eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție a sedea ca pe ace ca pe coji de oua ca pe spini


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
şedea [ şe-dea ]
VEZI SINONIME PENTRU şedea PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului a sedea ca pe ace ca pe coji de oua ca pe spini în mai multe dicționare

Definițiile pentru a sedea ca pe ace ca pe coji de oua ca pe spini din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a ședea
Verbul: a ședea (forma la infinitiv)
A ședea conjugat la timpul prezent:
  • eu șed
  • tu șezi
  • el ea șade
  • noi ședem
  • voi ședeți
  • ei ele șed
VEZI VERBUL a ședea CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEÁ, șed, verb

II. intranzitiv (Adesea în concurență cu sta)

1. A se afla așezat pe ceva, a sta jos. Am pățit și noi ca un cerșitori care ședea pe comoară și cerea milostenie. CREANGĂ, P. 134. Pe genunchii mei ședea-vei, Vom fi singuri-singurei. EMINESCU, O. 175. Ședeam trîntiți pe divanuri în toată dezinvoltura moldovenească. RUSSO, O. 48. Seara la noi veneai Și pe laviță ședeai. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 265.

2. A lua loc, a se așeza. Apoi am legat ogarul și am șezut amîndoi lîngă foc, povestind. ISPIRESCU, L. 299. Cu mîna-întinsă magul îi face semn să șadă. EMINESCU, O. I 94. Vorbind astfel, șezu pe marginea patului, lîngă căpătîiul meu. BOLINTINEANU, O. 333.
       • (Întărit prin «jos») Dincă se îndreptă spre o poartă de uluci ascuțite sus, spunîndu-le celor din urmă să șadă jos. CAMIL PETRESCU, O. II

7.
       • (La imperativ, în formule de invitație) Ia șezi ici și spune-mi. DUMITRIU, N. 129. Șezi colea și să ospătezi oleacă. CREANGĂ, P. 32. Șezi, drăguță, să prînzim. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 271.
♦ A se opri din mers așezîndu-se; a poposi. Să-ți dau două mere dulci, Unde-i ședea să le mînci. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 118.

3. A sta sau a rămîne într-un anumit loc, într-o anumită situație sau poziție; a se afla undeva, a nu se mișca din locul sau din poziția ocupară. Directorul de bancă ședea cil ochii în farfurie și asculta jenat. REBREANU, R. I 38. Ea mergea căpșuni s-adune, Fragi s-adune

– Eu ședeam pe prag la noi. COȘBUC, P. I 117. Tu șezi la grajd nedezlipit și să îngrijești de calul meu. CREANGĂ, P. 208. Să șezi cu oamenii la sfat. ȘEZ. I

12.
       • (Întărit prin «locului») Nu te duce; mai bine șezi aici locului. RETEGANUL, P. II 41.
       • Expresia: A ședea la masă = a lua masa; a mînca. Zise tatălui său într-o zi cînd ședeau la masă. ISPIRESCU, L.

14. După ce-a șezut la masă, a zis fetei să se suit în pod. CREANGĂ, P. 289. A ședea grecește, a ședea cloșcă, a ședea pe ghimpi, a ședea binișor, a ședea lipcă vezi c. A-i ședea cuiva (ceva) la inimă, se spune cînd cineva este preocupat de un gînd, urmărit de o idee care nu-i dă pace. Examenul îi ședea însă la inimă și nu-l putea da, fiindcă n-avea bani. CĂLINESCU, E. 80. A ședea pe capul cuiva = a sta mereu lîngă cineva, a-i cădea (cuiva) belea; a plictisi pe cineva cu prea multe stăruințe. A ședea strîmb și a judeca (sau a vorbi, a grăi) drept = a recunoaște adevărul. Și-n adevăr, să ședem strîmb și să judicăm drept: oară ce desfătare vînătorească mai deplină... poate fi pe lume decît aceea care o gustă cineva cînd, prin pustiile Bărăganului, căruța în care stă culcat abia înaintează pe căi fără de urme? ODOBESCU, S. III

15. Șezi strîmb și grăiește drept. NEGRUZZI, S. I 247. A ședea sau a-i ședea cuiva bine (sau rău, frumos etc.) = a fi (sau a nu fi) corespunzător, potrivit, conform cu..; a fi (sau a nu fi) așa cum se cuvine, cum trebuie, cum este indicat. Brîu-i pus! Acum, din ladă Mai ieu șorțul! O, să-mi șadă Fată cum îmi stă nevastă... COȘBUC, P. I 105. Ce nu te gîndești cînd vorbești?... Nu șade frumos! CARAGIALE, substantiv neutru 265. Și din cînd în cînd vărsate, mîndru lacrimile-ți șed. EMINESCU, O. I 83. Ce frumos îi șade creasta ca un roșu comanac. id. O. IV 224.

