CONSULTĂ DEX |
Verbul a țăcăni conjugat la prezent
Verbul a țăcăni conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a țăcăni conjugare la condițional prezent
Verbul a țăcăni conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a țăcăni la conjunctiv prezent
Conjug a țăcăni la imperfect
A țăcăni conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a țăcăni conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a țăcăni la perfectul simplu
Conjugarea verbului a țăcăni la perfectul compus
Conjugă a țăcăni la viitor anterior
|
Definiție din
ȚĂCĂNÍ, țăcănesc, verb IV. intranzitiv (Despre obiecte, aparate) A produce un zgomot ritmic, repetat (prin declanșarea unui mecanism); a tăcăi. Cu grabă țăcănea telegraful. CAMILAR, N. I 17. Ceasornicul țăcănea în perete. CARAGIALE, O. I 290. Caravasili scoate mîndru un pistol, ochește, pistolul țăcănește și nu ia foc. GHICA, S. 393. Dicționarul limbii romîne literare contemporane ♦ (Urmat de determinări care arată instrumentul) A produce zgomote ritmice (lovind, izbind, ciocănind). Doi cai mărunți... mergeau liniștiți, în trap domol, din cînd în cînd strănutînd, din cînd în cînd țăcănind din potcoave. SADOVEANU, O. IV 382. Țăcăni cu cuțitul într-un pahar și rugă să se facă tăcere. MIRONESCU, S. A. 110. • tranzitiv Calul își țăcănea potcoavele pe prundul drumului. SADOVEANU, la TDRG. ♦ tranzitiv (Familiar) A scrie la mașină. Cînd s-a adunat numărul cuvenit de pagini, le țăcănesc la mașina de scris. C. PETRESCU, C. vezi 25. – prezent industrie persoană 3 și: țăcăne (BRĂTESCU-VOINEȘTI, Î. 66). |