CONSULTĂ DEX |
Verbul a pica conjugat la prezent
Verbul a pica conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a pica conjugare la condițional prezent
Verbul a pica conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a pica la conjunctiv prezent
Conjug a pica la imperfect
A pica conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a pica conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a pica la perfectul simplu
Conjugarea verbului a pica la perfectul compus
Conjugă a pica la viitor anterior
|
Definiție din
PICÁ1, pic, verbDicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a I. 1. intranzitiv (învechit și popular) A cădea de la o oarecare înălțime. • Expresia: (familial) A pica (sau a fi picat) (ca) din cer (sau din lună, din nori, din stele) = a) a veni pe neașteptate; b) a fi dezorientat, a nu ști ce să facă. A pica cerul pe cineva = a) a se simți foarte rușinat; b) a rămâne uimit, a fi surprins de ceva. ♦ A se desprinde, a se desface dintr-un tot, dintr-un ansamblu (căzând jos, pierzându-se etc.). ♦ (familial; despre îmbrăcăminte) A nu se mai ține (pe corp) (din cauza dimensiunilor exagerate); prin extensie a fi numai zdrențe. ♦ (Despre ființe) A-și pierde poziția verticală (căzând la pământ); a se prăbuși, a se răsturna, a se prăvăli. • Expresia: A pica de somn (sau de oboseală) = a fi foarte obosit. A pica în genunchi (înaintea cuiva) = a cădea în genunchi (pentru a ruga, a implora, a solicita etc.). Frumos (sau frumușel) de pică = foarte frumos, neînchipuit de frumos. ♦ (Despre clădiri) A se dărâma, a se surpa, a se nărui. ♦ figurat A muri (în luptă). ♦ figurat (familial) A nu reuși la un examen, la un concurs etc. • tranzitiv Profesorul l-a picat la examen. 2. tranzitiv (învechit și popular) A face să cadă în picături (un lichid, o materie topită). • Expresia: Să-l (sau să mă, să ne etc.) pici cu ceară (sau cu lumânarea) = orice ai face, pentru nimic în lume, cu nici un preț, nicidecum. ♦ intranzitiv A cădea în picături; specializare (impersonal) (sens curent) a ploua ușor, cu stropi rări. ♦ reflexiv, intranzitiv, și tranzitiv A (se) păta, a (se) murdări cu ceva. 3. intranzitiv (familial) A intra în posesiunea unui lucru, a dobândi ceva în mod întâmplător; a câștiga ceva (în mod ocazional sau ilicit). • Expresia: A pica în mâna (sau în palma, în mâinile) cuiva = a ajunge în puterea, la discreția cuiva. 4. intranzitiv (familial) A sosi pe neașteptate; a se ivi, a apărea. 5. intranzitiv (învechit și popular) A cădea în..., a da în..., a fi cuprins de... ♦ (popular; despre zile, evenimente etc.) A se nimeri la o anumită dată; a cădea, a fi. 6. tranzitiv (popular) A lovi, a atinge pe cineva (țintindu-l cu ceva). – Din pic1. |