eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție a juca


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIME GRAMATICĂSILABE
Juca [ ju-ca ]
VEZI SINONIME PENTRU juca PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului a juca în mai multe dicționare

Definițiile pentru a juca din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a juca
Verbul: a juca (forma la infinitiv)
A juca conjugat la timpul prezent:
  • eu joc
  • tu joci
  • el ea joacă
  • noi jucăm
  • voi jucați
  • ei ele joacă
VEZI VERBUL a juca CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru JUCA:
JUCÁ, joc, verb

I.

1. reflexiv (Mai des despre copii) A-și petrece timpul amuzîndu-se (cu diferite jocuri), a se distra. Cîțiva copii se jucau într-o curte. VLAHUȚĂ, O. A. I 143. Cînd bătea ceasul la trii, Ne jucam ca doi copii. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 300.
       • Expresia: (Familiar) Așa nu mă mai joc = nu sînt dispus să continuu în felul acesta.
       • (Urmat de determinări introduse prin prepoziție «de», «în», «cu» și arătînd felul jocului) Se joacă de-a baba-oarba. ▭ Pe o măsuță, paginile scrise de Vaniușa, cuburile cu care s-a jucat. STANCU, U.R.S.S. 42. Jucam în bumbi. SADOVEANU, O. VII 274.

2. reflexiv A glumi, a-și bate joc, a nu lua în serios. Vino! Joacă-te cu mine... cu norocul meu. EMINESCU, O. I 154. A! voi vă jucați cu mine! Afară boaite! Ieșiți că pre toți vă omor! NEGRUZZI, S. I 161.
       • Expresia: A se juca cu sănătatea (sau cu viața) = a nu-și îngriji sănătatea. (Eliptic) Nu te juca, soro, boala n-alege. CARAGIALE, N. S. 63. (tranzitiv) A juca festa (sau renghiul) cuiva = a păcăli pe cineva, a face cuiva o farsă. Se temură să nu le fi jucat iarăși verb reflexiv:un renghi. ISPIRESCU, L. 249.

3. intranzitiv A-și petrece timpul cu jocuri de noroc sau de societate. Trageți toți cîte-o carte: domnule, ești cu mine. Șezi mă rog împotrivă, și vezi de joacă bine. ALEXANDRESCU, M. 265.
       • tranzitiv (Cu complement intern) Alteța-sa... nu învoiește supușilor săi să joace jocuri de hazard. NEGRUZZI, S. I 326.
♦ tranzitiv (Cu privire la o carte de joc, un număr etc.) A pune în joc, a miza pe... Am crezut mereu că la ruletă e bine să joci numere în plin. CAMIL PETRESCU, U. N. 403.
       • Expresia: A juca la bursă vezi bursă.

4. intranzitiv A participa ca jucător la o competiție sportivă. Echipele noastre sportive au jucat în cadrul Festivalului.
♦ tranzitiv A practica un anumit sport. Joacă volei.

5. intranzitiv A dansa. Satu-i strîns în bătătură, Cîntă, joacă, chefuiește. IOSIF, PATR. 25. Și-un prinț la anul! blînd și mic, Să crească mare și voinic, Iar noi să mai jucăm un pic Și la botez! COȘBUC, P. I 59. Se prinseră în horă și jucară. ISPIRESCU, L. 39.
       • figurat Spicele jucau în vînt Ca-n horă dup-un vesel cînt. COȘBUC, P. I 176.
       • tranzitiv(Complementul indică dansul) Domnule Dan trebuie să joci cu noi un cadril. VLAHUȚĂ, O. A. III

10. (Complementul indică fata cu care se dansează) Tu s-o joci, dar mai așa! Liniștit, cum joci pe-o soră. COȘBUC, P. I 136. M-a mînat maica la joc. Cremene și foc! Să joc fata cea frumoasă, Cremene și iască! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 361.
♦ tranzitiv factitiv (Cu privire la unele animale) A face să execute anumite mișcări ritmice. Arabii toți răsar din cort, Să-mi vadă roibul cînd îl port Și-l joc în frîu și-l las în trap! COȘBUC, P. I 109. Mai bine jucam ursul la porțile străine. BOLINTINEANU, O. 198.
♦ tranzitiv A păcăli pe cineva, a-și bate joc de cineva. Lască-mi pică ei în mînă... și am să-i joc și eu cum se cuvine. REBREANU,

