eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție baza


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIMEANTONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Bază [ ba-ză ]
VEZI SINONIME PENTRU bază PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului baza în mai multe dicționare

Definițiile pentru baza din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a baza
Verbul: a baza (forma la infinitiv)
A baza conjugat la timpul prezent:
  • eu bazez
  • tu bazezi
  • el ea bazează
  • noi bazăm
  • voi bazați
  • ei ele bazează
VEZI VERBUL a baza CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BÁZĂ, baze, substantiv feminin

I.

1. Partea de jos (mai largă, de obicei solidă) a unui corp, a unei clădiri sau a unui element de construcție, care susține întreaga construcție. vezi temelie, fundament. Coloanele dorice nu au bază. ▭ Marea izbea în cadență baza blocului de piatră. BART, E. 316.
       • figurat Afirmații fără bază. Pe ce bază afirmi acest lucru?
       • Expresia: A sta (sau a fi) la baza a ceva = a forma temelia, fundamentul a ceva. A avea (ceva) la bază = a se întemeia pe ceva sigur, solid. Ce studii ar la bază? A pune bazele a ceva = a întemeia, a funda.
♦ Latura unei figuri sau fața unui corp geometric opusă, vîrfului, care se ia drept punct de plecare spre a măsura, printr-o perpendiculară, înălțimea figurii sau a corpului, respectiv. Baza unui triunghi. Baza unei prisme. Baza unui cilindru.
♦ Linia dreaptă și măsurată pe teren cu. mare precizie, care servește ca linie de pornire pentru, construirea unei serii de triunghiuri în ridicările topografice.

2. Ceea ce constituie temeiul a ceva, elementul fundamental, esențial. Planul cincinal este un program de luptă al construirii bazelor socialismului în țara noastră, pentru asigurarea înfloririi patriei noastre și a bunăstării celor ce muncesc. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 471. Succesul în creșterea animalelor depinde, în mare măsură, de existența bazei furajere care să asigure animalelor nutrețuri suficiente și de bună calitate pe tot timpul anului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2678.
♦ Principiu pe care se clădește un sistem, o teorie, o știință. Sfaturile populare constituie baza politică a Republicii Populare Romîne. CONST. R.P.R.

10. Lenin, marele continuator al operei lui Marx, a elaborat bazele ideologice ale partidului marxist, a ridicat într-o măsură imensă însemnătatea teoriei revoluționare. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 7,

6.
       • locuțiune adjectiv De bază = fundamental, esențial; pe care te poți bizui. Fără atîția oameni de bază, munca-n ateliere nu prea merge. GALAN, Z. R. 389. Organizație de bază vezi organizație.
       • Locuţiune adverbiala Pe (sau în) baza... sau pe bază de... = a) în conformitate cu..., pe principiul... În baza decretului nr... se dispune ca... = [Statul romîn democrat-popular] asigură întărirea și dezvoltarea forțelor de producție ale țării prin industrializarea ei socialistă, prin lichidarea înapoierii economice, tehnice și culturale, prin transformarea socialistă treptată a agriculturii pe baza liberului consimțămînt al țăranilor muncitori. CONST. R.P.R. 14; b) avînd drept principal element component... Culorile sintetice sînt fabricate pe bază de anilină.
♦ Elementul principal al unei substanțe chimice sau farmaceutice. Preparat cu bază de calciu.
♦ Nota fundamentală sau tonica unui acord; (într-un ansamblu vocal sau instrumental) extrema inferioară a armoniei (numită în general «bas»).

