eSursa - Dictionar de sinonimeas



Definiție a creste


PROPOZIȚIIEXPRESIISINONIMEANTONIME GRAMATICĂSILABE
Creşte [ creş-te ]
VEZI SINONIME PENTRU creşte PE ESINONIME.COM


definiția cuvântului a creste în mai multe dicționare

Definițiile pentru a creste din dex, dexonline, doom sau diverse alte dicționare explicative ale limbii române:

conjugarea verbului a crește
Verbul: a crește (forma la infinitiv)
A crește conjugat la timpul prezent:
  • eu cresc
  • tu crești
  • el ea crește
  • noi creștem
  • voi creșteți
  • ei ele cresc
VEZI VERBUL a crește CONJUGAT LA TOATE TIMPURILE












Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru CREȘTE:
CRÉȘTE, cresc, verb

III.

1. intranzitiv (Despre oameni, animale, plante) A se mări treptat, ca rezultat al. procesului vieții; a se dezvolta. Ciripiți acolo Păsăruici golașe, Ciripiți și creșteți Ca copilu-n fașe. GOGA, C. P.

13. Băiatul, de ce creștea d-aia se făcea mai isteț. ISPIRESCU, L. 41. Văd iarba cum crește din pămînt. CREANGĂ, P. 243. Și crescu și se făcu mare ca brazii codrilor. EMINESCU, N.

4.
       • (Determinat prin «mare») De trei ani de cînd nu l-am văzut, o fi crescut mare și m-o fi uitat. ALECSANDRI, T. I 183.
       • (Poetic) Vom crește bogați și puternici și dîrji, Cum crește în basm făt-frumosul. BANUȘ, B. 125. Dar amurgul palid a-nceput să scadă. Noaptea, ca un abur, crește din zăpadă. TOPÎRCEANU, S. A. 28.
       • figurat Din fiece piept de ogor Crește poemul spicului roditor. DEȘLIU, G. 19.
       • Expresia: Să crești mare! formulă cu care se răspunde la salut unui copil sau cu care i se mulțumește pentru un serviciu. Bună seara... ziseră copiii.-Să creșteți mari! zise o babă. RETEGANUL, P. II 34. A crește văzînd cu ochii = a crește neobișnuit de repede. Grîul, păpușoiul creșteau văzînd cu ochii. CAMILAR, TEM. 102. Tase e voinic și crește văzînd cu ochii. SADOVEANU, M. C. 196. Purcelul începe a se înfiripa și a crește văzînd cu ochii. CREANGĂ, P. 76.
♦ (Despre păr, pene, unghii și în general despre părți ale corpului) A se ivi și a se dezvolta; a deveni mare. Porni luceafărul. Creșteau În cer a lui aripe. EMINESCU, O. I 176. Ce-ai pățit, ce ți-a crescut în spinare? ALECSANDRI, T. 438. Grijește-ne o lună, două, Să ne crească pene nouă, Să putem și noi zbura. JARNÍK-BÎRSEANU, 205. Crește barba fără veste. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 367.
♦ (Despre o parte a corpului tăiată, ruptă; adesea determinat prin «la loc») A se reface, a se regenera. Unghia zdrobită crește la locuțiune

2. intranzitiv (Despre oameni, urmat de un adverb sau de determinări introduse prin prepoziție «la», «în», «pe», «cu») A-și petrece copilăria, a trăi primii ani ai vieții. Cu mine și cu ea ați crescut. PREDA, Î. 188. Și eu am crescut pe cîmpul Bărăganului! ODOBESCU, S. III

14.
♦ (Despre plante) A trăi, a-și duce viața. Peste flori ce cresc în umbră, Lîngă ape, pe potici, Vezi bejănii de albine. EMINESCU, O. I 100. În ai Daciei munți mari Cresc stejari lîngă stejari Și viteji cu brațe tari. ALECSANDRI, T. II 204.

3. tranzitiv (Cu privire la copii) A îngriji în perioada copilăriei, a educa. Mama Anghelina, dadaca cea bătrînă care mă crescuse. SADOVEANU, N. forme

6. M-ai crescut... și mi-ai purtat de grijă ca un frate. ALECSANDRI, T. 260. O fată orfană crescută de o bunică a ei. NEGRUZZI, S. I 109.
♦ (Cu privire la animale) A prăsi, a înmulți. Stația nu avea un loc împrejmuit unde Tina să-și poată crește păsările. C. PETRESCU, A. 311. Crește cai sălbatici și-i prinde cu arcanul. ALECSANDRI, P. III 200.
♦ (Neobișnuit, cu privire Ia plante) A cultiva. Ea creștea legumi și... le ducea la tîrg de vîndut. SBIERA, P. 249.