I. 60. [Pot] a vă spune în față curat cine sînt și cum v-am îmbrobodit și v-am jucat. GHICA, A. 690.

6. intranzitiv (Despre lucruri văzute în mișcare) A se mișca (sau a da impresia că se mișcă) repede și tremurat. Toate îi joacă pe dinaintea ochilor într-o amețeală plăcută. C. PETRESCU, A. 294. Umbra lui juca pe perete și peretele parcă se clătina. REBREANU, R. I 206. Îi jucau literele sub ochi și se împiedica la fiecare cuvînt. BART, E. 23. Vedea jucînd pe cer trei luni în loc de una. CARAGIALE, O. III 58.
       • (Poetic) Joacă soarele-n ferești. FRUNZĂ, S.

13. Apusul joacă într-un potop de pară. IOSIF, P. 33. P-a ei frunte juca luna Și-i juca prin dezmierdare soarele pe chipul ei. COȘBUC, P. II 137. (reflexiv) Soarele, bătîndu-i drept în față, i se juca pe obraz. vezi limba română noiembrie 1953, 188. Răcoroase, mari li vezi Prin care soarele se joacă. despre BOTEZ, forme S.

7.
       • figurat Pe toate fețele însă juca o întrebare... care aștepta un răspuns. REBREANU, R. II 18. Juca un zîmbet de lumină pe fruntea lui brăzdată-n crețe. GOGA, C. P.

8. În lan erau feciori și fete, Și ei cîntau o doină-n cor, Juca viața-n ochii lor. COȘBUC, P. I 176.
       • Expresia: A-i juca (cuiva) ochii (în cap), se spune despre o persoană care are scînteieri de inteligență în priviri sau despre cel viclean, care privește în lături, ca să nu-și trădeze gîndurile. Ochii îi jucau în cap, vioi și tineri. STANCU, U.R.S.S. 94. Năstase Blîndu ne vorbea liniștit, dar ochii căprii îi jucau necontenit în cap. SADOVEANU, O. VI 352. Ochii îi jucară în toate părțile. DELAVRANCEA, H. T. 21. Un puișor de fată, căreia îi jucau ochii în cap, ca la o șerpoaică. CREANGĂ, P. 167.

7. tranzitiv A mișca încoace și încolo, a sălta ușor, prin mișcări repetate. Joacă în palme un cărbune luat cu mîna ca să-și aprindă țigara. CAMIL PETRESCU, O. I 299. Emil Sava, stînjenit, juca între degete un lanț cu chei prinse în verigă. C. PETRESCU, R. DR. 209. Din scutece copilul Cînd plînge... Te duci și-l joci pe brațe Și-l culci apoi pe sîn. COȘBUC, P. I 215. Vornicelul intră jucînd sita cu darurile miresei. SEVASTOS, N. 125.

8. intranzitiv (Despre actori) A interpreta un rol, într-o piesă sau într-un film; (despre trupe de teatru) a da reprezentație. Trupa... jucă toată vara. CĂLINESCU, E. 86.
       • tranzitiv (Complementul indică piesa reprezentată) O noapte furtunoasă a fost jucată în 1869, ca și Conu Leonida față cu reacțiunea. IBRĂILEANU, S. 38. (reflexiv pasiv) Vodevil... ce s-a jucat la teatrul Iașilor. NEGRUZZI, S. I 69. La 25 ale lunii februarie s-a jucat pentru întîia oară: «Provincialul de la Teatrul Național». RUSSO, O. 137. (figurat) Așa dar a jucat o comedie, ca să mă pedepsească. CAMIL PETRESCU, U. N. 186. (expresie) A juca un rol = a avea însemnătate. Un rol însemnat în pregătirea cadrelor de critici de artă este chemată să-l joace presa. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 390, 1/2. Un rol mare în dezvoltarea culturii naționale în Moldova l-a jucat Gh. Asachi. istorie R.P.R. 287.

9. intranzitiv A nu sta bine fixat, a se mișca; (despre piesele unei mașini, ale unui angrenaj etc.) a se mișca ușor într-un spațiu restrîns. Trebuie să-i bată leațurile care s-au uscat și joacă. C. PETRESCU, Î. II 205. Și așa a slăbit Sandu... în cîteva luni de zile, că-i juca inelul... pe deget. MIRONESCU, S. A. 60.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

JUCA
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru JUCA:
JUCÁ, joc, verb

I.

