CONSULTĂ DEX |
Verbul a suge conjugat la prezent
Verbul a suge conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a suge conjugare la condițional prezent
Verbul a suge conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a suge la conjunctiv prezent
Conjug a suge la imperfect
A suge conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a suge conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a suge la perfectul simplu
Conjugarea verbului a suge la perfectul compus
Conjugă a suge la viitor anterior
|
Definiție din
SÚGE, sug, verbDEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită) III. tranzitiv 1. A trage cu gura sau cu botul laptele din sân, din țâță. • Expresia: A suge (ceva) odată (sau împreună) cu laptele mamei = a dobândi o deprindere din cea mai fragedă copilărie. A-și suge de sub unghii = a fi foarte zgârcit. ♦ A sorbi un lichid, un suc etc. Albina suge nectarul florilor. ♦ A dizolva ceva încet în gură și a mânca; a topi ceva puțin câte puțin. Suge o bomboană. ♦ A trage în piept, a aspira. • intranzitiv A suge din țigară. 2. (depreciativ) A goli conținutul unui vas; a bea. ♦ (familial) A fi bețiv. 3. (Despre un corp poros) A absorbi lichide. 4. figurat A stoarce de avere, de putere, de vlagă; a secătui, a slei. • Expresia: A suge (pe cineva) până la măduvă = a-i lua (cuiva) tot ce are, a-l sărăci. A suge sângele cuiva (sau din cineva) = a exploata, a asupri, a chinui pe cineva. ♦ reflexiv (Despre obraji) A se trage mult înăuntru (din cauza lipsei dinților, a slăbiciunii). [perfectul simplu supsei, participiu supt] – latina sugere. |