CONSULTĂ DEX |
Verbul a lamela conjugat la prezent
Verbul a lamela conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a lamela conjugare la condițional prezent
Verbul a lamela conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a lamela la conjunctiv prezent
Conjug a lamela la imperfect
A lamela conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a lamela conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a lamela la perfectul simplu
Conjugarea verbului a lamela la perfectul compus
Conjugă a lamela la viitor anterior
|
Definiție din
LAMÉLĂ (< limba franceza , latina) substantiv femininDicționar enciclopedic 1. Lamă1 (1,2) mică. 2. Plăcuță de sticlă foarte subțire care acoperă picăturile de sânge sau de suspensie microbiană puse pe lame pentru a putea fi observate la microscop în stare vie. 3. (tehnic) L. de colector = fiecare dintre piesele componente, conductoare sau izolante, ale colectorului mașinilor electrice. 4. (tehnic) Fiecare dintre piesele pentru controlul firelor de urzeală care servesc la oprirea războiului de țesut mecanic când se rupe firul. 5. (medicina) Lamă subțire de țesut osos (ex.: l. interstițială). ♦ Expansiune celulară în formă de lamă. 6. (botanică) Fiecare dintre lamele care poartă himenul sporifer, situate sub pălăria ciupercilor. • L. mijlocie = porțiune centrală a membranei comune care separă două celule, formată din substanțe pectice. 7. (ihtiologie) L. branhială = parte a branhiilor peștilor la nivelul căreia se realizează schimburile respiratorii. |