3. (Uneori determinat prin «economică») Orînduirea economică a societății într-o etapă dată a dezvoltării ei. În producția socială a vieții lor, oamenii intră în relații determinate, necesare, independente de voința lor, în relații de producție care corespund unei trepte de dezvoltare determinate a forțelor lor materiale de producție. Totalitatea acestor relații de producție formează structura economică a societății, baza reală pe care se înalță o suprastructură juridică și politică și căreia îi corespund forme determinate ale conștiinței sociale. MARX, Hristos economie poloneză

9. Suprastructura este generată de bază, dar aceasta mu înseamnă nicidecum, că suprastructura nu face decît să reflecte baza, că ea este pasivă, neutră, că are o atitudine indiferentă față de soarta bazei sale, față de soarta claselor, față de caracterul orînduirii. Dimpotrivă, o dată apărută, ea devine o forță activă din cele mai mari, ajută activ bazei sale să capete formă și să se consolideze, ia toate măsurile pentru a ajuta noii orînduiri să nimicească și să lichideze vechea bază și vechile clase. STALIN, PROBL. lingvistică 6.

4. (Urmat de diferite determinări) Loc de concentrare a unor rezerve de oameni, de materiale etc., cuprinzînd și instalațiile necesare spre a putea servi ca temei, ca punct de plecare pentru o anumită activitate: a) întreprindere auxiliară prevăzută cu depozite, ateliere etc., care deservește o anumită ramură a industriei sau o anumită regiune. Bază de materii prime. Bază de aprovizionare. În regiunea Rostov s-a înființat o bază de prelucrare a țițeiului; b) (adesea determinat prin «de recepție») clădire special amenajată pentru primirea și păstrarea produselor agricole colectate; depozit; c) (adesea determinat prin «militară») regiune puternic întărită, prezentînd avantaje strategice și tactice, unde sînt instalate rezerve militare de diferite arme, construcții speciale și depozite de muniții, combustibile, echipament, subzistență etc. Bază de atac. Bază aeriană (sau aviatică) = aeroport militar, înzestrat cu hangare și cu ateliere de reparații pentru un număr mai mare de avioane. Bază navală = port militar. Bază de operații sau bază operativă = zonă sau regiune în care se concentrează trupe de arme diferite, în vederea unor operații viitoare. verb reflexiv:eme îndelungată țara noastră a fost folosită de imperialiști drept parte integrantă a «cordonului sanitar» în jurul Uniunii Sovietice, apoi drept bază de operațiuni pentru atacul direct împotriva ei. Trecutul acesta nu se va mai întoarce niciodată. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 140; d) (În expresie) bază sportivă = complex de instalații servind sportivilor pentru antrenamente și competiții.

5. (În expresie) Bază de articulație = modul de articulare a sunetelor caracteristic pentru o anumită limbă sau un anumit dialect; sistemul pozițiilor și mișcărilor organelor fonatoare caracteristic vorbitorilor într-o anumită limbă sau într-un anumit dialect.6. (În expresie) Baza craniului = partea craniului care închide cutia craniană înspre ceafă.

II. Corp chimic compus dintr-un oxidril și un metal; are gust leșietic, albăstrește hîrtia roșie de turnesol și, în combinație cu un acid, formează o sare. Hidratul de sodiu, numit și sodă caustică, e o bază puternică.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane
Ce inseamna expresia      Ce inseamna?

bază
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru bază:
báză substantiv feminin [Atestat: NEGRUZZI, S. I, 102 / Plural: bazaze / Etimologie: franceza base] 1 Parte care susține un corp, o clădire sau un element de construcție Si: temei, temelie, talpă. 2-3 Linie sau plan față de care se măsoară înălțimea unei figuri sau corp geometric. 4 (Fig) Ceea ce formează temeiul a ceva. 5 (Șîs

– economică) Totalitatea relațiilor de producție într-o etapă a dezvoltării sociale. 6 Loc de concentrare a unor rezerve de oameni, de materiale etc., care servește ca punct de plecare pentru o anumită activitate. 7 Concentrare de cunoștințe necesare pentru studiul unei materii. 8 (Îs) baza militară Structură militară a cărei prezență într-un anumit loc duce la avantaje strategice și tactice. 9 (Îs)

– aeriană sau de aviație Aeroport militar. 10 (Îs)

– navală Port militar. 11 (Îs)

– operativă sau de operații Zonă unde sunt concentrate trupe pentru operații militare. 12 (Îs)

– sportivă Complex de instalații și terenuri pentru sport. 13 (Mat; îs)