4. A trăi cîtva timp undeva, a petrece un timp într-un loc; a zăbovi. Și, după ce șezu acolo cîteva zile... plecă luîndu-și calul cu sine. ISPIRESCU, L. 148. Nu ședea-n Moldova mult. ALECSANDRI, P. P. 330. A aștepta. Mărită-te, mîndră mea, După mine nu ședea. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 261.
♦ (Rar, despre obiecte) A se afla așezat sau depozitat într-un locuțiune Alecu nu are cu ce să-mi scoată niște argintării care șed de la mai la argintar. KOGĂLNICEANU, S. 224.

5. A-și avea locuința sau domiciliul fixat undeva, a locui. De unde să-l chem, cînd nici nu știu unde șade. PETRESCU, C. vezi 228. Ședea pe vale-n sus... Ion al Anei. COȘBUC, P. I 228. Palatul în care ședeau moșnegii și cu nora. s-a schimbat iarăși în sărăcăciosul bordei. CREANGĂ, P. 89.

6. A se afla într-o anumită situație în raport cu ceva sau (neobișnuit) cu cineva. Ar fi mers cu el, dar tocmai atunci ședeau mai rău ca oricînd cu banii. BASSARABESCU, la TDRG.

– prezent industrie și: (regional) șez (ALECSANDRI, T. I 115), persoană 3 și: (regional) șede (CREANGĂ, A. 106; NEGRUZZI, S. I 63, JARNÍK-BÎRSEANU, despre 401).

– Variantă: (regional) șădeá (ALECSANDRI, T. I 83, KOGĂLNICEANU, S. 10) verb

II.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

ȘEDEA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEÁ, șed, verb

II. intranzitiv

1. A se afla așezat pe ceva; a sta jos.
       • Expresia: A ședea (ca) pe ghimpi (sau pe foc, pe ace) = a fi nerăbdător și îngrijorat; a fi grăbit să plece. A ședea pe comoară = a fi foarte bogat și zgârcit.

2. A lua loc, a se așeza.
♦ A se opri din mers așezându-se; a poposi.
♦ (De obicei la imperativ sau în construcții negative) A avea astâmpăr, a fi liniștit. Șezi locului!

3. A sta, a se găsi, a rămâne câtva timp într-un anumit loc, într-o anumită situație sau poziție; a nu se mișca din locul sau din poziția ocupată.
       • Expresia: A ședea la masă = a lua masa, a mânca. A(-i) ședea cuiva ceva la inimă = a fi preocupat, stăpânit de ceva, a dori ceva foarte mult. A ședea pe capul cuiva = a plictisi (pe cineva) cu prezența sa sau cu prea multe insistențe. A ședea cu mâinile în sân (sau încrucișate, la brâu, cu brațele încrucișate etc) = a nu face, a nu întreprinde nimic. A ședea strâmb și a judeca (sau a vorbi, a grăi) drept = a discuta cu franchețe; a recunoaște adevărul.

4. A petrece câtva timp undeva, a nu se deplasa (dintr-un anumit loc); a se afla, a rămâne, a zăbovi (într-un anumit loc).
♦ (Rar; despre obiecte) A se afla așezat sau depozitat într-un locuțiune

5. A avea locuința, domiciliul undeva; a locui, a domicilia.

6. (În expresie) A(-i) ședea (cuiva) bine (sau rău, frumos, mândru) = a (nu) i se potrivi; a (nu) fi așa cum se cuvine, cum trebuie, cum este indicat.

7. A se afla într-o anumită situație (în raport cu ceva sau cu cineva).

8. A nu face nimic, a nu avea nici o ocupație. Șade toată ziua.

– latina sedere.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

ȘEDEA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEÁ, șed, verb

II. intranzitiv

1. A se afla așezat pe ceva; a sta jos.
       • Expresia: A ședea (ca) pe ghimpi (sau pe foc, pe ace) = a fi nerăbdător și îngrijorat; a fi grăbit să plece. A ședea pe comoară = a fi foarte bogat și zgârcit.

2. A lua loc, a se așeza.
♦ A se opri din mers așezându-se; a poposi. (De obicei la imperativ sau în construcții negative) A avea astâmpăr, a fi liniștit. Șezi locului!