1. reflexiv A-și petrece timpul amuzându-se cu diferite jocuri sau jucării; a se distra.
       • Expresia: A se juca cu focul = a trata în mod ușuratic un lucru primejdios sau o problemă gravă.

2. reflexiv figurat A-și bate joc, a nu da importanța cuvenită, a nu lua în serios pe cineva sau ceva; a glumi.
       • Expresia: A se juca cu sănătatea (sau cu viața) = a-și neglija sănătatea, a se expune primejdiei.
♦ tranzitiv (Rar) A-și bate joc de cineva; a păcăli, a hărțui, a șicana.
       • Expresia: A juca festa (sau renghiul) cuiva = a face cuiva o farsă, a-l păcăli.

3. intranzitiv A-și petrece timpul cu jocuri de noroc sau de societate.
♦ tranzitiv A pune în joc, a miza pe o carte, pe un număr etc.; figurat a-și asuma un mare risc.

4. intranzitiv A participa ca jucător la o competiție sportivă.
♦ tranzitiv A practica un anumit joc sportiv.

5. intranzitiv și tranzitiv (popular) A dansa.

6. intranzitiv figurat (Despre lucruri văzute în mișcare) A se mișca (sau a da impresia că se mișcă) repede și tremurat; a vibra.
       • Expresia: A-i juca (cuiva) ochii (în cap), se spune despre un om șiret sau despre un om isteț, cu privirea ageră, inteligentă.
♦ tranzitiv A mișca repede, a clătina.

7. intranzitiv A interpreta un rol într-o piesă sau într-un film; (despre trupe de teatru) a da o reprezentație.
♦ tranzitiv A reprezenta o piesă, a prezenta un spectacol.
       • Expresia: A juca un rol (important) = a avea însemnătate mare, a fi decisiv pentru cineva sau ceva.

8. intranzitiv A nu sta bine fixat, a se mișca; (despre piesele unei mașini, ale unui angrenaj etc.) a se deplasa într-un spațiu restrâns.

– latina popular jocare.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

JUCA
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru JUCA:
JUCÁ, joc, verb

I.

1. reflexiv A-și petrece timpul amuzându-se cu diferite jocuri sau jucării; a se distra.
       • Expresia: A se juca cu focul = a trata în mod ușuratic un lucru primejdios sau o problemă gravă.

2. reflexiv figurat A-și bate joc, a nu da importanța cuvenită, a nu lua în serios pe cineva sau ceva; a glumi.
       • Expresia: A se juca cu sănătatea (sau cu viața) = a-și neglija sănătatea, a se expune primejdiei.
♦ tranzitiv (Rar) A-și bate joc de cineva; a păcăli, a hărțui, a șicana.
       • Expresia: A juca festa (sau renghiul) cuiva = a face cuiva o farsă, a-l păcăli.

3. intranzitiv A-și petrece timpul cu jocuri de noroc sau de societate.
♦ tranzitiv A pune în joc, a miza pe o carte, pe un număr etc.; figurat a-și asuma un mare risc.

4. intranzitiv A participa ca jucător la o competiție sportivă.
♦ tranzitiv A practica un anumit joc sportiv.

5. intranzitiv și tranzitiv (popular) A dansa.

6. intranzitiv figurat (Despre lucruri văzute în mișcare) A se mișca (sau a da impresia că se mișcă) repede și tremurat; a vibra.
       • Expresia: A-i juca (cuiva) ochii (în cap), se spune despre un om șiret sau despre un om isteț, cu privirea ageră, inteligentă.
♦ tranzitiv A mișca repede, a clătina.

7. intranzitiv A interpreta un rol într-o piesă sau într-un film; (despre trupe de teatru) a da o reprezentație.
♦ tranzitiv A reprezenta o piesă, a prezenta un spectacol.
       • Expresia: A juca un rol (important) = a avea însemnătate mare, a fi decisiv pentru cineva sau ceva.

8. intranzitiv A nu sta bine fixat, a se mișca; (despre piesele unei mașini, ale unui angrenaj etc.) a se deplasa într-un spațiu restrâns.

– latina popular jocare.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

JUCA
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru JUCA:
JUCA verb

1. a dansa, (popular) a dănțui, a sălta, a sări, (peiorativ) a țopăi. (juca o sîrbă.)

2. a se desfășura, a se disputa. (Meciul s-a juca pe stadionul Giulești.)