4. intranzitiv figurat (Despre oameni) A-și ridica nivelul politic, profesional, cultural; a evolua. Cresc, la țară, oameni noi, cum înainte verb reflexiv:eme nu au putut să crească. GHEORGHIU-DEJ, GOSP. AGR.

9. Mașini se nasc- dar mai cu osebire, cresc oameni, minți și brațe încordate. CASSIAN, H. 50. Și dînsul, și oricare dintre tractoriști și uite și Ștefan Turcu

– creșteau mereu pe măsura sarcinilor, în lupta ce o dădeau pentru îndeplinirea lor. MIHALE, O. 295.
       • tranzitiv (În expresie) A crește cadre = a ridica nivelul politic și ideologic sau calificarea profesională a cadrelor; a forma cadre noi.

5. intranzitiv A se mări, a spori (ca număr, volum,. intensitate, putere). În rîndurile milioanelor și milioanelor de oameni simpli din toate țările crește dorința firească de, apropiere, de cunoaștere și colaborare între țări și popoare. SCÎNTEIA, 1953, nr, 2723. Parcă zăream crescînd spre zări belșugul. DEȘLIU, în POEZ. N. 143. Din ce în ce cîntarea în valuri ea tot crește, Se pare că furtuna ridică al ei glas. EMINESCU, O. I 94. Expresia: A crește inima din cineva sau a-i crește inima în piept sau a-i (crește sufletul), se zice cînd cineva simte o mare bucurie, o deosebită mulțumire. Cînd te văd zîmbind... sufletul îmi crește. EMINESCU, O. I 120. Cît îmi creștea mie inima-n piept, auzind glasul ei! ALECSANDRI, C. 28. Cînd la joc se-mpodobește, Inima din tine crește. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 31. A crește carnea pe cineva vezi carne.
       • tranzitiv Steaua ciobanului părea a-și crește vîlvoarea în răsărit, întrecînd lucirea palidă a lunii. SADOVEANU, forme J. 546.
       • figurat (Despre corpuri în mișcare) A apărea din ce în ce mai mare, apropiindu-se. Din depărtări Văzutu-s-a crescînd în zări Rădvan cu mire. COȘBUC, P. I 145. În goana roibului un sol... Răsare, crește-n zări venind, Și zările de-abia-l cuprind. COȘBUC, P. I 145. Se ivește-un negru nor Plin de zgomot sunător, Ce tot vine, ce tot crește Și pe cîmpuri se lățește. ALECSANDRI, P. II 14.

6. intranzitiv (Despre aluat) A se umfla dospind. Frămîntat-a ș-a dospit, Și cuptorul l-a umplut Și colacii au crescut. ANT. literar popular I 623.

7. intranzitiv (Despre ape) A-și mări. volumul, a umfla. A crescut Murășu mare De nu pot trece călare. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 129.

– Forme gramaticale: perfectul simplu crescut, participiu crescut.