3. A sta, a se găsi, a rămâne câtva timp într-un anumit loc, într-o anumită situație sau poziție; a nu se mișca din locul sau din poziția ocupată.
       • Expresia: A ședea la masă = a lua masa, a mânca. A(-i) ședea cuiva ceva la inimă = a fi preocupat, stăpânit de ceva, a dori ceva foarte mult. A ședea pe capul cuiva = a plictisi (pe cineva) cu prezența sa sau cu prea multe insistențe. A ședea cu mâinile în sân (sau încrucișate, la brâu, cu brațele încrucișate etc.) = a nu face, a nu întreprinde nimic. A ședea strâmb și a judeca (sau a vorbi, a grăi) drept = a discuta cu franchețe; a recunoaște adevărul

4. A petrece câtva timp undeva, a nu se deplasa (dintr-un anumit loc); a se afla, a rămâne, a zăbovi (într-un anumit loc).
♦ (Rar; despre obiecte) A se afla așezat sau depozitat într-un loc).

5. A avea locuința, domiciliul undeva; a locui, a domicilia.

6. (În expresie) A(-i) ședea (cuiva) bine (sau rău, frumos, mândru) = a (nu) i se potrivi; a (nu) fi așa cum se cuvine, cum trebuie, cum este indicat.

7. A se afla într-o anumită situație (în raport cu ceva sau cu cineva).

8. A nu face nimic, a nu avea nicio ocupație. Șade toată ziua.

– latina sedere.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ședea
Dicționarul etimologic român dă următoarea definitie pentru ședea:
ședeá (-d, șezút), verb –

1. A fi așezat, a ocupa un loc, a sta. –

2. A se așeza, a lua loc, a se pune. –

3. A se instala, a trăi, a locui. –

4. A sta, a rămîne, a se stabili pentru un timp. –

5. A sta liniștit, a se odihni, a se reface. –

6. A fi inactiv, a sta cu mîinile încrucișate. –

7. A conveni, a se potrivi. –

8. A se așeza bine sau rău, a se adapta.

– Mr. șed, șidzui, șideare; megl. șǒd, șădzui, șăderi, istr. șed, șezut. latina sēdēre (Pușcariu 1576; REW 7780), conform italiana sedere, prov. sezer, limba franceza seoir, cat. seure, spaniolă, portugheză seer. Deși este clar diferit de a sta, se confundă vulgar cu el, conform stai jos (corect șezi), ostenită de lunga ședere în picioare (I. Teodoreanu). Se conjugă șed › (șez), șezi, șade (Moldova șede), să șadă (› să șază). conform așeza, șes. derivat cuședea, verb (a conveni, a sta), cu cu- expresiv (Philippide, ZRPh., XXXI, 308; DAR); ședere, substantiv feminin (oprire, rămînere, rezidență); ședință, substantiv feminin, din limba franceza séance adaptat la ședea; șezător, adjectiv (locuitor, rezident); șezătoare, substantiv feminin (petrecere, serată, adunare); șezut, substantiv neutru (rezidență, domiciliu; sediu; dos, fund), mr. șidzut. derivat neol. sedentar, adjectiv, din limba franceza sédentaire; sediment, substantiv neutru; sedimenta, verb, din limba franceza sédimenter; sediu, substantiv neutru, din italiana sede, conform asediu; sesiune, substantiv feminin, din latina sessionem (secolul XIX).
Forme diferite ale cuvantului sedea: sedea-d șezút

Definiție sursă: Dicționarul etimologic român

ȘEDEA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEA verb

1. a sta. (sedea pe o bancă.)

2. a se așeza, a sta, (popular) a se pune. (sedea jos!)

3. a se opri, a poposi, a sta, a trage, a zăbovi. (A sedea la umbra unui stejar.)

4. a domicilia, a fi, a locui, a sta, (popular) a hălădui, a sălășlui, (învechit și regional) a băciui, (regional) a sălăși, (învechit) a sălășui. (A sedea o verb reflexiv:eme la Bacău.)

5. a-i cădea, a i se potrivi, a-i veni. (Haina îi sedea bine.)

6. a-i sta. (Cum îți sedea pălăria?)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

ședea
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru ședea:
ședeá (a sedea) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele șed, persoana a treia singular: el / ea șáde, persoana întâi plural: noi ședém; conjunctiv prezent 3 să șádă; gerunziu șezấnd; participiu șezút
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

ședea
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru ședea:
ședeá verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele șed, persoana a treia singular: el / ea șáde, persoana întâi plural: noi ședém; conjunctiv prezent persoana a treia singular: el / ea și plural șádă, participiu șezút
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

a ședea ca pe ace / ca pe coji de ouă / ca pe spini
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru a ședea ca pe ace / ca pe coji de ouă / ca pe spini:
a ședea ca pe ace / ca pe coji de ouă / ca pe spini expresie a fi neliniștit / nerăbdător.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

