CONSULTĂ DEX |
Verbul a înscrie conjugat la prezent
Verbul a înscrie conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a înscrie conjugare la condițional prezent
Verbul a înscrie conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a înscrie la conjunctiv prezent
Conjug a înscrie la imperfect
A înscrie conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a înscrie conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a înscrie la perfectul simplu
Conjugarea verbului a înscrie la perfectul compus
Conjugă a înscrie la viitor anterior
|
Definiție din
ÎNSCRÍE, înscríu, verbDicționarul limbii romîne literare contemporane III. tranzitiv 1. A scrie, a trece un nume (mai ales de persoană) într-un catalog, într-o condică, într-o listă etc.; a înregistra, a trece printre..., a înmatricula. Așteaptă să-l îmbrace, pentru a merge să-l înscrie la școală. DEMETRESCU, O. 102. Degrabă să-l înscriu între numărul actorilor mei. ALECSANDRI, T. I 283. • reflexiv pasiv Și-n cartea vieții nume se șterg sau se înscriu. MACEDONSKI, O. I 48. • reflexiv Știau însă, din registrul societății în care se înscrisese și poetul, că e născut la Botoșani. CĂLINESCU, E. 42. • Expresia: (juridic) A se înscrie în fals = a declara în fața unui organ de jurisdicție că un înscris de care se servește partea adversă este fals; prin extensie a contesta veracitatea unei afirmații sau a unei dovezi, a fi de altă părere decît cea susținută de alții. 2. figurat A consemna, a lăsa pentru posteritate. Prin luptele muncitorilor ceferiști din februarie 1933, muncitorimea a înscris una din glorioasele pagini ale istoriei poporului romîn. istorie R.P.R. 606. Istoria înscrie tot ce-au văzut și vede. ALECSANDRI, P. III 340. Deschid sfînta carte unde se află înscrisă gloria Romîniei. BĂLCESCU, O. II 25. • (Poetic) Eu numai am păstrat amintirea... întreagă Înscrisă în inimă. BENIUC, vezi 24. 3. A construi o figură geometrică în interiorul altei figuri geometrice, astfel încît unele puncte ale periferiei celei dintîi să atingă periferia celeilalte. Înscrie un poligon într-un cerc. – Forme gramaticale: perfectul simplu înscrisei, participiu înscris. |