CONSULTĂ DEX |
Verbul a proiecta conjugat la prezent
Verbul a proiecta conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a proiecta conjugare la condițional prezent
Verbul a proiecta conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a proiecta la conjunctiv prezent
Conjug a proiecta la imperfect
A proiecta conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a proiecta conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a proiecta la perfectul simplu
Conjugarea verbului a proiecta la perfectul compus
Conjugă a proiecta la viitor anterior
|
Definiție din
PROIECTÁ, proiectez, verbDicționarul limbii romîne literare contemporane I. 1. tranzitiv A elabora un proiect. (reflexiv pasiv) Să se proiecteze de urgență și să se calculeze prețul de cost. vezi limba română august 1953, 30. 2. tranzitiv A plănui, a pune la cale. Putem, fără multă pagubă, amina pe sfîrșitul săptămînii viitoare petrecerea proiectată. CARAGIALE, O. VII 32. Gîndeam la sclavia atîtor mii de oameni și proiectam să vorbesc la adunare în favorul lor. NEGRUZZI, S. I 221. 3. tranzitiv (geometrie) A reprezenta schematic, pe un plan sau pe o suprafață oarecare, după anumite reguli, o configurație care se găsește în afara planului sau suprafeței pe care se reprezintă configurația. A proiecta o sferă pe un plan. 4. reflexiv A se reflecta în chip de imagine pe o suprafață; a se profila. Pe drum se proiectau umbre de brazi înalți, ca niște uriași adormiți. VORNIC, O. 76. Departe o corabie cu pînzele poleite se proiecta pe linia roșie a orizontului. BART, E. 131. Statura lui s-a proiectat pe zare, încovoiată, lungă, amărîtă, Ca un fantastic semn de întrebare... TOPÎRCEANU, B. 99. ♦ tranzitiv A face să se reflecte; (în cinematografie) a reprezenta pe un ecran imaginile înregistrate pe un film. 5. tranzitiv A arunca cu forță un corp; a împrăștia cu presiune un lichid sau un corp pulverulent. |