ȘEDEA
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEÁ, b. (Ard), < verb a ședea.
Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc

ȘEDEA
Dicționarul onomastic romînesc dă următoarea definitie pentru ȘEDEA:
ȘEDEÁ, b. (Ard), < verb a ședea.
Definiție sursă: Dicționar onomastic romînesc


CUVINTE APROPIATE DE 'A SEDEA CA PE ACE CA PE COJI DE OUA CA PE SPINI'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL ȘEDEA
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului şedea dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Ședea pe o bancă.
Ședea jos! 3.
A Ședea la umbra unui stejar.
A Ședea o verb reflexiv:eme la Bacău.
Haina îi Ședea bine.
Cum îți Ședea pălăria?.
ședeá a Ședea verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele șed, persoana a treia singular: el / ea șáde, persoana întâi plural: noi ședém; conjunctiv prezent 3 să șádă; gerunziu șezấnd; participiu șezút.
Ședea pe o bancă.

GRAMATICA cuvântului ȘEDEA?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului şedea.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul ȘEDEA poate fi: substantiv, adjectiv, verb,
  • Partea de vorbire împreună cu genul gramatical prin care se grupează părţile de propoziţie fac ca cuvantul ȘEDEA sa indeplinească rolul de: substantiv feminin, substantiv neutru,
  • Formarea singularului şi pluralului substantivului se face prin adăugarea numeralelor un / două

CUM DESPART ÎN SILABE şedea?
Vezi cuvântul şedea desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul şedea?
[ şe-dea ]
Se pare că cuvântul şedea are două silabe

EXPRESII CU CUVÂNTUL ȘEDEA
Inţelegi mai uşor cuvântul şedea dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
A ședea la masă = a lua masa; a mînca
A ședea pe capul cuiva = a sta mereu lîngă cineva, a-i cădea cuiva belea; a plictisi pe cineva cu prea multe stăruințe
A ședea strîmb și a judeca sau a vorbi, a grăi drept = a recunoaște adevărul
= a fi sau a nu fi corespunzător, potrivit, conform cu
A ședea ca pe ghimpi sau pe foc, pe ace = a fi nerăbdător și îngrijorat; a fi grăbit să plece
A ședea pe comoară = a fi foarte bogat și zgârcit
A ședea la masă = a lua masa, a mânca
A-i ședea cuiva ceva la inimă = a fi preocupat, stăpânit de ceva, a dori ceva foarte mult
A ședea pe capul cuiva = a plictisi pe cineva cu prezența sa sau cu prea multe insistențe
A ședea cu mâinile în sân sau încrucișate, la brâu, cu brațele încrucișate etc = a nu face, a nu întreprinde nimic
A ședea strâmb și a judeca sau a vorbi, a grăi drept = a discuta cu franchețe; a recunoaște adevărul
În expresie A-i ședea cuiva bine sau rău, frumos, mândru = a nu i se potrivi; a nu fi așa cum se cuvine, cum trebuie, cum este indicat
A ședea ca pe ghimpi sau pe foc, pe ace = a fi nerăbdător și îngrijorat; a fi grăbit să plece
A ședea pe comoară = a fi foarte bogat și zgârcit
A ședea la masă = a lua masa, a mânca
A-i ședea cuiva ceva la inimă = a fi preocupat, stăpânit de ceva, a dori ceva foarte mult
A ședea pe capul cuiva = a plictisi pe cineva cu prezența sa sau cu prea multe insistențe
= a nu face, a nu întreprinde nimic
A ședea strâmb și a judeca sau a vorbi, a grăi drept = a discuta cu franchețe; a recunoaște adevărul 4
În expresie A-i ședea cuiva bine sau rău, frumos, mândru = a nu i se potrivi; a nu fi așa cum se cuvine, cum trebuie, cum este indicat

© 2024 qDictionar.com


SINONIME PENTRU CUVÂNTUL ȘEDEA

Eşti tare la limba română?

Ce înseamnă expresia: A-și da viața?

Apasă click pe răspunsul corect.
corectcorectgresitgreşit
a lucra, a acționa cu mare grabă; a-i da zor; a face un lucru superficial
a extrem de confortabil; care nu reprezintă un lucru de primă necesitate; elegant, somptuos; b de calitate superioară, de prim rang; select; c care are articole de calitate superioară și de rafinament
a-și jertfi viața din devotament pentru cineva sau pentru ceva
a se îngrijora
VEZI RĂSPUNSUL CORECT

Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


dex-app