eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție baraj


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Baraj [ ba-raj ]
VEZI SINONIME PENTRU baraj PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului baraj în mai multe dicționare

Definițiile pentru baraj din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ (< limba franceza ) substantiv neutru

1. Obstacol transversal pe firul unei văi, natural (de alunecare, prăbușire, vulcanic, morenaic, glaciar) sau antropic (din lemn, zid, beton etc.)

2. Contrucție hidrotehnică, așezată transversal în albia unui curs de apă, pentru ridicarea nivelului apei în amonte și crearea unui lac de acumulare. Cele mai înalte b.: Rogunsk și Nurek (C.S.I., 325 m și respectiv 317), Grande Dixence (Elveția, 285 m), Vaiont (Italia, 262 m), Oroville (S.U.A., 230 m); în România, baraj de la Bicaz, pe Bistrița (127 m), de la Vidraru, pe Argeș (167 m), baraj Gura Apelor de pe Rîul Mare al hidrocentralei Brazi (174 m). Sin. stăvilar, zăgaz.

3. Lucrare executată în mină din scînduri sau din pînză cauciucată, pentru reducerea curentului de aeraj în vederea stingerii incendiilor subterane.

4. Piedică, barieră.

5. (MILIT.) Lucrare genistică constituind un obstacol în înaintarea inamicului (b. antitanc, baraj contra infanteriei). Se realizează: baraj explozive (cîmpuri de mine), baraj neexplozive (șanțuri, escarpe etc.), baraj chimice (substanțe toxice de luptă).

6. Întrecere între doi sau mai mulți sportivi sau între două sau mai multe echipe, aflate la egalitate, pentru a se departaja într-un clasament oficial.

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic

BARAJ
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ, baraje, substantiv neutru

1. Stăvilar, zăgaz. Un om într-o zi poposea Pe malu-i cărunt și sălbatic [al Bistriței]... în valuri își prinse obrazul: «Adună-ți, bătrîne, izvoarele reci, Aici ridica-vom barajul». FRUNZĂ, în POEZ. N. 228.

2. Piedică, barieră. (termen militar, de obicei urmat de determinări) Lucrare realizată prin săpături, așezare de mine etc., cu scopul de a opri sau de a întîrzia înaintarea inamicului. Baraj de sîrmă ghimpată. Baraj de mine. Baraj de artilerie (adesea fără determinare) = tir susținut de artilerie, care are drept scop să oprească atacul inamicului. Barajul stăruia de mai bine de trei ceasuri drept deasupra liniei întîia. CAMILAR, N. I 437. Și-auzul [ne e] plin de focuri de baraj, Căci am luptat pe margini de genune. CAMIL PETRESCU, vezi 86. Dacă s-ar porni o baterie în bubuituri puternice, grămada sprijinită de cîrje ar porni din nou în salturi nebune pentru trecerea de baraj. SAHIA, N. 18.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

BARAJ
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ, baraje, substantiv neutru

1. Construcție care oprește cursul unui râu spre a ridica nivelul apei în amonte, a crea o rezervă de apă, o cădere de apă pentru hidrocentrale etc.; stăvilar, zăgaz.

2. (termen militar) Lucrare de fortificație făcută spre a opri înaintarea inamicului.
       • Baraj (de artilerie)= trageri de artilerie pentru oprirea înaintării inamicului. Foc de baraj= tragere calculată spre a acoperi cu o ploaie de proiectile o suprafață de teren, care să devină astfel inaccesibilă inamicului.
♦ Ceea ce constituie o piedică (în drum).

3. Întrecere suplimentară între mai mulți concurenți sau între mai multe echipe care au obținut același număr de puncte, pentru a se putea departaja într-un clasament oficial.4. (psihologie; în sintagma) Baraj psihic = simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă și nemotivată a unui act (4).

– Din limba franceza barrage.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

baraj
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru baraj:
baráj sn [Atestat:

I. IONESCU, M. 323 / V: (înv) -agiu / Plural: baraje, (rar) barajuri / Etimologie: franceza barrage] 1 Construcție care oprește cursul unui râu pentru a ridica nivelul apei în amonte, a crea o rezervă de apă, o cădere de apă pentru hidrocentrale etc. Si: stăvilar, zăgaz. 2 (Fig) Piedică în calea unei acțiuni. 3 (Îs)

– psihic Simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă și nemotivată a unui act. 4 (Îs)

– de artilerie Tir de artilerie executat ca să împiedice acțiunea terestră sau aeriană a inamicului într-un spațiu limitat. 5 (Îs) baraj de mine (terestre sau marine) Dispozitiv sau grupare de mine (terestre sau marine) așezate camuflat într-o anumită regiune, pentru a distrage oameni, vehicule sau vase. 6 Închidere a unui drum printr-o barieră. 7 (Spt) Probă suplimentară pentru a desemna câștigătorul într-o competiție foarte strânsă.

Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

BARAJ
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ, baraje, substantiv neutru

1. Construcție hidrotehnică, așezată transversal în albia unui curs de apă, pentru ridicarea nivelului apei în amonte și crearea unui lac de acumulare; stăvilar, zăgaz.

2. (termen militar) Lucrare de fortificație făcută pentru a opri înaintarea inamicului.
       • Baraj (de artilerie) = tir de artilerie pentru oprirea înaintării inamicului. Foc de baraj = tragere care acoperă cu o ploaie de proiectile o suprafață de teren, pentru a deveni astfel inaccesibilă inamicului.
♦ Ceea ce constituie o piedică (în drum).

3. Întrecere suplimentară între mai mulți concurenți sau între mai multe echipe aflate la egalitate, pentru a se putea departaja într-un clasament oficial.

4. (În sintagma) Baraj psihic = simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă și nemotivată a unui act (4).

