eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție adevr


EXPRESII DIMINUTIVE GRAMATICĂSILABE
AdevẮr [ a-devẮr ]
VEZI SINONIME PENTRU adevẮr PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului adevr în mai multe dicționare

Definițiile pentru adevr din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ADEVẮR:
ADEVẮR, adevăruri, substantiv neutru

1. (În opoziție cu eroare) Concordanță desăvîrșită, confirmată de practică, între percepțiile noastre și natura obiectivă a lucrurilor percepute; cunoștință autentică despre realitatea obiectivă, reprezentînd o reflectare justă a acesteia. Antitezele dintre adevăr și eroare, bine și rău, identitate și diversitate, necesitate și întîmplare, pe care vechea metafizică, încă răspîndită, nu le-a învins, nu mai impresionează pe nimeni, căci acum se știe că aceste antiteze nu au decît o valabilitate relativă, că ceea ce a fost recunoscut acum ca adevărat are latura sa greșită, azi ascunsă, dar care se va ivi mai tîrziu, întocmai cum ceea ce a fost recunoscut acum ca greșit are și latura sa adevărată, în virtutea căreia a putut să treacă pînă acum drept adevăr. MARX-ENGELS, O. A. II 353.
       • Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective și este independent de conștiința omului. Afirmația științelor naturii că pămîntul a existat înaintea omenirii este un adevăr obiectiv. LENIN, matematică EMP. 131. Adevăr relativ = adevăr admis de știință într-o anumită etapă istorică, care urmează a fi dezvoltat, verificat și precizat și care constituie o treaptă în cucerirea adevărului absolut. Pentru materialismul dialectic nu există o linie de demarcație de netrecut între adevărul relativ și cel absolut. LENIN, matematică EMP. 145. Adevăr absolut = adevăr alcătuit din suma adevărurilor relative, care nu poate fi dezmințit în viitor, care reprezintă cunoașterea completă, sub toate aspectele, a lumii obiective și de care omenirea se apropie din ce în ce mai mult. Prin natura ei, gîndirea omenească e, prin urmare, în stare să ne dea și ne dă adevărul absolut, care se alcătuiește din suma adevărurilor relative. Fiecare treaptă a dezvoltării științei adaugă noi grăunțe Ia această sumă a adevărului absolut, limitele fiecărui postulat științific fiind totodată relative, și anume cînd lărgite, cînd îngustate de ulterioara sporire a cunoștințelor. LENIN, matematică EMP. 144.

2. (De obicei în opoziție cu minciună) Ceea ce corespunde realității, ceea ce în fapt este adevărat. În toate adevărurile vieții, în tot ce e freamăt puternic și nou, Răzbate, străbate mărețul ecou Al zilei mărețe, ce-n veci nu va trece: Noiembrie șapte din șaptesprezece! DEȘLIU, G. 46. Adevărul... nu-i decît unul, dar dumneata nu-l pricepi. SADOVEANU, N. forme 46. Ne-am jucat de-a «adevărul și minciuna» și, cînd mi-a venit mie rîndul, i-am spus că-i urîtă și frumoasă; treaba ei dac-o luat pe «urîtă» drept adevăr și pe «frumoasă» drept minciună. HOGAȘ, H. 86. Se da de ceasul morții că nu putea descoperi adevărul. ISPIRESCU, L. 21.
       • (întărit prin «adevărat») Nu umblau cu vicleșuguri... Rosteau adevărul adevărat. PAS, L. I 111. Adevărul adevărat e că are două mari slăbiciuni. CAMIL PETRESCU, T. II 74.
♦ Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt. Într-adevăr, bunicule... acuma mi-am adus aminte care-i lucrul cel mai bun pe lume. SADOVEANU, N. forme 30. Mă uit... în adevăr, la cîțiva pași înaintea calului, zăresc o mogîldeață mică, sărind și țopăind. CARAGIALE, O. I 334. (Învechit) Cu adevăr = cu adevărat. Iănache Văcărescu fu cu adevăr un om în veci memorabil. ODOBESCU, S. I 327.

