CONSULTĂ DEX |
Verbul a parada conjugat la prezent
Verbul a parada conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a parada conjugare la condițional prezent
Verbul a parada conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a parada la conjunctiv prezent
Conjug a parada la imperfect
A parada conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a parada conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a parada la perfectul simplu
Conjugarea verbului a parada la perfectul compus
Conjugă a parada la viitor anterior
|
Definiție din
PARÁDĂ, parade, substantiv femininDicționarul limbii romîne literare contemporane 1. Festivitate militară la care defilează trupele diferitelor arme, organizată cu prilejul unui eveniment sau al unei aniversări; prin extensie ceremonie. într-o zi de paradă, la curtea generalisimului în turcă. trag cu pistoale asupra lui. GHICA, S. 116. În ziua aceea era paradă domnească, NEGRUZZI, S. I 29. • locuțiune adjectiv De paradă = a) pentru paradă, destinat paradei. Cal de paradă; b) figurat de formă, de ochii lumii. Critica și autocritica servesc la dezvăluirea lipsurilor și la lupta împotriva prezentării de paradă a lucrurilor într-o lumină trandafirie și a îmbălării de pe urma succeselor în muncă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2684. • Expresia: A face paradă (de sau cu ceva) = a face ceva ostentativ pentru a produce efect, a se făli (cu ceva). Șampanie la Capșa beau mulți făcînd paradă De golul cel din creieri, de plinul cel din ladă. MACEDONSKI, O.I 48. Un gentilom ridicol ce face paradă cu titlurile și armele familiei sale. BOLINTINEANU, O. 366. 2. (Învechit) Cortegiu solemn, alai, pompă. Făt- Frumos și fiica lui Alb-împărat intrară cu mare paradă... în cetatea lui Roșiu-împărat. POPESCU, B. I 30. Cucernicul Platon s-a rugat să nu-l îngroape cu paradă. NEGRUZZI, S. I 215. – plural și: parăzi. - Variantă: (Muntenia; popular) parádie (ISPIRESCU, L. 192) substantiv feminin |