– Din limba franceza barrage.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

BARAJ
Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ substantiv neutru

1. construcție hidrotehnică așezată transversal pe cursul unei ape curgătoare pentru a ridica nivelul apei sau a-i regulariza cursul; stăvilar, zăgaz.

2. lucrare provizorie pentru a împiedica pătrunderea apei într-o zonă de lucru, a opri circulația rutieră etc.

3. piedică; barieră.

4. lucrare de fortificație care împiedică înaintarea inamicului pe anumite direcții.

5. foc intens de artilerie sau de arme automate ca să oprească atacul inamicului.

6. întrecere suplimentară pentru promovarea mai multor echipe sportive sau concurenți aflați la egalitate ori pentru stabilirea ordinii lor într-un clasament.

7. (medicină) tulburare ideomotorie caracterizată printr-un blocaj în șirul ideilor, în exprimarea lor. (< limba franceza barrage)

Definiție sursă: Marele dicționar de neologisme

BARAJ
Dicționarul de neologisme dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ substantiv neutru

1. Obstacol artificial ridicat pe cursul unei ape curgătoare pentru a ridica nivelul apei sau a-i regulariza cursul; stăvilar, zăgaz.
♦ Lucrare provizorie într-un puț de mină, care oprește pătrunderea apelor în timpul săpării acestuia.

2. Piedică; barieră.
♦ Lucrare de fortificație care împiedică înaintarea inamicului pe anumite direcții.

3. Foc dens și rapid de artilerie sau de arme automate, care are drept scop să oprească atacul inamicului.

4. (Sport) Întrecere suplimentară pentru promovarea mai multor echipe sau concurenți aflați la egalitate într-o categorie superioară sau pentru stabilirea ordinii lor într-un clasament. [plural -je, -juri. / < limba franceza barrage].

Definiție sursă: Dicționar de neologisme

BARAJ
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ, baraje, substantiv neutru

1. Obstacol construit de-a curmezișul albiei unei ape pentru a-i opri complet curgerea, în scopul ridicării nivelului în amonte; stăvilar, zăgaz.
♦ Lucrare provizorie într-un puț de mină în timpul săpării acestuia, pentru a opri pătrunderea apelor care vin de sus sau care izvorăsc din fund.

2. Piedică, barieră; (termen militar) lucrare realizată prin săpături, așezare de mine etc., cu scopul de a opri înaintarea inamicului.
       • Baraj (de artilerie) = tir susținut de artilerie, pentru oprirea înaintării inamicului.

– în franceză barrage.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

BARAJ
Noul dicționar explicativ al limbii române dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARÁJ baraje n.

1) Construcție făcută transversal pe cursul unei ape (pentru a o opri sau a regla nivelul); zăgaz; stăvilar. baraj de beton.

2) termen militar Lucrare de fortificație făcută cu scopul de a întârzia sau de a opri înaintarea inamicului. baraj de fum.

3) Obiect material care împiedică libera trecere; obstacol; stavilă.

4) figurat Factor care împiedică realizarea unei acțiuni; obstacol; piedică; impediment; stavilă; barieră. /<fr. barrage
Forme diferite ale cuvantului baraj: baraje

Definiție sursă: Noul dicționar explicativ al limbii române

BARAJ
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru BARAJ:
BARAJ substantiv stăvilar, zăgaz, (regional) opritoare, (Moldova și Bucovina) iezătură, (prin Muntenia) năsadă, (Moldova) opust. (baraj pe Lotru.)
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

baraj
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru baraj:
baráj substantiv neutru, plural baráje
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

baraj
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru baraj:
baráj substantiv neutru, plural baráje
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'BARAJ'
baraimlấcbărăitábărăitárebărăitátBARÁJbarajístbaralicbaramóiuBARANAGAR

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL baraj
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului baraj dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
323 / V: înv -agiu / Plural: baraje, rar barajuri / Etimologie: franceza barrage] 1 Construcție care oprește cursul unui râu pentru a ridica nivelul apei în amonte, a crea o rezervă de apă, o cădere de apă pentru hidrocentrale etc.
5 Îs baraj de mine terestre sau marine Dispozitiv sau grupare de mine terestre sau marine așezate camuflat într-o anumită regiune, pentru a distrage oameni, vehicule sau vase.
BARÁJ baraje n.
Baraj de beton.
Baraj de fum.
Barajul construit pe Lotru.
Baraj pe Lotru.

GRAMATICA cuvântului baraj?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului baraj.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul baraj poate fi: substantiv,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul baraj sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul baraj are forma: baráje
VEZI PLURALUL pentru baraj la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

CUM DESPART ÎN SILABE baraj?
Vezi cuvântul baraj desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul baraj?
[ ba-raj ]
Se pare că cuvântul baraj are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL baraj
Inţelegi mai uşor cuvântul baraj dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Baraj de artilerie adesea fără determinare = tir susținut de artilerie, care are drept scop să oprească atacul inamicului
Psihologie; în sintagma Baraj psihic = simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă și nemotivată a unui act 4
Baraj de artilerie = tir de artilerie pentru oprirea înaintării inamicului
Foc de baraj = tragere care acoperă cu o ploaie de proiectile o suprafață de teren, pentru a deveni astfel inaccesibilă inamicului
În sintagma Baraj psihic = simptom al schizofreniei care constă în oprirea bruscă și nemotivată a unui act 4
Baraj de artilerie = tir susținut de artilerie, pentru oprirea înaintării inamicului

© 2025 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL baraj

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Reflexiv a i se uda ochii?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
consoană a cărei articulație nu conține nici un element palatal
urs polar; urs polar
a i se umple ochii de lacrimi
țesutul vaselor sangvine
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app