– a unui sistem de numerotație Numărul de unități de un ordin oarecare, care alcătuiește o unitate de ordin imediat superior. 14 Corp chimic alcătuit dintr-un atom legat de unul sau mai mulți hidroxili, care albăstrește hârtia de turnesol, are gust leșietic și, în combinație cu un acid, formează o sare. 15 (Fnl; îs)

– de articulație Punct al aparatului fonator unde se produce un sunet. 16 (Îla) De

– Fundamental. 17 (Îla) Fără

– Neîntemeiat. 18 (Îlav) Pe (sau în) -za... sau pe baza de... în conformitate cu... 19 (Îal) Pe principiul... 20 (Îe) A avea (ceva) la

– A se întemeia pe ceva (sigur). 21 (îe) A pune -zele a ceva A întemeia. 22 Elementul principal al unei substanțe chimice sau farmaceutice. 23 (Îs) -za craniului Partea craniului care închide cutia craniană înspre ceafa. 24 Distanță între difuzoarele (externe) ale unui sistem de redare stereofonică. 25 (Elt) Electrod corespunzător zonei cuprinse între cele două joncțiuni ale unui tranzistor. 26 (Elt; îs) baza de timp Unitate funcțională a unor aparate electronice, care generează impulsuri la intervale de timp precise. 27 (Inf; îs) baza de date Ansamblu de date astfel organizate, încât pot fi utilizate de programe multiple. 28 (Îs) baza de lansare Loc unde se află instalațiile necesare pentru pregătirea, lansarea și controlul zborului rachetelor.

Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

BAZĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BÁZĂ, baze, substantiv feminin

I.

1. Parte care susține un corp, o clădire sau un element de construcție; temei, temelie.
♦ Latură a unui triunghi sau a unui poligon ori față a unui poliedru (care se reprezintă de obicei în poziție orizontală).
♦ Dreaptă care servește ca linie de pornire pentru construirea unei serii de triunghiuri topografice.

2. figurat Ceea ce formează temeiul a ceva, elementul fundamental, esențial.
       • locuțiune adjectiv De bază = fundamental, esențial. Fără bază = neîntemeiat, inconsistent.
       • Locuţiune adverbiala Pe (sau în) baza... sau pe bază de... = în conformitate cu..., pe principiul...
       • Expresia: A avea (ceva) la bază = a se întemeia pe ceva (sigur). A pune bazele a ceva = a întemeia, a funda.
♦ Elementul principal al unei substanțe chimice sau farmaceutice.

3. (De obicei urmat de determinarea „economică”) Totalitatea relațiilor de producție într-o etapă determinată a dezvoltării sociale.

4. Loc de concentrare a unor rezerve de oameni, de materiale etc., care servește ca punct de plecare pentru o anumită activitate. Bază de aprovizionare. Bază de recepție. Bază de atac.
       • Bază aeriană = aeroport militar. Bază navală = port militar. Bază sportivă = complex de instalații sportive.

5. (În sintagma) Baza craniului = partea craniului care închide cutia craniană înspre ceafă.

II. Corp chimic alcătuit dintr-un atom metalic legat cu unul sau mai mulți hidroxili, care albăstrește hârtia roșie de turnesol, are gust leșietic și, în combinație cu un acid, formează o sare.

III.

1. Distanță între difuzoarele (externe) ale unui sistem de redare stereofonică.

2. (electronică) Electrod corespunzător zonei cuprinse între cele două joncțiuni ale unui tranzistor.

3. (electronică; în sintagma) Bază de timp = unitate funcțională a unor aparate electronice, care generează impulsuri la intervale de timp precise.

– Din limba franceza base, (I

3) limba rusă [ekonomiceskaia] baza.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

BAZĂ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BÁZĂ substantiv feminin

1. parte inferioară a unui corp, edificiu etc.; temelie, fundament.
       • distanță între difuzoarele (externe) ale unui sistem de redare radiofonică.

2. electrod corespunzător zonei dintre două joncțiuni ale unui tranzistor.

