CONSULTĂ DEX |
Verbul a îngrășa conjugat la prezent
Verbul a îngrășa conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a îngrășa conjugare la condițional prezent
Verbul a îngrășa conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a îngrășa la conjunctiv prezent
Conjug a îngrășa la imperfect
A îngrășa conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a îngrășa conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a îngrășa la perfectul simplu
Conjugarea verbului a îngrășa la perfectul compus
Conjugă a îngrășa la viitor anterior
|
Definiție din
ÎNGRĂȘÁ, îngráș, verbDicționarul limbii romîne literare contemporane I. 1. reflexiv (Despre ființe) A deveni (mai) gras, a prinde grăsime. Domnule profesor, nu știu ce să fac să nu mă mai îngraș. C. PETRESCU, C. vezi 207. • figurat Ca punga lui vodă mai mult să se-ngrașe... Lăsat-au flăcăii ciocane și coase, Mînați la măcel să cadă sub pietre. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 12/1. ♦ tranzitiv (Cu privire la animale sau păsări domestice) A hrăni bine, a face să devină gras prin nutrire rațională. Mîna care... Îngrașă cirezi și turme. CONACHI, P. 291. Dar tu, bade Ionaș, Tot în pene ai sălaș, Ca un pui cînd îl îngrași. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 460. • (reflexiv pasiv, în expresie) Nu se mai îngrașă porcul în ajun (sau la ignat) = nu se poate face un lucru serios în ultimul moment. 2. tranzitiv (Cu privire la pămînt) A face (mai) roditor, (mai) mănos, prin îngrășăminte chimice sau naturale. (reflexiv pasiv) Pentru a mări eficacitatea ogorului negru, el se îngrașă cu bălegar de grajd sau cu îngrășăminte verzi. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 366, 5/4. • figurat Noi ogoarele noastre le-am dobîndit cu brațul nostru și le-am îngrășat cu sînge. SADOVEANU, O. VII 104. |