CONSULTĂ DEX |
Verbul a pospăi conjugat la prezent
Verbul a pospăi conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a pospăi conjugare la condițional prezent
Verbul a pospăi conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a pospăi la conjunctiv prezent
Conjug a pospăi la imperfect
A pospăi conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a pospăi conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a pospăi la perfectul simplu
Conjugarea verbului a pospăi la perfectul compus
Conjugă a pospăi la viitor anterior
|
Definiție din
POSPÁI substantiv neutruDicționarul limbii romîne literare contemporane 1. Pulbere fină de făină produsă în timpul măcinatului și care se depune pe pereți și pe toate obiectele din moară; prin extensie pulbere albă. A nins ușor – parcă ar fi curs puțintel pospai de zahăr. SADOVEANU, vezi forme 129. 2. Strat subțire care acoperă un obiect. Cel dinții omăt moale sta pe brădetul neclintit deasupra, și pe cărări era numai un pospai subțire. SADOVEANU, O. A. II 160. De-o săptămînă, pospaiul subțire de zăpadă se topea, îngheța, iar se dezmorțea la amiazi. C. PETRESCU, O. P. II 9. Domnul director nu ne îngăduia să rămînem de prînz în școală, să ne mîncăm la căldurică codrul de pline cu magiun ori un pospai de unt. I. BOTEZ, ȘC. 45. • figurat De o parte și de alta a drumului s-aștern holdele scăldate în pospaiul lunii. MIRONESCU, S. A. 70. |