3. (matematică) număr real, pozitiv și diferit de 1, la care se face logaritmarea.
baza a puterii (unui număr) = număr care se ridică la puterea indicată de exponent.
       • latură a unui poligon sau față a unui poliedru, în poziția cea mai de jos.

4. element fundamental, esențial a ceva (cuvânt, combinație chimică etc.).
♦ de baza = principal, fundamental; a pune baza ele = a întemeia, a înființa.

5. totalitatea relațiilor de producție dintr-o etapă determinată a dezvoltării sociale, economice, pe care se înalță suprastructura corespunzătoare.

6. loc de concentrare a unor oameni, trupe, mijloace materiale etc. pentru o activitate determinată.
baza militară = zonă special amenajată și dotată cu instalații, în care sunt concentrate unități, mijloace și materiale de luptă.

7. baza sportivă = teren special amenajat și dotat pentru practicarea diferitelor sporturi.

8. substanță chimică cu gust leșietic, care albăstrește hârtia de turnesol și care, în combinație cu un acid, formează o sare; substanță care poate fixa protonii eliberați de un acid. (< limba franceza base, /5/ limba rusă baza)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

BAZĂ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BÁZĂ bazae forme

1) Totalitate a elementelor de rezistență pe care se sprijină o construcție; temelie; fundament. bazaa coloanei.

2) Linie dreaptă sau plan, de obicei în poziție orizontală, de la care se măsoară perpendicular înălțimea unui corp geometric. bazaa triunghiului.

3) Loc special amenajat de concentrare a unor rezerve (de oameni, materiale, instalații etc.) necesare unei activități. baza de aprovizionare. baza sportivă.
       • baza navală port militar. baza militară loc de staționare pe teritoriul unui stat a unor trupe dotate cu mijloace de luptă pentru război.

4) chimie Compus chimic al unor metale care albăstrește hârtia roșie de turnesol și intră în combinație cu acizii, formând săruri.

5) la plural figurat Element de importanță primordială, pe care se ține, se întemeiază ceva; principiu fundamental. bazaele unui acord.
       • Fără baza neîntemeiat; inconsistent. A pune bazaele (a ceva) a întemeia; a funda. baza economică (a societății) totalitate a relațiilor de producție într-o etapă determinată a dezvoltării sociale.

6) anatomie: bazaa craniului parte a craniului, care închide cutia cranială spre ceafă.

7) lingvistică: baza de articulație mod, posibilitate de articulare a sunetelor la un popor. [G.-D. bazei] /<fr. base
Forme diferite ale cuvantului baza: bazae

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

BAZĂ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BÁZĂ substantiv feminin

I.

1. Partea de jos a unui corp, a unui edificiu etc.; (prin extensie) temelie, fundament.
♦ Latura unui poligon sau fața unui poliedru, situată în poziția cea mai de jos.

2. Parte, element fundamental, esențial, a ceva.
♦ Element principal al unei combinații chimice.

3. Bază economică = totalitatea relațiilor de producție într-o etapă determinată a dezvoltării sociale.

4. Loc de plecare, de adunare a unor oameni, a unor trupe a unor materiale etc.
       • Bază militară = loc special pe teritoriul unui stat unde staționează trupe dotate cu mijloace de luptă necesare acțiunilor de război.

5. Bază sportivă = teren special amenajat și dotat pentru practicarea diferitelor sporturi.

II. Substanță cu gust leșietic, care albăstrește hârtia de turnesol și care, în combinație cu un acid, formează o sare. [< limba franceza base, conform italiana base < greacă basis

– sprijin].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

BAZĂ
Glosar de termeni aviatici dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BAZĂ (AERIANĂ), teren întins, amenajat în scopul ducerii unor acțiuni de luptă, cu cantități mari de forțe aeriene militare, cuprinzând unul sau mai multe aerodromuri, dotate cu: piste de decolare-aterizare, instalații de asigurare a ducerii acțiunilor de luptă în orice condiții meteorologice, puncte de dirijare a aviației, adăposturi pentru avioane, depozite de materiale de rachete, de muniții, de bombe și de combustibil, mijloace tehnice de refacere a capacității de luptă a avioanelor în cel mai scurt timp, mijloace radioelectronice de urmărire a zborurilor aviației, mijloace de transmisiuni pentru conducerea aviației, mijloace tehnice de întreținere și reparare a avioanelor, mijloace de cazare, echipare, transport, pază, asistență medicală. Baza poate fi ocupată sau neocupată de trupe.
Definiție sursă: Glosar de termeni aviatici

