CONSULTĂ DEX |
Verbul a zbici conjugat la prezent
Verbul a zbici conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a zbici conjugare la condițional prezent
Verbul a zbici conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a zbici la conjunctiv prezent
Conjug a zbici la imperfect
A zbici conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a zbici conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a zbici la perfectul simplu
Conjugarea verbului a zbici la perfectul compus
Conjugă a zbici la viitor anterior
|
Definiție din
ZBICÍ2, zbicesc, verb IV. reflexiv A se usca (la suprafață); a se zvînta. Răspunde, omule, dacă se găsește aicea foc, să ne încălzim și să ne zbicim de ploaie. SADOVEANU, Z. C. 193. Plouase binișor azi-noapte, dar în cursul zilei a fost puțin soare, încît pămîntul s-a zbicit. REBREANU, R. I 92. Pe fața lui Radu erau crestături ca de cuțit, pe unde-l plesnise pielea de cravașă, și sîngele de-abia se zbicise. VLAHUȚĂ, O. A. III 55. Dicționarul limbii romîne literare contemporane • reflexiv impersonal Dacă nu mai plouă, dacă mîine iese soarele, începe a intra apa în glod, ș-apăi începe a se zbici. DEMETRIUS, vezi 133. De verb reflexiv:eo cîteva zile se-ndreptase verb reflexiv:emea; se zbicise bine. CARAGIALE, substantiv neutru 136. • tranzitiv Soarele toamnei, cu puteri puține, a zbicit pămîntul. STANCU, despre 53. Era o urmă cotită de cară... mlaștină hleioasă în verb reflexiv:emea ploilor. Apa cerului o pătrundea în scurt, vîntul și soarele o zbiceau cu grăbire. SADOVEANU, Z. C. 70. |