CONSULTĂ DEX |
Verbul a platina conjugat la prezent
Verbul a platina conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a platina conjugare la condițional prezent
Verbul a platina conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a platina la conjunctiv prezent
Conjug a platina la imperfect
A platina conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a platina conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a platina la perfectul simplu
Conjugarea verbului a platina la perfectul compus
Conjugă a platina la viitor anterior
|
Definiție din
PLÁTINĂ (< limba franceza ) substantiv femininDicționar enciclopedic I. Element chimic (Pt; nr. at. 78, m. at. 195,09, m. spaniolă 21,45, p. t. 1.774°C, p. forme c. 3.800°C); metal prețios, alb-cenușiu, lucios, dur, foarte maleabil și ductil. Se găsește în natură în stare nativă, aliat în special cu celelalte metale platinice. Este inoxidabil și foarte rezistent la acțiunea acizilor. Se întrebuințează la fabricarea unor aparate de laborator, instrumente de precizie, a bijuteriilor, în tehnica dentară, drept catalizator etc. Este cunoscut din secolul 16. În stare pură a fost obținut, în 1803, de W.M. Wollaston. • Negru de p. = pulbere de p. folosită în industrie. II. 1. (La plural ) Piese de contact (ploturi) în formă de pastile solidarizate cu ciocănelul și respectiv contraciocănelul ruptorului de la echipamentul de aprindere al unui motor cu electroaprindere. 2. (fizică) Piesă în formă plană, fabricată din (sau aliaj de) platină, care intră în construcția unor aparate (ex. microscopul) și pe care se așază obiectele studiate. |