BAZA
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ, bazez, verb

I. reflexiv

1. A se sprijini, a se întemeia pe ceva. Se bazează pe memorie. ▭ Sindicatele se bazează pe principiul luptei de clasă, unității, democrației muncitorești și al solidarității internaționale. istorie R.P.R. 678. Argumentele... se bazează pe lucruri disparate; paseri, vînt și lună. SADOVEANU, Z. C. 20.
       • tranzitiv Și-a bazat argumentarea pe date concrete.

2. A avea încredere în sprijinul (moral sau material) al cuiva, a se lăsa în nădejdea cuiva.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

BAZĂ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru BAZĂ:
BAZĂ s.

1. fundament, fundație, temelie, (rar) substrucție, (prin Muntenia) arca, (învechit) rădăcină, temei. (baza unei construcții.)

2. postament, soclu, suport. (Un laminor fixat pe o baza.)

3. poală. (La baza muntelui.)

4. bază economică = orînduire economică, structură economică.

5. fundament, principiu, temei. (Materia ca baza a existenței.)

6. esență, fundament, temei, temelie, (învechit) cap. (baza concepției, teoriei sale.)

7. substrat. (baza populară a baladei.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

BAZA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZA verb

1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se încrede, a se întemeia, a se sprijini, (învechit și regional) a se nădăi, (învechit) a se așeza, a se încredința, a se încumeta, a nădăjdui, a se semeți, a se stărui, (figurat) a miza, a se rezema. (Toată teoria lui se baza pe...)

2. a se bizui, a conta, a se încrede, a se lăsa, a se sprijini. (Te poți baza pe mine!)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

BAZA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ verb

1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se încrede, a se întemeia, a se sprijini, (învechit și regional) a se nădăi, (învechit) a se așeza, a se încredința, a se încumeta, a nădăjdui, a se semeți, a se stărui, (figurat) a miza, a se rezema. (Toată teoria lui se baza pe...)

2. vezi bizui.

Definiție sursă: Dicționar de sinonime

BẤZĂ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BẤZĂ:
BẤZĂ, bâze, substantiv feminin Joc de copii în care partenerii lovesc pe la spate, pe rând, cu palma în palma așezată la subsuoara brațului opus a celui care se pune „bâză” și care trebuie să ghicească cine l-a lovit, în timp ce partenerii de joc strigă „bâzzz!”.

– Bâz + sufix -ă.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

bază
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru bază:
bază forme

1. tot ce servă a susține sau a sprijini;

2. figurat temeiu, principiu: egalitatea tuturor înaintea legii e baza societății moderne;

3. geometrie partea unui triunghiu opusă creștetului;

4. chimie orice materie care, combinată cu un acid, formează o sare.

Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

BAZA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ, bazez, verb

I. reflexiv și tranzitiv A (se) sprijini, a (se) întemeia pe ceva.
♦ reflexiv A avea încredere în sprijinul cuiva, a se lăsa în nădejdea cuiva; a se bizui.

– Din limba franceza baser.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

BAZA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ, bazez, verb

I. reflexiv și tranzitiv A (se) sprijini, a (se) întemeia pe ceva.
♦ reflexiv A avea încredere în sprijinul cuiva, a se lăsa în nădejdea cuiva; a se bizui.