Definiție sursă: Dicționarul limbii romîne literare contemporane

crește
Micul dicționar academic, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru crește:
crește [Atestat: COD. VOR. 145/3 / V: (înv) cresteeaș- / prezentul indicativ: cresc / Etimologie: moștenit din latinescul crescere] 1 vi (despre animale și păsări sălbatice) A se naște și a se mări treptat, până la maturitate. 2 vi (despre animale și păsări sălbatice) A se dezvolta, facându-se mai mare, înalt, gros etc. 3 vi A trăi. 4-5 vi (Îe) (Să) cresteti (sau, îrg, creștere-ai) mare! Formulă de salut sau de mulțumire (adresată unui copil). 6 vi (despre plante; îlv) A creste împrejur A se întinde. 7 vi (Îe) A creste văzând cu ochii (sau ca din apă) A crește foarte repede. 8 vi (Pop; îlv) A creste în burtă (sau a creste carnea pe cineva) A se îngrășa (de prea multă mâncare). 9 vi (Pfm; îe) A creste carnea pe cineva A-i merge cuiva bine. 10 vi (Pfm; îae) A fi mulțumit. 11-12 vi (Pfm) A creste inima din (sau în) cineva ori a-i creste cuiva sufletul sau pieptul A simți o mare bucurie sau mulțumire. 13 vi (despre o parte a corpului unui animal) A ajunge în starea originală. 14 vi A se face la loc Si: a se reface. 15 vi (despre păr, pene etc.) A apărea. 16 vi (Adesea îoc a descrește, a se micșora, a scădea) A se ivi (în depărtare) și a se mări prin apropiere. 17 vi (despre ape) A se umfla. 18 vi (despre aluat) A-și mări volumul. 19 vi (despre zile, nopți, verb reflexiv:eme, timp; adesea îoc a descrește, a se micșora, a scădea) A dura mai mult. 20 vi (despre zgomote, sunete, glas etc.; adesea îoc a descrește, a se micșora, a scădea) A deveni mai puternic (în vibrații). 21 vi (despre națiuni, popoare; adesea îoc a descrește, a scădea) A se înmulți ca număr. 22 vi (despre avere, bunuri; adesea în opoziție a descrește, a se micșora, a scădea) A spori ca număr, valoare etc. 23 vi (De obicei, cu determinări care indică substanța înlocuită; adesea îoc a se micșora, a scădea, a descrește) A deveni mai puternic și mai greu de suportat. 24vi (despre defecte ale obiectelor; adesea îoc a se micșora, a scădea, a descrește) A deveni mai intens și mai adânc. 25 vi (despre boli, simptome, epidemii etc.) A se întinde pe o arie mai mare. 26 vi (despre forme de teren) A deveni mai mare, prin apropiere. 27 vi (despre oameni sau acțiunile, manifestările etc. lor) A progresa. 28 vi (despre ape) A se umfla. 29 vi (despre nivelul apelor) A se ridica. 30 vi (despre aluat, pâine, cozonac etc.) A-și mări volumul prin dospire. 31 vi (Îvr; despre lână) A deveni mai mare. 32 (Rar; despre timp sau unități de timp) A deveni mai lung. 33 vi (despre timp sau unități de timp) A se adăuga. 34 vi (despre ură) A se mări. 35 verb tranzitiv: (C.i. copii) A îngriji să se dezvolte bine. 36 verb tranzitiv: (C.i. plante) A cultiva. 37 verb tranzitiv: (C.i. animale) A prăsi. 38 verb tranzitiv: (C.i. copii) A educa. 39 verb tranzitiv: (C.i. copii) A instrui. 40 vi (despre oameni) A-și ridica nivelul profesional, cultural etc.
Definiție sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

CREȘTE
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru CREȘTE:
CREȘTE verb

1. a se dezvolta, a se înălța, a se mări, (învechit și popular) a odrăsli, (popular) a se ridica, a sălta, a (se) zburătăci. (Ce mult a creste copilul!)

2. a se dezvolta, a trăi, a vegeta. (Ciupercile creste în sol bogat.)

3. a se înălța, a se ridica, a se urca. (Vița a creste mult de la pămînt.)

4. a se reface, a se regenera. (I-a creste unghia căzută.)

5. a educa, a forma, (învechit) a pedepsi. (A creste pe cineva in spiritul patriotismului.)

6. (prin Transilvania) a scula. (creste doi porci.)

7. a cultiva. (creste legume.)

8. a se înmulți, a se mări, a se ridica, a spori, a se urca, (învechit) a se mulți, a prisosi, a se umnoji. (A creste numărul participanților.)

9. a (se) extinde, a (se) lărgi, a (se) mări, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafețele cultivate au creste la...)

10. a (se) mări, a spori, (livresc) a (se) augmenta. (A creste fondul de rulment.)

11. a se îndesi, a se îngroșa, a se înmulți, a spori. (Rîndurile au creste.)

12. a se mări, a se ridica, a se umfla. (Au creste apele în matca lor.)

13. a (se) dospi, (regional) a răsări, (învechit) a aveni. (Aluatul a creste.)

14. a (se) majora, a (se) mări, a (se) ridica, a (se) scumpi, a spori, a (se) sui, a (se) urca. (Au creste prețul; prețurile s-au creste.)

15. a (se) mări, a (se) ridica, a spori. (A creste nivelul de trai.) 16. a se mări, a se ridica, a se sui, a se urca. (I-a creste temperatura.) 17. a se accentua, a se amplifica, a se intensifica, a se întări, a se înteți, a se mări, a spori. (Viteza vîntului a creste.) 18. a (se) îndîrji, a (se) înteți, a spori, (figurat) a (se) ascuți. (Lupta creste în intensitate.) 19. a (se) adînci, a (se) agrava, a (se) amplifica, a (se) intensifica, a (se) mări, a spori, (figurat) a (se) ascuți. (Disensiunile au creste.)

Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române

CREȘTE
Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru CREȘTE:
CRÉȘTE, cresc, verb

III.

1. intranzitiv (Despre oameni, animale și plante sau despre părți ale lor) A se mări treptat, a deveni mai mare ca rezultat al proceselor vitale din organism; a se dezvolta.
       • Expresia: Să crești mare! formulă de salut sau de mulțumire, adresată de obicei unui copil. A crește văzând cu ochii = a crește neobișnuit de repede.
♦ (Despre anumite părți ale corpului) A se reface, a se regenera.
♦ figurat (Despre oameni) A-și ridica nivelul profesional, cultural, etc.; a evolua.

2. intranzitiv A-și petrece copilăria, a trăi primii ani din viață (într-un loc).

3. tranzitiv A îngriji, a educa (un copil).
♦ A prăsi, a înmulți, a îngriji animale sau păsări.
♦ (Rar) A cultiva plante.

4. intranzitiv A se mări, a spori (ca număr, volum, intensitate, durată etc.).
       • Expresia: A crește inima (în piept) sau a-i crește (cuiva) inima (sau sufletul), se spune când cineva simte o bucurie, o mulțumire deosebită.
♦ figurat (Despre corpuri în mișcare) A se vedea din ce în ce mai mare (pe măsură ce se apropie).

5. intranzitiv (Despre aluat) A se umfla, a se ridica prin dospire.

6. intranzitiv (Despre ape) A-și mări volumul, a se umfla. [perfectul simplu crescúi, participiu crescút]

– latina crescere.

Definiție sursă: Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a

CREȘTE
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) dă următoarea definitie pentru CREȘTE:
CRÉȘTE, cresc, verb

III.

1. intranzitiv (Despre oameni, animale și plante sau despre părți ale lor) A se mări treptat, a deveni mai mare ca rezultat al proceselor vitale din organism; a se dezvolta.
       • Expresia: Să crești mare! formulă de salut sau de mulțumire, adresată de obicei unui copil. A crește văzând cu ochii = a crește neobișnuit de repede.
♦ (Despre anumite părți ale corpului) A se reface, a se regenera.
♦ figurat (Despre oameni) A-și ridica nivelul profesional, cultural, etc.; a evolua.

2. intranzitiv A-și petrece copilăria, a trăi primii ani din viață (într-un loc).

3. tranzitiv A îngriji, a educa (un copil).
♦ A prăsi, a înmulți, a îngriji animale sau păsări.
♦ (Rar) A cultiva plante.

4. intranzitiv A se mări, a spori (ca număr, volum, intensitate, durată etc.).
       • Expresia: A crește inima (în piept) sau a-i crește (cuiva) inima (sau sufletul), se spune când cineva simte o bucurie, o mulțumire deosebită.
♦ figurat (Despre corpuri în mișcare) A se vedea din ce în ce mai mare (pe măsură ce se apropie).

5. intranzitiv (Despre aluat) A se umfla, a se ridica prin dospire.

6. intranzitiv (Despre ape) A-și mări volumul, a se umfla. [perfectul simplu crescúi, participiu crescút]

– latina crescere.

Definiție sursă: DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

crește
Dicționarul ortografic al limbii române dă următoarea definitie pentru crește:
créște verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele cresc; conjunctiv prezent persoana a treia singular: el / ea și plural creáscă; perfectul simplu persoana întâi singular: eu crescúi, persoana a treia singular: el / ea crescú, m. m. c. p. crescúse; gerunziu crescând; participiu crescút
Definiție sursă: Dicționar ortografic al limbii române

crește
Dicționarul DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat dă următoarea definitie pentru crește:
créște (a creste) verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele cresc, persoana întâi plural: noi créștem; conjunctiv prezent 3 să creáscă; gerunziu crescấnd; participiu crescút
Definiție sursă: Dicționar DOOM ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugat

A crește
Dicționarul de antonime dă următoarea definitie pentru A crește:
A crește ≠ a descrește, a (se) micșora, a (se) reduce, a scădea, a împuțina
Definiție sursă: Dicționar de antonime

