eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție austria


PROPOZIȚII DIMINUTIVE PLURALGRAMATICĂSILABE
Austria [ a-us-tri-a ]
VEZI SINONIME PENTRU austria PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului austria în mai multe dicționare

Definițiile pentru austria din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul enciclopedic dă următoarea definitie pentru AUSTRIA:
AUSTRIA, Republica austria, stat federal în Europa Centrală; 83,8 mii km2; 7,62 termen militar locuțiune (1989). Limba de stat: germana. Cap.: Viena. Orașe pr.: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck. popular urbană: 55,1 la sută. Este format din 9 landuri. Țară muntoasă (Alpii Orientali sau Austrieci și Prealpii ocupă 3/4 din supr, țării), cu alt. mai coborîte în E, în bazinul Vienei (pe Dunăre) și în Burgenland (sector al Cîmpiei Panonice). Climă temperat-continentală cu precipitații bogate în regional alpină (peste 2.000 mm/an). Dunărea străbate Austria pe c. 300 km. Resurse de subsol variate, dar cu rezerve restrînse (excepție magnezitul); petrol, gaze naturale, minerit de cupru, grafit, lignit, plumb, marmură, magneziu (c. 40 la sută din prod. mondială). industrie Austria produce energie electrică (50,2 miliarde kWh, 1989), oțel (5 termen militar t, 1989), aluminiu (169,2 mii t, 1989), material rulant, echipament energetic și electrotehnic, utilaje industriale, cauciuc sintetic, medicamente, ciment (4,75 termen militar t, 1989), produse textile și alimentație Pădurile (38,1 la sută din supr. țării) favorizează dezvoltarea industrie de prelucr. a lemnului, celulozei și hîrtiei (255,6 mii t hîrtie de ziar, 1989), 17,1 la sută din supr. Austria este cultivată cu grîu, secară, orz, cartofi (0,9 termen militar t, 1988), ovăz, sfeclă de zahăr; creșterea intensivă a animalelor: bovine (2,6 termen militar capete, 1988), porcine (3,9 termen militar capete, 1988). C. forme: 6.482 km (3.219 electrifcați). Căi rutiere non-urbane: 11.676 km (1.405 km autostrăzi, 1988). Turism intens (12,9 termen militar vizitatori străini, 1979), care asigură 1/3 din venitul național. Exportă produse metalurgice și ale industrie construcții de mașini (peste 1/2), produse chimice, textile, celuloză și hîrtie, produse din lemn ș.a. și importă materii prime și semifabricate, utilaje și mașini, bunuri industriale de consum, mijloace de transport, combustibili, produse alimentație ș.a.

– Istoric. Locuită în antic. de triburi germanice, Austria a devenit în 1156 ducat în cadrul Imp. Romano-German. Stăpînită de Habsburgi (sfîrșitul secolul 13), care, obținînd în secolul 16-18 coroana imperială, au implicat Austria aproape în toate coalițiile războaielor europene. Austria și-a extins puterea asupra Cehiei, Sileziei, Ungariei, Transilvaniei și a altor teritorii. La sfîrșitul secolul 18 și începutul secolul 19, Austria a participat la aproape toate coalițiile antinapoleneene. În 1806, Francisc II a renunțat la titlul de împărat romano-german, devenind împărat al Austria În 1815, a participat la crearea Sfintei Alianțe. În 1848-1849 în Austria și în terit. ocupate (Ungaria, Transilvania, Cehia) au avut loc revoluții burghezo-democratice. În urma războaielor cu Franța și Italia (1859) și cu Prusia (1866), Austria a pierdut, rînd pe rînd, posesiunile din Pen. Italică și din Germania. În 1867 s-a creat monarhia dualistă austro-ungară, cu tendințe expansioniste în Balcani. Austro-Ungaria a participat la primul război mondial alături de Germania. În 1918, Imp. Habsburgic s-a destrămat și a luat ființă Austria (cu granițele fixate de Tratatul de la Saint-Germain, în 1919). La 12 nov. 1918, Austria a fost proclamată republică. În mart. 1938, Germania hitleristă a ocupat A., anexînd-o (Anschluss). Eliberată în 1945, în cea mai mare parte de armata sovietică, Austria a rămas temporar sub administrația U.R.S.S., S.U.A., Marii Britanii și Franței. La 27 apr. 1945 este proclamată cea de-a doua republică. Tratatul de stat semnat la Viena, la 15 mai 1955, restabilește suveranitatea Austria Parlamentul austriac, adoptă, la 26 oct. 1955, Legea Constituțională asupra neutralității permanente a statului austriac. Austria este o republică federală. Activitatea legislativă este exercitată de Adunarea Federală, compusă din Consiliul Federal și Consiliul Național, iar cea executivă, de guvernul federal (condus de liderul partidului majoritar din Consiliul Național).
Forme diferite ale cuvantului austria: republica austria

Definiție sursă: Dicționar enciclopedic


CUVINTE APROPIATE DE 'AUSTRIA'
australoídaustralopitécAUSTRALOPITECÍNEAustraziaAUSTRIAAUSTRIA INFERIOARĂAUSTRIA SUPERIOARĂaustriácaustrián

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL AUSTRIA
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului austria dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
AUSTRIA, Republica austria, stat federal în Europa Centrală; 83,8 mii km2; 7,62 termen militar locuțiune 1989.

GRAMATICA cuvântului AUSTRIA?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului austria.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul AUSTRIA poate fi:
    VEZI PLURALUL pentru AUSTRIA la mai multe forme împreună cu EXERCIȚII

    CUM DESPART ÎN SILABE austria?
    Vezi cuvântul austria desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul austria?
    [ a-us-tri-a ]
    Se pare că cuvântul austria are patru silabe

    © 2025 qDictionar.com

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Cerere solvabilă?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    de mai înainte, de adineaori
    plantă erbacee cu tulpina dreaptă, cu frunzele lanceolate și dințate și cu flori albe-gălbui, dispuse în capitule achillea ptarmica
    în economia de mărfuri cerință de mărfuri și de servicii pentru care cumpărătorii dispun de mijloace de plată
    respirație în care expirația este însoțită de gemete
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app