CONSULTĂ DEX |
Verbul a strica conjugat la prezent
Verbul a strica conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a strica conjugare la condițional prezent
Verbul a strica conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a strica la conjunctiv prezent
Conjug a strica la imperfect
A strica conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a strica conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a strica la perfectul simplu
Conjugarea verbului a strica la perfectul compus
Conjugă a strica la viitor anterior
|
Definiție din
STRICÁ, stric, verbDicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a I. 1. tranzitiv și reflexiv A (se) transforma din bun în rău; a (se) deteriora, a (se) degrada; a (se) defecta. • Expresia: (reflexiv) A se strica căruța în mijlocul drumului = a întâmpina piedici, a avea neplăceri când ești încă departe de țintă. ♦ reflexiv specializare (Despre verb reflexiv:eme) A se schimba în rău, a deveni nefavorabil. 2. tranzitiv (popular) A sfărâma învelișul tare al unui lucru (pentru a scoate și a folosi conținutul); a sparge. ♦ A sfărâma o ușă, o încuietoare, a deschide cu forța (pentru a intra). 3. reflexiv (Despre materii organice) A se altera, a se descompune sub acțiunea agenților exteriori distructivi; (despre aer) a deveni greu respirabil din cauza unor substanțe sau mirosuri neplăcute, nocive. • tranzitiv Factor care strică aerul. 4. tranzitiv și intranzitiv A pricinui stricăciuni, daune, lipsuri; a vătăma. ♦ intranzitiv A fi nefolositor, nepotrivit, dăunător într-o anumită situație. • Expresia: Nu strică (sau n-ar strica) să... = nu-i rău să..., nu face rău cel care... ♦ intranzitiv A fi vinovat, răspunzător. ♦ tranzitiv A greși; a se face vinovat de ceva. • Expresia: Ce strică? = de ce ar fi rău, de ce (să) nu...? ♦ tranzitiv A vătăma un organ sau o funcție organică, a dăuna sănătății. • Expresia: A-și strica gura degeaba = a vorbi în zadar. ♦ tranzitiv figurat (popular; despre stări sufletești) A mâhni; a doborî. 5. tranzitiv A împiedica buna desfășurare a unei acțiuni, a unei stări; a se pune de-a curmezișul, a tulbura, a zădărnici. 6. tranzitiv A influența pe cineva în rău; a corupe. ♦ reflexiv A decădea din punct de vedere moral. 7. tranzitiv A face ceva greșit, cum nu trebuie. 8. tranzitiv și reflexiv A (se) dărâma, a (se) nărui, a (se) distruge (o construcție, o așezare etc. omenească). ♦ tranzitiv (învechit) A mutila; a ucide. • Expresia: (reflexiv) Bea de se strică = bea mult, peste măsură. A se strica de râs = a râde foarte tare, cu hohote, a nu mai putea de râs. ♦ tranzitiv A anula, a abroga, a călca convenții, învoieli, legi, obligații. ♦ tranzitiv (În superstiții) A dezlega, a desface farmece, blesteme. 9. reflexiv și tranzitiv A rupe sau a determina ruperea legăturilor de prietenie sau de dragoste cu cineva; a (se) certa. 10. tranzitiv A utiliza, a consuma, a cheltui în mod inutil (fără a obține un folos sau un avantaj corespunzător). 11. reflexiv (Despre adunări, petreceri etc.) A lua sfârșit (în mod nefiresc, prin împrăștierea participanților). – latina extricare. |