CONSULTĂ DEX |
Verbul a pune conjugat la prezent
Verbul a pune conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a pune conjugare la condițional prezent
Verbul a pune conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a pune la conjunctiv prezent
Conjug a pune la imperfect
A pune conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a pune conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a pune la perfectul simplu
Conjugarea verbului a pune la perfectul compus
Conjugă a pune la viitor anterior
|
Definiție din
PUNE verbDicționarul de sinonime al limbii române 1. a (se) așeza, a (se) așterne, a (se) culca, a (se) întinde, a (se) lungi. (Se iar la pămînt.) 2.* (familial figurat) a se așeza, a se așterne. (Se pe carte, pe învățătură.) 3. a așeza, a lua. (L-a pe genunchi.) 4. a așeza, (regional) a alipui. ( cana pe masă.) 5. a se așeza, a se așterne, a se depune. (S-a mult praf pe...) 6. a (se) plasa, a (se) situa. (Articolul enclitic se după nume.) 7. a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a dispune, a distribui, a grupa, a împărți, a întocmi, a ordona, a organiza, a orîndui, a potrivi, a repartiza, a rîndui, a sistematiza, (popular) a chiti, (învechit) a drege, a tocmi. ( cum trebuie elementele unui ansamblu.) 8. a așeza, a așterne, a întinde. ( fața de masă.) 9. a aranja, a așeza, a așterne, a pregăti. ( masa.) 10. a depune. ( pe birou tot ce ai în buzunare.) 11.* (figurat) a se lăsa. (S-a o iarnă grea.) 12. a (se) sui, a (se) urca. (Îl în car, pe cal.) 13. a turna. (Mai două picături; benzină pe foc.) 14. a expune, a întinde. ( rufele la uscat.) 15. a împrăștia, a presăra, a răsfira. (A sare, zahăr pe bucate.) 16. a adăuga. ( puțină sare la supă.) 17. a ascunde, a dosi. (Spune-mi imediat unde ai banii!) 18. a aplica. ( ștampila pe un act.) 19. a aplica, a prinde. (Își barbă și mustăți.) 20. a coase. (I-a un petic la pantaloni.) 21. a propti, a rezema, a sprijini. ( scara să suim.) 22. a fixa, a prinde. ( olanele pe casă.) 23. a înhăma, a prinde. ( caii la trăsură.) 24. a înjuga, a prinde. (A boii la car.) 25. a-și îmbrăca, a-și lua. (Și-a haina și a plecat.) 26. a îmbrăca, a trage. ( cămașa pe tine.) 27. a(-și) încălța, a(-și) trage. (Își bocancii.) 28. a planta, a răsădi, a sădi, a transplanta, (rar) a semăna, (popular) a presădi, (prin Muntenia) a prosădi, (Transilvania) a răstăvi, (învechit) a împlînta, a plăntălui, a străplanta. (A doi puieți.) 29. a semăna. (Cînd porumbul?) 30. a băga, a introduce, a vîrî. ( vinul în damigeană.) 31. a închide, a încuia, a trage. ( zăvorul la ușă.) 32. a băga, a închide, a vîrî. (Îl la arest.) 33. a alege, a desemna, a învesti. (Poporul îl domn.) 34. a înscăuna, a întrona, a învesti, a numi, a proclama, a unge, (învechit) a prochema, a propovădui, a striga, a vesti. (L-au împărat.) 35. a desemna, a face, a numi, (învechit și popular) a orîndui, (învechit) a provivasi, a rîndui. (Îl ministru al său.) 36. a indica, a preciza. ( te rog și data.) 37. a fixa, a preciza, a stabili. (A un diagnostic.) 38. a se compara, a se măsura. (Nu mă eu cu tine!) 39. a se încerca, a se înfrunta, a se întrece, a se măsura, (popular) a se prinde. (Cine se cu mine la trîntă?) 40. a se apuca, a începe, a (se) porni. (Se să mănînce.) |