– Din limba franceza baser.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

BAZA
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ, bazez, verb

I. reflexiv A se sprijini, a se întemeia pe ceva; a avea încredere în sprijinul cuiva, a se lăsa în nădejdea cuiva.

– în franceză baser.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

BAZA
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ verb

I. reflexiv, trecut A (se) întemeia, a (se) sprijini (pe ceva).
♦ reflexiv A avea încredere în sprijinul cuiva. [< limba franceza baser].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

baza
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru baza:
bazá [Atestat: latina medievală / prezentul indicativ: bazazéz / Etimologie: franceza baser] 1-2 verb tranzitiv, reflexiv: A (se) sprijini pe ceva Si: a (se) întemeia, a (se) rezema. 3 verb reflexiv: A se bizui.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

BAZA
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru BAZA:
BAZÁ verb

I. reflexiv, trecut a (se) întemeia, a (se) sprijini (pe ceva).

II. reflexiv a avea încredere (în). (< limba franceza baser)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

bază
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru bază:
báză (báze), substantiv feminin

– Temei, temelie, fundament.

– Variante (învechit), basă. în franceză base.

– derivat a baza, ca limba franceza baser.
Forme diferite ale cuvantului baza: báze

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

bază
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru bază:
bază, baze, substantiv feminin

1. loc de întâlnire a unei bande de infractori.

2. sediul poliției.

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

baza
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru baza:
bazá verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu bazéz, persoana a treia singular: el / ea și plural bazeáză
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

bâză
Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a dă următoarea definitie pentru bâză:
bâză forme insectă: muscă, albină. [ vezi bâz!].
Definiție sursă: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

bază
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru bază:
báză substantiv feminin, genitiv dativ articulat bázei; plural báze
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

bâză
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru bâză:
bâză substantiv feminin, genitiv dativ articulat bâzei; plural bâze
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

bază
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru bază:
báză substantiv feminin, genitiv dativ articulat bázei; plural báze
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

BÂZĂ
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru BÂZĂ:
BÂZĂ substantiv verbal albină, muscă, streche.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

baza
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru baza:
bazá (a baza) verb, indicativ prezent 3 bazeáză
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

Bază
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru Bază:
Bază ≠ vârf
Definiție sursă: Dicționar de antonime


CUVINTE APROPIATE DE 'BAZA'
BAYÓUBayreuthBÂZBAZBazăBAZACÓNIEbâzâcosbazagheán-báșaBÂZÂÍ

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL Bază
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului bază dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
I, 102 / Plural: bazăze / Etimologie: franceza base] 1 Parte care susține un corp, o clădire sau un element de construcție Si: temei, temelie, talpă.
8 Îs bază militară Structură militară a cărei prezență într-un anumit loc duce la avantaje strategice și tactice.
Sau pe bază de.
26 Elt; îs bază de timp Unitate funcțională a unor aparate electronice, care generează impulsuri la intervale de timp precise.
27 Inf; îs bază de date Ansamblu de date astfel organizate, încât pot fi utilizate de programe multiple.
28 Îs bază de lansare Loc unde se află instalațiile necesare pentru pregătirea, lansarea și controlul zborului rachetelor.
BÁZĂ bazăe forme 1 Totalitate a elementelor de rezistență pe care se sprijină o construcție; temelie; fundament.
Bazăa coloanei.
Bazăa triunghiului.
Bază de aprovizionare.
Bază sportivă.
       • bază navală port militar.
Bază militară loc de staționare pe teritoriul unui stat a unor trupe dotate cu mijloace de luptă pentru război.
Bazăele unui acord.
       • Fără bază neîntemeiat; inconsistent.
A pune bazăele a ceva a întemeia; a funda.
Bază economică a societății totalitate a relațiilor de producție într-o etapă determinată a dezvoltării sociale.
6 anatomie: bazăa craniului parte a craniului, care închide cutia cranială spre ceafă.
7 lingvistică: bază de articulație mod, posibilitate de articulare a sunetelor la un popor.
Bază unei construcții.
Un laminor fixat pe o bază.
La bază muntelui.
Materia ca bază a existenței.
Bază concepției, teoriei sale.
Bază populară a baladei.
Toată teoria lui se bază pe.
Te poți bază pe mine!.
La bază muntelui.
Materia considerată ca bază a existenței.
Bază concepției, teoriei sale.
Toată teoria lui se bază pe.
Bazá [Atestat: latina medievală / prezentul indicativ: bazăzéz / Etimologie: franceza baser] 1-2 verb tranzitiv, reflexiv: A se sprijini pe ceva Si: a se întemeia, a se rezema.
Bazá a bază verb, indicativ prezent 3 bazeáză.