CREȘTE
Dicționarul de sinonime dă următoarea definitie pentru CREȘTE:
CRÉȘTE verb vezi avansa, dezvolta, evolua, înainta, progresa, propăși.
Definiție sursă: Dicționar de sinonime

crește
Dicționarul de sinonime al limbii române dă următoarea definitie pentru crește:
crește verb vezi AVANSA. DEZVOLTA. EVOLUA. ÎNAINTA. PROGRESA. PROPĂȘI.
Definiție sursă: Dicționarul de sinonime al limbii române


CUVINTE APROPIATE DE 'A CRESTE'
23 AUGUSTÀ CONTRECOEUR30 DECEMBRIEà la

EXEMPLE DE PROPOZIȚII CU CUVÂNTUL crește
Este mai uşor să înţelegi sensul cuvântului crește dacă analizezi contextul în care apare în diferite propoziţii
145/3 / V: înv creșteeaș- / prezentul indicativ: cresc / Etimologie: moștenit din latinescul crescere] 1 vi despre animale și păsări sălbatice A se naște și a se mări treptat, până la maturitate.
4-5 vi Îe Să creșteti sau, îrg, creștere-ai mare! Formulă de salut sau de mulțumire adresată unui copil.
6 vi despre plante; îlv A crește împrejur A se întinde.
7 vi Îe A crește văzând cu ochii sau ca din apă A crește foarte repede.
8 vi Pop; îlv A crește în burtă sau a crește carnea pe cineva A se îngrășa de prea multă mâncare.
9 vi Pfm; îe A crește carnea pe cineva A-i merge cuiva bine.
11-12 vi Pfm A crește inima din sau în cineva ori a-i crește cuiva sufletul sau pieptul A simți o mare bucurie sau mulțumire.
Ce mult a crește copilul! 2.
Ciupercile crește în sol bogat.
Vița a crește mult de la pămînt.
I-a crește unghia căzută.
A crește pe cineva in spiritul patriotismului.
Crește doi porci.
Crește legume.
A crește numărul participanților.
Suprafețele cultivate au crește la.
A crește fondul de rulment.
Rîndurile au crește.
Au crește apele în matca lor.
Aluatul a crește.
Au crește prețul; prețurile s-au crește.
A crește nivelul de trai.
I-a crește temperatura.
Viteza vîntului a crește.
Lupta crește în intensitate.
Disensiunile au crește.
Ce mult a crește copilul! 2.
Ciupercile crește în sol bogat.
Crește doi porci.
A crește fondul de rulment.
Au crește apele în matca lor.
A crește nivelul de trai.
I-a crește temperatura.
Créște a crește verb, indicativ prezent persoana întâi singular: eu și persoana a treia plural: ei / ele cresc, persoana întâi plural: noi créștem; conjunctiv prezent 3 să creáscă; gerunziu crescấnd; participiu crescút.

GRAMATICA cuvântului crește?
Câteva aspecte ce ţin de gramatica cuvântului crește.
Ce parte de vorbire poate ocupă în propoziţie? Genul cuvântului sau alte caracteristici morfologice şi sintactice.
Ca şi parte de vorbire într-o propoziţie cuvântul crește poate fi: verb, adverb

    CUM DESPART ÎN SILABE creşte?
    Vezi cuvântul creşte desparţit în silabe. Câte silabe are cuvântul creşte?
    [ creş-te ]
    Se pare că cuvântul creşte are două silabe

    EXPRESII CU CUVÂNTUL crește
    Inţelegi mai uşor cuvântul crește dacă înţelegi sensul expresiei. Uneori cuvintele au sensuri diferite atunci când apar în expresii complexe
    A crește văzînd cu ochii = a crește neobișnuit de repede
    tranzitiv În expresie A crește cadre = a ridica nivelul politic și ideologic sau calificarea profesională a cadrelor; a forma cadre noi
    A crește văzând cu ochii = a crește neobișnuit de repede
    A crește văzând cu ochii = a crește neobișnuit de repede

    © 2025 qDictionar.com


    SINONIME PENTRU CUVÂNTUL crește

    Eşti tare la limba română?

    Ce înseamnă expresia: Valvulă sigmoidă?

    Apasă click pe răspunsul corect.
    corectcorectgresitgreşit
    a rămâne surprins, uimit, dezorientat, buimac
    a fi dornic de a pleca departe
    fiecare dintre cutele membranoase situate la originea arterei aorte și a arterei pulmonare
    a ispăși o greșeală, o vină
    VEZI RĂSPUNSUL CORECT

    Știi care e înțelesul următoarelor expresii?


    dex-app