă de energia luminii absorbite de corp
absolut necesar, indispensabil traiului
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app