3. a face. (juca un șah cu mine?)

4. a practica. (juca tenis de doi ani.)

5. a interpreta, (învechit) a parastisi. (A juca un rol într-o piesă.)

6. a (se) prezenta, a (se) reprezenta, (inv. și popular) a (se) da, (învechit) a (se) parastisi. (Ce se juca în astă-seară la teatru?)

7. a se proiecta, a rula. (Ce film juca astăzi?)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

JUCA
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru JUCA:
JUCÁ verb vezi ademeni, amăgi, cânta, executa, intona, interpreta, încânta, înșela, minți, momi, păcăli, prosti, purta, trișa.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

juca
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru juca:
juca verb vezi ADEMENI. AMĂGI. CÎNTA. EXECUTA. INTONA. INTERPRETA. ÎNCÎNTA. ÎNȘELA. MINȚI. MOMI. PĂCĂLI. PROSTI. PURTA. TRIȘA.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

a juca
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru a juca:
a juca (cuiva) o festă expresie

1. (despre obiecte) a se defecta exact când este mai mare nevoie de ele.

2. a păcăli (pe cineva).

Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

a juca
Dicționarul de argou al limbii române dă următoarea definitie pentru a juca:
a juca (pe cineva) pe degete expresie a manipula (pe cineva), a profita de comportamentul docil al cuiva.
Definiție sursă: Dicționar de argou al limbii române

juca
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru juca:
jucá verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu joc, persoana a doua singular: tu joci; conjunctiv prezent persoana a treia singular: el / ea și plural joáce
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

juca
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru juca:
jucá (a juca) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu joc, 3 joácă, persoana întâi plural: noi jucắm; gerunziu jucấnd
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat


CUVINTE APROPIATE DE 'A JUCA'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL juca
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului juca dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
Juca o sîrbă.
Meciul s-a juca pe stadionul Giulești.
Juca un șah cu mine? 4.
Juca tenis de doi ani.
A juca un rol într-o piesă.
Ce se juca în astă-seară la teatru? 7.
Ce film juca astăzi?.
Juca tenis de doi ani.
Jucá a juca verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu joc, 3 joácă, persoana întâi plural: noi jucắm; gerunziu jucấnd.

GRAMATICA cuvântului juca?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului juca.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul juca poate fi: verb,

    CUM DESPART ÎN SILABE juca?
    Vezi cuvântul juca desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul juca?
    [ ju-ca ]
    Se pare că cuvântul juca are două silabe

    EXPRESII CU CUVÂNTUL juca
    Inţelegi mai uşor cuvântul juca dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
    Familiar Așa nu mă mai joc = nu sînt dispus să continuu în felul acesta
    A se juca cu sănătatea sau cu viața = a nu-și îngriji sănătatea
    Tranzitiv A juca festa sau renghiul cuiva = a păcăli pe cineva, a face cuiva o farsă
    Expresie A juca un rol = a avea însemnătate
    A se juca cu focul = a trata în mod ușuratic un lucru primejdios sau o problemă gravă
    A se juca cu sănătatea sau cu viața = a-și neglija sănătatea, a se expune primejdiei
    A juca festa sau renghiul cuiva = a face cuiva o farsă, a-l păcăli
    A juca un rol important = a avea însemnătate mare, a fi decisiv pentru cineva sau ceva
    A se juca cu focul = a trata în mod ușuratic un lucru primejdios sau o problemă gravă
    A se juca cu sănătatea sau cu viața = a-și neglija sănătatea, a se expune primejdiei
    A juca festa sau renghiul cuiva = a face cuiva o farsă, a-l păcăli
    A juca un rol important = a avea însemnătate mare, a fi decisiv pentru cineva sau ceva

    © 2025 qDictionar.com


    SINONIME PENTRU CUVÂNTUL juca

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Normă juridică?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    document pe baza căruia se execută o lucrare și care servește la evidența muncii prestate, precum și la calculul plății cuvenite pentru ea
    cantitate de oxigen consumată într-un anumit timp de o apă care se scurge prin canale, atunci când este supusă unui proces de curățare biologică
    regulă de conduită cu caracter general și impersonal, emisă de organele de stat competente, a cărei respectare poate fi asigurată prin constrângere
    porțiune îngustă de teren care leagă lobul meandrului de restul șesului sau de versant
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app