GRAMATICA cuvântului Bază?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului bază.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul Bază poate fi: substantiv, adjectiv, verb, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul Bază sa indeplinească rolul de: substantiv feminin,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor o / două
  • group icon La plural verbul baza se conjugă: ei ele bazeáză
  • group icon La plural substantivul bază are forma: báze
VEZI PLURALUL pentru Bază la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE bază?
Vezi cuvântul bază desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul bază?
[ ba-ză ]
Se pare că cuvântul bază are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL Bază
Inţelegi mai uşor cuvântul bază dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Pe ce bază afirmi acest lucru? A sta sau a fi la baza a ceva = a forma temelia, fundamentul a ceva
A avea ceva la bază = a se întemeia pe ceva sigur, solid
Ce studii ar la bază? A pune bazele a ceva = a întemeia, a funda
locuțiune adjectiv De bază = fundamental, esențial; pe care te poți bizui
= a în conformitate cu
= Statul romîn democrat-popular asigură întărirea și dezvoltarea forțelor de producție ale țării prin industrializarea ei socialistă, prin lichidarea înapoierii economice, tehnice și culturale, prin transformarea socialistă treptată a agriculturii pe baza liberului consimțămînt al țăranilor muncitori
Bază aeriană sau aviatică = aeroport militar, înzestrat cu hangare și cu ateliere de reparații pentru un număr mai mare de avioane
Bază navală = port militar
Bază de operații sau bază operativă = zonă sau regiune în care se concentrează trupe de arme diferite, în vederea unor operații viitoare
GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt 140; d În expresie bază sportivă = complex de instalații servind sportivilor pentru antrenamente și competiții
În expresie Bază de articulație = modul de articulare a sunetelor caracteristic pentru o anumită limbă sau un anumit dialect; sistemul pozițiilor și mișcărilor organelor fonatoare caracteristic vorbitorilor într-o anumită limbă sau într-un anumit dialect
În expresie Baza craniului = partea craniului care închide cutia craniană înspre ceafă
locuțiune adjectiv De bază = fundamental, esențial
Fără bază = neîntemeiat, inconsistent
= în conformitate cu
A avea ceva la bază = a se întemeia pe ceva sigur
A pune bazele a ceva = a întemeia, a funda
Bază aeriană = aeroport militar
Bază navală = port militar
Bază sportivă = complex de instalații sportive
În sintagma Baza craniului = partea craniului care închide cutia craniană înspre ceafă
Electronică; în sintagma Bază de timp = unitate funcțională a unor aparate electronice, care generează impulsuri la intervale de timp precise
♦ baza a puterii unui număr = număr care se ridică la puterea indicată de exponent
♦ de baza = principal, fundamental; a pune baza ele = a întemeia, a înființa
♦ baza militară = zonă special amenajată și dotată cu instalații, în care sunt concentrate unități, mijloace și materiale de luptă
Baza sportivă = teren special amenajat și dotat pentru practicarea diferitelor sporturi
Bază economică = totalitatea relațiilor de producție într-o etapă determinată a dezvoltării sociale
Bază militară = loc special pe teritoriul unui stat unde staționează trupe dotate cu mijloace de luptă necesare acțiunilor de război
Bază sportivă = teren special amenajat și dotat pentru practicarea diferitelor sporturi
Bază economică = orînduire economică, structură economică
Bază economică = orânduire economică, structură economică

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL Bază

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Imperativ categoric?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a se face ziuă
a părăsi domeniul faptelor reale, a trece la exagerări, la înflorituri
principiu enunțat de kant după care obligația morală are un caracter absolut, necondiționat, spre deosebire de cerințele condiționate ale vieții cotidiene
cu deosebire, mai ales
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app