3. (În opoziție cu inexactitate) Justețe, exactitate. Fenomenele... să confirmeze adevărul calculelor sale. BĂLCESCU, O. II

10.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ADEVẮR
Dicționarul limbii române moderne dă următoarea definitie pentru ADEVẮR:
ADEVẮR, adevăruri, substantiv neutru

1. (În opoziție cu eroare) Concordanță desăvârșită, confirmată de practică, între percepțiile noastre și natura obiectivă a lucrurilor percepute; cunoștință autentică despre realitatea obiectivă, reprezentând a reflectare justă a acesteia.
       • Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, și este independent de conștiința omului. Adevăr relativ = adevăr obiectiv condiționat istoricește, susceptibil în permenență de transformări și perfecționări. Adevăr absolut = suma adevărurilor relative privite în devenirea lor infinită.

2. (În opoziție cu minciună) Ceea ce corespunde realității, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate.
       • Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt.

3. (În opoziție cu inexactitate) Justețe, exactitate. Viitorul a confirmat adevărul calculelor sale.

– latina ad + de + verum.

Definiție sursă: Dicționarul limbii române moderne

ADEVẮR
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru ADEVẮR:
ADEVẮR, adevăruri, substantiv neutru

1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realității obiective în gândire; ceea ce corespunde realității, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate.
       • Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității.
       • Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = corespunzător realității, în realitate, de fapt.
♦ Conștiința absolută a autenticității și valabilității conținutului credinței religioase; realitatea spirituală ca subiect al revelației și obiect al credinței.

2. Justețe, exactitate.

– latina ad + de + verum.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ADEVẮR
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ADEVẮR:
ADEVẮR, adevăruri, substantiv neutru

1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realității în gândire; ceea ce corespunde realității, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate.
       • Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității.
       • Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt.

2. Justețe, exactitate. Viitorul a confirmat adevărul calculelor sale.

– latina ad + de + verum.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

adevắr
Dicționaru limbii românești dă următoarea definitie pentru adevắr:


2) adevắr, -áră adjectiv, plural erĭ, ere (latina ad-ad-verus, despre verus, adevărat. vezi văr). Vechĭ Adevărat. adverb Adevărat, în adevăr.[1]
Forme diferite ale cuvantului adevắr: -áră

Definiție sursă: Dicționaru limbii românești

adevắr
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru adevắr:
adevắr substantiv neutru, plural adevắruri
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'ADEVR'
ADEVERÍTadeveritóradeveritúrăadeveséscADEVẮRADEZIÚNEadezívadezivitáteadézmă

GRAMATICA cuvântului adevắr?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului adevắr.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul adevắr poate fi: substantiv, adjectiv, adverb
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul adevắr sa indeplinească rolul de: substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două
  • group icon La plural substantivul adevắr are forma: adevắruri

CUM DESPART ÎN SILABE adevẮr?
Vezi cuvântul adevẮr desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul adevẮr?
[ a-devẮr ]
Se pare că cuvântul adevẮr are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL adevắr
Inţelegi mai uşor cuvântul adevắr dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective și este independent de conștiința omului
Adevăr relativ = adevăr admis de știință într-o anumită etapă istorică, care urmează a fi dezvoltat, verificat și precizat și care constituie o treaptă în cucerirea adevărului absolut
Adevăr absolut = adevăr alcătuit din suma adevărurilor relative, care nu poate fi dezmințit în viitor, care reprezintă cunoașterea completă, sub toate aspectele, a lumii obiective și de care omenirea se apropie din ce în ce mai mult
♦ Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt
Învechit Cu adevăr = cu adevărat
Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, și este independent de conștiința omului
Adevăr relativ = adevăr obiectiv condiționat istoricește, susceptibil în permenență de transformări și perfecționări
Adevăr absolut = suma adevărurilor relative privite în devenirea lor infinită
Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt
Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător
Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității
Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = corespunzător realității, în realitate, de fapt
Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător
Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității
Locuţiune adverbiala Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt

© 2025 qDictionar.com

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: Nu e de mutra lui?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a limita jocul adversarului la apărarea regelui: figurat a ține pe cineva sub presiune
domeniu de radiații electromagnetice vizibile cu ochiul omenesc
e mai presus de ceea ce i se cuvine
instrument optic folosit pentru a obține dispersarea unei radiații electromagnetice compuse în radiațiile monocromatice componente
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app